Borilni športi

Ngannou in Gane – nekoč sparing partnerja, sedaj največja nasprotnika

Anaheim, 18. 01. 2022 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
2

V noči s sobote na nedeljo boste na svoj račun prišli ljubitelji mešanih borilnih veščin, saj bo na vrsti UFC 270, prvi UFC-jev borilni spektakel v tem letu. Večina oči bo uprtih v težko pričakovano glavno borbo večera, v kateri se bosta pomerila nesporni prvaka težke kategorije Francis Ngannou ter njegov nekdanji sparing partner in začasni prvak Ciryl Gane. Pred njima se bosta še tretjič pomerila prva v mušji kategoriji, Brandon Moreno in nekdanji prvak Deiveson Figueiredo. Borilni spektakel si bo v nedeljo mogoče v živo ogledati na VOYO, prenos se prične ob 4.00.

Borbe nespornih prvakov proti začasnim prvakom so vedno zanimive, saj imata oba borca nekaj za izgubiti, hkrati pa si oba želita utišati nasprotnika in sama kraljevati v kategoriji. Tokrat bo na dogodku UFC 270 (prenos se v nedeljo na VOYO prične ob 4.00) na tapeti še veliko več, saj se bosta za naziv prvaka UFC-jeve težke kategorije pomerila nekdanja sparing partnerja, nekdanja člana iste ekipe in nekdanja varovanca istega trenerja Francis Ngannou in Ciryl Gane.

UFC 270: Ngannou vs Gane

Večjo težo na svojih prsih nosi Kamerunec Ngannou, ki bo prvič branil naslov nespornega prvaka UFC-jeve težke kategorije. Tega mu je uspelo osvojiti marca lani, ko je v povratnem obračunu s prepričljivo predstavo premagal nekdanjega vladarja kraljeve kategorije Stipeta Miočića. Ker si je novi prvak vzel dolg premor, po mnenju organizacije celo predolgega, je UFC avgusta organiziral borbo za začasnega prvaka težke kategorije, ki jo je prepričljivo dobil Francoz Ciryl Gane in si s tem priboril vstopnico za borbo z Ngannoujem. Gane, ki v profesionalni MMA karieri po desetih borbah še ne pozna poraza, trenira pod vodstvom trenerja Fernanda Lopeza v pariškem klubu MMA Factory. Tam je svoje prvo korake v svetu mešanih borilnih veščin storil tudi Ngannou, ki se je zaradi mnogih nestrinjanj s trenerjem Lopezom preselil v ZDA, kjer je pod vodstvom trenerja Erica Nicksicka osvojil močno želeni šampionski pas.

Kljub dejstvu, da je Ngannou dosegel, kar je želel, in da je Lopez po Kamerunčevem odhodu vzgojil novega vrhunskega težkokategornika, se zamere med trenerjem in nekdanjim varovancem niso umirile. Nespronega prvaka so razburili predvsem videoposnetki treningov med Ngannoujem in Ganom izpred nekaj let, na katerih večkrat zadene Francoz. Ngannou je zatrdil, da so posnetki prirejeni tako, da njega prikažejo v slabi luči, nikakor pa ne pokažejo realnega stanja moči med borcema. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njegovih trditvah je na treningih krajšo večkrat potegnil Gane, medtem ko v Francozovem taboru trdijo, da se je le nekaj trenutkov po tem, ko se je kamera na posnetem treningu ugasnila, Ngannou zvijal na tleh v bolečinah. Kamerunec je novembra po dogodku UFC 268 tudi hladnokrvno odkorakal mimo nekdanjega trenerja in sparing partnerja, ne da bi ju sploh pogledal, kaj šele pozdravil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav borca trdita, da drug drugega spoštujeta in med seboj ne gojita zamer, Ngannou trdi, da Gane ni na njegovem nivoju in da je njegov začasni pas ena velika šala, Gane na drugi strani pa se zaveda, da bo Francis najtrši oreh v njegovi karieri, a z razlogom še ne pozna poraza. In čeprav javno tega ni priznal, se bosta s trenerjem Lopezom želela maščevati za omalovaževanje, ki sta ga deležna od prvaka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moreno drugič ali Figueiredo prvič?

Predzadnja borba večera bo tako kot zadnja ponudila borbo za naslov prvaka. Merila se bosta stara znanca Brandon Moreno in Deiveson Figueiredo, ki sta se pomerila že dvakrat. Najprej sta se udarila na borilnem spektaklu z zaporedno številko 256 decembra 2020, ko je bil prvak mušje kategorije še Figueiredo. 34-letni Brazilec je zgolj tri tedne prej brez težav obranil pas proti Alexu Perezu, istega dne pa je Moreno prav tako brez težav odpravil Brandona Royvala in k borbi pozval prvaka. Brazilec in Američan sta se po petih izenačenih rundah razšla brez zmagovalca, saj sta dva od treh sodnikov prisodila neodločen rezultat, pri čemer je imela ključno vlogo odvzeta točka, ki jo je Brazilec prejel zaradi prepovedane brce v mednožje. Figueiredo je tako obdržal pas, a jasno je bilo, da se bosta borca pomerila (vsaj) še enkrat. 

Natanko pol leta kasneje, na dogodku UFC 263, se je to tudi zgodilo, a takrat borba ni trajala vseh pet rund. 28-letni Mehičan Moreno je v tretji rundi Brazilca z davljenjem prisilil v predajo in tako postal sploh prvi v Mehiki rojeni prvak organizacije UFC. Borca bi morala še tretjič zaplesati že pred dobrim mesecem na dogodku UFC 269, a je bila njuna borba prestavljena na prihajajoči vikend. 

Deiveson Figueiredo proti Brandonu Morenu, drugi del
Deiveson Figueiredo proti Brandonu Morenu, drugi del FOTO: Twitter

Figueiredo se Morenu želi maščevati za drugi profesionalni poraz v karieri in se znova polastiti šampionskega pasu, ki ga je po njegovih besedah Mehičanu le posodil. Pri pripravi na borbo mu pomaga tudi nekdanji prvak UFC-jeve mušje in bantamske kategorije Henry Cejudo, ki je nekoč tudi treniral skupaj z Morenom, tako da Brazilčevega nasprotnika dobro pozna. "V drugi borbi sem storil nekaj napak, ki sem jih s treningi odpravil. Tokrat bom bolj tehničen, hiter, eksploziven in pripravljen, da borbo zaključim v katerem koli trenutku," je pred borbo dejal nekdanji prvak. 

Aktualni prvak pa je o nasprotniku in pripravah na borbo dejal: "Pričakujem boljšega Figueireda, željnega zmage, ampak ta šampionski pas pripada meni. Glavo pripravljam tako, kot sem jo pripravljal, preden sem postal prvak. Mnogi borci se po osvojitvi pasu ustavijo in izgubijo motivacijo, mene pa motivirata neizmerna podpora navijačev iz Mehike ter moja prelepa družina. Tako da ne skrbite, sem bolj lačen zmage kot kadar koli prej." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam vseh borb, ki si jih boste lahko ogledali na VOYO:

Težka kategorija: Francis Ngannou – Ciryl Gane

Mušja kategorija: Brandon Moreno – Deiveson Figueiredo

Velterska kategorija: Michel Pereira – Andre Fialho

Bantamska kategorija: Cody Stamann – Said Nurmagomedov

Srednjetežka kategorija: Rodolfo Vieira – Wellington Turman

UFC 270: Ngannou vs Gane
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.puff puff
19. 01. 2022 19.48
Upam da Gane rata champ pa da Moreno ubran pas
pokercat912
20. 01. 2022 11.39
Že res da en šus taprau lh pomeša marsiktere karte ampak Gane je realno edini k lahko kej doseže prot tem tanku :)