Borilni športi

UFC 236 na VOYO: Dva pasova, štirje 'finišerji', spektakel zagotovljen

Atlanta, 12. 04. 2019 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Najboljša organizacija za borbe po pravilih MMA je spet pripravila spektakel. Na UFC 236 se bosta v glavni borbi večera pomerila Max Holloway in Dustin Poirier, v predzadnji borbi pa Kelvin Gastelum in Isreal Adesanya. Oba obračuna bosta za šampionski pas. Vse borbe si boste lahko v živo ogledali v VOYO.

Po zapletih v lahki in srednji kategoriji so se pri organizaciji UFC odločili, da na UFC 236 pripravijo borbi, po katerih bosta okronana nova, sicer samo začasna, prvaka. V lahki kategoriji je po zmagi na Conorjem McGregorjem, skoku iz kletke in povzročenem vsesplošnem pretepu Habib Nurmagomedov prejel devetmesečni suspenz in ga v prvi polovici leta 2019 zagotovo še ne bomo videli v kletki. Dagestanec sicer ne bo ostal brez šampionskega pasu, bo pa dobil naslednjika, ki mu bo prestižno lovoriko “čuval” dokler se ne vrne. Za naslov začasnega prvaka se bosta tako pomerila prvak peresnolahke kategorije Max Holloway in Dustin Poirier.

Holloway in Poirier se bosta pomerila v glavni borbi večera UFC 236.
Holloway in Poirier se bosta pomerila v glavni borbi večera UFC 236. FOTO:
Oba borca se odlično poznata, saj sta se pred sedmimi letimi že pomerila. Takrat šele 20-letni Holloway je vskočil kot pozna zamenjava in se udaril s takrat precej izkušenejšim Poirierjem. Slednji je že v tistem času veljal za enega najboljših borcev v persenolahki kategoriji in je tekmeca v prvi rundi prisilil v predajo. Holloway je nato iz borbe v borbo napredoval.

Premagal ga je le še McGregor, od zadnjega poraza pa je nanizal 12 zaporednih zmag. Kar 10 izmed omenjenih borb je zaključil predčasno in ob tem osvojil naslov prvaka peresnolahke kategorije, ki ga je nazadnje ubranil s fantastično predstavo proti Brianu Ortegi. Poirier je imel v peresnolahki kategoriji precej težav in se je odločil za prestop v slabih pet kilogramov težjo kategorijo, kjer mu gre precej bolje. Na 10 borbah je bil le enkrat poražen, ena borba je bila razveljavljena, osemkrat pa je zmagal. S tem si je tudi prislužil svojo prvo borbo za naslov prvaka pod okriljem UFC.

Prenos UFC 236 se bo na VOYOzačel v nedeljo ob 4.00 zjutraj.

“Zmagal bom to borbo. Veliko ljudi želi slišati napovedi, jaz lahko rečem le, da me čaka težka borba. To bi znala biti najboljša borba, ki ste jo kadarkoli videli. Čaka naju zahteven obračun, v to verjamem. Noben od naju se ne namerava predati. Ne bi rad nič napovedoval, a imam občutek, da ga bom zaustavil,” je pred povratno borbo povedal Poirier.

Holloway je v izjavah deloval precej bolj samozavestno: “Ta fant mi ni enakovreden. Ne želim stopiti v kletko in imeti enakovredno borbo. Želim ga prisiliti, da se bo praskal po glavi in ugibal, kaj se je zgodilo. Pred zadnjo borbo ste vsi govorili, da bo to borba leta. Na koncu sem želel, da bi se spraševali, kaj je bilo to. Ko razmišljam o najboljšem borcu na svetu, ne glede na kategorijo (pound-for-pound), zamišljam o dominantnosti. Razmišljam o nekom, ki je enostavno dominanten.”

Še preden bostav v kletko v Atlanti stopila Holloway in Poirier, se bosta udarila Israel Adesanya in Kelvin Gastelum. Ta bi se moral za naslov prvaka v srednji kategoriji pomeriti proti Robet Whittakerju, a je slednji manj moral kot 24 ur pred borbo odpovedati, saj je utrpel kilo. Glavna borba na UFC 234 je tako pripadla prav Adesanyi, ki je v zanimivem obračunu po sodniški odločitvi premagal najboljšega borca srednje kategorije v zgodovini Andersona Silvo. Ker bo prvak Whittaker še nekaj časa odsoten, se bosta zdaj za začasni pas udarila Gastelum in Adesanya.

UFC 236: Holloway vs Poirier 2

“Nikoli ne moreš vedeti (kako se bo borba razpletla). Pripravljen sem tudi naj najtežje položaje. Pripravljal sem se na 25 zelo naporih minut, amoj cilj je zmeraj borbo čim prej zaključiti. V kletki ne želim biti dlje, kot je to potrebno,” pravi zmagovalec resničnostnega šova TUF 17 Gastelum. Adesanya sicer doslej še ne pozna poraza in je predstavnig novega vala bodočih zvezdnikov tega športa.

Odločen je, da v Atlanti pride do svoje največje zmage doslej: “Veselim se borbe proti bojevniku kot je Gastelum. Predstavlja velik izziv. Določene stvari počne zelo dobro. A teh stvari je malo. Sam počem veliko stvari zelo, zelo dobro. Je vzdržljiv, zato ga bom moral 'peči' počasi. Ne smem hiteti, moram si vzeti čas. Moram ga velikokrat zadeti. In vse, ki velikokrat zadenem, v glavo, noge ali telo, tega ne morejo prenesti Slej ko prej, znotraj petih rund, bo padel.”

Prenos UFC 236 se bo na VOYO začel v nedeljo ob 4.00 zjutraj.

Spored borb na UFC 236:
Max Holloway (ZDA) – Dustin Poirier (ZDA) – za naslov začasnega prvaka lahke kategorije
Kelvin Gastelum (ZDA) – Israel Adesanya (NZ) – za naslov začasnega prvaka srednje kategorije
Eryk Anders (ZDA) – Khalil Rountree Jr. (ZDA) – poltežka kategorija
Alan Jouban (ZDA) – Dwight Grant (ZDA) – velterska kategorija
Ovince Saint Preux (ZDA) – Nikita Krilov (Ukr) – poltežka kategorija

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.