Borilni športi

'Naj10' kraljeve kategorije: Lewis, nesporni kralj preloma tisočletja, tik pod stopničkami na 4. mestu

Ljubljana, 27. 03. 2018 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

Strokovni sodelavec boksarskih prenosov na VOYO, Mirko Vorkapić, vam tokrat predstavlja četrtega borca z lestvice "Naj10". Pred težko pričakovanim spopadom Anthonyja Joshue in Josepha Parkerja odštevamo do številke ena: na četrtem mestu je Britanec Lennox Lewis, ki se je uspel prebiti na vrh sredi izjemno izenačene boksarske ere.

Vabljeni v našo družbo na VOYO, kjer si lahko ogledate posnetek sobotne borbe med Dillianom Whytom in Lucasom Brownom, vrhunec pa sledi 31. marca s prenosom ob 20. uri, ko se bosta udarila Anthony Joshua in Joseph Parker.

Lestvico 'Naj10' nadaljujemo s predstavitvijo petouvrščenega boksarja težke kategorije. V prihodnjih dneh vse do obračuna Joshua ‒ Parker sledi predstavitev preostalih štirih boksarjev. Razlago točkovnega sistema najdete TUKAJ.

#4 Lennox Lewis (136 točk)
Zgodnja osemdeseta, Catskill, New York. V ringu boksata dva divja najstnika. Prvi dan jo skupi večji, ki odide počivat z okrvavljenim nosom. Drugi dan se večji zbere in boksa enakovredno. Stari mož ob ringu, mirno opazujoč dogajanje, znova pogleda zbrane in pravi: "Ta dva se bosta nekega dne borila za naslov svetovnega prvaka." Vsi zbrani spet gledajo začudeno. A pot do spolnitve prerokbe bo trajala dve desetletji velike kariere, ko se bosta naposled poti enkrat za vselej križali.

Lennox Lewis je premagal vse svoje nasprotnike. Mcallu in Rahmanu se je brutalno maščeval za poraz.
Lennox Lewis je premagal vse svoje nasprotnike. Mcallu in Rahmanu se je brutalno maščeval za poraz. FOTO: AP

Šampionski pas je pobral iz smeti
Lennox Lewis, po rodu Jamajčan, je na olimpijskih igrah leta 1988 za Kanado priboril zlato medaljo in se podal med profesionalce. Potem ko je opravil s prvimi 21 nasprotniki, je leta 1992 sestrelil Donovana "Razorja" Ruddocka in postal prvi izzivalec prvaku Riddicku Bowu. Ta si očitno ni želel ponovitve olimpijskega finala in je predal svoj WBC-naslov brez boja (pred novinarji ga je odvrgel v smeti op. a.).

Lewis je naslov obranil trikrat, ko je nalelel na desnico presenečenja s strani Oliverja McCalla in odšel počivat v Deželo Lala. Kritiki so takrat dejali, da ima prešibko brado, da bi lahko zares vladal težki kategoriji. A kako so se motili! Sledile so štiri zaporedne zmage, med drugim proti Morrisonu in sladko maščevanje proti McCallu ter s tem ponovna osvojitev naslova prvaka WBC. Zatem so padli Henry Akiwande, Andrew Golota, Shannon Briggs in trdoživi Željko Mavrović, ki je Lewisa v sedmi rundi celo imel v težavah.

Prvi obračun med Lewisom in Holyfieldom (oba na fotografiji) se je končal s kontroverzno (ne)odločitvijo sodnikov. V povratnem dvoboju je Lewis kronal svojo premoč.
Prvi obračun med Lewisom in Holyfieldom (oba na fotografiji) se je končal s kontroverzno (ne)odločitvijo sodnikov. V povratnem dvoboju je Lewis kronal svojo premoč. FOTO: AP

Premagal Holyfielda in sodnike
Z Mikom Tysonom v boksarskem limbu, je bil edini veliki rival konec devetdesetih že takrat legendarni Evander Holyfield, kljub letom, še vedno prvak verzij WBA in IBF. Sodniška odločitev v njunem prvem dvoboju je spravila boksarski svet na obrate. Lewis je namreč skoraj z lahkoto dominiral, a na koncu so sodniki dvoboj razglasili za neodločen, kar je povzročilo veliko razburjanje javnosti. Povratni dvoboj je bil neizogiben.

Holyfieldu je šlo v drugo bolje, vendar si tokrat sodniki niso smeli privoščiti novega škandala in Lewis je postal združeni prvak težke kategorije. Za tem so klonili Francois Botha, David Tua in Michael Grant, ko je Lennox spet pohodil mino. Nepripravljenega in obteženega z odvečnimi kilogrami ga je presenetil Hasim Rahman in ga znova pahnil v deželo sanj. Toda Lewis se je kot pravi šampion še enkrat vrnil in v povratnem dvoboju v četrti rundi pospravil Američana.

Lennox Lewis je 8. junija 2002 deklasiral še Mika Tysona in se okronal za vladarja izjemno konkurenčne boksarske ere.
Lennox Lewis je 8. junija 2002 deklasiral še Mika Tysona in se okronal za vladarja izjemno konkurenčne boksarske ere. FOTO: AP

Pika na i
Lewis je moral opraviti še zadnjo nalogo, da bi postal največji svoje boksarske ere. Tyson se je znova prebil do mesta prvega izzivalca in zadnja prerokba Cusa D'Amata se je naposled odpečatila. Nekoč divja najstnika iz Catskilla sta se leta 2002 spopadla kot velikana v Memphisu. Od drugega gonga dalje je bilo jasno, kateri velikan ima več goriva. Lewis je z vsemi sredstvi razbijal Tysonovo brado, dokler ta ni naposled klonila v osmi rundi in Lennox Lewis je stal na prelomu zgodovine z dvignjenimi rokami. Odboksal je še zadnjič, znova napol pripravljen, proti Vitaliju Kličku, in se poslovil z zmago, čeprav je rezultat dvoboja visel v zraku, dokler Klička ni izdala hudo načeta arkada.

Lennox Lewis je bil kolosalen udarjač, ki je pod taktirko Emanuela Stewarda zgladil grobe robove in moči dodal odlične taktično-tehnične komponente. Premagal je dva velikana, premagal vsakega nasprotnika s katerim je stal v ringu, slavil proti trinajstim "top 10" borcem in bil nesporni kralj poznih devetdesetih in začetka tisočletja. The lion, "No man test this champion", Lennox Lewis: 44 dvobojev, 41 zmag (32 z nokavtom), 2 poraza, 1 neodločena.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.