Borilni športi

'Po navadi sem sam sebi največji kritik'

Ljubljana, 08. 05. 2023 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
0

Zadnji (individualni) dan svetovnega prvenstva v judu bosta Slovenijo na tatamijih predstavljala dva judoista. Mlajši izmed njiju je Enej Marinič, ki se na člansko svetovno prvenstvo podaja tretjič v karieri.

24-letni Enej Marinič nam je pojasnil, katera je največja težava borcev težke kategorije pri pripravah na velika tekmovanja: "V zadnjem mesecu mi je bilo najbolj pomembno dobiti čim več kvalitetnih borb. Težko je najti sparinge z drugimi težkaši, ki so na visokem nivoju. To je največji problem težkaškega juda nasploh, ker nas je manj kot ostalih in težko 'zaflikamo' borbe z borci iz drugih kategorij."

Enej Marinič
Enej Marinič FOTO: Rok Rakun

Judoist Branika iz Maribora se je zato na svetovno prvenstvo v judu, ki je letos neobičajno zgodaj, pripravljal tako doma kot tudi v tujini: "Najprej sem odšel na mednarodne priprave v Tato, potem sem na Rogli treniral s finsko reprezentanco, ki jo trenira Roki Drakšič. Tam sem nabral veliko borb, saj sta prišli tudi slovaška reprezentanca in češka reprezentanca. Kar nekaj ljudi se je nabralo, tudi nekaj odličnih težkašev. Potem pa sem se konec aprila mudil še v Avstriji."

Slovenska judo reprezentanca v Dohi lovi že 15. medaljo na svetovnih prvenstvih v judu v zgodovini samostojne Slovenije.

Mariborčanu, ki je konec aprila brez težav obranil naslov državnega prvaka, je lanskega novembra nedaleč stran od Dohe, ki letos gosti SP v judu, uspel uspeh kariere. Na Grand Slamu v Abu Dabiju je osvojil bronasto medaljo. "To mi je dalo ogromno motivacije. Do tiste točke za mano ni bila najboljša sezona. Prišel sem do dveh petih mest in srebra na domačem evropskem pokalu, na tekmovanjih najvišjega ranga pa mi ni uspel preboj na stopničke. Potem pa se mi je na zadnji tekmi leta odprlo in mi le uspelo," je uspeh pokomentiral Marinič, za katerega je rezultat prišel ob pravem času: "Definitivno (je rezultat prišel ob pravem času op. a.)," nam je potrdil in dodal: "Rezultat mi je dal še več zagona, kot sem ga že tako ali tako imel."

Marinič je oktobra lani zablestel tudi na domačem evropskem pokalu v Podčetrtku
Marinič je oktobra lani zablestel tudi na domačem evropskem pokalu v Podčetrtku FOTO: EJU - Rok Rakun

Marinič se bo kmalu podal na svoje tretje člansko SP, kjer bo lovil prvo osvojeno borbo. "Po navadi sem sam sebi največji kritik. To je moje tretje člansko SP, tako da prvi cilj je zmagati prvo borbo, želje pa so seveda višje. Želja je vselej priti do medalje. Ko bom tam, grem na polno, potem pa bom videl, kam me bo dan popeljal," nam je zaupal.

Vsaka dobljena borba bi mu prinesla tudi lepo število točk, ki judoistom zaradi kvalifikacij na olimpijske igre veliko pomenijo. Visokorasli Slovenec, ki se trenutno nahaja na 36. mestu svetovne jakostne lestvice, se sicer na olimpijske igre, ki jih bo prihodnje poletje gostil Pariz, pretirano še ne ozira: "Planiramo  zgolj neko predvidljivo časovno obdobje vnaprej. To so približno trije do štirje meseci. Za daljše obdobje je težko natančno planirati, ker je treba upoštevati zdravje, poškodbe in vse ostalo. Tako da imam do konca poletja določene tekme, na katere se pripravljam. Seveda pa imamo neke okvirne cilje tudi za celo sezono oziroma dve. Glavni cilji so svetovno in evropsko evropsko, masters in prihodnje leto olimpijske igre."

Enej Marinič je eden izmed obetavnejših slovenskih mladih judoistov
Enej Marinič je eden izmed obetavnejših slovenskih mladih judoistov FOTO: Rok Rakun

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.