Borilni športi

Joshua v 7. rundi z nokavtom položil Povetkina za svojo 22. zmago v karieri

London, 22. 09. 2018 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Anthony Joshua ostaja vladar težke kategorije, potem ko je pred nabito polnimi tribunami kultnega stadiona na Wembleyu v 7. rundi s stehničnim nokavtom premagal sicer trdoživega ruskega borca Aleksandra Povetkina. S to zmago je izjemni britanski boksar ubranil naslov svetovnega prvaka v različicah WBA, WBO, IBF in IBO.

Kdor si je ob vrčku piva in slanih prigrizkih uspel utrgati slabih 45 minut časa, da si je v poznih urah sobotnega večera na VOYO ogledal spektakularen obračun dveh izjemnih borcev v težki kategoriji, Britanca Anthonyja Joshue (22-0-0, 21 KO)  in robustnega Rusa Aleksandra Povetkina (35-1-1, 24 KO), zagotovo ni obžaloval te odločitve, saj smo lahko uživali v pravem boju za vsak milimeter ringa. 

Že po uvodnem gongu je silovito v dvoboj krenil nekdanji svetovni prvak v različici WBA Povetkin, ki je Joshui najprej zadal močan udarec, nato pa še trojno kombinacijo z aperkatom in direktom, zaradi česar so se prvič zašibila kolena sicer izjemnemu Britancu. Tudi v drugi rundi smo spremljali pogumen boj nizkoraslega ruskega borca iz Kurska proti višjemu in fizično precej močnejšemu nasprotniku, ki je - vsaj tako je delovalo na prvi pogled - očitno hranil moči za kasnejši napad, saj se je Povetkin iz runde v rudno vse več trošil s poskusi predčasnega konca borbe z morebitnim nokavtom. Rus je bil skozi kariero vajen številnih borb z telesno višjimi in močnejšimi borci, kar se je pokazalo tudi na začetku runde, ko je Joshui zadal kombinacijo krošeja in levega aperkata. Sredi omenjene runde je 'padla' še nizka levica Povetkina za manjšo zaskrbljenost številnih ljubiteljev britanskega boksarja.

Rus Aleksander Povetkin je vse do šeste runde uspeval držati korak z Anthonyjem Joshuo, a nato že v naslednji prejel kombinacijo usodnih udarcev za poraz na nabito polnem Wembleyu.
Rus Aleksander Povetkin je vse do šeste runde uspeval držati korak z Anthonyjem Joshuo, a nato že v naslednji prejel kombinacijo usodnih udarcev za poraz na nabito polnem Wembleyu. FOTO: AP
Slednji tudi na začetku 4. runde ni oddajal znakov 'življenja'. Čakal je v obrambnem gardu na postopno pešanje moči ruskega tekmeca. Sledil je nov, izjemen udarec Povetkina, toda že v naslednjem trenutku mu je po nenamernem trčenju z Britančevim komolcem nastradala arkada nad levim očesom. Tudi v 5. rundi je Povetkin nadaljeval z močnimi in precej natančnimi udarci po obrazu in telesu Joshue, ki je v nekem trenutku moral pošteno poskakovati, da se je ubranil 'rafala' Rusovih napadov. Zavedajoč se dejstva, da bo težko prišel do zmage po enotni sodniški odločitvi, se je pogumni Povetkin od samega začetka odločil za strategijo predčasnega nokavta. Na drugi strani pa je Joshua računal na utrujenost 10 let starejšega tekmeca, kar se je s prvimi znaki že začelo kazati ob koncu te runde. 

Na začetku 6. runde je Joshua prvič v obračunu prevzel manjšo pobudo in z nizom manjših udarcev dal vedeti, da bo to njegov večer. Najprej je lepo zadel levi del obraza Povetkina z levim krošejem, Rusu pa so evidentno začele pešati moči. Trenutek odločitve se je zgodil slabi dve minuti pred koncem 7. runde, ko je po brutalni trojni kombinaciji udarcev Povetkin prvič obležal na tleh, a se je uspel hitro pobrati in nadaljevati dvoboj, vendar je bilo za kaj več kot častni poraz že prepozno. Joshua je udaril še trikrat za zasluženo 22. zmago v karieri. 

Trenutek, ko je dokončno postalo jasno, da je Anthony Joshua ubranil svetovni naslov v težki kategoriji v različicah WBA, WBO, IBF in IBO.
Trenutek, ko je dokončno postalo jasno, da je Anthony Joshua ubranil svetovni naslov v težki kategoriji v različicah WBA, WBO, IBF in IBO. FOTO: AP

Okolie in Campbell po soglasni sodniški odločitvi
Tudi v preostalih dvobojih smo uspeli videti nekaj odličnih potez borcev. Tako sta se v lahki kategoriji pomerila Luke Campbell in Yvan Mendy. Prvi se je drugemu uspel maščevati za svoj sploh prvi poraz v karieri. Odločilna je bila enotna sodniška odločitev. Obračun za naslov v britanski kruzerski kategoriji je med Mattom Askinom in Lawrencem Okoliem pripadel slednjemu po prav tako soglasni sodniški odločitvi. V težki kategoriji, ki predvideva 10 rund, pa sta se udarila David Price in Sergej Kuzmin. Prvi je slavil zmago v 5. rundi po uspešno zadanem tehničnem nokavtu.  

Borbe, izidi:

- 12 rund za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji:
Anthony Joshua vs Aleksander Povetkin (zmaga Joshue v 7. rundi s tehičnim nokavtom).

- 12 rund lahka kategorija:
Luke Campbell vs Yvan Mendy (zmaga Campbella po soglasni sodniški odločitvi).

- 12 rund za naslov v britanski kruzerski kategoriji:
Matt Askin vs Lawrence Okolie (zmaga Okolie po soglasni sodniški odločitvi).

- 10 rund težka kategorija:
David Price vs Sergej Kuzmin (zmaga Prica v 5. rundi s klasičnim nokavtom). 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abc123def456
23. 09. 2018 08.40
+8
29 let : 38 let, pa sse telesne dimenzije. povetkin ni mogel zmagati, zze klicckovu ni sslo. joshua je za en ccas najmoccnejssi. povetkin je dobro zaccel, potem pa je enostavno zmanjkalo energije in s tem poslediccno mocci in hitrosti. biologija zzal dela svoje.
Burt
23. 09. 2018 08.31
-13
Rusi so najmočnejši ko treba govorit in se hvalit :) Bravo Joshua da si ga položi na realna tla
Mamba4Life
22. 09. 2018 19.43
+19
a kdo ve za kak prenos...razen voyo
Bigbadjohn
22. 09. 2018 10.52
+10
A je prezahtevno navesti še predborbe?