Borilni športi

Po (tragi)komediji zmešnjav na UFC 223 Khabib proti Iaquinti

New York, 07. 04. 2018 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadej Vidrih
Komentarji
0

​​​​​​​Vodilni možje organizacije UFC so "pet pred dvanajsto" uspeli sestaviti novo glavno borbo za dogodek UFC 223, ki ga bomo prenašali na VOYO. Za šampionski pas v lahki kategoriji se bosta namreč udarila Khabib Nurmagomedov in Al Iaquinta, precej je sprememb tudi v celotnem glavnem delu dogodka.

Khabib Nurmagomedov je, kljub vsem zapletom, le dobil tekmeca na UFC 223.
Khabib Nurmagomedov je, kljub vsem zapletom, le dobil tekmeca na UFC 223. FOTO: AP

Za organizacijo UFC je, precej milo rečeno, turbulenten teden. Pa poglejmo kronološko. Najprej je zaradi bizarne poškodbe kolena ob snemanju promocijskega materiala pred samo borbo odpadel začasni prvak lahke kategorije Tony Ferguson. Junaško se je odločil njegovo mesto v borbi proti nepremaganemu Khabibu Nurmagomedovu prevzeti prvak peresnolahke kategorije Max Holloway, a o njem nekoliko pozneje.

Dva dni pred dogodkom se je zgodilo, kar nihče ni pričakoval. S zasebnim letalom je namreč v New York priletel zloglasni Conor McGregor. Irec je želel obračunati z Nurmagomedovom, saj je slednji s svojo ekipo v začetku tedna v kot stisnil McGregorjevega dobrega prijatelja in sparing partnerja Artema Lobova. Nekdanji dvojni šampion organizacije UFC je skupaj s svojo ekipo napadel avtubus, na katerem so bili ob Nurmagomedovu vsi borci, ki bodo na UFC 223 nastopili v rdečem kotu, vključno s prvakinjo slamnate kategorije Rose Namajunas. McGregor je v avtobus vrgel tovorni voziček, pri tem razbil steklo in poškodoval Michaela Chieso ter Raya Borga. Slednja sta morala odpovedati svoja dvoboja proti Anthonyju Pettisu, oziroma Brandonu Morenu. Ob tem je predsednik UFC Dana White, zaradi udeleženosti v incidentu, s seznama borb odstranil tudi Lobova, ki bi se moral udariti z Alexom Caceresom.

Al Iaquinta (desno) bo dobil priložnost postati prvak lahke kategorije.
Al Iaquinta (desno) bo dobil priložnost postati prvak lahke kategorije. FOTO: AP
A drama se tukaj še ne konča. Zapletlo se je na tehtanju. Holloway je namreč imel težave z zbijanjem kilogramov. Do meje lahke kategorije 70,3 kilograma naj mu ne bi manjkalo veliko, a zdravniška služba je ocenila, da bi dodatno hujšanje lahko nevarno škodilo zdravju borca iz Havajev in mu prepovedala nastop. Kot kandidat za tekmeca Nurmagomedova se je takoj v ospredje izstrelil Pettis, čigar obračun s Chieso je padel v vodo zaradi (že neštetokrat) omenjenega izpada McGregorja. Nekdanji šampion lahke kategorije je bil ob prvem tehtanju vsega 100 gramov pretežak, atletska komisija pa mu je dala dve uri časa, da odvečno težo opravi. A na presenečenje vseh prisotnih se Pettis na tehtanju več ni pojavil. Po neuradnih podatkih naj bi od vodilnih mož UFC zahteval dodaten milijon dolarjev (dobrih 800 tisoč evrov) plače, da se pomeri z Nurmagomedovom, White in sodelavci pa na to seveda niso pristali.

Kot možen nasprotnik se je nato pojavil Paul Felder, ki bi se moral sicer pomeriti z Alom Iaquinto. A 33-letnemu borcu iz Philadelphie je borbo z Nurmagomedovom prepovedala newyorška atletska komisija, saj Felder ni uvrščen med 15 najboljših borcev lahke kategorije. Nato pa je na pomoč priskočil Iaquinta in rešil glavno borbo večera. Tridesetletnik, ki prihaja prav iz New Yorka in bo imel na svoji strani tudi domače občinstvo, je bil sicer, tako kot Pettis, na tehtanju pretežak za 100 gramov in posledično, v primeru zmage, uradno ne bi smel postati prvak lahke kategorije. A White je zatrdil, da bo, če premaga Nurmagomedova, šampionski pas vseeno končal v rokah Iaquinte.

V predzadnji borbi večera se bosta udarili prvakinja Rose Namajunas in nekdanja šampionka Joanna Jedrzejczyk. Namajunasova je bila sicer v neposredni bližini, ko je McGregor skozi steklo zalučal voziček. Če prva fizičnih poškodb ni utrpela, je bila Američanka litovskih korenin vidno pretresena, a bo šampionski pas kljub temu branila proti nevarni Poljakinji. Slednja se bo tekmici želela maščevati za edini poraz v karieri. Na UFC 217 jo je namreč Namajunasova nokavtirala in ji ob tem odvzela šampionski pas.

Rose Namajunas in Joanna Jedrzejczyk se bosta udarili še drugič
Rose Namajunas in Joanna Jedrzejczyk se bosta udarili še drugič FOTO: AP

Seznam borb UFC 223:
Khabib Nurmagomedov (Rus, 25-0) – Al Iaquinta (ZDA, 13-3-1), za naslov prvaka v lahki kategoriji
Rose Namajunas (ZDA, 8-3) – Joanna Jedrzejczyk (Pol, 14-1), za naslov prvakinje v slamnati kategoriji
Renato Moicano (Bra, 11-1-1) – Calvin Kattar (ZDA, 18-2), peresnolahka kategorija
Zabit Magomedsharipov (Rus, 14-1) – Kyle Bochniak (ZDA, 8-2), peresnolahka kategorija
Joe Lauzon (ZDA, 27-15) – Chris Gruetzemacher (ZDA, 13-3), lahka kategorija

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.