Borilni športi

Slovenija bogatejša za dva evropska prvaka in podprvakinjo v MMA-ju

Beograd, 08. 04. 2024 11.04 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska reprezentanca v mešanih borilnih veščinah se iz amaterskega evropskega prvenstva v Beogradu, kjer je tekmovalo kar 523 bork iz 35 držav, vrača s kar tremi medaljami. Nova evropska prvaka sta postala Chiril Negru v mladinski velterski kategoriji in Domen Vergles v članski poltežki kategoriji, podprvakinja v mladinski peresni kategoriji pa je postala Lucija Kožuh.

Slovenske mešane borilne veščine so v strmem vzponu, kar je dokazala tudi slovenska reprezentanca borcev in bork v mešanih borilnih veščinah, ki je v Beogradu osvojila kar tri medalje. V srbski prestolnici je pretekli konec tedna potekalo amatersko evropsko prvenstvo, ki ga organizira Mednarodna zveza mešanih borilnih veščin (kratica IMMAF oziroma izvirno International Mixed Martial Arts Federation). 

Na EP 2022 je kot prvi Slovenec medaljo osvojil Miha Frlic, ki je dobil srebrno. Njegov uspeh je v Beogradu ponovila Lucija Kožuh, ki se je merila v peresni kategoriji med mladinkami. V polfinalu je 18-letna slovenska borka po soglasni sodniški odločitvi premagala Romunko Alessio Andreeo Jecu, za zlato medaljo pa se je pomerila z Azerbajdžanko Esmiro Mamadovo in klonila po soglasni sodniški odločitvi.

Uspeh Frlica in Kožuhove pa sta nadgradila Chiril Negru in Domen Vergles, ki sta postala evropska prvaka. Negru je bil v prvem krogu mladinske velterske kategorije prost in je tako tekmovanje začel v četrtfinalu, kjer se je pomeril s predstavnikom Bolgarije Kristjanom Kanevom in ga premagal s tehničnim nokavtom. Slovenskega borca je v polfinalu čakal težek obračun s kapetanom srbske reprezentance Ognjenom Mićovićem, ki je imel bučno podporo domačega občinstva. A 18-letnega Negruja to ni vrglo iz tira in po soglasni sodniški odločitvi se je uvrstil v veliki finale. Tam se je pomeril z Armencem Spartakom Mikajeljanom in tudi njega premagal s soglasno sodniško odločitvijo ter se tako kot prvi predstavnik slovenske reprezentance okitil z naslovom evropskega prvaka.

Kot zadnji slovenski predstavnik pa je na blazine stopil Vergles, ki se je boril v članski poltežki kategoriji. Mladi Primorec je bil v prvem krogu prost, v drugem pa je po soglasni sodniški odločitvi ugnal Bolgara Nikolo Ivanova. Verglesov polfinalni tekmec bi nato moral biti Izraelec Eilaj Pahima, ki po kontroverzni zmagi v četrtfinalu nato ni opravil zdravniškega pregleda pred polfinalom in slovenski predstavnik se je avtomatsko uvrstil v finale. Za naslov evropskega prvaka se je 23-letni borec pomeril z Dancem Mikkelom Iversenom in po soglasni sodniški odločitvi prestižni naslov tudi osvojil.

Poleg medalistov sta se na EP merila še Tina Koščak v ženski bantamski kategoriji in Anže Keržan v mladinski srednji kategoriji, a sta oba klonila v prvem krogu.

Slovensko reprezentanco je v Beogradu vodil selektor Miha Čičič, borcem pa sta do uspeha pomagala priti še trenerja Matevž Logar in Fabrizio Moresan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Power coach
08. 04. 2024 13.50
+1
Jevgenij Suhov
08. 04. 2024 13.20
+0
nimaš pojma o borilnih veščinah in kako lahko prideš do enega takega tekmovanja, kot je evropsko prvenstvo…
gobbi
08. 04. 2024 11.25
+5
Ne štekam ravno teh evropskih prvakov, pri nas je vsak drugi evropski prvak v nekih borilnih veščinah. Organizacij je malo morje. Pri drugih športih je točno jasno kaj pomeni biti evropski, svetovni prvak tule pa lahko vsak naredi svojo organizacijo in se okrona za prvaka-podobno kot imamo v Sloveniji nešteto svetovnih prvakov v diatonični harmoniki
Power coach
08. 04. 2024 13.53
+4
Naj ti razjasnim, da boš lahko "stekal" za kakšno tekmovanje sploh gre: IMMAF je daleč, ponavljam daleč najmočnejša amaterska MMA federacija na svetu. Osvojiti odličje na IMMAF-u je za amaterskega borca kot pas v UFC-ju za profesionalca. Še sanja se ti ne, koliko truda in odrekanja je potrebno za osvojitev takega naslova.