Borilni športi

Nas mora skrbeti za obetavne boksarje? Hearn svari, Baković že čuti posledice

Ljubljana, 25. 03. 2020 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadej Vidrih
Komentarji
0

Medtem ko praktično celoten svet bije bitko proti koronavirusu, lahko boksarji in boksarski promotorji le potrpežljivo čakajo, da se razmere umirijo. Borbe ena za drugo padajo v vodo, s tem pa mojstri 'sladke znanosti' ostajajo brez primarnega vira dohodka. Kako dolgo lahko zdržijo, preden bodo posledice nepopravljive?

Hearn svari pred 'propadom' boksarjev, ki si ime šele ustvarjajo.
Hearn svari pred 'propadom' boksarjev, ki si ime šele ustvarjajo. FOTO: AP

V času pandemije koronavirusa je zdravje glavna skrb. In prav je tako. A tako kot pri večini prebivalstva, se bo tudi pri profesionalnih športnikih kmalu pojavila nova velika težava: kako priti do zaslužka? Trenutni položaj, tako je prepričan trenutno boksarski promotor številka ena na svetu Eddie Hearn, bi lahko pomenil velike težave za boksarje, ki svoje ime še ustvarjajo in ne služijo niti približno toliko kot svetovne zvezde tega športa. 

"Če se bo to vleklo do septembra, oktobra, novembra ali celo decembra, bomo imeli veliko borcev, ki letos ne bodo imeli niti ene borbe. Borci, ki so na samem vrhu, bodo v redu, a tisti, ki se prebijajo, ki se borijo na manjših dogodkih, ki začenjajo svoje kariere ali nimajo sponzorjev, bodo imeli velike težave. Morali bodo opustiti boks in si najti službo, kar je srce parajoče za nekoga, ki poskuša živeti svoje sanje. Samo poglejte olimpijske igre. Ti ljudje so štiri leta garali, da dosežejo svoje sanje in se borijo v Tokiu. Zdaj, ko ni možnosti, da se olimpijada izvede, kaj bodo naredili? To bo vse športne panoge postavilo na glavo," je bil v pogovoru za Reuters zaskrbljen Hearn.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.



Nekateri boksarski delavci so sicer predlagali, da bi se v času pandemije borbe odvijale za zaprtimi vrati, torej brez gledalcev, kar pa Hearnu ni najbolj po godu. Prepričan je namreč, da je atmosfera v dvorani ključna tudi za zanimivo dogajanje v ringu.

Baković: Največja težava je, da imam onemogočen trening
Eden izmed tistih, ki ga lahko uvrstimo v Hearnovo skupino borcev, ki se trenutno prebijajo, je tudi najboljši slovenski profesionalni boksar Andrej Baković. Varovanec trenerja Slobodana Anđelića že čuti posledice 'zamrznitve' javnega življenja, ki ga je terjala pandemija koronavirusa. "18. aprila bi moral imeti borbo v Nemčiji, v Augsburgu, a zdaj te borbe zagotovo ne bo. Ne vem točno, kakšno je trenutno stanje v Nemčiji, a tudi če se bo dogodek odvil, jaz na njem zagotovo ne bom boksal. Sem namreč doma, v izolaciji, in ne morem ustrezno trenirati. Če nisem za borbo stoodstotno pripravljen, ne nameravam boksati z nikomer. Ponavadi sem boksal na dva meseca, zato sem prepričan, da mi je nastali položaj 'odnesel' vsaj dve borbi," za 24ur.com pove 30-letni Ljubljančan, ki zaenkrat resnejših finančnih posledic še ne čuti.

Baković je pred časom gostoval tudi v naši oddaji 24 RUND.
Baković je pred časom gostoval tudi v naši oddaji 24 RUND. FOTO: Tadej Vidrih

"Imam to srečo, da imam sponzorje, ki mi finančno pomagajo. Ni pa zdaj tako, da lahko jaz kar sedim doma in nič ne delam. Sponzorstva sovpadajo z borbami. Za borbe tudi prejmem honorar, zdaj pa tega ni in je vse skupaj težje. Na srečo je zaenkrat še vse v redu, a v tem negotovem času se lahko tudi kaj spremeni. En sponzor ima avtošolo, drugi se ukvarja s transportom, tretji, glavni, z varovanjem. Vse omenjene službe v tem času čutijo posledice in niti jim ne bi mogel zameriti, če bi se glede sponzorstev kaj spremenilo," je iskreno priznal Baković, ki v svoji profesionalni karieri poraza še ne pozna. Zbral je 11 zaporednih zmag, devet borb je dobil s predčasno prekinitvijo.



Največja težava za Bakovića je tako trenutno, kako vzdrževati kontinuiteto treningov. "Telovadnica je zaklenjena, tako da doma delam vsaj osnovne stvari, da imam pod nadzorom kilograme. Tečem, delam vaje za moč, sklece, trebušnjake ... Zdaj ko ne treniram dvakrat dnevno, mi enostavno kaj druga ne preostane. Šel sem do parka, da bi opravil trening na zunanjih orodjih za vadbo, a je okoli njih trak. Seveda bi lahko to prestopil, a da bi treniral in ne bi upošteval navodil, bi bilo enostavno neodgovorno. V tem času moramo upoštevati navodila strokovnjakov, da dobimo to bitko. Zaenkrat mislim, da dolgoročnih posledic ne bi smelo biti, a če se bo vse skupaj zavleklo do konca leta. Vprašanje ... Že tako ali tako toliko časa ne bi imel borbe, potem pa še vse ostalo ..." je zaključil član boksarskega kluba Tivoli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.