Borilni športi

Pogačnikovi bron na EP, Leškijeva izgubila že v drugem krogu

Sofija, 30. 04. 2022 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
2

Drugi dan evropskega prvenstva v judu je na blazine v Sofiji stopilo kar pet slovenskih predstavnikov, od katerih je za glavno favoritinjo veljala Andreja Leški, ki je v kategoriji do 63 kilogramov nastopila kot druga nosilka tekmovanja, a žal vloge favoritinje ni upravičila. Se je pa zato z odličnimi predstavami izkazala Anka Pogačnik. Slovenka se je povzpela na tretjo stopničko kategorije do 70 kilogramov in s tem dosegla največji uspeh v svoji judo karieri.

Anka Pogačnik je tekmovanje najboljših borcev na stari celini začela odlično in že v prvem krogu suvereno premagala Turkinjo Fidan Ogel. Sprva sta obe borki prejeli po dve kazni, po skoraj dveh minutah in pol borbe pa je Kranjčanka uspešno izvedla tehniko vzvoda in nasprotnico prisilila v predajo. V drugem krogu se je Pogačnikova pomerila s Poljakinjo Katarzyno Sobierajsko in jo 13 sekund pred koncem rednega dela lepo vrgla na kraljico tehnik uchi mato. V četrtfinalu je Kranjčanki nasproti stala aktualna evropska prvakinja Sanne Van Dijke. Dobitnica bronaste olimpijske medalje iz Tokia je nadzorovala potek srečanja in Slovenka je že zaostajala dve kazni, ko jo je Nizozemka z bočnim metom vrgla na ippon.

V repasažu pa se je Pogačnikova pomerila z Britanko Kelly Petersen Pollard. Po 45 sekundah je Slovenki uspela nožna tehnika s katero si je prislužila wazaari. Pogačnikova je bila kljub vodstvu aktivnejša od tekmice in je borbo pametno pripeljala do konca ter si tako zagotovila borbo za bronasto odličje. Tam jo je čakala Nizozemka Hilde Jager, s katero se je naša borka pomerila le enkrat v karieri in izgubila, a tokrat je bilo povsem drugače. Kranjčanka je borbo nadzorovala od prve do zadnje sekunde in bila precej aktivnejša tekmica. To so opazili tudi sodniki, ki so Nizozemki tik pred iztekom rednega dela prisodili še odločilno tretjo kazen in Slovenka je lahko planila v jok sreče.

Anka Pogačnik med borbo s Hilde Jager
Anka Pogačnik med borbo s Hilde Jager FOTO: EJU - Kostadin Andonov

Svoje občutke je ob uspehu kariere za spletno stran Judo zveze Slovenije Anka opisala takole: "Ta dan, da bi se mi vse poklopilo, sem čakala ves čas, do danes. Eno borbo sem sicer izgubila, vendar je bila to borba z olimpijsko medalistko. Nimam si kaj očitati, tudi proti njej sem prikazala dobro borbo. Vse ostalo je bilo danes sanjsko. Če bi vprašali včeraj, kaj pričakujem, bi dejala, da bi bila zadovoljna že z sedmim ali petim mestom. Ta medalja mi ogromno pomeni. Sploh po toliko težavah, katere so me pestile v začetku leta. Mislila sem, da nisem dovolj pripravljena za takšen rezultat. Ampak, ko grem sproščena na tekmo, je vse mogoče. Čeprav me nekateri štejejo med starejše tekmovalke, se meni zdi, da sem predvsem v zadnjih nekaj letih dozorela športno in da mi glava dela, kakor mora in zdržim vse pritiske. Zato tudi vztrajam v judu.

Pogačnikova je Sloveniji priborila že 52. medaljo na evropskih članskih prvenstvih v judu

Kakor sem že povedala na novinarski konferenci v Ljubljani, je evropsko prvenstvo svojevrstna tekma, polna presenečenj. Večina me verjetno ni štela v ožji okrog favoritinj za kolajne. Videli smo, kako je izpadla svetovna prvakinja in tudi nekatere druge, ki so na svetovni lestvici višje od mene. Rekla sem si, da grem borbo po borbo. Vse nasprotnice so premagljive. Nisem niti prej želela vedeti žreba. Na ta način sem prišla do konca in do težko pričakovane kolajne.

V matičnem klubu me vodi trener Brane Vuzem, že nekaj let sodelujem z njim. Gregor Brod pa je z mano na teh tekmovanjih v tujini. Pozna me dobro, ve kdaj rabim spodbudo in kdaj me mora usmeriti v pravo smer. Zelo sem hvaležna Gregorju danes za spremljanje ob blazini in trenerju Branetu Vuzmu."

Anka Pogačnik in Gregor Brod
Anka Pogačnik in Gregor Brod FOTO: EJU - Gabi Juan

Andreja Leški, ki je v kategoriji do 63 kilogramov nastopila kot druga noslika tekmovanja in bila predvsem kot aktualna svetovna podprvakinja ena izmed favoritk za končno zmago, žal ni imela najboljšega dne. V prvem krogu je bila prosta, v drugem pa je morala priznati premoč britanski borki Gemmi Howell, ki jo je po dobrih treh minutah borbe vrgla za wazaari in prednost zadržala do konca borbe.

Po porazu v izločilnih dvobojih je svoje misli strnila za uradno spletno stran JZS: "Danes sem pokazala, da je tekma ogledalo treningov. Današnja borba zame ni bila dobra, nisem prišla skoraj do nobene nevarne priložnosti. Sledila je še ta napaka, ki me je stala točke in na koncu borbe. Tekem bo še dosti in tudi zmag bo še dosti. Tokrat mi pač ni bilo usojeno in se je izteklo na ta način. Sama se poskušam mentalno osredotočiti na to, kar si želim. Istočasno pa se zavedam, da če priprava ni bila dobra, tudi tekma verjetno ne bo. Samo poškodbo sem poskušala čim prej sanirati s sredstvi, ki jih imam na voljo. Sedaj po tekmi bom preventivno šla na več pregledov, da vidim, kaj se zares dogaja. Moram pa tudi po tem vse ostalo postaviti na raven, kjer sem bila lansko leto in od tam še napredovati."

V tradicionalno 'slovenski' kategoriji se je pomerila tudi mlada Lia Ludvik, ki pa je proti precej izkušenejši Madžarki Hedvig Karakas že v rednem nabrala tri kazni za izogibanje prijemu in tako hitro zaključila s tekmovanjem.

Lia Ludvik in Hedvig Karakas
Lia Ludvik in Hedvig Karakas FOTO: EJU - Kostadin Andonov

Med moškimi do 73 kilogramov je za zgodnje presenečenje poskrbel 24-letni Martin Hojak, ki se je v drugem krogu pomeril z olimpijskim prvakom iz leta 2016 Fabiom Basilejem in ga prepričljivo premagal. Hojak je že po 50 sekundah borbe Basileja lepo vrgel na moderno varianto tehnike tani otoshi, po nekaj manj kot treh minutah pa je Italijana med poskusom vstajanja obrnil na hrbet in prijel v končni prijem, kjer ga je za zmago zadržal nadaljnjih deset sekund. V tretjem krogu je Slovenca čakal evropski prvak iz leta 2017, Azerbajdžanec Hidajat Hejdarov, ki je v Sofiji nastopil kot drugi nosilec kategorije. Hojak je dobro začel borbo, a je Azerbajdžanec po 45 sekundah uspešno izvedel protimet in za to prejel wazaari. Hejdarov je do konca dvoboja obranil vse Hojakove napade in borbo mirno pripeljal do konca ter se tako uvrstil v četrtfinale. "Danes je bil moj dan. Ne glede na to, da sem drugo borbo izgubil, sta bili ti dve borbi najboljši moji borbi v zadnjem času. Razočaran sem, da nisem uspel priti višje, ampak s svojim nastopom danes sem zadovoljen. Imam eno tehniko, po kateri sem poznan. Cel svet pozna to tehniko in cel svet sem že vrgel s to tehniko. Vedel sem, da Azerbajdžanec čaka na to in res mi jo je uspelo izvesti," je za uradno spletno stran JZS dejal mladi Slovenec.

Martin Hojak drži Fabia Basileja
Martin Hojak drži Fabia Basileja FOTO: EJU - Carlos Ferreira

V isti kategoriji kot Hojak je nastopil tudi novinec v eliti Juš Mecilošek. 20-letni Ljubljančan je bil prav tako kot njegov klubski kolega v prvem krogu prost, v drugem pa je bil zanj pretrd oreh svetovni kadetski prvak iz leta 2015 Giovanni Esposito, ki je pol minute pred koncem borbo odločil z nizkim ouchi garijem.

Matej Vidmar, ki s bori v kategoriji do 81 kilogramov, je bil v prvem krogu prost, v drugem pa se je pomeril s predstavnikom Ukrajine Sergijem Krivčačem. 24-letni borec je po zelo izenačenemu boju, v akterem sta oba tekmeca prejela po dve kazni, moral po nekaj več kot dveh minutah zlate točke priznati premoč Ukrajincu, ki je uspešno izvedel telesno tehniko ura nage.

Sergij Krivčač in Matej Vidmar
Sergij Krivčač in Matej Vidmar FOTO: EJU - Kostadin Andonov
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krancan123
30. 04. 2022 21.59
+6
NaključniSprehajalec
30. 04. 2022 18.21
+5
Čestitke! 💪🏻