Borilni športi

Po sedmih letih se bosta znova srečala v oktagonu, tokrat za šampionski pas

Salt Lake City, 19. 08. 2022 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
0

20. zaporedna zmaga za Kamaruja Usmana in še šesta obramba šampionskega pasu, ali deseta zaporedna zmaga za Leona Edwardsa in maščevanje za zadnji poraz v karieri, ki ima že skoraj sedem let dolgo brado? To je vprašanje na katerega odgovor boste ljubitelji borilnih veščini dobili ta vikend, ko bo na sporedu UFC-jev borilni spektakel z zaporedno številko 278. V nedeljo si ga boste lahko na VOYO v živo ogledali od 4.00 dalje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pisal se je december 2015, ko sta se v UFC-jevem oktagonu pomerila Američan Kamaru Usman, ki je nekaj mesecev pred tem slavil v borilnem resničnostnem šovu The Ultimate Fighter in obetavni Anglež Leon Edwards. Usman se je predvsem po zaslugi dominantne rokoborbe po treh rundah veselil zmage po soglasni sodniški odločitvi, Edwards pa je tako doživel šele svoj tretji poraz v profesionalni karieri in drugega pod okriljem UFC-ja. A težko bi našli koga, ki bi si takrat upal staviti, da bo Usman čez nekaj manj kot sedem let eden najdominantnejši UFC-jev prvak, Edwards pa po devetih zaporednih zmagah izzivalec za naslov prvaka. A točno to se je zgodilo, oba borca sta od njunega prvega spopada dalje opravila z vsemi izzivalci in se bosta tako po skoraj sedmih letih znova srečala v oktagonu. Tokrat pa bo na voljo največja možna nagrada, saj bo Usman še šestič branil šampionski pas, medtem ko bo Edwards poskušal postati prvi angleški prvak v UFC-ju po Michaelu Bispingu (ki je bil prvak srednjetežke kategorije med junijem 2016 in novembrom 2017).

Bo Kamaru Usman še šestič zapored obranil šampionski pas?
Bo Kamaru Usman še šestič zapored obranil šampionski pas? FOTO: AP

Hkrati bo to zgodovinska borba za UFC, saj se bosta za naslov prvaka pomerila borca s skupno največ zaporednimi zmagami v zgodovini organizacije. Usman jih beleži kar 19 od tega 15 v UFC-ju, Edwards pa devet – vse v UFC-ju. Ob tem pa lahko Usman izenači rekord legendarnega Andersona Silve in se mu s 16 zaporednimi zmagami pridruži na vrhu lestvice borcev z največ zaporednimi zmagami v UFC-jevi zgodovini.

UFC 278: Usman vs Edwards

Glavna borba večera pa ni edina, ki jo ljubitelji mešanih borilnih veščin nestrpno pričakujejo. V predzadnji borbi večera se bosta namreč pomerila nekdanji prvak srednjetežke kategorije Luke Rockhold in nekdanji izzivalec za naslov prvaka Paulo Costa. Rockhold se po več kot triletni odsotnosti od športa, v katero so ga prisilile mnoge poškodbe vrača v oktagon, Costa pa se po epizodi neuspešnega izgubljanja kilogramov in posledičnega obračuna v poltežki kategoriji proti Marvinu Vettoriju, ki ga je izgubil, vrača v kategorijo za katero verjame, da lahko postane prvak. Trenutno se Brazilec nahaja na šestem mestu lestvice izzivalcev, Američan pa je kljub temu, da je nekdanji prvak, zaradi neaktivnosti v zadnjih nekaj letih nerangiran. Vseeno bi lahko zmaga katerega izmed njiju dveh hitro izstrelila na sam vrh lestvice izzivalcev, saj aktualnemu prvaku Israelu Adesanyi hitro zmanjkuje izzivalcev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še pred tem bo na sporedu obračun še enega nekdanjega prvaka in sicer Joseja Alda, ki je nekoč kraljeval v peresni kategoriji, sedaj pa se meri v bantamski kategoriji. Tudi v novi kategoriji se je Brazilec že boril za šampionski pas in sicer proti Petru Yanu, a je borbo izgubil, po treh zaporednih zmagah pa se znova nahaja povsem blizu novi priložnosti za osvojitev naslova prvaka. A še pred tem bo moral preskočiti oviro, ki sliši na ime Merab Dvališvili. Gruzijec, ki se na lestvici izzivalcev nahaja na šestem mestu – le tri mesta po Aldom, ima podobne načrte kot legendarni Brazilec. Dvališvili oziroma 'Stroj' kot je njegov vzdevek je v zavidljivem nizu sedmih zaporednih zmag, kar pa je še daleč od rekorda njegovega tokratnega nasprotnika, ki je med letoma 2006 in 2015 zabeležil kar 18 zaporednih zmag nato pa trčil v levico Conorja McGregorja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V prvih dveh borbah glavnega dela borilnega spektakla pa bodo zbrano občinstvo v Vivint areni v Salt Lake Cityju ogrevali Vu Janan in Lucie Pudilova v ženski bantmaski kategoriji ter Tyson Pedro in Harry Hunsucker v poltežki kategoriji.

Seznam borb, ki si jih boste lahko ogledali na VOYO:

Velterska kategorija: Kamaru Usman – Leon Edwards (Borba za naslov prvaka)

Srednjetežka kategorija: Paulo Costa – Luke Rockhold

Bantamska kategorija: Jose Aldo – Merab Dvališvili

Ženska bantamska kategorija: Vu Janan – Lucie Pudilova

Poltežka kategorija: Tyson Pedro – Harry Hunsucker

UFC 278: Usman vs Edwards
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.