Borilni športi

Soldić za naslednji izziv namesto UFC-ja izbral ONE Championship

Düsseldorf, 02. 08. 2022 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
2

Eden najboljših evropskih borcev mešanih borilnih veščin Roberto Soldić se je odločil za nov korak v karieri. 27-letnega Hrvata, ki je zadnja štiri leta in pol svoj talent kazal v poljski organizaciji KSW, so mnogi sicer že videli kot naslednjo veliko okrepitev ameriške organizacije UFC, a se je 'Robocop' odločil drugače in se podaja v singapurski ONE Championship.

KSW-jev prvak velterske in srednje kategorije Roberto Soldić je sinoči gostoval v šovu The MMA Hour in naznanil načrte za svojo prihodnost. Po tem, ko se mu je s koncem julija iztekla pogodba pri poljski organizaciji KSW, se je odločil, da bo kariero nadaljeval v ONE Championshipu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Imel sem ogromno možnosti in dobil kar nekaj ponudb, a lahko potrdim, da sem izbral ONE Championship. Za ONE sem se odločil, ker je to največja organizacija borilnih veščin na svetu," je gostitelju Arielu Helwaniju razkril hrvaški borec, ki že dalj časa živi in trenira v Nemčiji pri slovitem klubu UFD Gym Düsseldorf. Soldić se je zadnje čase mudil na dogodkih UFC-ja, Bellatorja in ONE Championshipa, s čimer je postalo jasno, da bo njegove uspešne kariere pri KSW-ju konec. Za poljsko organizacijo se je borec z vzdevkom Robocop boril devetkrat in pri tem zabeležil osem zmag. Dvakrat je osvojil šampionski pas velterske kategorije – na debiju proti Borysu Mankowskemu in nato znova proti Dricusu du Plessisu, ki mu je vmes naslov prvaka začasno odvzel in mu zadal edini poraz v šestih letih. Soldić je naslov velterskega prvaka dvakrat obranil, lanskega decembra pa se je podal kategorijo višje in z dominantno predstavo proti KSW-jevi legendi Mamedu Khalidovu osvojil še šampionski pas srednje kategorije.

Soldić pa ima še višje ambicije, saj bi se rad z najboljšimi borci na svetu meril tudi v drugih borilnih veščinah: "Pri ONE Championshipu so mi ponudili možnost, da osvojim vse pasove svetovnega prvaka: v kikboksu, v tajskem boksu, v mešanih borilnih veščinah in v boksu. To je zame nekaj novega. Želim ustvariti nekaj za svoje ljudi, za lastno zapuščino. Zato sem izbral ONE Championship."

Ključen mož pri tej odločitvi je bil po besedah Hrvata ustanovitelj in predsednik ONE Championshipa Chatri Sityodtong: "Tako sem se odločil potem, ko sem šel v Singapur in doživel vzdušje ter videl, kako g. Chatri ravna z borci. Ponudil mi je najboljšo možno ponudbo. Rekel mi je: "Lahko si edinstven borec in dal ti bom možnost, da se boriš za šampionske pasove različnih borilnih športov." Jaz se ukvarjam z vsemi borilnimi športi, zato želim narediti nekaj drugačnega ... Želim postati prvak vseh borilnih športov. Tega ni naredil še nihče. Zato je to zame največji izziv."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

27-letni Soldić trenutno zaseda 14. mesto na lestvici portala MMAFighting.com v velterski kategoriji. Trenutno je v nizu sedmih zaporednih zmag, v celotni karieri pa je v 23 borbah izgubil le trikrat. Hrvat, rojen v bosanskem Vitezu, ki se je z borilnimi veščinami spoznal, ko je v otroštvu začel trenirati judo, je postal verjetno kar največji evropski up mešanih borilnih veščin z izjemnimi predstavami, v katerih le redko dočaka zadnji zvonec. Kar 17 od njegovih 20 zmag je Soldić dosegel z nokavtom; tako je bilo tudi v zadnjih treh borbah.

KSW-jeve borilne spektakle lahko tako v živo kot tudi za nazaj gledate na VOYO.

Mnogi ljubitelji MMA-ja so Soldića želeli videti v verjetno največji organizaciji mešanih borilnih veščin UFC, za katero je Soldić priznal, da mu je dala ponudbo, ki je bila "dobra, a nič resnega".

Mnogi ljubitelji MMA-ja si želijo Soldića videti v borbi z Usmanom.
Mnogi ljubitelji MMA-ja si želijo Soldića videti v borbi z Usmanom. FOTO: AP

Zato se je po njegovih besedah raje odločil za organizacijo, kjer se sedaj merijo tudi nekateri nekdanji UFC-jevi borci, kot sta nekdanja prvaka Demetrious Johnson in Eddie Alvarez, ki jima ne gre tako dobro kot v ameriški organizaciji, kar veliko pove o sami konkurenci: "Zame je to boljša priložnost," je dejal Soldić. "To je največja promocija na svetu. Veste, kaj se zgodi z UFC-jevimi zvezdami, ko gredo na ONE. Izgubijo, ne morejo kar tako postati prvaki. Zato me to spodbuja, da želim biti drugačen borec. Želim poskusiti in vzeti pas, ki ga UFC-jevi borci niso uspeli," je še dodal.

Soldić je že drugi KSW-jev dvojni prvak, ki se podaja v drugo organizacijo in bodo zato njegovi pasovi kmalu na voljo drugim borcem. Pred njim je to storil že prvak peresne in lahke kategorije Mateusz Gamrot, ki je septembra 2020 podpisal za UFC.

Soldić je ob tem poudaril, da se je pred podpisoma za KSW štirikrat že pomeril v boksarskem ringu in prav vse štiri borbe tudi prepričljivo dobil.

"Boks mi je všeč, z veseljem bi še kdaj stopil v ring. Ko sem podpisal za KSW, so mi dejali, da lahko organizirajo tudi boksarski obračun. Omenjali so poljskega prvaka, potem pa je trajalo tako dolgo, da se na koncu ni zgodilo nič. Gospod Chatri pa mi je sedaj dal priložnost, da sem pomerim tudi v boksu, kikboksu, grapplingu in postanem prvak v večih borilnih veščinah."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hrvaški borec ni prepričan, kdaj bo debitiral pod okriljem ONE Championshipa, vendar upa, da se bo boril še pred koncem tega leta. Preden se bo preusmeril v druge borilne športe, pa se bo pomeril v njemu najbolj domačih mešanih borilnih veščinah. Dejal je tudi, da želi še naprej tekmovati tako v velterski (do 170 funtov oz. 77,1 kilograma) kot tudi v srednji (do 185 funtov oz. 83,9 kilograma) kategoriji s poudarkom na veltersko. V ONE Championshipu so kategorije sicer zamaknjene za eno navzgor, tako da je prvak v lahki (beri velterski) kategoriji Južnokorejec Ok Rae Yoon, v velterski (beri srednji) pa je to Kirgizistanec Kiamrian Abbasov.

Ima pa Robocop za debi v singapurski organizaciji že ogledanega nasprotnika: "Zagotovo se želim boriti z Eddiejem Alvarezom, če mi gospod Chatri ponudi borbo z njim ... Bomo videli."

Bo Eddie Alvarez Soldićev prvi nasprotnik v ONE Championshipu?
Bo Eddie Alvarez Soldićev prvi nasprotnik v ONE Championshipu? FOTO:

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjanovic.drazen
03. 08. 2022 21.19
+2
Gledal pres konferenco. Mucno za gledat. Vseeno vse najboljse velikan.
Saso Jovanov
02. 08. 2022 18.47
+1
🤦‍♂️