Borilni športi

Torkarjeva po odličnem začetku na koncu sedma, Dragič izpadel v prvem krogu

Sofija, 01. 05. 2022 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
1

Zadnji dan evropskega prvenstva v judu sta Slovenijo zastopala dva judoista, oba v absolutnih kategorijah. V ženski kategoriji nad 78 kilogramov se je borila Urška Torkar, ki je z eno dobljeno in dvema izgubljenima borbama, osvojila končno sedmo mesto. Med moškimi nad 100 kilogramov pa se je meril Vito Dragič, ki je tekmovanje zaključil že v prvem krogu.

Kot prva je na blazino stopila Urška Torkar, ki se je v prvem krogu pomerila s predstavnico Bosne in Hercegovine Lariso Čerić. Torkarjeva je trikratno evropsko podprvakinjo po 45 sekundah borbe vrgla za wazaari, nato pa tekmico nekaj sekund držala v končnem prijemu, a se je ta rešila. 24-letnica nato ni preveč tvegala in je prednost pametno zadržala do konca borbe. V četrtfinalu pa jo je čakala turška predstavnica Sebile Akbulut. Torkarjevi se je po dobre pol minute borbe ponesrečila tehnika suma gaeshi, pri čemer jo je precej težja Turkinja prijela v končni prijem in za zmago držala 20 sekund.

Torkarjeva je dvakrat izgubila s končnim prijemom nasprotnice
Torkarjeva je dvakrat izgubila s končnim prijemom nasprotnice FOTO: EJU - Kostadin Andonov

V repasažu se je Slovenka pomerila z 20-letno Poljakinjo Kingo Wolszcak in žal ponovila napako iz četrtfinala. Po ponesrečenem napadu jo je Poljakinja prijela v končni prijem in uspešno zadržala na tleh. Wolszcakova si je tako zagotovila borbo za tretje mesto, Torkarjeva pa je svoje prvo člansko evropsko prvenstvo zaključila na sedmem mestu.

"Na teh tekmovanjih veliko vlogo igra psihična pripravljenost. Včasih je lažje, če greš v borbo brez pričakovanj, daš vse od sebe in si ne glede na izid zadovoljen. Potem pride pa borba s tekmovalko, s katero sem se že srečala tudi na pripravah, in pri tej se pa ta sproščenost ustavi. Žal danes nisem mogla dokazati, kaj vse lahko naredim, bodo pa kmalu spet priložnosti, da dokažem, česa sem zmožna. Na začetku četrtfinalne borbe sem s trenerjem Brodom pripravila taktiko, kako premagati Turkinjo. Žal sem storila nepopravljivo napako in to me je stalo zmage. Očitno se iz napak ne naučimo takoj, upam, da me je sedaj v drugo to izučilo in te napake v tretje ne bom naredila več. Met, ki sem ga izvedla, izpeljem velikokrat dobro in je presenečenje, ki ga potegnem iz rokava. Žal sem ga danes dvakrat slabo izvedla. Velikokrat si želim dokazati, da sem tista boljša in zato sem nestrpna. Velikokrat grem z glavo skozi zid in želim kar napadati. Sedaj se bom počasi naučila, da moram počakati. Sploh pri težjih nasprotnicah od mene moram igrati na taktiko. Zdi se mi, da je Pariz 2024 dosegljiv, če bom delala kakor do sedaj, brez teh napak seveda. Dokazati želim, da sem vredna tega nivoja in lahko dokažem to tudi s svojim judom." je 24-letnica po tekmi povedala za spletno stran Judo zveze Slovenije.

Urška Torkar med borbo s Kingo Wolszcak
Urška Torkar med borbo s Kingo Wolszcak FOTO: EJU - Kostadin Andonov

V kategoriji nad 100 kilogramov je nastopil Vito Dragič, ki je februarja doživel uspeh kariere, ko je zmagal na tekmi European Open v Beogradu. 29-letnik iz Slovenske Bistrice se je v prvem krogu boril z Madžarom Richardom Sipoczem, s katerim sta se do sedaj pomerila enkrat, slavil pa je Madžar. Po rednem delu borba ni dala zmagovalca, v zlati točki pa je Sipocz izkoristil šibak napak Dragiča in ga s protimetom vrgel na ippon.

Richard Sipocz in Vito Dragić
Richard Sipocz in Vito Dragić FOTO: EJU - Gabi Juan

"Dva tedna pred evropskim prvenstvom sem bil na pripravah na Madžarskem. Vsak dan sem se z Sipoczem boril po več borb. Na treningu, ko si bolj sproščen, ko lahko padeš in se dvigneš, lahko več tvegaš. Tukaj si tega ne moreš privoščiti. In posledično za njega ne najdem rešitve, kako ga premagati. Na pripravah sva s trenerjem Brodom iskala rešitve, ker jaz s svojo tehniko juda ne pridem do pravega prijema, da bi ga premagal. On je skrajni levičar, veliko dela iz rokavov in enostavno nimam tehnik, da bi se lahko zoperstavil temu in ga premagal. Tekom borbe sem videl dve luknji, kjer bi lahko izvedel tehniko in ga premagal. Enkrat mi je to tudi uspelo z nožno tehniko in bil sem zelo blizu točki. Opazil sem, da veliko uporablja nožno tehniko, ko sem prvič poizkusil s tem, sem bil blizu, drugič še bližje in sem si rekel, da če sem tako blizu, pa lahko izvedem tehniko za točko in posledično zmago. Žal nisem ujel trenutka, zapletel sem se njemu med noge in on je to izkoristil v svoj prid in izvedel protinapad, s katerim si je priboril zmago. Od Antalyje naprej grem v borbo zelo neobremenjeno in takšno počutje je odlično, saj lahko prikažem boljše borbe. Tukaj žal ni bilo dovolj znanja, ne glede na moje izkušnje moram se sedaj do sredozemskih iger pripraviti in izpiliti še nekaj tehnik. Na sredozemskih igrah bom štartal na medaljo, na zadnjih, mi je ta za las ušla iz rok." je razočarano po tekmovanju v izjavi za JZS dejal Dragič.

Slovenska judo reprezentanca se je iz Sofije vrnila z eno medaljo
Slovenska judo reprezentanca se je iz Sofije vrnila z eno medaljo FOTO: Judo zveza Slovenije
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slimy12
01. 05. 2022 18.42
+0