Borilni športi

UFC 267: Teixeira pri 42 letih (že) sredi druge runde 'zadavil' Blachowicza

Abu Dabi, 30. 10. 2021 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Izkušeni brazilski borec mešanih borilnih veščin Glover Teixeira je nekoliko presenetljivo, a povsem zasluženo v borbi za naslov svetovnega prvaka v poltežki kategoriji premagal branilca naslova, Poljaka Jana Blachowicza. Slednji se ni najbolje znašel proti 42-letnemu Teixeiri, ki je Poljaka uspel spraviti na tla in mu s končnim davljenjem s hrbta odvzel vsakršno možnost obrambe. S tem je Brazilec postal drugi najstarejši prvak v zgodovini UFC-ja. V bantamski kategoriji pa je po izjemni borbi in soglasni sodniški odločitvi naslov začasnega prvaka osvojil ruski predstavnik Petr Yan, ki je ugnal Američana Coryja Sandhagna. Vse pretekle borbe si lahko kot vselej ogledate na VOYO.

Čeprav sta v dneh pred dvobojem v Etihad Areni v Abu Dabiju dotedanji svetovni prvak v poltežki kategoriji Jan Blachowicz in še do pred kratkim glavni izzivalec Glover Teixeira na račun drug za drugega izrekla številne pohvale, je bilo kljub temu jasno, da nas čaka prava poslastica. 

Dvajset let sem čakal na ta trenutek in ga naposled le dočakal. Spomnim se zdaj že davnega leta 2004, ko sva se z Danom Whitom nemalokrat srečala in zapletla v pogovor o prihodnosti našega športa. Poglejte, kaj se z MMA-jem dogaja danes. Zdaj bom malce proslavil to veliko zmago, nato pa se bom lotil dela za naslednji izziv.  Glover Teixeira, novi svetovni MMA-prvak v poltežki kategoriji

No, vsaj mislili smo, da bomo priča epskemu obračunu z vsemi petimi rundami in po možnosti na koncu s soglasno sodniško odločitvijo. A obrnilo se je povsem drugače, predvsem po zaslugi neverjetnega - pozor - dvainštiridesetletnega brazilskega borca Gloverja Teixeire, ki je odčital pravo lekcijo poljskemu predstavniku. Če je bila prva runda še dokaj izenačena, podprta z nekaj natančnimi udarci z obeh strani in Brazilčevim poizkusom predčasnega konca borbe z rušenjem Blachowicza na parter, je bila druga neprimerljivo boljša za prvega, ki je unovčil bogate izkušnje ter zrela športna leta. V trenutku, ko je Teixeira znova uspel poljskega borca na tla, je bilo le vprašanje časa, kdaj mu bo Brazilec zadal usodni udarec oziroma prijem. In, zgodilo se je sredi druge runde, ko je Blachowicz nemočno obležal na trebuhu, Teixeira pa je izvedel klasično in za tekmeca usodno 'davljenje', ki ga je kmalu s 'tapkanjem' za predčasni konec borbe potrdil tudi dotedanji svetovni prvak iz Poljske.

"Blachowiczu želim najprej povedati, da ima moje spoštovanje do konca življenja. Zavedala sva se, da - ko se bova srečala v kletki -, bo to vrhunski spopad dveh odličnih borcev. In tako je tudi bilo. Uspel sem uveljaviti svoje prednosti, zavedajoč se svoje moči na parterju. Ta zmaga je dokaz, da v vrhunskem športu leta ne igrajo odločilne vloge. Še vedno sem vrhunsko pripravljen in predvsem, kar je najpomembnejše, lačen novih zmag," je po osvojitvi naslova prvaka v poltežki kategoriji dejal Teixeira.   

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Borbo med Blachowiczem in Teixeiro ter vse ostale si lahko ogledate na VOYO. 

Uvodna borba pripadla Ankalaevu
V otvoritveni borbi večera sta se v poltežki kategoriji pomerila ruski predstavnik Magomed Ankalaev in Švicar turških korenin, Volkan Oezdemir. Uvodna runda je postregla s taktičnim pristopom obeh borcev, nekaj več je pokazal Ankalaev, ki je ob koncu prvega dela uspel zrušiti Švicarja, s čimer je pridobil na samozavesti pred nadaljevanjem. Čeprav je Ankalaev veliko poizkušal s kombinacijo ročno-nožnih udarcev, se je švicarski tekmec uspel ubraniti.

Ruski borec je tudi v drugi rundi nadaljeval s potrpežljivo borbo, čakal je na napake Oezdemira, ki v napadalnem segmentu ni pokazal veliko. Z nekaj 'čistimi' udarci je Ankalaev uspel načeti Švicarjevo levo oko, a brez želenega epiloga. Nekaj podobnega smo spremljali tudi v zadnji, tretji rundi, ki je po sodniški odločitvi - z izidom 29:28 - prav tako pripadla Ankalaevu. Oezdemir na drugi strani niti ni poizkušal s konkretnejšimi protinapadi, kar je Rusu prineslo zasluženo zmago - sedmo zaporedno. "Vesel sem te zmage, ki je po mojem mnenju zaslužena. Pričakoval sem več "fighta" z obeh strani, a moje kombinacije udarcev so bile na koncu boljše od tekmečevih," je bil po zmagi nad Oezdemirom kratek in jasen Ankalaev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Chimaev in Mahačev do predčasnih zmag
Če je bila prva borba kar izenačena, pa je že druga - v velterski kategoriji - med Khamzatom Chimaevom in Li Džingliangom ponudila borbo 'mačke z mišjo'. Predstavnik dangestanske šole je že sredi prve runde v značilnem slogu na tla položil nebogljenega kitajskega predstavnika, ki se je sicer slabo minuto na vse pretege upiral 'davljenju' nasprotnika, a je bil slednji dovolj vztrajen za prepričljivo predčasno zmago sredi prve runde. To je bila že deseta zmaga zapovrstjo za Chimaeva.

"Tukaj sem in nikamor ne bežim. Zaslužim si borbo za šampionski pas, upam, da si dobro gledal (Chimaev se je obrnil k predsedniku organizacije UFC Dani Whiteu, op. p.). Kdor koli mi bo stal nasproti, nima nobenih možnosti. Vse bom pokončal," je v UFC-jev mikrofon vpil zadovoljni Dagestanec.

V tretji borbi sta se v okviru težke kategorije udarila visokorasli Rus Alexander Volkov in poljski 'hrust' Marcin Tybura. V uvodni rundi je bil Volkov zelo zanesljiv tako na nogah kot tudi na parterju, a se je Poljak uspel ubraniti pred napadi ruskega tekmeca. Veliko boljša za Tyburo je bila druga runda, v kateri je z odlično kombinacijo udarcev in prijemov nekoliko presenetil Volkova, a ga na svojo žalost le ni uspel dokončno streti. Zadnja del dvoboja pa je prinesel 'šahovsko' bitko med borcema, v kateri si nihče od omenjenega dvojca ni uspel priboriti odločilnega udarca.

Sodniška ekipa se je odločila, da je bil Volkov naposled nekoliko boljši od Tybure. "Pred dnevi se mi je rodil drugi otrok, kar mi je še dodatno dvignilo samozavest. Vedel sem, da bo Tybura zahteven nasprotnik, kar je navsezadnje pokazal v kletki. Na koncu pa menim, da je moja zmaga zaslužena," je po 34. zmagi v karieri dejal Alexander Volkov.

Borba v lahki kategoriji med Islamom Mahačevim in Danom Hookerjem je bila na las podobna dvoboju med Chimaevom in Džingliangom. Mahačev je po hitrem postopku ujel v klinč naivnega tekmeca, ki se iz odličnega komolčnega prijema Dagestanca ni več uspel izviti. Po dveh minutah in 25 sekundah je bilo vsega konec za deveto zaporedno zmago Mahačeva, ki je po dvoboju povedal: "Mislim, da sem si zaslužil borbo za naslov prvaka. Tukaj sem in čakam na naslednjega nasprotnika. Kadar koli, kjer koli in s komer koli." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po izjemni borbi Yan do zasluženega uspeha proti Sandhagnu
Predzadnja borba večera je prinesla odličen obračun za naslov začasnega prvaka v bantamski kategoriji med Petrom Yanom in Coryjem Sandhagnom. Pričakovali smo izenačen obračun, ki ga je taktično dobro odprl ameriški borec; z natančnimi ročno-nožnimi kombinacijami je od sebe nekoliko oddaljil sicer v nadaljevanju dvoboja vse bolj agresivnega Rusa, ki je izkoristil prednost v odlični telesni pripravljenosti.

V drugi rundi je Yan nekajkrat izjemno natančno in močno zadel Sandhagna v telo, a je ta ostal zbran in vračal udarce. Toda bolj ko se je drugi del borbe bližal h koncu, bolj je ruski borec postajal nevarnejši. V želji, da čim prej zaključi obračun v svojo korist, je vse bolj stiskal Američana ob ograjo. A slednji je vselej našel odgovor v modrem izmikanju. Tako v drugi kot tudi v tretji rundi je Sandhagen poizkušal nekajkrat s svojim značilnim letečim udarcem s kolenom 'zamajati' noge Petra Yana, toda trdoživi Rus se ni dal in takoj vrnil s kombinacijo krošeja in direkta. Velika razlika v telesni pripravljenosti je še najbolj prišla do izraza v četrti in zadnji, peti rundi. Tedaj je začelo zmanjkovati Sandhagna, vse počasnejši Američanovi odzivi so le še bolj 'podžgali' Yana, da nadaljuje z agresivnim pristopom.

Čeprav je ameriški borec zdržal do poslednjega gonga na nogah, pa je bilo bolj ali manj jasno, da je sicer odlična borba odšla na rusko stran. S tem je Yan nadaljeval svoj zmagoviti niz in vrgel rokavico prvaku Aljamainu Sterlingu, ki se tokrat ne bo mogel izogniti borbi z novim začasnim prvakom. "Najprej bi čestital Coryju za resnično pošteno in 'fer' borbo, v kateri sva prikazal vse, kar sva v tem trenutku zmožna. Sam sem imel nekoliko drugačen, recimo temu agresivnejši pristop, ki mi je na koncu prinesel to zmago. Zdaj sem pripravljen na nov izziv," je po zmagi povedal novi začasni prvak v bantamski kategoriji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam vseh borb UFC 267, ki ste jih lahko v živo spremljali na VOYO:

Poltežka kategorija: Jan Blachowicz – Glover Teixeira (predčasna zmaga Teixeire v drugi rundi za naslov svetovnega prvaka).

Bantamska kategorija: Petr Yan – Cory Sandhagen (zmaga in osvojitev naslova začasnega prvaka za Yana po soglasni sodniški odločitvi; 49:46, 49:36, 49:46).

Lahka kategorija: Islam Mahačev – Dan Hooker (predčasna zmaga Mahačeva v prvi rundi). 

Težka kategorija: Alexander Volkov – Marcin Tybura (zmaga Volkova po soglasni sodniški odločitvi; 30:27, 30:27, 29:28).

Velterska kategorija: Li Džingliang – Khamzat Chimaev (predčasna zmaga Chimaeva v prvi rundi).

Poltežka kategorija: Magomed Ankalaev – Volkan Oezdemir (zmaga Ankalaeva po soglasni sodniški odločitvi; 29:28, 29:28, 29:28).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bbojan Kkova?
01. 11. 2021 18.18
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Andrew16
31. 10. 2021 19.11
S takimi marketinškimi nategi ala VOYO. Podn portal. pon medio. kloaka
fotr80
31. 10. 2021 13.16
+3
prav iz principa ne placam voyo...in hvala za take posnetke, to je ze drugic, ko sem upal, da bom kaj videl, ce kliknem na video in ze drugic sem bil nateg.... se dobr, da obstajajo druge strani za ogled posnetkov...
hajer66
31. 10. 2021 10.00
+5
in kaj ste pokazali kurčinu od borbe
Strenght coach
31. 10. 2021 09.34
+4
Spet odlične borbe.
User905768
31. 10. 2021 09.29
+4
Super fight, lepo ste na pinazorili borbo👎👎👎👎👎
mity79
31. 10. 2021 09.22
+6
Super posnetek kapo dol. 🙈 naroči voyo in boš,bomo vse videli.🙈
TEDOxy50pMEDO
31. 10. 2021 09.43
+3
Voyo nam daje tudi smisel življenja, ne moremo živeti brez tega.
krneki-123
31. 10. 2021 08.45
+17
keri ste vi bki....date posnetek in bistva ne pokazete.....za kozlat
SamiTelicki
31. 10. 2021 09.07
+11
cool1
31. 10. 2021 09.09
+7
basssru
31. 10. 2021 08.23
+1
Pa ne glej. Glover Careeee
rajko povše
31. 10. 2021 08.19
+0
A JE TO ZA KOGA ŠPORT???? TO JE KLANJE IN AGRESIJA ,TO JE POSKUS UMORA ,TO JE ŠKODLJIVO ZA OTROKE IN DRUŽBO
silly
31. 10. 2021 09.08
+1
TEDOxy50pMEDO
31. 10. 2021 09.45
-4
rocky6
31. 10. 2021 10.26
+7
tak sport bi biu priporocljiv, za danasnjo mladino, predvsem pobe, ki so manj razviti kot v danasnjih casih punce..
marjanović.dražen
31. 10. 2021 12.49
+0