Borilni športi

Černoga v Beogradu do zgodovinskega uspeha

Beograd, 09. 11. 2021 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska boksarska reprezentanca je od 24. oktobra do 6. novembra gostovala v Srbiji na svetovnem prvenstvu v boksu. V Areni Štark sta AIBA in Boksarska zveza Srbije s pomočjo države organizirali nepozaben boksarski spektakel, o katerem se bo govorilo še nekaj časa. 14-dnevnega prvenstva se je udeležilo več kot 500 boksarjev iz več kot osemdesetih držav. Barve Slovenije je zastopalo sedem boksarjev, ki so se na prvenstvu odlično odrezali. Posebno se je izkazal Tadej Černoga.

Tadej Černoga na svetovnem prvenstvu v boksu v Beogradu.
Tadej Černoga na svetovnem prvenstvu v boksu v Beogradu. FOTO: BZS

Pod okriljem trenerjev Slobodana Anđelića, Andraža Ciuhe, Saša Weixlerja in Nikole Juretiča so v ringu na svetovnem prvenstvu borili Aljaž Šircelj, Marko Makovec, Gregor Starašinič, Aljaž Ban, Nik Nikolov Veber, Edin Sejdinović in Tadej Černoga. Slednji je dosegel zgodovinski uspeh, ki je slovenski boks dvignil na višji nivo. 

Boksarji slovenske reprezentance so po dolgem času občutili neverjeten uspeh pod žarometi ringa v Štark Areni, kjer so se borili z najboljšimi boksarji s vsega sveta. Svetovno prvenstvo je bila nepozabna izkušnja, ki je reprezentančnim boksarjem vlila še več samozavesti, moči in volje.

Tadej Černoga zaslužen za zgodovinski uspeh slovenskega boksa
Svojo ekipo, navijače in boksarske navdušence je navdušil 25-letni boksar iz Pirana, ki na Primorskem trenira pod budnim očesom Nikole Juretiča. Na svetovnem prvenstvu si je priboril dve zmagi in s tem navdušil tako domače kot tuje navijače, med katerimi se je znašel tudi slaven boksar nekdanje Jugoslavije Tadija Kačar, ki se je z zlatimi in srebrnimi kolajnami okitil na vseh največjih turnirjih na svetu.

Černoga je v kategoriji do 60 kg v prvem krogu premagal Kirila Rusinova iz Bolgarije s 3:2, v drugem krogu pa je premagal Orlanda Martineza iz Paname z izjemnim rezultatom 5:0. Tretji krog mu je prinesel težkega in izkušenega nasprotnika, ki je leta 2018 zmagal na mladinskih Olimpijskih igrah v Buenos Airesu, Abumalika Khalokova iz Uzbekistana. 

V tretjem krogu je bil po sodniški odločitvi boljši Khalokov, zato se je Černoga moral posloviti od napredovanja v naslednji krog. V tretji rundi si je v zadnjih sekundah borbe Černoga poškodoval gleženj, vendar nadaljeval do zvonca s ponosom in dvignjeno glavo. Dosegel je zgodovinski uspeh, z zadnjim nastopom pa se je uvrstil na odlično 10. mesto med štiriinpetdesetimi boksarji v svoji kategoriji.

Tadej Černoga na svetovnem prvenstvu v Beogradu s svojo ekipo.
Tadej Černoga na svetovnem prvenstvu v Beogradu s svojo ekipo. FOTO: BZS

Reprezentančni boksarji v ringu z najboljšimi boksarji sveta
Slovenski boksarji so se v ringu pomerili z izkušenimi tekmeci, s tem pa so v Slovenijo odnesli polno novih izkušenj in doživetij. Aljaž Šircelj (do 67 kg) je nastopil kot prvi Slovenec in s tem otvoril ring. Pomeril se je z Gurgonom Madoyanom iz Armenije, proti kateremu je izgubil z enoglasno sodniško odločitvijo 0:5. Marko Makovec (do 75 kg) se je v ringu pomeril z Andreasom Kokkinosom s Cipra, proti kateremu je izgubil z 1:3. Z boksarjem iz sosednje Hrvaške Luko Plantićem se je pomeril Gregor Starašinič (do 80 kg), proti kateremu je izgubil z 0:5. Aljaž Ban (do 92 kg) se je pomeril z boksarjem iz Ukrajine Robertom Martonom, proti kateremu je moral priznati poraz z 1:4. Tudi Nik Nikolov Veber (do 63,5 kg) je moral premoč priznati nasprotniku Lounesu Hamraouiju iz Francije z 0:5. Edin Sejdinović je svojo borbo na svetovnem prvenstvu odboksal proti tekmecu Zeyadu Ishaishemu iz Jordanije, ki je Sejdinovića premagal s 5:0.

Spektakel v Štark Areni
AIBA in Boksarska zveza Srbije sta organizirali dogodek, o katerem se bo govorilo še kar nekaj časa. Boksarjem, trenerjem in navijačem so z izjemno organizacijo pričarali nepozabne trenutke. Šov se je začel z otvoritvijo, na kateri je nastopalo veliko znanih obrazov. Največje navdušenje so obiskovalci pokazali nad Royem Jonesom mlajšim, nekdanjim WBA svetovnim prvakom v težki kategoriji, ki je skozi celotno prvenstvo spremljal boksarje na njihovi poti, s pomočjo predsednika AIBE Umarja Kremlova pa so boksarji imeli tudi možnost in čast trenirati z nekdanjim WBA svetovnim prvakom. S tem so se marsikateremu boksarju uresničile sanje.

Predsednik Boksarske zveze Slovenije navdušen nad organizacijo
Prvi mož boksarske zveze Robert Reher je svojo ekipo spremljal na vsakem koraku in nam zaupal: "V Beograd smo prišli z namenom, da boksarji izkusijo veliki oder, pridobijo nove izkušnje, spletejo nova poznanstva in se v Slovenijo vrnejo brez težjih poškodb. Uspelo nam je vse od naštetega, kar pa nismo pričakovali pa je neverjeten nastop Tadeja Černoge, ki je navdušil domače in tuje navijače. Po borbah smo prejeli ogromno čestitk tujih boksarjev, trenerjev in znanih obrazov, med katerimi je izstopal Tadija Kačar, legenda boksa bivše Jugoslavije. Verjamem, da je Tadeju in celotni ekipi bila to velika čast."

Reher je dodal še: "Svetovno prvenstvo je bilo organizirano do potankosti, organizatorji si niso privoščili napak in vidi se, da ima predsednik AIBE Umar Kremlev ob sebi izjemno talentirano ekipo, ki je poskrbela, da smo se v Beogradu počutili kot zvezdniki. V Beogradu smo navezali veliko novih poznanstev, ki verjamem, da bodo imeli pozitivne učinke na delovanje Boksarske zveze Slovenije. Kot predsedniku Boksarske zveze Slovenije mi je bilo pomembno, da fantje med seboj sodelujejo, si med seboj pomagajo in se bodrijo takrat, ko je najtežje. Pozitivno vzdušje in motivacija sta na takšnih prvenstvih med najpomembnejšimi in vesel sem, da nam je uspelo vse kar smo si zadali. Obdani smo z resnično plemenitimi ljudmi, s timskim delom smo dosegli vrhunske, zgodovinske rezultate in moram povedati, da sem resnično hvaležen in počaščen, da imam možnost sodelovati in delati v tako močni ekipi. Ob tem bi rad še dodal, da sem izjemno ponosen na naše boksarje in trenerje, ki kljub temu, da je včasih težko, dajo vse od sebe in zadeve izpeljejo z dvignjeno glavo do konca."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.