Borilni športi

Slovensko znanje pripravlja MMA-revolucijo

Ljubljana, 20. 02. 2021 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadej Vidrih
Komentarji
16

Ekipa slovenskih poznavalcev mešanih borilnih veščin (MMA) in športnega marketinga je sestavila spletno platformo, ki bi lahko v prihodnjih letih predstavljala revolucijo (predvsem) na področju vključenosti privržencev borilnih športov v dogajanje na najmočnejših dogodkih in njihovo povezanost z največjimi zvezdniki tega športa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mešane borilne veščine v globalnem merilu veljajo za najhitreje rastoči šport. Danes je namreč težko najti posameznika, ki ne bi vedel, kdo je Conor McGregor. In prav zloglasni Irec je v zadnjem desetletju poskrbel, da tudi tisti, ki jih prej borilni športi niso pretirano zanimali, danes vedo, kaj je MMA. S tem, ko šport postaja prepoznaven, se veča tudi število privržencev, ki pa do zdaj neposrednega vpliva na dogajanje v "svetu MMA" niso imeli. Vse to bi se lahko spremenilo po zaslugi slovenskega znanja, ki stoji za spletno platformo MMAON.

"MMAON je spletna platforma za vse stvari, povezane z MMA. MMAON združuje in povezuje vse deležnike tega razburljivega športa. Prvič v zgodovini kateregakoli športa se na eni lokaciji združujejo športniki, organizatorji, sponzorji in predvsem navijači," je za našo spletno stran povedal ustanovitelj MMA Zlatko Mahić, ki je k sodelovanju povabil številne svetovne poznavalce, vključno s priznanim slovenskim strokovnjakom za športni marketing Tomažem Ambrožičem.

"Po moji oceni gre za zelo inovativen pristop, ki je popolnoma v sozvočju s postcovid-19 globalnimi trendi na področju digitalizacije in monetizacije športa. Postavitev MMA digitalnega huba (vozlišča, op. a.), ki bo predstavljal povezavo med MMA-navijači, borci/športniki in organizatorji dogodkov, je zelo edinstvena. Gre za podoben pristop, kot ga v svetu filma predstavlja IMDb, ki je postal nesporna referenca na svojem področju in predstavlja stičišče interesov v filmski industriji. V to smer cilja tudi MMAON, ki želi postati 'market place' za MMA. Vsak borec bo imel svoj profil, vzpostavljen na enem mestu, pri čemer bo platforma omogočala navijačem interakcijo z borci tudi v obliki posebnega 'social media' kanala in celo opcije neposrednega nagrajevanja borcev 'fanov'. Opcija, da navijači z glasovanjem tudi vplivajo na izbor borcev za posamezen dvoboj, je prav tako zelo inovativna in tudi samim organizatorjem omogoča bolj učinkovito kreiranje in trženje dogodkov. Pravim 'fanom' MMA bo omogočeno, da ne bodo samo 'customerji' ,pač pa kreatorji in tudi dejanski deležniki. MMA-občinstvo ekstremno hitro raste in se ne prekriva preveč s publiko tako imenovanih 'main stream' športov," novo spletno MMA platformo opiše Ambrožič.

Tomaž Ambrožič

Navijači bodo imeli besedo
Čeprav omenjeni portal predstavlja povezanost organizatorjev dogodkov, sponzorjev, borcev in navijačev na številnih različnih ravneh, je prav to, da bodo privrženci tega športa imeli besedo pri odločanju, nekaj, kar v svetu MMA do zdaj še nismo videli. Uporabniki se bodo tako lahko neposredno povezali s svojimi najljubšimi borci, spremljali njihove priprave na borbo, treninge, glasovali, katere borbe bi najraje videli, delili svoje napovedi o prihajajočih borbah ter tudi na takšen način gradili svojo prepoznavnost v MMA-skupnosti. In ob tem lahko celo zaslužijo. 

"MMAON vsem omogoča, da napredujejo in se plemenitijo, pri tem pa svoje energije ne porabljajo za sekundarne dejavnosti, povezane s športom. Za to poskrbimo mi. Obenem pa, skozi naše delitvene mehanizme, poskrbimo, da imajo vsi od tega tudi finančno korist. To je dobro, ne samo dobro, tako za že uveljavljene športnike in organizacije, predvsem pa za vse mlade, ki se s športom šele srečujejo in v njem šele začenjajo," razloži Mahić.

Novi načini za zaslužek borcev
Ni prav velika skrivnost, da so zaslužki borcev MMA po večini slabi, da ne rečemo kar mizerni. Od športa, ki je eden najzahtevnejših in najtežjih na svetu, lahko udobno živi le peščica borcev, večina drugih predvsem razmišlja, kako se, na poti do uresničitve svojih sanj, prebiti iz borbe v borbo. Tudi veliko tistih, ki se borijo pod okriljem najmočnejše organizacije na svetu UFC. Ta namreč s podpisom ekskluzivne pogodbe s športnim opremljevalcem borcem onemogoča, da na borbah predstavljajo svoje osebne sponzorje. MMAON bo tako borcem omogočala nov način zaslužka. Navijači jih bodo lahko za njihove predstave namreč nagradili v obliki "napitnin", saj bo vsak navijač lahko imel na portalu tudi svojo "kripto denarnico". Ob tem bo mogoče neposredno kupiti tudi navijaške artikle in športno opremo najljubših borcev. 

"Naš ekosistem omogoča vsem, da se povežejo, trgujejo, pogovarjajo in predvsem razvijajo sebe, kot tudi šport, kot celoto. Pod črto MMAON pomeni pravo revolucijo v našem dojemanju športa in odnosa med športniki, ljubitelji, sponzorji in organizatorji. MMA tako postaja prvi šport, kjer je delitvena, participativna ekonomija realnost," še pove ustanovitelj MMAON.

S Frankom Mirom, nekdanjim prvakom težke kategorije UFC, smo se pogovarjali med njegovim obiskom v Ljubljani.
S Frankom Mirom, nekdanjim prvakom težke kategorije UFC, smo se pogovarjali med njegovim obiskom v Ljubljani. FOTO: 24ur.com

Idejo podpira Frank Mir, sodelujejo že WFC, Brave FC, kmalu PFL, KSW, Cage Warriors ...
Nad idejo povezovalne MMA-platforme je navdušen tudi nekdanji svetovni prvak težke kategorije UFC Frank Mir, s katerim smo se pred časom pogovarjali med njegovim obiskom v Ljubljani.

"Šport se je v zadnjih letih izjemno razvil. Včasih postanem kar malo zavisten. Gledam MMAON, kako se zdaj razvijajo nove stvari. Včasih kar malce izgubiš voljo, ko pomisliš, kaj bi bilo, če bi vse te stvari imel, ko sem se jaz boril v mlajših letih ... Koliko več bi lahko zaslužil? Kako bolj popularen bi lahko postal? Vsaki generaciji mora biti lažje. Vesel sem, da se to razvija zdaj, ko gre hčerka po mojih stopinjah in postaja borka. Tako da, tudi če jaz tega nisem imel, sem zdaj pomirjen. MMAON je tako dobra ideja, tako fenomenalen koncept, saj omogoča mladim borcem, da jih vsi vidijo," je takrat povedal Mir, ki pri projektu sodeluje kot svetovalec. Podobno kot predsednik organizacije Brave FC Mohamed Shahid.

Mahić (na fotografiji levo) ob predsedniku Brave FC Mohamedu Shahidu
Mahić (na fotografiji levo) ob predsedniku Brave FC Mohamedu Shahidu FOTO: 24ur.com

Seveda je pred MMAON še trnova pot. K sodelovanju je treba zvabiti čim več vrhunskih organizacij in prepričati svetovno znane borce, da postanejo del revolucije. Kot prvi tako sodelujeta organizaciji WFC in Brave FC, kmalu pa naj bi se pridružile številne druge. Govor je predvsem o PFL (Professional fighters league), KSW, Cage Warrriors, pa tudi Bellatorju. To pomeni, da bi lahko na teh dogodkih navijači glasovali, katere borbe si želijo videti, kdo izmed njim ljubih borcev naj se pomeri s kom, in s tem tudi vplivali na to, kako bodo videti končni seznami borb. Tako bi (končno) tudi njihova beseda v svetu MMA neposredno nekaj veljala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pupy53
20. 02. 2021 17.50
+1
dajte več boksa prenašat ne samo ufc zaradi prenosv boksa plačujem voyo
morfo
20. 02. 2021 15.18
+1
Ma če zaslužijo malo gredo lahko v luko vreče prekladat. Dober trening in nekaj zaslužka.
AlternativeFacts
20. 02. 2021 13.12
+0
Šport za mehkužce, kdo sploh gleda to božanje?
Prinašalec
20. 02. 2021 13.10
+5
Koji Kulac, koga to zanima.
JohannDoe
20. 02. 2021 13.08
+5
Mi, Slovenci, imamo že spletne platforme za naš najljbši šport. 24 to pa 24 ono.
Primož Rus
20. 02. 2021 12.41
+0
Iluzionist
20. 02. 2021 12.25
+1
podobno kot tisto socialno omrežje za nogometaše, ki so ga tudi razvijali Slovenci
Svalbard
20. 02. 2021 11.20
+10
Unionko
20. 02. 2021 11.11
+8
Bedarija, res idiotski šport!
Rudar
20. 02. 2021 12.07
+0
MaldiniSLO
20. 02. 2021 12.52
+6
Na svetu je vec kot 7 milijard ljudi. Vsak ima drugacen okus in zanimanja. Na milijone ljudi spremlja borilne veščine nekateri pa balet šah itd. Tako pač je
User1958074
20. 02. 2021 10.51
+11
idiotski šport na ravni srednjega veka.
Von_Clausewitz
20. 02. 2021 10.38
+1
Prihodnost tega športa je ONE Championship, ki jo je ustvaril Chatri Sityodtong. Vse ostalo je le bleda senca svetovnih organizacij.🤫
mr_cat
20. 02. 2021 10.30
+13
Res ne razumem zakaj se konstantno reklamira tale nonsense od sporta..... Po drugi strani pa clanek o agresiji mladih kekcov v CE. 👍👏
SEJBOBOL
20. 02. 2021 10.27
+1
Kolkr so vredni tolk zaslužijo ....
big brother
20. 02. 2021 10.10
+8
Agresija je res prva liga stvar. Superca. Fenomelani ste. Slovenija rabi en oreng oreng potres, da se folk prizemlji malo pa novo strogo zakonodaja pa 10 zaporov