Moskisvet.com
Khabib Nurmagomedov vs Conor McGregor

Borilni športi

Sovraštvo med McGregorjem in Khabibom preko vrelišča

U.K.
08. 10. 2018 12.20
2

Pretep po ‘pretepu’ niti slučajno ni bil nepričakovan in čeprav se zdi, da je bil glavni krivec Khabib, to pravzaprav ne drži povsem.

McGregor, ki mimogrede ni imel prave možnosti proti Rusu, je že mesece zbadal nasprotnika in mnogi njegovi napadi so bili precej pod pasom. Rus je bil že dlje časa videti zelo besen, kar je pokazal tudi tekom borbe. Na trenutke se je namreč celo zdelo, da želi McGregorja premagati z udarci in ne rokoborbo. Se pravi z McGregorjevo tehniko.  

UFC: najboljši nokavti leta 2018 
Preberi še
UFC: najboljši nokavti leta 2018 


Seveda je bilo McGregorjevo zbadanje najverjetneje del taktike s katero je hotel ob živce spraviti nasprotnika in ga morda pripraviti do napake. No, spravil ga je ob živce, a si tekom borbe kakšne večje napake Dagestanec ni privoščil. VSekakor pa je škoda, da je nato podlegel provokacijam. Za vse, ki morda dvoboja niste spremljali, Khabib Nurmagomedov je dokaj hitro opravil z McGregorjem v četrti rundi, nato pa se je zapletel v pretep z enim od McGregorjevih trenerjev Dillonom Danisom. In to je bila res škoda, saj bi Nurmagomedov lahko iz ringa šel kot res veliki zmagovalec, tako pa je za zmeraj zaznamoval veliko zmago z ‘barskim pretepom’. In zaenkrat še ni zagotovo, da bo Dagestanec sploh lahko obdržal naslov.  

Conor McGregor vs Khabib Nurmagomedov
Conor McGregor vs Khabib Nurmagomedov FOTO:

Tri besede
V drugi rundi je Khabib, ko je spravil McGregorja na tla, svojemu nasprotniku prišepnil tri besede in sedaj vemo kaj so te besede bile. “Let’s talk now.” V prevodu: “Dajva se sedaj pogovoriti.” Seveda so govorile njegove pesti. No, seveda pri vsem skupaj pa ne smemo pozabiti povedati, da so v ringu McGregorja napadli trije moški, ki so del Khabibove ekipe. Khabib se je kasneje sicer opravičil za svoje dejanje, edini ki nekako kar molči o vsem skupaj pa je McGregor, ki je sicer izgubil v ringu, a očitno zmagal v umazanem plesu pred in po borbi. 

Dvoboj si lahko ogledate na Voyu!

Za mennje o sami borbi so povprašali tudi strokovnega komentatorja na Voyu Mirka Vorkapića. 

"UFC je šel z marketingom predaleč, ne zavedajoč se, da za dejanjem sledijo tudi posledice. V prvi vrsti krivim organzacijo UFC, ki je v vseh teh letih McGregorju dovolila, ga celo spodbujala, da je počel nespoštljive stvari do športa, nasprotnikov in tudi pristašev borilnih veščin. Njegovo obnašanje ne bi smelo imeti prostora v športu, a hkrati je privabilo mase in UFCju omogočilo kovanje velikih dobičkov. Z njegovim razbohotenjem je to prenehal biti šport in je postal (nizkoten) biznis, kjer z igranjem vloge razvpiteža zadovoljuje potrebe občinstva, tako tistega dela, ki podpira tako obnašanje kot tistega, ki potrebuje tako obnašanje, da lahko nekoga obsoja in vrednoti. Conor McGregor je v preteklosti metal steklenice, skakal iz oktagona in verbalno napadal drugega borca pred njegovimi otroci, napadel avtobus na katerem je sedel Khabib in pri tem poškodoval več oseb. Nadaljeval je z žalitvami na račun družine, države in prepričanj. Khabib je to stoično prenašal, a je hkrati v njemu vrelo. V trenutku evforije se je odločil storiti nespametno potezo, ki je zasenčila njegov trenutek slave in triumfa. Menim, da bi Khabib moral biti na nek način kaznovan, ker se takih stvari pač ne počne, v moralnem smislu pa sta UFC in Conor McGregor dobila točno tisto, kar sta iskala. T.i. trashtalking ni nedolžna stvar in samo biznis, kot sedaj radi pravijo nekateri. Zaradi tega je  na drugih področjih družbenega življenja celo prišlo do smrtnih žrtev. V hiphop kulturi odmevata smrti 2paca in Notorious BIG-a, ravno zaradi vročih besed, in to ni bil edini primer. Preden so padle žrtve, so mnogi govorili in pisali, da je to le dober biznis. Si predstavljate Slobodana Miloševića reči: "Sem pozival k orožju, ampak to je bil le del kampanje za pridobivanje glasov?" Skrajni primer, pa vendar. Besede so odgovornost! Nisem mnenja, da bi mu morali odzveti pas, saj si ga je zaslužil in se je boril fer, po pravilih. Kar se je zgodilo po Conorjevi predaji, pa je stvar organov policije in tožilstva. Za to bo odgovarjal, medtem ko pas mora ostati pri njemu.
McGregor je bil dominiran praktično na vseh področjih. Njegov "timing" je bil slab, Khabib se je z njim celo enakovredno kosal stoje. Najboljši Conorjevi trenutki so bili v tretji rundi, ko je zaustavil nekaj poskusov rušenja in zadal ducat solidnih udarcev. Vendar Khabib niti v enem trenutku ni bil v težavah in je več kot zasluženo obranil naslov prvaka."

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400