Borilni športi

Prvak proti prvaku: Dillashaw za zgodovino, Cejudo brani čast 'sokategornikov'

Brooklyn, 17. 01. 2019 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prvi dogodek UFC, najelitnejše organizacije za borbe po pravilih MMA, prinaša spopad prvaka proti prvaku. Šampion bantamske kategorije T.J. Dillashaw se bo namreč spustil v mušjo kategorijo in izzval nekdanjega olimpijskega prvaka v rokoborbi Henryja Cejuda. Prenos UFC Fight Night iz slovitega Barclays Centra v Brooklynu si boste lahko v noči na nedeljo ogledali na VOYO.

T.J. Dillashaw želi svoji zbirki dodati še drugi šampionski pas.
T.J. Dillashaw želi svoji zbirki dodati še drugi šampionski pas. FOTO: AP
Organizacija UFC bi lahko v nedeljo zgodaj zjutraj dobila novega dvojnega prvaka. Po Conorju McGregorju, Danielu Cormierju in Amandi Nunes bi lahko T.J. Dillashaw (16 zmag, dva poraza) imel kot četrti sočasno v lasti dva šampionska pasova. Borec, ki trenutno zaseda visoko peto mesto na lestvici vseh borcev, ne glede na težnostno kategorijo, v UFC, se bo iz bantamske spustil v mušjo kategorijo in izzval tamkajšnjega šampiona Henryja Cejuda. Olimpijski prvak v rokoborbi iz leta 2008 je avgusta lani presenetljivo ugnal, do tistega trenutka edinega prvaka mušje kategorije v zgodovini UFC, Demetriousa Johnsona. 'Mogočni mišek', kot kličejo Johnsona, je do omenjenega obračuna zbral rekordnih 11 zaporednih obramb šampionskega pasu, Cejudo pa ga je ugnal po izjemno tesni sodniški odločitvi.

Johnson se je medtem v prvi izmenjavi borcev med dvema organizacijama v zgodovini MMA preselil v One FC, v zameno za 'velteraša' Bena Askrena. Zato se je pojavilo vprašanje, kakšno prihodnost imajo borci v mušji kategoriji v UFC. V primeru zmage Dillashawa bi se namreč lahko zgodilo, da bi UFC zaradi domnevne nezanimivosti iz organizacije povsem izbrisal najlažjo moško težnostno kategorijo. Cejudo je odločen, da bo kaj takšnega preprečil. "Je trdoživ, a tudi on ve, česa sem zmožen jaz. Sem olimpijski in UFC prvak. Tako da se on bori proti dvojnemu prvaku. Ne borim se zgolj za zmago, ki bi obogatila mojo zapuščino, ampak tudi za vse borce v mušji kategoriji, ki želijo nekoč postati prvaki v UFC. Ta borba ni samo zame," je bil na druženju z mediji odločen 31-letni borec iz Los Angelesa in dodal: "To je leto, ko bomo odrli kačo."

Henry Cejudo se je tako veselil zlate kolajne na olimpijskih igrah leta 2008.
Henry Cejudo se je tako veselil zlate kolajne na olimpijskih igrah leta 2008. FOTO: AP
Vzdevek kača si je sicer Dillashaw prislužil zaradi načina, kako je zapustil svoje nekdanje moštvo Team Alpha Male in se v Koloradu pridružil svojemu trenerju Duaneu Ludwigu. Da je bil udarec za omenjeno moštvo še hujši, je T.J. nato dvakrat zapored premagal svojega nekdanjega moštvenega kolega in prvaka bantamske kategorije Cody Garbrandta. Dillashaw je, tako pravi, to zgodbo zaključil, zdaj pa želi osvojiti še drugi šampionski pas. Ob tem ga ne skrbi, če bo na poti do 'slave' izbrisal mušjo kategorijo. "Vseeno mi je za mušjo kategorijo. Če si pri UFC želijo, da sem morilec, se bom spustil v mušjo kategorijo in jo pokončal. Tudi, če te kategorije ne izbrišejo, je super. Vseeno mi je. Gledam nase. To je sebičen šport. Sam stopiš v kletko, sam si prislužiš plačo," se je glasil odgovor na druženju z mediji, s katerim si Dillashaw najverjetneje ni prislužil veliko privržencev.

Aktualni prvak bantamske kategorije je prepričan, da je najboljši borec na svetu, kar želi dokazati tudi z zmago proti Cejudu: "Najprej sem se želel boriti z Demetriousom Johnsonom. Govorili so, da je najboljši borec, ne glede na kategorijo. To sem jaz. Prepričan sem, da je temu tako. Zato sem se želel pomeriti z njim. Ni želel sprejeti borbe, nato me je izzval Henry Cejudo. Dejal je, da bo prišel v bantamsko kategorijo. Takoj smo mu ponudili borbo, a je ni sprejel. Vedeli smo, da ga je strah, sedaj pa se že trese in upa, da ne bom uspel zbiti kilogramov. Išče izgovore, da mi ne bo uspelo, da mi bo pobralo preveč moči … Pravi, da sem videti kot tekač na dolge razdalje … Želim osvojiti še drugi šampionski pas, zgraditi svojo zapuščino in dokazati, da sem najboljši borec na svetu."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


A Dillashaw Cejuda nikakor ne sme podcenjevati. Nekdanji zlati olimpijec je leta 2016 izgubil proti Johnsonu, a se je nato vrni v telovadnico, trdo treniral in lani dokazal, koliko je napredoval ter premagal do tiste borbe 'neuničljivega' DC-ja. "V preteklostih sem se že mnogokrat dokazal, ko ni nihče računal name. V Pekingu sem bil 31. nosilec in sem osvojil zlato, takrat kot najmlajši rokoborec v zgodovini, premagal sem Demetriousa Johnsona, ki je bil na stavnicah velik favorit in je verjetno najboljši borec vseh časov. Med drugim sem preživel tudi požare v Kaliforniji. Če obstaja kdo, ki ga ne smete nikdar odpisati, sem to jaz," je odločen Cejudo.

Spoired borb, UFC Fight Night: Cejudo vs. Dillashaw:

Henry Cejudo – T.J. Dillashaw – za naslov prvaka v mušji kategoriji
Greg Hardy – Allen Crowder - težka kategorija
Gregor Gillespie – Yancy Medeiros – lahka kategorija
Joseph Benavidez – Dustin Ortiz – mušja kategorija
Paige VanZant – Rachael Ostovich – ženska mušja kategorija
Glover Teixeira – Karl Roberson – poltežka kategorija

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.