Borilni športi

Štangarjeva nemočna proti aktualni olimpijski prvakinji Paretovi

Tokio, 24. 07. 2021 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
0

Maruša Štangar je v Tokiu odprla slovenske nastope v judu na olimpijskih igrah. Po zmagi v prvem krogu nad Korejko Yujeong Kang je morala 23-letna reprezentantka nato priznati premoč olimpijski prvakinji iz Ria 2016 Pauli Pareto iz Argentine.

Judoistka ljubljanske Olimpije je tekmovanje začela zelo učinkovito in v prvi borbi ugnala nosilko dveh odličij z azijskih iger Yujeong Kang iz Južne Koreje. Tekmica je že pred dvema letoma potrdila, da je nevarna, saj je slovensko reprezentantko premagala v četrtfinalu velike nagrade v Turčiji.

Uvodna borba je bila povsem v znamenju varovanke Olge Štirba. Korejka je poskusila z nevarnim metom v uvodu, si pridobila prednost, nato pa je prevladovala Štangarjeva in po polovici dvoboja slavila s končnim prijemom v parterju. "Na začetku je bilo težko, padla sem na vazari, a sem čutila, da imam možnost. Lahko bi se obrnilo tudi drugače, saj bi bila lahko prva napaka usodna, pa mi je to uspelo nadoknaditi, česar sem seveda vesela," je priznala slovenska tekmovalka.

Povsem drug zalogaj je bila vsaj na papirju branilka naslova iz Rio de Janeira in nekdanja svetovna prvakinja 35-letna Argentinka Paula Pareto. Kar 12 let mlajša Ljubljančanka je bila prepričana, da bogate izkušnje tekmice lahko nadomesti z vztrajnostjo in hitrostjo, ki sta na njeni strani. A slovenska junakinja zadnjih evropskih iger v Minsku, kjer je osvojila bron, je bila nepazljiva v prvem napadu. Nasprotnici je uspel met za vazari že v uvodnih sekundah. Ko pa se je Štangarjeva potem še bolj odprla, imela je sicer lepo priložnost v parterju, pa je to izkušena Južnoameričanka znala kaznovati in predčasno končati dvoboj.

Maruša Štangar (na sliki levo) se je dobro odrezala v uvodni borbi letošnjih olimpijskih iger v Tokiu, a je že v 2. krogu morala priznati premoč aktualni olimpijski prvakinji, 35-letni Argentinki Pauli Pareto.
Maruša Štangar (na sliki levo) se je dobro odrezala v uvodni borbi letošnjih olimpijskih iger v Tokiu, a je že v 2. krogu morala priznati premoč aktualni olimpijski prvakinji, 35-letni Argentinki Pauli Pareto. FOTO: AP

"Njene akcije me niso presenetile. To je olimpijska prvakinja in to so njene močne tehnike. Na žalost ji je takoj uspel met. Meni akcije nato v parterju ni uspelo dokončati. Kasneje so po novi akciji pogledali posnetek in ji dosodili še en vazari, s čimer je bilo borbe hitro konec. Sama sem razočarana nad izidom, ampak kaj naj?" se je po tekmi spraševala Štangarjeva, ki je računala na priložnost z nožnimi tehnikami, ali pa, da bi nasprotnici izsilila kazni.

"Želela sem si vsaj uvrstitev med najboljših osem, a za to je treba premagati eno od najboljših osmih tekmovalk tukaj, kar se danes ni izšlo," je še dejala Štangarjeva. Zdaj jo čaka krajši tekmovalni premor, saj bo šla neposredno po igrah na operacijo kolena, ob odmoru pa bo nekaj več časa lahko namenila tudi študiju na biotehnični fakulteti.

V nedeljo bo v Budokan Areni v Tokiu, ki je pred dvema letoma gostila tudi svetovno prvenstvo, na tatamijih nastopil Adrian Gomboc v kategoriji do 66 kg.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.