Borilni športi

Kosednar: V čast mi je, da se bom v tem športu pomeril kot prvi Slovenec

Sremska Mitrovica, 11. 12. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
42

Bojan Kosednar, mnogim poznan pod vzdevkom Želva, je eden najizkušenejših slovenskih borcev v mešanih borilnih veščinah in hkrati tudi eden izmed pionirjev tega športa v Sloveniji. 38-letni Ljubljančan, ki ga mnogi poznajo tudi kot strokovnega komentatorja prenosov dogodkov mešanih borilnih veščin na VOYO, pa bo postal tudi prvi Slovenec, ki se bo pomeril v boksu z golimi pestmi (izvirno bare knuckle boxing).

Boks z golimi pestmi sam po sebi ni nič novega, saj je bil to v nekaterih kulturah povsem običajen način reševanja sporov, borba dveh mož z golimi pestmi pa je športna disciplina že vsaj od 17. stoletja, ko se pojavijo prvi zapisi o takšnih spopadih. Uporaba zaščitnih rokavic se je začela šele v drugi polovici 19. stoletja, a kljub temu se je boks z golimi pestmi ohranil predvsem na Britanskem otočju in v Ameriki, kjer so tovrstne športne dogodke prirejali vse do začetka prve svetovne vojne.

V zadnjih nekaj letih je boks z golimi pestmi po zaslugi nekaterih organizacij, ki so spisale moderna pravila, postal novodoben šport, ki pa ni zgolj krvavo pretepanje, temveč vsebuje številne prepovedi, omejitve in sistem točkovanja. Najbolj znani organizaciji na področju tega novega športa sta britanski Bare Knuckle Boxing in ameriški Bare Knuckle Fighting Championship, katerega prvaki so večinoma nekdanji profesionalni boksarji in borci mešanih borilnih veščin.

V naši širši regiji se je za organizacijo dogodkov boksa z golimi pestmi prva odločila srbska organizacija Megdan Fighting. Ta bo drevi organizirala prvi dogodek, na katerem se bodo borci pomerili zgolj v tem novem športu. Na dogodku bomo imeli predstavnika tudi Slovenci, saj bo v glavni borbi večera nastopal Bojan Kosednar - Želva, njegov nasprotnik pa bo Črnogorec Vaso Bakočević, s katerim bi se morala pomeriti že pred devetimi leti na dogodku WFC 17, a borbe naposled ni bilo zaradi Kosednarjeve poškodbe. "Bolje pozno kot nikoli!" je ob najavi borbe zapisal slovenski borec, s katerim smo govorili dan pred borbo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bojan, po dolgih letih nastopanja v mešanih borilnih veščinah se boste preizkusili v novem športu. Kako se počutite tik pred borbo?

Počutim se super, vesel sem, da sem spet 'v akciji', da se bom boril pred gledalci. Zbijanje kilogramov, ki je zame pokazatelj kako resno nekdo vzame borbo, je šlo brez težav, tako da se ne morem pritoževati.

Čeprav je kategorija nekoliko nižja kot običajno, kajne?

Ja, moja običajna kategorija v MMA-ju je velterska, torej do 77 kilogramov, tokrat pa se borim do 75 kilogramov, ampak kot sem rekel, ni težav.

Opravil si že mnogo borb v mešanih borilnih veščinah, ampak vseeno so pravila boksa z golimi pestmi, kot pove že ime samo, bolj podobna boksu kot MMA-ju, kajne?

Res je, borba bo trajala tri runde po tri minute, pravila so praktično enaka boksarskim, le da sodniki dopuščajo malo več klinča. Glavna razlika pa je, da seveda ni rokavic. Zapestja in palce imamo lahko povite, členki pa morajo biti goli.

Časa za spremembo discipline si imel le dobra dva meseca. V kakšni formi si, kako si se pripravljal na borbo in kdo ti je pri treningih pomagal?

Pripravljen sem odlično, zadnja dva meseca sem samo boksal, nobenega brcanja, rokoborbe, parterja in podobnega. Stoodstotno sem se posvetil boksanju, torej boksarski tehniki, moči in eksplozivnosti. Res je, da sem navajen MMA-ja, zato je bilo na začetku precej nenavadno opustiti gibe, ki jih vadim že od otroštva. Pri pripravah na borbo mi je pomagal Andraž Ciuha iz Golden Gloves Gyma, s katerim sva začela sodelovati prav s ciljem zmagati na tem dogodku.

Kosednar in Ciuha v družbi našega novinarja. Tadeja Vidriha
Kosednar in Ciuha v družbi našega novinarja. Tadeja Vidriha FOTO: 24ur.com

In med vama je, po posnetkih sodeč, odlična kemija?

Tako je, res sva se dobro ujela, odlično sodelujeva in mislim, da me je odlično pripravil na borbo. Poleg Ciuhe pa sta mi pomagala dolgoletni sparing partner Milan Perišič in trener Gregor Pongrac, ki bosta s Ciuho med borbo v mojem kotu.

Pomeril se boš v novem športu, v ringu nisi bil že dobro leto – je prisotne kaj treme ali nervoze?

Niti malo. Vesel sem, da se lahko spet borim, da sem se vrnil na Megdan, in še posebej vesel sem, ker bom del tega dogodka. Megdan je že organiziral posamezne borbe v boksu z golimi pestmi, a to bo prvi organizirani dogodek, ki bo namenjen zgolj temu 'novemu' športu na področju bivše države. V čast mi je, da se bom v njem pomeril kot prvi Slovenec.

In to proti staremu znancu. Pred devetimi leti, ko sta se z Bakočevićem pripravljala na obračun v Hali Tivoli, nista bila najbolj prijateljska. Kakšen je vajin odnos sedaj?

Prijateljski. Povsem drugačen kot takrat. Jaz Vasa spoštujem, on spoštuje mene, oba sva bolj odrasla, kot sva bila takrat, ne greva se nekih igric in trash talka (grdega govorjenja, op. a.). Ustreza mi, da je tako in da je Vaso, ki je tipično zaletav, jezikav in provokativen, tokrat spoštljiv.

Vaso Bakočević in Bojan Kosednar – nekoč sovražnika, danes prijatelja
Vaso Bakočević in Bojan Kosednar – nekoč sovražnika, danes prijatelja FOTO: Megdan Fighting

Doletela vaju je čast, da se bosta pomerila v glavni borbi večera ...

Ja, res je, Vaso je nekakšna zvezda na Balkanu, pa tudi do mene imajo ljudje tu veliko spoštovanja. Dobil sem ogromno spodbudnih sporočil, nekaj iz Slovenije, predvsem pa od domačinov, tako da sem vesel, da se jim bom lahko znova pokazal.

V Sloveniji šport še ni poznan širši publiki. Meniš, da lahko postane popularen? Kaj bi k temu pripomoglo?

Zakaj pa ne ... Na prvo žogo se zdi bare knuckle zelo krut šport, marsikdo bo mislil, da je to samo masaker, a čeprav je borba z golimi pestmi nekaj povsem prvinskega, je to sedaj šport s pravili in ciljem. Mogoče imajo ljudje, ki so že slišali zanj, še neke predsodke, ampak mislim, da bo na Balkanu – in upam, da tudi v Sloveniji – hitro postal popularen. Lahko se zgodi, da bo že jutrišnji dogodek povod za to. Megdan je na primer postal odlična organizacija, ki dobro skrbi za borce in za prepoznavnost športa, tako da verjamem, da bo tudi boks z golimi pestmi dvignila na nek nov nivo.

Mogoče bo pomagala zmaga Slovenca?

Zagotovo, dokazal bom, da sem 'pravi konj za to dirko', a ne bom ničesar napovedoval. To je bare knuckle, zgodi se lahko marsikaj, vendar mislim, da bosta druga in tretja runda – če ne bo v prvi rundi kakšnega presenečenja – pokazali, da sem boljši boksar od Vasa.

To pomeni, da boš ostal v boksu z golimi pestmi, ali se vračaš v mešane borilne veščine?

Tega pa še ne vem, načrtov za prihodnost še nimam, toliko stvari sem že preživel, da bom šel korak za korakom ... Sem profesionalec, tako da najprej ta borba, potem pa gremo naprej.

Vaso Bakočević in Bojan Kosednar na zadnjem soočenju pred borbo
Vaso Bakočević in Bojan Kosednar na zadnjem soočenju pred borbo FOTO: Megdan Fighting
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šumsko voče
12. 12. 2021 13.19
+1
Želvak nisi že mal prestar za to
revolucija_mb
12. 12. 2021 08.57
Je kdo že kdaj zmagal ?
evanderkane
11. 12. 2021 15.26
Kdaj pa bo ta borba?
Herba
11. 12. 2021 16.28
+3
Borba bo trajala dve minuti in ostalo bo objemanje
Ici
11. 12. 2021 15.05
+3
Poglejte Kosednarjev intervju na You Tubeu - Podcast Inkubator in videli boste, kaj si misli o Sloveniji in slovenski borcih. Predvsem pa, na koga je "ponosen".
Ici
11. 12. 2021 12.51
+6
Morda bi bil že čas, da Kosednar na glas pove tudi v slovenskih medijih, kar je povedal v hrvaškem Podkast Inkubatorju. Da so vsi slovenski borci pič..., softiči, mamini sinki in ničvredni borci. Da so vsi v zaporu postali "premekani", da je slovensko sodstvo komedija.. Zapori pa itak. Očitno vi, novinarji 24ur, ki ga kujete v zvezde, nimate pojma, da v tujini blati svojo domovino.
Želko Kacin
11. 12. 2021 11.02
+1
kok dinarčkov dobita
User792410
11. 12. 2021 12.40
deckoSprecko
11. 12. 2021 12.46
+1
Herba
11. 12. 2021 16.30
+4
In iz tega denarja, bi si morali tudi plačat zdravljenje, če pride do poškodb, ker za take neumnosti ne bi smelo veljati nobeno obvezno zavarovanje.
TEDOxy50pMEDO
11. 12. 2021 10.05
-3
Kosednar je yugo priimek, Yugovići se pa radi tepejo.
mindfields
11. 12. 2021 15.03
-2
Ti pa si itak naučen sa se skrivas pod pojstlo..kot večina brez karakterja..si samo živeča rastlina
Herba
11. 12. 2021 10.04
+3
V čast mu je lahko samo to, da se bo pretepal v skladu z zakonodajo, ker taki se drugače pretepajo tudi z drugimi, ki nimajo enake želje in ko teh ne smejo več, se spravijo na svoje partnerke(heroji). To nima veze z nobenim športom, ampak, je to samo novodobno gladiatorstvo...
slimy12
11. 12. 2021 11.14
+1
dons si vsak tadrug zasluži batine, ker se obnašajo vsi kot kralji in kraljice, arogantneži na vsake koraku tako, da ne joči peter
Herba
11. 12. 2021 11.42
+3
In zato ste na svetu vi, ki po vaših kriterijih odločate koga boste pretepli. Prave mišice so v glavi in to v zgornji siromak...
StAnalitik
11. 12. 2021 12.06
+6
Saj se je on tudi.Malo pobrskaj in našel boš marsikaj o njem.Nič kaj prida dedec.
mindfields
11. 12. 2021 15.06
+0
Verjamem sa si užaljen..ce si verjetno bol podobn babi..človeku ki ceko življenje trenira, gara, boš ti govoru k ležiš na pojstli na pol zgnil..
Herba
11. 12. 2021 16.27
+3
Babi ste podobni vi, ker, se vedno na koncu spravljate doma na ženske, če vam prej ne uidejo. Miran Fabjan in njemu podobni so že bili v taki fazi, ostali podobno misleči, še pridete. To s športom nima nobene veze, je le pretepanje in nič drugega. Edino dobro je, da ne morete dobiti pretresa možganov, ker jih n...
Herba
11. 12. 2021 16.34
+2
Še en, ki je dobil preveč udarcev v glavo...
StAnalitik
11. 12. 2021 16.45
+1
Človeku? Hahaha.On ni Č od človeka.Jasno.Trenira? Kaj pa konzumira? No dajmo pamet kurja
StAnalitik
11. 12. 2021 16.46
+2
StAnalitik
12. 12. 2021 11.44
+1
Kaj pa gara? Kdaj je pa kaj delal? Zapri usta.Pri meni v gmajni ne bi takšen drekač oddelal enega dopoldneva.Kaj se napihuješ vakuumigrca
Strenght coach
11. 12. 2021 09.42
-7
Spet me ne presenečajo neprimerni komentarji. Če se je želva sam odločil za to borbo, potem to spoštujmo. Dragi Bojan, želim ti veliko uspeha in čim manj poškodb.
detect
11. 12. 2021 09.17
+0
jaz bi to prepovedal.
slimy12
11. 12. 2021 11.15
+3
fr33life
11. 12. 2021 09.11
-1
ne vem kaj je ljudem da mislijo da so pri 75kg borci to je bolj kilaža za maratonce
janezccc
11. 12. 2021 09.03
+10
A ni to ta, ki je goste v Escape brutalno pretepel?
StAnalitik
11. 12. 2021 12.07
+3
Pod vplivom d.... in še kaj zraven.Danes pa ga opevajo kot narodnega heroja
burgemeister007
11. 12. 2021 08.55
+3
Zelva jih bo zopet fasal, kot vsi nasi borci…potem pa pritozbe in jokanje…ze poznano
Tomy Bananas
11. 12. 2021 08.54
+3
Pri 50. Pa revež od možganskih poškodb
lotkolba
11. 12. 2021 09.29
+0
Te moras imeti ze preden zacnes s taksnimi stvarmi.
StAnalitik
11. 12. 2021 12.08
+0
Pri njem poškodba možganov ne pride v poštev
malib2
11. 12. 2021 08.37
+3
A to je šport🤔?? Ko sem bil mlad so nas za tak šport dal za 12 ur na hladno😉
StAnalitik
12. 12. 2021 11.45
kavelj22
11. 12. 2021 08.27
+3
Pac mislijo da bodo z tem dobili neko osebno zadovoljstvo in potrditev okolice. Ce se ne pocutis dobro v svojo kozi ti pac noben bare fight ne pomaga.
11. 12. 2021 08.22
+8
Pri 38 it v box in to se brez rokavic:) v cem je smisel? Prvič riskiras hude poškodbe, drugič pretepas se za drobiž kateri izhlapi hitro.. Poškodbe od udarcev pa ostenejo. Bi se nekak razumel, da bi od tega boja dobil v vsakem primeru nekaj milijonov, da greš potem v pokoj:) ampak v tem primeru je to cisti idiotizem.
Uporabnik1617344
11. 12. 2021 08.10
+8
naj rajši za lopato primejo pa kopat na goli otok😂😂
Uporabnik1617344
11. 12. 2021 08.10
+4
ljudje z nizkim Q
The Dude
11. 12. 2021 08.37
+1
slimy12
11. 12. 2021 08.06
+5
tole bo hudo za pogledat..