Borilni športi

Adesanyi v slogu najboljših naposled uspelo premagati Pereiro

Miami, 09. 04. 2023 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
12

UFC-jeva srednja kategorija ima novega (starega) prvaka. Israel Adesanya je v četrtem medsebojnem dvoboju ter drugem v mešanih borilnih veščinah le ugnal Alexa Pereiro in se mu maščeval na najboljši možen način: z nokavtom. V predzadnji borbi večera pa je Gilbert Burns na dominanten način porazil ljubljenca domače publike Jorgeja Masvidala, ki se je boril zadnjič v karieri.

Zamujene borbe glavnega dela borilnega spektakla UFC 287 si lahko kadar koli ogledate na VOYO!

Adesanyi uspelo maščevanje

Težko bi se borca bolje poznala, kot se poznata Alex Pereira in  Israel Adesanya, ki sta že štirikrat delila ring oziroma kletko. Nekdanja kikboksarja, ki sta svoja prva dva obračuna oddelala z velikimi rokavicami, sta se novembra lani prvič pomerila še v mešanih borilnih veščinah. Adesanya je takrat, tako kot v kikboksarskih obračunih, borbo dobival, a v drugi polovici pete in zadnje runde je Brazilec stopil na plin in ga ustavil s tehničnim nokavtom, s čimer mu je odvzel tudi šampionski pas srednje kategorije, ki je bil v Novozelandčevi lasti dobra tri leta.

Borca sta četrti medsebojni spopad začela previdno in z veliko nizkimi brcami. Pri teh je bil uspešnejši prvak, ki pa za razliko od izzivalca z rokami praktično ni poskušal. Takoj na začetku runde pa smo prvič videli pravo izmenjavo udarcev, v kateri sta oba zadela. A tvegala še vedno nista veliko, Pereira se je odločil, da bo najprej pošteno zdelal noge izzivalca, kar mu je tudi uspelo. Adesanya je sredi druge runde že začel šepati, kar je Pereira izkoristil in ga stisnil ob kletko ter začel iskati zaključek. Potem pa je iz podrejenega položaja na sceno stopil Adesanya, ki je z močnim desnim krošejem stresel dolgoletnega nasprotnika, ga še z enim udarcem z desnico položil na tla in mu nato še s tretjim udarcem z desnico ugasnil luči. Kot je napovedal novi (stari) prvak srednje kategorije pred težko pričakovanim obračunom: Lovec je postal plen.

"Upam, da lahko vsi, ki gledate pred malimi ekrani ali v areni, začutite takšen občutek sreče, kot ga čutim jaz, vsaj enkrat v življenju," so bile uvodne besede govora, polnega čustev, ki so po zmagi preplavile Adesanyo. "Rekel sem vam, lovec je postal plen. Hvala za vse, kar si storil, hvala, da si me premagal, ker si me s tem naredil boljšega borca, boljšo osebo. Za to borbo sem treniral kot še nikoli, dal sem vse od sebe, na treningih sem bil vsakič izmučen, zato da v kletki nato nisem," je še dodal novopečeni prvak.

Burns dominiral, Masvidal rokavice vrgel med občinstvo

Predzadnja borba večera je pripadla domačinoma Gilbertu Burnsu, ki že več kot desetletje živi in trenira na Floridi, in v Miamiju rojenemu Jorgeju Masvidalu. Prva runda je minila v znamenju začetnega otipavanja, saj tekmeca nista želela preveč tvegati. Oba sta čakala na napad nasprotnika in bila nekajkrat uspešna z različnimi kombinacijami, petnajst sekund pred koncem uvodne runde pa je Burns z desnico lepo prestregel Masvidala in ga nato še zrušil na tla, s čimer je verjetno vpisal dobljeno rundo.

Drugo rundo je z močnim aperkatom začel Burns, ki je takoj zatem izkoristil svoje bogato znanje brazilskega jiu jitsuja in Masvidala z lahkoto  zrušil na tla. Od tam je Brazilec nadzoroval potek runde in čeprav se je Američan kubanskega porekla tik pred koncem runde pobral, se je še kako dobro zavedal, da bo v zadnji rundi za zmago potreboval zaključek.

A skoraj se je zgodilo ravno nasprotno. Po dveh minutah tretje runde je Burns pošteno ranil Masvidala, ki ga je želel zvabiti v splošen pretep, a se Brazilec ni pustil prepričati in se je raje znova poslužil rušenja, borbo pa nato do konca nadziral v parterju. 

Brazilec se je po šesti zmagi v velterski kategoriji UFC-ja zahvalil Masvidalu, da je UFC znova pripeljal v Miami in mu priznal status kralja tega mesta. O svoji prihodnosti v oktagonu pa je dejal: "Sem edini borec, edini borec v mogoče celotnem UFC-ju, ki se je pripravljen boriti s komer koli, kadar koli. Ampak moram reči: Leon Edwards, Colby Covington ... kdor koli izmed vaju bo imel šampionski pas, prihajam!"

"Hvala vsem! V tem mestu sem začel svojo kariero. Za mano je dolgih 20 let in več kot 50 borb. Pride čas, ko tvoj najljubši košarkar ne more več zadeti trojke, ko podajalec (pri ameriškem nogometu op. a.) izgubi svojo roko ... Ne počutim se več enako, kot sem se zadnjih 20 let, ko vstopim v kletko. Organizacija UFC je prišla v Miami pred dvajsetimi leti in me navdihnila in upam, da sem jaz v dvajsetih letih navdihnil koga, da se bori zase v športu ali na katerem koli drugem področju," je med drugim po svoji zadnji borbi v karieri povedal Masvidal, ki je rokavice nato vrgel v občinstvo in v spremstvu otrok odkorakal iz oktagona.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Font Yanezu preprečil deseto zaporedno zmagoslavje

Pred glavnima borbama večera sta bila na vrsti še šesto- in dvanajstouvrščeni izzivalec v bantamski kategoriji Rob Font in Adrian Yanez. Začetnega otipavanja med Fontom in Yanezon ni bilo. Prvi je z desnico sprožil Font, a je pobudo hitro prevzel Yanez, ki je hitro povzročil rano pod desnim očesom Fonta. A se je izkušeni Američan zelo hitro zbral in vsilil pretep, v katerem je Yanez potegnil kratko. Font je z desnim krošejem zadel v polno, Yaneza poslal na tla in še z nekaj udarci dokončal delo.

Holland izkoristil prednost dosega in ustavil Ponzinibbia

Druga borba je pripadla izkušenima velterašema Kevinu Hollandu in Santiagu Ponzinibbiu. Borba se je začela z nekaj uvodnega otipavanja, kjer je prednost v dosegu začel hitro izkoriščati Holland. Američan se je za razliko od prejšnjih odločil za taktično borbo, v kateri je tekmeca poskušal obdržati v sredini oktagona, se gibati okoli njega ter ga zdeloval predvsem z brcami in direkti. Tik pred koncem  prve runde je Holland z zunanjo stranjo pesti iznajdljivo zadel Ponzinibbia, ga spravil v nokdavn in Argentinec je po izgubljeni prvi rundi odšepal v svoj kot.

V drugi rundi je Holland zavzel sredino oktagona in nasprotnika stisnil ob rob kletke. Argentinec se je do neke mere navadil na doseg nasprotnika in tudi sam tu in tam zadal kakšen močen udarec ali nizko brco, a veliko uspešnejši je bil Američan, ki je tudi v drugi rundi nekoliko ranil nasprotnika.

Zadnja runda je bila ključna za Ponzinibbia, ki je v iskanju zmage moral iskati zaključek. Hollandu je začel povzročati težave z nizkimi brcami, ki so ustavile gibanje Hollanda, nato pa je poskušal predvsem z močnim levim krošejem, ki je nekajkrat našel cilj. Dobro minuto in 40 sekund koncem borbe pa ga je z lastnim orožjem premagal Holland, ki je Argentinca z levim krošejem zadel naravnost v brado, ga poslal na koleno in delo zaključil še z enim udarcem. Po 11. zmagi pod okriljem UFC-ja pa je k borbi pozval ljubljenca domačega občinstva Jorgeja Masvidala.

Prvi poraz za mladega upa

Glavni del borilnega spektakla sta začela komaj 18-letni Raul Rosas Jr. in sedem let starejši Christian Rodriguez. Rosas, ki si odkrito želi postati najmlajši prvak v zgodovini UFC-ja, je borbo začel agresivno in nasprotnika nemudoma poskušal zrušiti na tla, a je Rodriguez njegov poskus sprva ustavil. Po dobri minuti nenehnega pritiska je 18-letnemu borcu le uspelo in nasprotnika je spravil tja, kjer se najbolj znajde. Rodriguezu je uspelo vstati na noge, a mu je vztrajni Rosas skočil na hrbet in zapretil s t. i. neck cranckom, ki pa se ga je Rodriguez obranil.

Tudi drugo rundo je Rosas začel z rušenjem in tudi tokrat je bil Rodriguez pripravljen na njegov poskus. Ker se borba ni preselila v parter, smo prvič videli nekaj izmenjav udarcev, potem pa je Rosas znova vsilil klinč in borbo preselil na tla, kjer pa se je znašel v slabšem položaju, saj mu je Rodriguez splezal na hrbet in tudi sam s hrbta zapretil s poskusom podreditve.

V tretji rundi sta se borca le odločila za nekaj borbe v stoje, čeprav jo je Rosas znova želel preseliti v parter. Rodriguez mu tega sprva ni pustil, nato pa izkoristil izkušnje in rosno mlademu tekmecu znova splezal na hrbet, od koder je nadzoroval potek runde in si zagotovil deveto profesionalno zmago in drugo pod okriljem UFC-ja, Rosasa pa je vknjižil prvi poraz v profesionalni karieri.

Seznam vseh borb, ki si jih lahko kadar koli ogledate na VOYO:

Srednja kategorija: Alex Pereira – Israel Adesanya (nokavt v drugi rundi)

Velterska kategorija: Gilbert Burns – Jorge Masvidal (soglasna sodniška odločitev)

Bantamska kategorija: Rob Font – Adrian Yanez (nokavt v prvi rundi)

Velterska kategorija: Kevin Holland – Santiago Ponzinibbio (nokavt v tretji rundi)

Bantamska kategorija: Raul Rosas Jr. – Christian Rodriguez (soglasna sodniška odločitev)

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poper00
09. 04. 2023 18.48
+1
Adesanja je sicer rekel ,da ga je namamil v tak položaj ampak mislim ,da če kroše ne bi sedel ,bi v naslednjih 15 sekundah Adesanja tako ležal.Drugače pa je Khamzat Chimaev boljši od obeh.
Bigbadjohn
09. 04. 2023 18.07
Eh, pa kaj- če izgubiš pas, nadéni hozentregerje!
Shisui
09. 04. 2023 16.25
+0
Uf tole je pa bil kontra udarec kariere!
NisteResni
09. 04. 2023 10.47
+4
Glede na uvod članka je Adesanya danes premagal kar dva nasprotnika, prvo Masvidala v predzadni borbi večera, zatem pa še Pereiro
Strenght coach
09. 04. 2023 10.40
+8
Prebiram številne izjave, da MMA ni šport. MMA je šport in to z veliko začetnico. Poženščeni fantki pač tega nikakor ne razumejo.
mikpiki191
09. 04. 2023 10.17
+7
gledam posnetek kak bo padel,te pa na koncu nic,ehhh
Llaaalllaaa
09. 04. 2023 09.04
-12
DuhSaSjekirom
09. 04. 2023 09.11
+5
Tako kot v mravljiscu, se druzba deli na delavce, bojevnike in kraljico. Kot delavcek ti pac ne razumes fajtera. Ceprav raje uporabljam analogijo ovce za delavcke.
DuhSaSjekirom
09. 04. 2023 09.00
+4
Kak nokaut da Pereira se vedno v nezavesti vuuuuuuuuuuuuu huuuuuuuu
Konan
09. 04. 2023 11.04
+6
Saj prej je pa on njega skoz premagoval, ka si pameten zdaj, se vedno vodi pereira v zmagah, tak da psssst
rok1900
09. 04. 2023 16.00
-1
Ja ful majo veze tiste zmage izpred 10 let 😂
poper00
09. 04. 2023 18.45
+2