Borilni športi

PRYOR PROTI ARGUELLU: Bitka prvakov

Ljubljana, 17. 09. 2018 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pregled desetih največjih boksarskih obračunov, s pomočjo katerih stopnjujemo napetost pred težko pričakovanim dvobojem med Anthonyjem Joshuo in Aleksandrom Povetkinom, nadaljujemo s kontroverznim, a izjemnim spopadom med Aaronom Pryorjem in Alexisom Arguellom, 12. Novembra 1982.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svet, še posebej pa Amerika, potrebuje dobro in slabo, ogenj in vodo, boga in hudiča, viteza in razbojnika. Obstajati mora nekdo, ki nas na belem konju brani  pred nepravico, zlom in temo. V tej bitki, nas proti njim, sta izjemna borca nižjih kategorij prikazala eno boljših predstav v zgodovini boksa in se podala v neizprosen boj za več kot zmago.

Tema ulic Cincinnatija je izpljunila enega najbolj prezirani in zato zapostavljenih borcev v ameriški zgodovini. Aaron Pryor je odraščal v krutih razmerah. "Mama mi je včasih vrgla kakšno klofuto, in če nisem umaknil glave, me je oštela, češ, zakaj ne delam eskivaž?" Večino časa je bil Aaron prepuščen samemu sebi in naučil se je igrati ter živeti vlogo negativca. Leta 1976 je osvojil zlato rokavico, potem ko je v finalu grdo prebutal Thomasa Hearnsa. Vseeno pa se v izločilnih bojih za olimpijado 76' ni uspel kvalificirati. Govorilo se je, da je zaradi razočaranja stopil pred ogledalo in samega sebe kaznoval s pestjo. Medtem ko so Ray Leonard, brata Spinks in ostali začeli služiti velike denarce v profesionalnih dvobojih, se je Pryor zaposlil kot sparing partner Howardu Daviesu, borcu, ki ga je premagal v izločilnih bojih.

Aaron Pryor je odraščal v krutih razmerah.
Aaron Pryor je odraščal v krutih razmerah. FOTO: AP
Pryor je boksal na manjših dogodkih in z zmagami služil tisoč ali dva tisoč dolarjev, Davies, ki je na treningih pobiral modrice, pa se je boril za milijone. Njegov stil boksanja je bil primeren karakterju. "Sprejel bo tvoj udarec, ti pljunil v oko in ti zbrcal rit," je o Pryorju dejal njegov menedžer Buddy La Rosa. Na borbah se je pojavljal s svojim 'geto zborom', skupino mladih fantov z ulic, ki so vedno vpili in grozili nasprotnikom. Pryor je vedel, da za uspeh potrebuje rivala, ki pa ga sprva ni bilo od nikoder. Poskušal je izzvati kategorijo težjega Raya Leonarda, vendar ga je ta le hladno odslovil. Potem pa se je na obzorju prikazal nekdo drug …

Alexis Arguello je predstavljal vse, kar moralna javnost pričakuje od boksarskega šampiona. Bil je pravi športnik, skromen in izjemno priljubljen. Vitez, ki je poosebljal besedo šampion. Osvojil je naslov prvaka v treh kategorijah in sedaj si je želel v svojo vitrino dodati še polvelterski pas. Zaradi častljivega vedenja do nasprotnikov, pred in po borbi, si je pridobil simpatije v ZDA. Ko so mu sandinistični uporniki nacionalizirali nekatera posestva, je pobral stvari in z družino odšel v Miami. Tam je postal izjemno priljubljen med kubanskimi emigranti, ki so v njemu videli protikomunističnega heroja, Amerika pa je to v času hladne vojne z veseljem sprejela.

Gospod proti psu

Aaron Pryor se je boril za prepoznavnost in spoštovanje, Alexis Arugello za domovino, emigracijo in zgodovino. Pryor je v Alexisu videl vse, kar nikoli ni bil in ne bo postal. "Prepričati sem ga želel, da ga hočem v ringu ubiti," je dejal Pryor. Borba je potekala v Miamiju, zato je Arugello imel vso podporo več deset tisoč glave množice. Napovedovalec v ringu je Arguella napovedal pompozno in ga naslovil z gospod, pri Prioryju pa je takšno imenovanje izpustil. Temnopolti Američan je bil zaradi vse te kolobocije pred samim dvobojem še bolj jezen, saj je bilo očitno, da se vse odvija kot da je Arugello že prvak. Pripravljen je bil zlomiti nasprotnika, ki pa je pred dvobojem tudi sam doživel nekaj neprijetnih trenutkov. Oborožen moški je namreč želel vstopiti v Arguellovo garderobo, vendar mu je to preprečila množica. Napoved strokovnjakov je bila, da ima Pryor možnost le, če Arguella nokavtira hitro. Pryorjevi prošnji, da dvoboj poteka 12 in ne 15 rund, niso ustregli. Daljši obračun je seveda v skladu z vso logiko dajal prednost Arguellu.

Pryor je v Alexisu videl vse, kar nikoli ni bil in ne bo postal.
Pryor je v Alexisu videl vse, kar nikoli ni bil in ne bo postal. FOTO: AP
BORBA

Runda je začela, kot da je dvoboj napovedan za eno in ne petnajst rund. Kar se je dogajalo v ringu, je bilo zelo podobno tistem, kar sta tri leta kasneje uprizorila Hagler in Hearns. Pryor in Arguello sta se že uvodoma znašla v težavah, toda Pryor je bil tisti, ki je vsilil svoj način borjenja. Po drugi rundi je Pryorjev trener zahteval od pomočnikov, da mu podajo določeno steklenico. "Ne to, tisto, ki sem jo namešal," je ukazal Panama Lewis. Ko je gong oznanil naslednjo rundo, je Pryor znova silovito krenil v napad. Toda po srhljivih uvodnih rundah je Arguello vzpostavil ravnotežje in začel močno zadevati Pryorja. Zdelo se je kot da je Američan sedaj odprta knjiga in da bo Arugello dokončal posel. Toda Pryor je nato naredil nekaj povsem nepričakovanega in do konca zmedel nasprotnika ter vse ob ringu. Začel je boksati z distance in kontrirati napade Arugella.

Če bi se dvoboj končal po 12 rundi, bi se zgodila kontroverzna odločitev, v kateri bi Pryor izgubil, saj je eden izmed sodnikov skoraj vse runde dosodil Arugellu. Vseeno, Pryor, ki je v 32 borbah zbral prav toliko zmag in 29 nokavtov, se je le enkrat boril več kot deset rund, medtem ko je bil Arguello znano po tem, da je ravno v zadnjih rundah udejanjil svojo dominanco. V 13. Rundi je 'prvak ljudstva' Pryorja zadel s silovito desnico. "Glavo mi je zbilo nazaj, videl sem vse luči v dvorani," se je udarca spominjal Pryor. Po tej rundi je Pryor znova spil tekočino iz sumljive steklenice in v predzadnji rundi dobil zalet. Arugella je stresel s silovito desnico in nato sprožil morilsko serijo. Ljubljenec občinstva je naslovljen ob vrveh začel izgubljati zavest. Sodnik je posredoval in dvoboj ustavil, Arguello pa je nemočno zdrsel na tla in tam obležal za nekaj minut. To ni bil samo nokavt, Arugello je bil povsem pobit, njegovi navijači pa v solzah.

Arguello je po 'morilski seriji' negibno obležal na tleh.
Arguello je po 'morilski seriji' negibno obležal na tleh. FOTO: AP

Je res zmagalo zlo?

Medtem ko je Aaron Pryor končno praznoval zmago kariere in čutil, da je vendarle dobil spoštovanje, ki si ga je zaslužil, je izbruhnila afera zaradi magične steklenice. Arguellova ekipa in nekateri vidni boksarski akterji, so dogajanje v Pryorjevem kotu vzeli pod drobnogled, na olje na ogenj pa je prililo še obvestilo, da je športna komisija pozabila izvesti dopinški test po dvoboju.

Ali je Panama Lewis res namešal sporni zvarek, je ostalo neznano do tega dne. Borca sta morala vse skupaj še enkrat ponoviti. Pryor tokrat ni imel čudežne steklenice, a je Arguello vseeno padel v 10 rundi. Tudi ta obračun je povsem spremenil boksarsko življenje junakov temne in svetle strani sile. Pryor, ki je razvil odvisnost od kokaina, se je upokojil pri statistiki 39-1, Arguello pa se je vrnil domov v ljubljeno Nikaragvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.