Borilni športi

Joshua v dominantnem slogu nazaj na boksarski tron, Ruiz poraz pripisal previsoki teži

Riad, 07. 12. 2019 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko je presenetljivi junijski poraz dodobra načel njegovo samozavest in ga olajšal za tri pasove se je Anthony Joshua v revanši vrnil nazaj na sam vrh. Britanec je opravil z odliko, boksar izjemno taktično in premeteno, Andy Ruiz Jr. pa se je povsem podredil njegovemu ritmu. Joshua se je tako spet okitil s pasovi težke kategorije po različicah WBA, IBF, WBO, in IBO.

Težko pričakovana borba večera je bila na sporedu po sloviti ’himni’ Sweet Caroline, ki pa tokrat ni zazvenela v vzdušju, kakršnega smo iz boksarskih spektaklov vajeni. Anthony Joshua je kot prvi prišel v ring v ritmih afro funka ob spremljavi pravega svetlobnega šova. Tudi njegov tekmec Andy Ruiz Jr. je izbral glasbo, ki je nakazovala na njegove korenine, v ring pa se je sprehodil v zlati halji, ki je ponazarjala njegovo vlogo pred tokratno borbo. Na njegovo željo so predvajali tudi ameriško himno, zatem pa je v Riadu zazvenela še mehiška.

Britančeva glavna prednost je bila dobro premišljena taktika.
Britančeva glavna prednost je bila dobro premišljena taktika. FOTO: AP
Borbo si lahko v celoti ogledate na Voyo.

Vlogi sta bili napram junijski borbi obrnjeni: Ruiz kot lastnik treh laskavih pasov in Joshua kot izzivalec. Junija so bili za Britanca usodni Ruizovi hitri udarci s katerimi se je odzval na napade in močni udarci v telo, ki so zabili še zadnji žebelj v krsto Joshue, ki ga je poraz pahnil v hudo krizo.

Številni so bili prepričani, da bo prav zaradi svojega podrejenega položaja Britanec še pod hujšim pritiskom, vendar je Joshua v borbo z veliko mero odločnosti. Prvo rundo je začel z dobrim direktom, Ruiz pa mu je skušal vrniti z udarci v telo. Proti koncu je sprožil lep kroše, zaradi česar je Mehičan pričel krvaveti iz leve arkade. Joshua je krožil okrog nasprotnika in ga presenetil s težko levico, nov udarec je še bolj odprl rano, kar pa Ruiza ni zmotilo.

V tretji rundi je Ruiz prišel bližje Joshui, ki je še naprej boksal precej bolj dinamično, tudi v četrti je Britanec ohranil trezno glavo in pametno delil udarce na primerni razdalji, proti koncu pa se je znašel v težavah, kar je izkoristil Ruiz in zbral nekaj sodniških točk. 

Joshua se je z zmago pridružil šopku največjih boksarskih imen, ki jim je uspelo po izgubljenih naslovih svetovnega prvaka te spet pridobiti nazaj. 
Joshua se je z zmago pridružil šopku največjih boksarskih imen, ki jim je uspelo po izgubljenih naslovih svetovnega prvaka te spet pridobiti nazaj.  FOTO: AP

Tudi v peto rundo sta borca krenila zelo taktično, Ruiz pa se je z gibanjem povsem prilagodil nasprotnikovemu. V šesti rundi je Joshua prejel dva močna udarca v rebra, a se je maščeval z močnim krošejem. Sedma runda je postregla s številnimi atraktivnimi udarci, osma pa je ob kombinaciji udarcev pripadla Ruizu. Mehičan je postal z deveto rundo še bolj napadalen, kadar se je uspel približati izzivalcu je pridobil nekaj pomembnih točk, Joshua ga je poskušal sklestiti z levico.

Ob koncu sta oba borca namignila na revanšo in dodala, da ni govora o kakršni koli upokojitvi.

Britanec je spridoma izkoriščal svojo višino, glede na njegovo prednost pa je Mehičan iskal zmago z nokavtom v 12. rundi. Joshua je borbo pametno pripeljal do konca in se ubranil še zadnjih napadov udarcev ter si prislužil zmago po soglasni sodniški odločitvi. S tem se je pridružil šopku največjih boksarskih imen. Le peščici kot so Muhammad Ali, Lennox Lewis in Evander Holyfield je namreč uspelo po izgubljenih naslovih svetovnega prvaka te spet pridobiti nazaj. 

"Prvič je bilo tako lepo, da sem moral poskusiti še enkrat," je po zmagi duhovičil Joshua in se ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so kljub porazu verjeli vanj. Za konec pa je zaupal svoj recept za uspeh: "Ostani lačen, ostani pohleven in to te bo pripeljalo do uspeha!" 

Molina ni našel odgovora za Hrgovića, Whyte iz pekla zlezel z zmago

V uvodni borbi večera je Zuhayr Al Qahtani premagal Omarja Dusaryja in tako postal prvak lahke kategorije srednjega vzhoda po kategoriji WBC. 

Mahammadrasul Majidov je v drugi borbi večera zabeležil še drugo profesionalno zmago, v ringu je opravil s Tomom Littlom

Filip Hrgović je brez večjih težav opravil z Molino.
Filip Hrgović je brez večjih težav opravil z Molino. FOTO: AP

’Uradni’ del se je začel z borbo hrvaškega boksarskega junaka Filipa Hrgovića in Erica Moline, V Teksasu rojen boksar nikakor ni našel odgovora na udarce visoko motiviranega Hrvata. V tretji rundi je hrvaški boksar dokončal svoje delo in nokavtoral Molino ter tako vknjižil še deseto zmago in ubranil naslov internacionalnega prvaka WBC. "Pripravljen sem na vsakogar. Rad bi se pomeril z največjimi boksarskimi imeni in upam, da bodo ti sprejeli moj izziv. Lahko postanem svetovni prvak že po nekaj borbah," je po zmagi dejal Hrgović. 

Dilliana Whyta so šele pet tednov pred boksarskim praznikom uvrstili na seznam borb, tako Britanec ni imel na voljo enormno časa za pripravo na Poljaka Mariusza Wacha, ki si je v preteklosti že delil ring s številnimi slovitimi boksarskimi imeni. Čeprav so bili številni mnenja, da Britanec ne bi smel imeti večjih težav z nasprotnikom pa se je v ringu izkazalo prav nasprotno. Poljak je dodobro namučil Whyta, ki pa je na koncu le prišel do zmage po soglasni sodniški odločitvi. Ob zmagi je Britanec priznal, da zadnjih šest mesecev ni bilo rožnatih, vse prej kot to, razmišljal je celo o koncu boksarske poti. "Nisem boksal na nivoju kot sem ga vajen. Za to borbo sem izvedel šele pred nekaj tedni, imel sem preveč kilogramov, a dobro sem vedel, da se lahko prebijem čez runde. V zadnjih mesecih sem prestal pekel, vendar sedaj sem tu, nazaj," je zatrdil britanski boksarski as.

Whyte s svojo predstavo ni bil zadovoljen, obžaloval je, da ni končal borbe z nokavtom.
Whyte s svojo predstavo ni bil zadovoljen, obžaloval je, da ni končal borbe z nokavtom. FOTO: AP

V precej bolj dinamični uverturi je več tisoč glava množica lahko uživala ob obračunu med Michaelom Hunterjem in Alexandrom Povetkinom. Američan je že v prvi rundi začel deliti udarce, Rus pa mu ni ostal dolžan in mu je v drugi vrnil z močnim desnim krošejem. Hunter je pridno delil udarce tudi v nadaljevanju, Povetkin pa mu je vračal z desnico. V drugi polovici se je dogajanje v ringu le nekoliko umirilo, vidno izmučena borca pa sta prestavila v nižjo prestavo. Borba se je končala brez zmagovalca, čeprav so bile točke po mnenju spletnih komentatorjev na strani Hunterja. "Nisem jaz tisti, ki odloča. Očitno moram nazaj v telovadnico in še naprej vaditi. Menim, da sem naredil dovolj, a sodniki očitno niso tega mnenja," je dejal Američan.

Spored borb: 

Anthony Joshua vs. Andy Ruiz Jr.

Michael Hunter vs. Alexander Povetkin; brez zmagovalca

Dillian Whyte vs. Mariusz Wach; zmaga po sodniškem točkovanju

Filip Hrgović vs. Eric Molina; nokavt v 3. rundi

Mahammadrasul Majidov vs. Tom Little; tehnični nokavt

Zuhayr Al Qahtani vs. Omar Dusary; zmaga po sodniškem točkovanju

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Umberto
09. 12. 2019 17.44
+5
Za take milijone me lahko oba naboksata!
awontuwej
09. 12. 2019 10.46
+5
Ruiz se bo moral najprej malo zresniti, potem pa lahko še veliko doseže. Da se takoj po prvem naslovu tako zapustiš namreč kaže na njegov nonšalanten odnos.
Kozorog123
08. 12. 2019 21.22
+2
Če bi Ruiz dal kakšno kilo dol in s tem dobil na hitrosti in posledično tudi moči udarca bi bila zadeva dosti bolj enakovredna. Mi greta pa počasi vaša dva komentatorja na živce s svojim znanjem. Mislim, da nihče ni iz boksarskih vrst. In še Baraga o taktiki (svoji, kako se "losati" boljših borcev od sebe... to mu je vedno šlo)... p.s. malo mogoče sam vseeno upam še na en povratni dvoboj...
nominator13
08. 12. 2019 19.09
+3
Sem gledal in Ruiz ni slab.Joshua je imel srečo da ni izgubil.
RedRooster
08. 12. 2019 18.45
-20
Ne vem, meni se zdi Ruiz sramota za boksarski šport, pa ne moreš biti tako zašpehan, le kaj s tem sporoča, da nima kontrole niti nad hrano, kaj šele kaj drugega! Pri nogometu npr. kakšnega bolj okroglega takoj zafrkavajo! Sicer pa, pri denarju velja samo zmaga!
Kozorog123
08. 12. 2019 21.27
+12
Tak zašpehan 99.99 % zemljanov z enim udarcem pošlje onstran mavrice. Plus tegaje Ruiz neglede na njegovo težko izjemno kondicijsko močan... Poizkusi it na en boxarski sparing za vsaj 3 min aktivnega boxa in da te v teh 3 minutah en ene 10 x udari (govoriva seveda v navadnem treningu) boš videl koliko energije boš še imel v sebi... potem pa komentiraj dalje...
bogdajmir
08. 12. 2019 18.44
+6
Oh kavčarji. Vi bi radi, da se spotolčejo vsi od blizu, kot pri mehiškem stilu, kjer zmaga tisti, kdor obstoji. Dolgočasen boks? Mojstrovina Joshue, ki se je pobral po hudem porazu, se prilagodil in taktiko izpilil do popolnosti. Ruiz ni upal niti enkrat napasti in se res zapoditi v Joshuo, ker je vedel, da ga čaka padec na tla. Je boks bolj kompleksen, kot pa samo izmenjavanje udarcev. Ruiz je dobil 1 rundo, mogoče 2.
999Questions
08. 12. 2019 18.29
+6
90% bvobojev je dogovorjenih. Ostalih 10% pa je tistih ki so ponesreči nokavtirali nasprotnika...
turbina12
08. 12. 2019 18.13
+11
Sami pametnjakoviči tukaj na forumu. Čudim se, da niste vsi profesionalni boksarji in služite milijone, glede na to da vsi "točno vete" kako se je treba borit. Joshua je izpeljal taktično brezhibno borbo, kar mu je prineslo zmago (posledično pasove, večje borbe, več denarja, ...). Mislite da bo šel z glavo skozi zid in boksal tam kjer je Ruiz najmočnejši? Logično da se je prilagodil in preučil Ruizove prednosti in slabosti, ter s tem postavil taktiko za dvoboj. Če pa želite gledati kako se dva udarita na polno, pa pojdite do prve gostilne, ampak tam bo dvoboj trajal pol minute in ne 12 rund. Taktično je popolnoma nadigral Ruiza, tam pa je gladko izgubil (pa ga lahko hvalite kolikor hočete). Tudi domneve, da bi Tyson danes gladko "razbil" vse boksarje so milo rečeno idi*tske. Gre za popolnoma drugo ero in napredek v vseh področjih (naprednejši treningi, dodatki, ...).
Foggloff Tunnekk
08. 12. 2019 18.41
+7
Hvala za ta komentar. Enako bi napisal jaz...3/4 slovenskega folka pa itak nima tri čistih o profesionalnem boksu.
awontuwej
09. 12. 2019 10.47
+0
Joshua je svojo domačo nalogo pred dvobojem opravil izvrstno, Ruiz pa porazno, zato se je končalo kot se je.
peresni
08. 12. 2019 17.38
+2
dober vas nategujejo ti debeluhi hahaha...borci hahahaha.
setisfekšn
08. 12. 2019 09.19
+11
Mike Tyson in Ruiz bi imela res pravi obracun ,pravi boks,ker sta oba vrhunska boksarja zal mika T. ni vec!
Z.I.Z.U.
08. 12. 2019 09.06
+6
nimam pojma o boksu.. ampak za navadnega gledalca je tole totalna žalost in najslabši boks zadnjih 20 let..
awontuwej
09. 12. 2019 10.48
-1
Ja, res nimaš pojma. Za dosti krvi in akcije pa moraš gledati kaj drugega.
setisfekšn
08. 12. 2019 08.52
+19
Ha ha ko gledam tale mec a ste kdaj gledali na internetu ko macek dreza in napada kaco??no joshua podobno boksa proti ruizu!! Pav vidi se kako je ruiz bolj natancen in mocnejsi in se ga joshua boji!!to ni nobena taktika to je strah!!
Dušan Vre?ek
08. 12. 2019 08.52
+27
Meni je bilo videti, da se bajsija boji kot hudič križa. Uspelo pa mu je 12 rund bežat od njega.
setisfekšn
08. 12. 2019 09.57
+9
bogdajmir
08. 12. 2019 18.58
-5
Kako je bežal, če pa mu je zadal 2x več udarcev?
bmwfanatik
08. 12. 2019 08.49
+13
Bravo Josh. Prava taktika. Nauci se se sprejemat udarce pa bos pravi. Kljub visini bi te pa Tayson polozil.
Miran Mernik
08. 12. 2019 08.27
+9
Joshua velik samo v višino od borbe na borca pa mi upal,in to bi naj bil vrhunski boks....žal daleč od tega bil je pravi baletnik kot začetnik pri sparingu....ŽAL taka je resnica...
ahim1225
08. 12. 2019 08.37
+20
Britanec je spretno izkoriščal svojo višino in dolžino rok, mali debelušček je sicer hiter, ima pa prekratke roke. Britanec je boksal razumno ne vem zakaj bi se moral, po tvoje, zaletavati v bližino Mehičana, ki je od blizu zelo nevaren.
awontuwej
09. 12. 2019 10.50
+2
Veliki Ali se je gibal kot baletnik in prav zaradi tega je bil tako dober. Ali ti misliš da je vrhunski boks gostilniški pretep?
bus303
08. 12. 2019 08.26
+13
Joshua je postal nazaj prvak, vendar le za eno borbo. Boječe se je vrtel okrog Ruiza in se ni upal spustiti v izmenjavo. Šel je na distanco, kar je bojazljivo. Že v naslednji borbi bo s tako taktiko pogorel. Upam da dobi Furya, bo potem videl kaj je to doseg rok. Sramota za manekena ki misli da je boksar.
D0c
08. 12. 2019 08.18
+21
Joshua je dalec od tega da bi bil samozavesten. Celo borbo je zadel 20 levih direktov in en desni krose ostalo pa se je umikal...to zamene ni duh prvaka.
Hellsrael
08. 12. 2019 08.13
+9
Pricakoval sem popolno dominacijo s strani britanca
dark horse
08. 12. 2019 08.13
+1
Ta je za sumo ne pa boks
setisfekšn
08. 12. 2019 08.06
+5
A ste opazil da niti en boksar med vsemi ni preoricljiv!vsi so kr neki!!
guest24
08. 12. 2019 08.11
+4
na žalost joshua ni lewis, kaj šele holmes oz. ali.