Borilni športi

'Naj10' kraljeve kategorije: Tyson mu je odgriznil uho, a ga ni zaustavil, Holyfield na 3. mestu

Ljubljana, 28. 03. 2018 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
3

Strokovni sodelavec boksarskih prenosov na VOYO, Mirko Vorkapić, vam tokrat predstavlja tretjega borca z lestvice "Naj10". Pred težko pričakovanim spopadom Anthonyja Joshue in Josepha Parkerja odštevamo do številke ena: na mestu je borec, ki mu je Mike Tyson odgriznil del ušesa, Evander Holyfield.

Sodnik pregleduje Evanderja Holyfielda, potem ko ga je ugriznil Mike Tyson.
Sodnik pregleduje Evanderja Holyfielda, potem ko ga je ugriznil Mike Tyson. FOTO: AP

Lestvico 'Naj10' nadaljujemo s predstavitvijo tretjeuvrščenega boksarja težke kategorije. V prihodnjih dneh vse do obračuna Joshua ‒ Parker sledi predstavitev preostalih štirih boksarjev. Razlago točkovnega sistema najdete TUKAJ.

#3 Evander Holyfield (156 točk)
Največja borilna vrlina je vračati se iz izgubljenih položajev, ko se zastori pred teboj že spuščajo in ko te je svet že odpisal. "Manjka samo še en udarec. Titula bo zamenjala lastnika, prvak je v izgubljenem položaju …" Takrat zarjove srce šampiona: "Back comes Holyfield with a barrage! (Vrača se Holyfield s serijo udarcev)," ob ringu vpije legendarni boksarski komentator Jim Lampley. Levje srce je začelo biti leta 1962. Fant, ki je bil za svoja leta razmeroma majhen in šibak v primerjavi z vrstniki, je hitro odvil z neprijaznih ulic Atlante v boksarski klub, kjer je kmalu pokazal svoj pogum. Od sedmega do dvaindvajsetega leta starosti je nanizal 174 amaterskih dvobojev, od tega 160 zmag. Na olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984 je bil kontroverzno diskvalificiran v polfinalu, zato se je moral zadovoljiti z bronastim odličjem. 

"Če je Holyfield težak 93 kilogramov, je njegovo srce težko 92!" Larry Merchant (komentator)

Od kruzerskega prvaka do najboljšega težkokategornika
Profesionalno pot je začel po igrah sprva v poltežki kategoriji, nato pa presedlal v kruzersko kategorijo (do 91kg), kjer je postal prvi boksar, ki je združil naslove vseh treh organizacij. Njegovi dosežki v tej kategoriji še dandanes niso bili preseženi. Toda Evander  si je želel postati legenda, zato je leta 1988 naznanil, da bo napadal Tysonovo krono v težki kategoriji. Zadal si je premagati vse Tysonove nasprotnike, saj bi tako dokazal, da je vreden spopada za krono. In do konca leta 1989 mi je uspelo suvereno odpraviti Thomasa, Tillisa, Tillmana in Dokesa. Postal je prvi izzivalec "železnega" Mikea. Toda šok v Tokiju, ki ga je Evander opazoval iz prve vrste ob ringu, je vse obrnil na glavo in Holyfield je za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji rokavice moral prekrižati z Jamesom "Busterjem" Douglasom. Nepripravljeni in odebeljeni Douglas je bil le senca iz Tokija in Holyfield se je po nokavtu v tretji rundi okitil s pasovi. 

"The Real Deal" (prava stvar) je kar dvakrat ugnal "železnega" Mika Tysona.
"The Real Deal" (prava stvar) je kar dvakrat ugnal "železnega" Mika Tysona. FOTO: AP
Velika trilogija proti Riddicku Boweu
Holyfield, ki bi se moral pomeriti z nevarnim izzivalcem Donovanom "Razorjem" Ruddockom, raje izbere na papirju lažjega nasprotnika, legendarnega Georgea Foremana, ki si ji po skoraj 20 letih od poraza proti Muhammadu Aliju znova prizadeval osvojiti naslov prvaka. Holyfield je dvoboj vstopil kot favorit, toda Foreman je pokazal, zakaj so bila 70. leta zlato obdobje težke kategorije in Evanderja nekajkrat spravil v težave. Vseeno je imel Holyfield dovolj moči ter mladosti v rokah in nogah, da je na koncu zasluženo slavil po točkah. Medtem je Tyson dvakrat brutalno obračunal z Ruddockom in postal prvi izzivalec. Toda Tyson je moral v zapor in dvoboj je padel v vodo. Holyfield je obranil naslov proti Bertu Cooperju in še eni ostareli legendi Larryu Holmesu. Takrat se prikaže nova pošast iz Brooklyna, Riddick Bowe. Holyfield sprejme vojno in šele v porazu dokončno prepriča javnost, da je iz pravega testa ter si nadane vzdevek "The real deal" (prava stvar). Absolutni triler v 10. rundi napove veliko trilogijo Holyfield vs Bowe, po mnenju nekaterih najboljšo trilogijo težke kategorije. V povratnem dvoboju leta 1993 Holyfield odboksa pametneje in si povrne naslov prvaka.

Levje srce 
Toda leta 1994 Holyfield izgubi naslov prvaka. Šokira ga Michael Moorer. Holyfield konča v bolnici, kjer mu odkrijejo šum na srcu in napovedo konec kariere. Čez eno leto ponovijo raziskave in Holyfield je čudežno zdrav. A v tretji drami proti Boweu znova izgubi. Ko se Tyson vrne iz zapora in kot vihar odpihne vse tekmece pred seboj, se odpisani Holyfield novembra 1996 zdi kot le še ena žrtev. Dvoboj pod naslovom "Finally" (končno) pa znova pretrese boksarski svet. Evander uporabi sijajno taktiko zaklepanja, prerivanja in kontriranja Tysonove desnice, da se prebije do zmage s tehničnim nokavtom nad izčrpanim Tysonom. Tako se postavi ob bok Aliju za trikratno osvojitev naslova svetovnega prvaka. Devetletni lov na Tysona se je zaključil z že omenjenim bizarnim povratnim dvobojem in zmago Holyfielda z diskvalifikacijo. Po zmagi je sledilo še maščevanje Moorerju za poraz leta 1994. Toda naslednji borec je bil zanj prevelik zalogaj. Lennox Lewis mu je v dveh dvobojih odvzel naslove. Toda Holyfield se vrne še v četrto! Potem ko se zaradi spletk izprazni WBA naslov, Evander premaga Johna Ruiza in postane edini borec, ki je naslov svetovnega prvaka nosil kar štirikrat. Ruiz ga v povratnem dvoboju premaga in titula zavedno odide iz Holyfieldovih rok, čeprav se je zanjo potegoval še dvakrat in predvsem v dvoboju z velikanom Nikolajem Valuevim pokazal dovolj za zmago, ki pa mu je sodniki (krivično) niso hoteli dosoditi. Holyfield je odboksal še nekajkrat z mešanimi rezultati in na prigovarjanje vseh, ki so spoštovali njegov status legende, pri 50-ih letih vendarle zaključil svojo kariero.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Holyfield je tako postavil kar nekaj mejnikov in premagal kopico legendarnih boksarjev ter top10 borcev, vendar se v njegovem primeru morda zrcali pomanjkljivost tega sistema točkovanja, saj je dobil 30 točk na podlagi zmag proti relikvijam kot sta bila takrat Foreman (42 let) in Holmes (43 let). Zaključimo z besedami Larrya Merchanta: "Če je Holyfield težak 93 kilogramov, je njegovo srce težko 92!" Evander "The real deal" Holyfield, 56 borb, 44 zmag (29 z nokavtom), 10 porazov, 2 neodločeni.

Lestvica 'naj10' težke kategorije:
10. Vladimir Kličko
9. Larry Holmes
8. Jack Dempsey
7. Ezzard Charles
6. Floyd Patterson
5. Mike Tyson
4. Lennox Lewis
3. Evander Holyfield
2. ?????
1. ?????

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
28. 03. 2018 21.40
+2
St. 2 je Foreman, st.1 pa Ali ...
canelo
28. 03. 2018 19.32
-2
Muhamed Ali je zgubil proti Leonu Spinksu ko je ta nastopil v svoji dveti borbi. Težek rasist. Vsi ga pa pač postavljajo na prvo mest. Joe Louis je bil večji od njega. Plus kam boš dal Joe Frazierja in Foremana????
[Ace]
28. 03. 2018 17.50
+1
Kdo je pod št. 1 vemo vsi.