Borilni športi

Pereira hitreje od pričakovanj opravil s Prochazko, Aspinall pa s Pavlovičem

New York, 12. 11. 2023 05.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ljubitelji in ljubiteljice mešanih borilnih veščin so tudi tokrat prišli na svoj račun. V okviru borilnega spektakla UFC 295 v kultnem Madison Square Gardnu v New Yorku smo spremljali izjemno zanimive obračune, med katerimi sta dva še posebej požela veliko zanimanja. Za naslov začasnega svetovnega prvaka v težki kategoriji je Britanec Tom Aspinall že sredi prve runde "pokončal" ruskega predstavnika Sergeja Pavloviča, v poslastici zgodnjega jutra po slovenskem času pa je izkušeni Brazilec Alex Pereira ob koncu druge runde s tehničnim nokavtom porazil češkega borca Jirija Prochazko in postal novi svetovni prvak poltežke kategorije. Posnetke borb si lahko kot vedno ogledate na VOYO.

Nov izjemno zanimiv borilni spektakel UFC 295 v kultnem Madison Square Gardnu v New Yorku sta zaznamovala omenjena dvoboja za naslov začasnega svetovnega prvaka v težki kategoriji med Britancem Tomom Aspinallom in Rusom Sergejem Pavlovičem ter naslov svetovnega prvaka v poltežki kategoriji med Brazilcem Alexom Pereiro in Čehom Jirijem Prochazko

Posnetke vseh borb si lahko kot vedno ogledate na  VOYO!

Mnogi poznavalci trenutnih razmerij moči v težki kategoriji so pričakovali, da bo ruski borec Pavlovič v prednosti pred sicer odličnim Aspinallom v boju za začasni šampionski pas, potem ko je postalo jasno, da prvotno načrtovanega (epskega) obračuna med Stipetom Miočićem in Jonom Jonesom ne bo. Še posebej zaradi hude poškodbe kolena, ki jo je utrpel Britanec pred dobrim letom dni, zaradi česar je potreboval veliko časa, da se je vrnil k pripravam na nove izzive.

Toda že uvodni trenutki prve runde so pokazali, da je Aspinall prispel v New York v odlični formi. Tridesetletni britanski borec je že takoj na začetku skušal vreči Pavloviča iz ravnotežja z močnim nožnim udarcem, a je ruski predstavnik hitro odgovoril z desnim kroše udarcem v obraz tekmeca. V teh trenutkih ni nič slutilo na ekspresno hiter konec borbe, ko je že sredi prve runde Aspinall z odlično odmerjenim desnim udarcem v zgornji predel glave Pavloviču močno zamajal tla. Ta je nato padel na tla in se ni več pobral.

Po več kot zasluženi zmagi – to je bila ob treh porazih Aspinallova 14. poklicna zmaga – je čustveni Britanec poudaril, da niti v sanjah ni pričakoval, da bi lahko po odpovedi dvoboja Miočić - Jones tako hitro dobil priložnost za borbo za naslov (začasnega) svetovnega prvaka v težki kategoriji. "To sta bila nora dva tedna in pol. Imam pomembno sporočilo za vse: če imate možnost storiti nekaj velikega, a se tega malce bojite, ne oklevajte in se soočite z izzivom. Vedno obstajajo možnosti, da se bo zgodilo nekaj lepega. Zadnja leta sem zelo trdo delal, garal, da sem sploh prišel do te možnosti. Pavlovič je ogromen možakar, zavedal sem se, da me čaka zahteven dvoboj, a uspelo mi je storiti nekaj velikega za nadaljnjo kariero," je po izjemno hitrem, precej hitrejšem zaključku borbe od prvotnih pričakovanj za naslov začasnega svetovnega prvaka v težki kategoriji dejal presrečni Aspinall.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pereira s tehničnim nokavtom 'pokončal' Prochazko

Za borbo večera je organizator imenoval obračun za naslov svetovnega prvaka v poltežki kategoriji. Vselej nevarni Prochazka je pred dvobojem z brazilskim predstavnikom Pereiro napovedal zanesljivo zmago, a je brazilski mojster kickboksa hitro ovrgel teorijo o prehitri vključitvi v MMA-kletko. 

Šestintridesetletni Pereira je sicer v dvoboj s pet let mlajšim nasprotnikom vstopil nekoliko zadržano, kar je Čeh izkoristil za uvodni levi aperkat udarec brez vidnejših posledic za tekmeca. Toda brazilski borec je hitro odgovoril z močnim levim nožnim udarcem, ki je Prochazko za hip spravil na parter. Borca sta se v naslednjem trenutku znašla ob robu kletke, Prochazka je spravil Pereiro na tla, a si Čeh do zaključka prve runde ni priboril omembe vredne prednosti.          

Alex Pereira in Jiri Prochazka
Alex Pereira in Jiri Prochazka FOTO: AP

Čeh je na začetku druge runde prevzel pobudo. Pereira je deloval vse bolj pasivno, a je bil to očitno del taktičnega načrta Brazilčevega tabora. Prochazka je s kombinacijo natančnih udarcev v obraz zadal nekaj težav Brazilcu, ki pa je potrpežljivo čakal na pravi trenutek, da Čehu vrne z obrestmi. Za zmago in osvojitev šampionskega pasu v poltežki kategoriji je Pereira potreboval "le" izjemno kombinacijo levega aperkata in desnega krošeja, ki sta Prochazko spravila na tla. Brazilski borec je nato z nekaj močnimi komolčnimi udarci poskrbel, da se je glavni sodnik dvoboja (morda prehitro) odločil za predčasno prekinitev borbe.  

Samozavestni Brazilec, ki je bil v napovedih pred dvobojem za razliko od Prochazke veliko bolj previden, je po nokavtu ob koncu druge runde in posledični osvojitvi naslova svetovnega prvaka težke kategorije dejal: "Nisem bil presenečen, ko se je Prochazka po kombinaciji dveh udarcev v obraz znašel na tleh. Vedel sem, da se ne bo predal, a sem nato nadaljeval s komolci, kar ga je dodatno oslabilo. Vesel sem, da se postal prvak v tako kultni dvorani, kot je Madison Square Garden. Mnogi so dvomili vame, se celo norčevali iz mojih borilnih veščin, a dokazal sem, da se lahko enakovredno borim tudi v poltežki kategoriji pod okriljem organizacije UFC."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To je bila Brazilčeva deveta zmaga v skupno enajstih borbah, odkar se je odločil prestopiti v najmočnejšo organizacijo mešanih borilnih veščin na svetu. Čeprav je češki borec doživel boleč poraz, po dvoboju ni iskal izgovorov za odprt dvoboj s preveč spuščenimi rokami, kar ga je najverjetneje stalo bolj izenačene borbe. 

"Menim, da se je glavni sodnik odločil pravilno, ko je predčasno prekinil dvoboj. To je bila velika lekcija zame, zahvala pa gre tudi Alexu Pereiri, ki mi je ponudil priložnost, da se znova nekaj naučim. Bodite prepričani, da se bom vrnil še močnejši," pa je povedal Jiri Prochazka. 

Seznam vseh borb, ki si jih boste lahko ogledali na VOYO:

Poltežka kategorija: Jiri Prochazka – Alex Pereira (borba za naslov prvaka, nokavt Pereire za zmago v drugi rundi).

Težka kategorija: Sergej Pavlovič – Tom Aspinall (borba za naslov začasnega prvaka: nokavt Aspinalla za zmago v prvi rundi).

Ženska slamnata kategorija: Mackenzie Dern – Jessica Andrade (tehnični nokavt Andradejeve za zmago v drugi rundi). 

Lahka kategorija: Matt Frevola – Benoit Saint-Denis (nokavt Benoita za zmago v prvi rundi).

Peresna kategorija: Diego Lopes – Pat Sabatini (nokavt Lopesa za zmago v prvi rundi).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
12. 11. 2023 19.47
+1
Primitivn sport primitivnih ljudi..
Strenght coach
13. 11. 2023 08.23
-1
Najbolj primitiven si ti, ki v MMA telovadnico ne upaš niti nos pomolit.
anjerd
12. 11. 2023 09.20
-2
to nasilje ni za objavo in delanje reklame
Richy-1260
12. 11. 2023 10.24
+2
Tisto, kolk služjo naši "influencerji" pa je ane?