Borilni športi

Teofimo Lopez šokiral boksarski svet in premagal velikega Lomačenka

Las Vegas, 18. 10. 2020 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić, J.K.
Komentarji
2

Lahka kategorija ima novega nespornega vladarja. To je postal Američan mehiških korenin Teofimo Lopez, ki je po soglasni sodniški odločitvi ugnal velikega Vasilija Lomačenka. Ukrajinec je v dvoboju razočaral, predvsem v prvi polovici, ko si je zaradi neaktivnosti pridelal neulovljiv zaostanek. Lopez je prestal naval Lomačenka v zaključnih rundah in v zadnji pokazal, zakaj si je zaslužil zmago.

Boksarski spektakel v Las Vegasu je težko pričakovan in nekaj, kar je boks nujno potreboval v časih pandemije covid-19, ki je praktično zaustavila boksarsko dogajanje. Zato je obračun med Vasilijem Lomačenkom, ki je v dvoboj prinesel tri pasove lahke kategorije (WBO, WBA in WBC), in 23-letnim Teofimom Lopezom, ki je v borbo vstopil z enim šampionskim pasom (IBF) in veliko ostrimi besedami na račun Ukrajinca, predstavljal vrhunec letošnjega dogajanja po februarskem povratnem obračunu Fury – Wilder.

Že pred dvobojem je bilo jasno, da bo v ringu Lopez tisti, ki bo fizično nevarnejši, vendar je večina boksarskih poznavalcev vseeno stavila na Lomačenkovo izredno boksarsko znanje in t. i. ring inteligenco. Pa vendar je dvoboj boksarskih umov na začetku dobil Lopez, ki je ves čas ogrožal Lomačenka z močnimi udarci. Ti sicer niso naredili velike škode, so pa Lomačenku dali misliti. Lomačenkovo analiziranje podatkov nasprotnika pa je trajalo predolgo. Lopez je praktično odnesel prvih šest rund, in ko se je Lomačenko "priklopil v matrico", je bilo prepozno.

Teofimo Lopez je presenetil favoriziranega Lomačenka.
Teofimo Lopez je presenetil favoriziranega Lomačenka. FOTO: 24ur.com

V zadnji polovici dvoboja je 32-letni Ukrajinec, ki je dvakrat osvojil zlato olimpijsko medaljo in med amaterji nanizal neverjetnih 396 zmag v 397 obračunih, pohodil plin in začel z uspešnimi napadi secirati nasprotnika. V 11. rundi je bil Lopez povsem izmučen in zdelo se je, kot da je 'Loma' na pragu velikega preobrata. Američan se je nato rešil z dvema udarcema v telo (ki sta bila na meji regularnega). V 12. rundo je Lomačenko vstopil zelo napadalno, toda Lopez se ni dal. Sam je silovito vračal in večkrat močno zadel Ukrajinca. V zadnjih sekundah je potekal odprt boj na vse ali nič, predvsem s strani Lomačenka. 

Toda bilo je prepozno. Prišla je odločitev treh sodnikov in ta je bila soglasna, čeprav malce tudi kontroverzna. 116-112, 117-111 in 119-109 za novega nespornega prvaka lahke kategorije Teofima Lopeza. Predvsem zadnji rezultat 119-109, ali če prevedemo v 11 proti 1 v rundah, bo bržkone dvignil veliko prahu in na žalost tudi malce očrnil sicer zasluženo zmago Lopeza.  

Če ste dvoboj zamudili, si ga lahko v celoti ogledate na VOYO.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mzz66
18. 10. 2020 08.35
+0
Boks, najbolj dogovorjen in dopingiran šport.
revolucija_mb
18. 10. 2020 10.31
+5
Najbolj ? Te drugih športov še nisi videl a ? 😁