Borilni športi

Kozinovo čaka najpomembnejša borba v karieri, nasproti ji bo stala Claressa Shields

Cardiff, 26. 01. 2022 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
9

Le še dober teden dni nas loči do ene najpomembnejših borb za slovenski boks. Petega februarja bo slovenska šampionka Ema Kozin stala nasproti eni najboljših boksark na svetu Claressi Shields in ji poskušala odvzeti šampionske pasove organizacij WBC, WBA, IBF in The Ring. Borba bi morala potekati 11. decembra lani, a je bila nato dvakrat prestavljena, sedaj pa bo, kot kaže, le izpeljana. Prenos borbe bo na VOYO.

Neporažena slovenska boksarka Ema Kozin, ki ima v lasti začasni šampionski pas organizacije WBC in šampionski pas organizacije WBF, bi se morala že 11. decembra pomeriti s štiri leta starejšo ameriško tekmico Claresso Shields, ki tako kot Slovenka v profesionalni boksarski karieri še ne pozna poraza, v lasti pa ima pasove organizacij WBC, WBA, IBF in The Ring.

Shields vs. Kozin, promocijski poster
Shields vs. Kozin, promocijski poster FOTO: Twitter

A poškodba Liama Williamsa, enega izmed borcev glavne borbe večera, je celotno prireditev prestavila sprva na konec januarja, nato pa so jo britanske oblasti zaradi epidemioloških razmer prestavile še za en teden. Borilni spektakel, na katerem bo Kozinova poskušala doseči odmevno zmago, bo tako potekal 5. februarja, v živo pa si ga bo mogoče ogledati na VOYO.

Slovenska šampionka je oktobra 2020 prepričljivo premagala Urugvajko Chris Namus in postala lastnica začasnega naslova prvakinje organizacije WBC, nato pa se je v koronskem obdobju soočala predvsem z nepredvidljivim urnikom, saj so ji borbe odpadale ena za drugo. Konec julija bi Kozinova morala pas braniti v španski Santa Poli, kjer bi ji ga poskušala odvzeti Zambijka Lolita Muzeya, a je bil dvoboj zaradi zaostrenih razmer, povezanih s pandemijo novega koronavirusa v Španiji, odpovedan. Zmagovalki omenjenega obračuna je bila obljubljena borba z nesporno prvakinjo Shieldsovo, zato so se Kozinova in njen tabor nato osredotočili na borbo z Američanko. Sprva se je 26-letnica izmikala borbi s slovensko šampionko, saj se je lani preizkušala v mešanih borilnih veščinah, a so konec lanskega oktobra v Kozininem taboru le dosegli, da je organizacija WBC Shieldsovi odredila borbo s Slovenko.

Ema 'The Princess' Kozin
Ema 'The Princess' Kozin FOTO: 24ur.com

Kozinin menedžer in trener Rudolf Pavlin je ob najavi borbe povedal, da je bilo potrebno veliko truda, da so prišli do boja z Američanko: "Ogromno truda je bilo potrebnega, da smo dobili borbo. Odkar sem prevzel tudi menedžerstvo Eme in ekipe, smo šli po neki drugi strani. Februarja smo že imeli možnosti pogovorov, da bi prišli do borbe, a potem ni šlo zaradi Claresse, ki je šla v MMA. Tukaj ima največjo besedo WBC, ko smo jih postavili pred dejstva, so nam prišli naproti in Claresso postavili pred dejstvo, da mora letos braniti naslov njihove organizacije. Njihov tim (Shieldsove, op. a.)  se je odločil, da bodo k obrambi dodali še pasova organizacij IBF in WBA, mi pa smo dodali še Emin naslov organizacije WBF. Tako bodo enajstega decembra na voljo štiri titule in gremo na glavo, na zmago, predvsem zaradi Eme, pa tudi zato, da bi skeptiki videli Emin napredek."

Rudolf Pavlin, Špela Hočevar-Kramberger, Ema Kozin in Redžo Ljutić
Rudolf Pavlin, Špela Hočevar-Kramberger, Ema Kozin in Redžo Ljutić FOTO: 24ur.com

Slovenska šampionka se tako na Američanko pripravlja že dolgo, za borbo je bila dobro pripravljena že decembra, dodaten čas pa je izkoristila za piljenje forme. "Mislim, da sem res v življenjski formi, vem, da me nekaj dela še čaka, še imam rezerve, a sem optimistična. Mislim, da bom pripravljena, kolikor bom le lahko in vem, da bom dala vse od sebe," nam je zaupala, ko smo jo decembra obiskali na treningu. 

Z nasprotnico se 23-letnica ne obremenjuje, skupaj s taborom se zaveda, da je Shieldsova, ki se je samooklicala za najboljšo žensko boksarko vseh časov (GWOAT ang. Greatest Woman Of All Time), ena najboljših boksark na svetu, a ima hkrati tudi precej več za izgubiti kot Slovenka. Obe borki sta v profesionalni karieri sicer še neporaženi, a se Američanka lahko pohvali še z dvema zlatima medaljama z olimpijskih iger leta 2012 v Londonu in leta 2016 v Riu de Janeiru.

Claressa Shields
Claressa Shields FOTO: AP

26-letna Shieldsova se po zapisih na družbenem omrežju Twitter sodeč s Slovenko pretirano ne obremenjuje, več pozornosti namreč namenja njeni naslednji potencialni nasprotnici Savannah Marshall, saj želi maščevati edini poraz v karieri, ki ga je doživela leta 2012 kot amaterka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nasprotničina preusmerjena pozornost je po mnenju Pavlina, ki pred odhodom na Otok ne skriva ciljev, voda na mlin njegovi varovanki: "Mi gremo zmagat. Mogoče se to nekaterim sliši preveč samozavestno, meni se ne. Res je, da bo morala Ema pokazati 60–70 odstotkov več kot nasprotnica, ker se moramo zavedati, da promotorji lobirajo za borbo med Savanah Marshall in Claresso Shields, ampak jaz mislim, da utegne biti ravno to loterijska srečka za nas, da jim pokvarimo račune."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Claressa Shields vs Ema Kozin
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tajda112
29. 01. 2022 20.50
+1
...imam plan enkrat, da grem v službi od mize do mize in opravim anketo o gledanosti Voya... še nisem slišal, da bi kadarkoli kdo omenjal le tega ...!!!?
Coo Mee Magni
26. 01. 2022 13.41
+1
Auuuuu prevelik zalogaj Ema. Drugač pa srečno, jo veliko potrebuješ.
ddolores
26. 01. 2022 13.30
+1
Trener Pavlin je rekel, da pojdejo na zmago. Pa če bi šli na neodločeno ali celo na poraz?
nivampomo?i
26. 01. 2022 10.55
+0
Merka naj Pavlin da ga ne bo napadel brat od tele, tko ko je unga trenerja od Hrvatice 2 let nazaj.Tale je pokvarjena do obisti.Srečno Ema čeprav, ima bolj malo možnosti za zmago.
User905768
26. 01. 2022 15.52
+0
Ne boj se za Pavlina. Ded obvlada borilne športe.je pravi fighter💪🥊
rocky6
26. 01. 2022 10.54
+0
se ena zgodba, kot zgodba zavca.. prsu do velikega odra, pa pred njim ostal..
zelopameten
26. 01. 2022 10.52
+8
Porinte si voyo nekam...
NoExit
26. 01. 2022 09.36
+0
uboga decva ..se mi kar smili ze zdaj ..