Borilni športi

UFC-jeva poltežka kategorija bo dobila novega prvaka

Las Vegas, 06. 12. 2022 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
0

Jiri Prochazka po hujši poškodbi in odločitvi, da opusti šampionski pas, ni več prvak UFC-jeve poltežke kategorije. Posledično sta priložnost za osvojitev močno željenega naslova prvaka dobila nekdanji prvak Jan Blachowicz in tretji na lestvici izzivalcev Magomed Ankalajev, ki se bosta pomerila v glavni borbi dogodka UFC 282, ki bo na sporedu že ta konec tedna. Borilni spektakel si boste lahko v nedeljo od 4.00 dalje v živo ogledali na VOYO.

Poškodbe so sestavni del športa in še posebej v borilnih športih lahko hitro postavijo stvari na glavo. In prav to se je zgodilo, ko se je pred 12 dnevi poškodoval UFC-jev prvak poltežke kategorije Jiri Prochazka. Visokorasli Čeh si je namreč huje poškodoval ramo in bo posledično dalj časa športno odsoten, ob tem pa se je 30-letnik odločil, da ne bo zadrževal poltežke kategorije, in opustil šampionski pas.

Brez povratne borbe za naslov prvaka je tako ostal Glover Teixeira, ki si je želel še letos nazaj prilastiti šampionski pas, ki ga je junija izgubil v samih izdihljajih borbe proti Prochazki. 43-letniku, ki se mu kariera izteka vse hitreje, je UFC ob tem ponudil borbo za naslov prvaka z Magomedom Ankalajevim, vendar je Brazilec to možnost zavrnil. Pri UFC-ju so se tako odločili, da se bosta za nesporni naslov prvaka v glavni borbi večera na UFC 282 pomerila Jan Blachowicz in že omenjeni Ankalajev.

UFC 282: Blachowicz vs Ankalajev

Poljak je bil prvak te kategorije med septembrom 2020 in oktobrom lani, ko mu je pas odvzel prav Teixeira. Nekdnji prvak, ki je bil pred prihodom v UFC tudi prvak poljske organizacije KSW, se je po nekoliko presenetljivem porazu proti Brazilcu maja letos vrnil na zmagovalno pot. A zmaga ni bila tako sladka, kot si je želel, saj je po izenačenih prvih rundah borbo odločila poškodba kolena njegovega nasprotnika Aleksandarja Rakića.

Podobno usodo je v svoji zadnji borbi doživel tudi Ankalajev, ki je zadnjo zmago v oktagonu vpisal po zlomu noge svojega nasprotnika Anthonyja Smitha. Dagestanec pa se lahko za razliko od Poljaka pohvali, da je v nizu kar devetih zaporednih zmag. Svoj sploh edini poraz v profesionalni karieri je Ankalajev namreč doživel na svojem debiju v UFC-ju, ko je bil po sicer dominantni borbi v zadnji sekundi borbe prisiljen v predajo Škotu Paulu Craigu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V predzadnji borbi večera bo še tretjič letos na delu Paddy Pimblett, ki je zaenkrat v UFC-ju še stoodstotno uspešen in je v zadnjih dveh borbah navdušil z izjemno predstavo, obakrat pred domačim občinstvom. Tokrat mu bo nasproti stal nekoliko izkušenejši Jared Gordon, za katerega bo to že 12. borba pod okriljem najmočnejše ameriške organizacije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po več kot enoletni odsotnosti se bo v oktagon vrnil še drugi Liverpoolčan na tokratnem dogodku Darren Till. Anglež, ki je zadnji dve borbi izgubil predvsem zaradi pomanjkanja znanja rokoborbe, se je v zadnjem letu kalil v švedskem MMA klubu Allstars, kjer je stkal tesno prijateljstvo z enim najboljših rokoborcev v mešanih borilnih veščinah Khamzatom Chimaevim. Till se bo pomeril s še kako nevarnim Južnoafričanom Dricusom du Plessisom, ki je vse tri dosedanje borbe pod okriljem UFC-ja opravil z odliko. 28-letnik iz Pretorie se lahko pohvali, da je bil nekoč tudi prvak KSW-jeve velterske kategorije, in je zadnji mož, ki je ugnal izjemnega Roberta Soldića.

Soldić je minuli vikend sicer debitiral v organizaciji ONE Championship, a se je njegov težko pričakovani debi proti Muradu Ramazanovu končal brez zmagovalca po tem, ko je Rus Hrvata s kolenom zadel v mednožje.

Glavni del borilnega spektakla pa bosta otvorila neporažena peresnokategornika Bryce Mitchell, ki ima na svojem kontu 15 zmag, od tega kar devet s podreditvijo, in tri leta mlajši Ilia Topuria, ki je v 12 profesionalnih borbah zbral prav toliko zmag in je prav tako kot njegov ameriški nasprotnik specialist za podreditve, ki jih je zbral že sedem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tik pred borilnim spektaklom je odpadla tudi borba med veteranoma Robbiejem Lawlerjem in Santiagom Ponzinibbiom. Nekdanji prvak velterske kategorije se je namreč poškodoval, pri UFC-ju pa so potrdili, da za Argentinca iščejo drugega nasprotnika.

Seznam borb, ki si jih boste lahko v živo ogledali na VOYO:

Poltežka kategorija: Jan Blachowicz – Magomed Ankalajev (za naslov prvaka)

Lahka kategorija: Paddy Pimblett – Jared Gordon

Srednja kategorija: Darren Till – Dricus du Plessis

Peresna kategorija: Bryce Mitchell – Ilia Topuria

*Na glavni del dogodka bo po vsej verjetnosti dodana še ena borba.

UFC 282: Blachowicz vs Ankalajev
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.