Borilni športi

Habib brez težav ugnal Gaethjeja in napovedal konec šampionske kariere

Yas, 24. 10. 2020 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V glavni borbi borilnega dogodka UFC 254 je Habib Nurmagomedov ugnal izzivalca Justina Gaethjeja, ki je bil v dobrih šestih minutah brez moči. Habib je tako dosegel 29. zmago v karieri, po borbi pa je zatrdil, da je bila ta tudi njegova zadnja. Kot je dejal, se brez očeta, ki je preminil pred tedni, ne namerava več vrniti v oktagon. "Po očetovi smrti sem mami obljubil, da bo to moj zadnji dvoboj," je potrdil 32-letnik.

Justin Gaethje je dvoboj s favoriziranim tekmecem začel zelo previdno. Zdelo se je, da se skuša povsem prilagoditi Habibu Nurmagomedovu in mu onemogočiti rušenje, po katerem bi se borba preselila na parter. Tako v prvih minutah nismo videli resnejših napadov, 32-letni Dagestanec pa je nasprotnika prvič porušil kakšnih 40 sekund pred koncem prve runde. A Gaethje je to še nekako preživel, saj ga je rešil zvonec. 

V drugi rundi je Habib znova vse moči usmeril v to, da borbo preseli na parter, kar mu je tudi kmalu uspelo. Ker je bila na uri skoraj še celotna druga runda, je bilo jasno, da ima Gaethje le malo možnosti za preživetje. Po minuti in 34 sekundah je Habibu uspelo z davljenjem, po katerem je Gaethje "potapkal", sodnik tega sprva sicer ni videl, a je nato na srečo vseh kmalu prekinil dvoboj. 

Habib se je pričakovano čustveno odzval, saj mu je nedavno preminil oče, pod njegovim okriljem je treniral pravzaprav vso kariero. Pred izjavo po borbi je snel rokavici in s tem namignil na tisto, kar je potrdil z besedami. "To je bil moj zadnji boj. Brez očeta se ne bom več vrnil v oktagon. To je bila njegova želja, da se borim še proti Gaethjeju, zdaj pa tega ne nameravam več početi. Predvsem zaradi mame. Obljubil sem ji, da bo to moja zadnja borba," je s čustvenim tonom, kot se za slovo takšne legende tudi spodobi, sporočil Nurmagomedov. 

Habib Nurmagomedov je čustveno pospremil svojo zadnjo zmago v organizaciji UFC.
Habib Nurmagomedov je čustveno pospremil svojo zadnjo zmago v organizaciji UFC. FOTO: Twitter
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To je bila za Nurmagomedova tretja zaporedna uspešna ubranitev šampionskega pasu. Pri 29 zmagah in niti enem porazu, pri tem pa bo, kot vse kaže, tudi ostalo. Med drugim je dejal, da tisti, ki ga poznajo, vedo, koliko pomeni njegova beseda. Zato svoje obljube ne namerava prelomiti. Svet mešanih borilnih veščin je tako ostal brez legende in enega najboljših borcev, če ne celo najboljšega v zgodovini organizacije UFC.

Kako dominanten je bil v zadnjih letih, lepo prikaže tudi dejstvo, da je Conor McGregor edini borec v zgodovini, ki je proti Habibu dobil rundo. Po sobotni borbi se je na Twitterju poleg mnogih oglasil prav Irec, ki je svojemu (zdaj že nekdanjemu) ogorčenemu tekmecu izrazil sožalje in mu čestital za izjemno kariero.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ekspresne odločitve v preddvobojih
V prvih dveh dvobojih glavnega sporeda smo videli dva zelo hitra zaključka. Magomed Ankalaev je Moldavijca Iona Cutelabo pokončal s serijo udarcev v prvi rundi. Cutelaba je približno minuto pred koncem prve runde poskušal napasti, a ga je Ankalaev pričakal z izjemnim levim krošejem, po katerem se je 26-letnik znašel na tleh. Serija udarcev v glavo, ki je sledila, je bila dovolj, da je sodnik predčasno končal srečanje. 

Na drugem obračunu sta med seboj obračunali izkušena Lauren Murphy in debitantka v organizaciji UFC Lilija Šarikova. Razlika v izkušenosti je bila očitna že od začetka, čeprav je Šarikova na začetku poizkušala z nekaj napadi, ki pa niso bili uspešni. Na drugi strani je Murphyjeva usodno potezo pripravila v drugi rundi, ko je z davljenjem odločila zmagovalko. 

Če sta se prva obračuna končala hitro, se je tretji ekspresno. Phil Hawes je od prve sekunde krenil v popolno ofenzivo na Jacoba Malkouna, ki je imel takoj težave. 31-letnik je s kombinacijo hitrih udarcev uspaval 25-letnega Avstralca, ki se še nekaj minut po koncu ni povsem pobral. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za njima sta v oktagon prišla "težkaša" Aleksander Volkov in Walt Harris. Rus je že od prve minute narekoval tempo, ki mu Američan ni bil kos. 37-letnik je po tanki meji hodil že v uvodnih minutah, a mu je nekako le uspelo zdržati do zvonca, ki je oznanil konec prvega dela. V drugi rundi je Harris sprva poskušal s presenečenjem, ki pa Volkova ni pretirano ogrozilo. 32-letni Moskovčan je zmagovalca odločil sredi drugega dela, ko se je sodnik po kombinaciji udarcev v telo odločil, da dvoboj prekine. 

Zadnji obračun pred velikim vrhuncem UFC 254 je pripadel Robertu Whittakerju in Jaredu Cannonierju. Borca, ki sta vajena tudi pet rund dolgih dvobojev, sta se kot prva borila vse do konca. O zmagovalcu so tako odločali sodniki, ki pa so si bili enotni, da je več pokazal Whittaker. Avstralec je prevladoval predvsem v zadnjih dveh rundah, ko je bil Cannonier preveč pasiven in je bolj ali manj poskušal zgolj z brcami. Avstralec bi lahko mlajšega Američana v tretji rundi tudi predčasno premagal, a se je Cannonierju uspelo izvleči, v zadnji minuti je nato pripravil še zadnji napad, ki pa je bil premalo, da bi spremenil sodniško mnenje. 

Glavni spored dogodka UFC 254 je postregel z obračuni:

Habib Nurmagomedov vs. Justin Gaethje  / Zmaga Habiba po davljenju v drugi rundi

Robert Whittaker vs. Jared Cannonier  / Zmaga Whittakerja po soglasni sodniški odločitvi (29:28, 29:28, 29:28)

Aleksander Volkov vs. Walt Harris  / Zmaga Volkova s tehničnim nokavtom v drugi rundi

Jacob Malkoun vs. Phil Hawes  / Zmaga Hawesa z nokavtom v prvi rundi

Lauren Murphy vs. Lilija Šarikova / Zmaga Murphyjeve z davljenjem v drugi rundi

Magomed Ankalaev vs. Ion Cutelaba / Zmaga Ankalaeva z nokavtom v prvi rundi

Prenose vseh borb si lahko ogledate na VOYO

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.02

S temi besedami zaključujemo današnji tekstovni prenos

Hvala, da ste nas spremljali, poročilo vseh borb in odzive si boste lahko v nadaljevanju prebrali na naši spletni strani. Lahko noč.

23.00

"Ne bom se več vrnil brez očeta."

Je med drugim povedal Habib, ki je takoj po zmagi snel rokavice in tako dal vedeti, da se poslavlja od UFC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
22.56

Čustveno proslavljanje Habiba, ki zaključuje kariero.

22.54

Se Habib poslavlja?

Ravnokar je dejal, da se brez očeta ne bo več vrnil v oktagon. Mar to pomeni konec kariere?

22.54

Zaključek borbe

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
25. 10. 2020 19.06
+1
Čudoviti triangel je uprizoril tale Habib. Sicer ga je Justin ravno načenjal z low kicki a prepozno, premalo intenzivno. Je pa Justin tudi izjemen človek drugače. Že samo poraz je sprejel častno, kar spet redki ne znajo vedno. Oba sta velika športnika, z zdravim duhom.
Trippin balls
25. 10. 2020 15.37
-6
no z lahkoto ravno ne.mislim da je proti koncu prve runde že malo dvojno videl.nekam čudno se je poplesaval.sicer pa v standupu nima možnosti proti Gaethjeu in še marsikomukomu drugemu
tablejem
25. 10. 2020 18.28
+1
Ni zgledal 100% dejstvo! Ampak se je vseeno sprehodil skozi Justinove udarce, trenutno mu v tej kategoriji nihče so gležnjev ne seže. 29 jih je poskusilo, vsem je spodletelo. Res škoda, da ga ne bomo več videli!
Erin Straus
25. 10. 2020 15.16
-6
lepo so nastimali fight, zgleda jih je prevec stavilo na gheteja in ce bi zmagal ,bog nedaj bi gledali novi pulp fiction2!
KungFuPanda
25. 10. 2020 15.40
+6
Haha, teorija zatote za vsako bedarijo... je pač boljši.
emona70
25. 10. 2020 15.00
-8
To ni in nikoli ne bo sport. Navadno usrano pretepanje
hrvat_Ante
25. 10. 2020 15.21
+7
Ze pred 2000 leti je bila v grciji rokoborba del olimpijskih iger. Izgledala je nekako tako kot danasnji ufc.
KungFuPanda
25. 10. 2020 14.29
+9
Vsi, ki jokate glede rokoborbe in davljenja, poglejte si UFC 1. Kdo je postal prvak in na kak način? En izmed ključnih delov MMA je borba na parterju in ne jokat, če je tudi zdaj nekdo zmagal na način, na podlagi katerega se je ta zmes borilnih veščin sploh ustanovila.
orcus
25. 10. 2020 14.06
+8
V vsej zgodovini sporta so vsi absolutni sampijoni bili vedno bolj drugacni, cudni. Lendl, Bubka, Tyson, Stemark, tudi Messi je malo cuden... zgleda rabis nekaj drugacnega, da tako dominiras. American je po prvi rundi hiperventiliral, tako se je ustrasil. Absolutna dominacija Habiba.
stiing
25. 10. 2020 13.11
+11
Vsi tisti k tolk kritizirate davljenje pa ta sport pa na kasn nacin se zmaguje itd .. vam dam en predlog: pejte mal v kaksen klub pa probejte kako bi vi to npr sam tko pa tko nardil ..pa mislim da vam bo vse po treningu jasno kolk je to vse skupej naporen šport in kolk energije gre pri treningu itd ;))) lep trening vsem
User792410
25. 10. 2020 13.29
+8
Pri tem davljenju je bilo edino (zelo) narobe to, da sodnik ni zaznal Gaethjejeve predaje (tapkanja)!
KungFuPanda
25. 10. 2020 14.20
+5
Ja, pozno je reagiral. Sicer je to človeško, ni bil ravno v pravi poziciji, ampak vseeno ne bi bilo tega treba.
bububu123
25. 10. 2020 12.59
-8
Kot sem rekel. Z davljenjem... drugače tako ne ve zmagat
Vivid Money
25. 10. 2020 13.16
+5
ne bit tako prepričan, da lahko zmaga samo v parterju....pač mu to najbolj ustreza....
KungFuPanda
25. 10. 2020 14.20
+8
Lep triangel je bil. Tak ne rata marsikomu v borbi, moraš biti res vrhunski.
Blokiran Drugi Človek
25. 10. 2020 14.44
+7
Potem raje glej boks, ker očitno mma ni zate
ALI-S
25. 10. 2020 12.47
-7
sport za butalce
Shisui
25. 10. 2020 13.14
+4
Pusti Brane, šport ni zate, flaše se drži.
Richy1260
25. 10. 2020 12.33
+13
29-0,le ena izgubljena runda,niti kapljice krvi ni izpustil iz svojega obraza...ja,Khabib je definitivno največji vseh časov
Nobody75
25. 10. 2020 12.13
+12
Navijal sem za Justina ampak po temle lahko samo rečem poklon Khabibu. Daleč največji GOAT. Nepremagljiv.
Capo dei Capi - novi profil
25. 10. 2020 11.58
-14
Kr neki... Se dobro, da se je upokojil, da ne bo več na TV... Za en mesec ljudje ne bodo vedli kdo je.
gogi_
25. 10. 2020 11.54
-17
Arka McGregor je zmagovalec kamor pride in cesar se loti,murigedov pa bo cez en mesec pozabljen v javnosti,edin med pescico ljudi ki jih ufc res zanima bo ostal zapisan kot dober borec brez poraza.
Capo dei Capi - novi profil
25. 10. 2020 11.57
-9
KungFuPanda
25. 10. 2020 11.58
+16
Biti priznan med strokovnjaki je najbolj pomembno. Takrat si res dober. Denarja ima dovolj, v Rusiji je zvezda. Zame je to ogromno. Sicer pa ne skrbi, connorja so ze pozabili vsi, razen tebe.
Hellsrael
25. 10. 2020 12.08
+10
Nima to veze. Stevilke govorijo zase. Milijonov ima pa tudi dovolj
retropil
25. 10. 2020 11.35
-16
V članku mate napako. Ni McGregor edini, ki je vzel rundo Khabibu. Včeraj je prvo rundo zanesljivo dobil Gaethje. Tudi sodniki so to povedali. V drugi pa ni blo več debate. Takoj ko ga je vrgel na tla je bilo konec.
Josip_L
25. 10. 2020 11.59
+12
A si gledal? 24:22 za Habiba je bila prva runda.
KungFuPanda
25. 10. 2020 12.14
+2
Zaradi takedowna in dominantnega konca prve runde je točkovanje skoraj bolj v prid Khabibu, prav tako kontrola ringa (ki je zadnji kazalnik, če sta izenačena), sta pa dva od treh sodnikov dala 10-9 Justinu. Bilo je tam-tam.
retropil
25. 10. 2020 20.28
ArkaMast
25. 10. 2020 11.20
+10
McGregi pa je lastno kariero zavozil z aroganco, pretiranim nastopaštvom in popivanjem. Bil ke sicer dober v oktagonu, a vseeno ne tako kakor Habib.
Capo dei Capi - novi profil
25. 10. 2020 11.59
-10
Vseeno ima 5x denarja, kot khabib... in prepoznavnost... Kdo je zmagal?! Hahahah
KungFuPanda
25. 10. 2020 12.18
+11
Haha, ni pomembno, koliko denarja imaš, pomembno je, kaj z njim delaš. Connor bo vse zapravil za poravnave pri tožbah, glede na njegov karakter bo svojo žensko prej ali slej udaril in ob ločitvi mu bo pobrala vse. Ti povem, da bo vse zapravil. Khabib pa je v Rusiji zvezda in biti zvezda v tako veliki drzavi je ogromno. Tudi drugje po svetu je zvezda, samo ene mimoze ste pač užaljene, ker je pretepel vašega neotesanega idola.
MaldiniSLO
25. 10. 2020 12.41
+11
Capo dei Capi A ti hlapec spremljas sportnike z najvec denarja to te fascinira...si pa revcek...gleda se kdo je najboljsi in ne kdo najvec zasluzi
KungFuPanda
25. 10. 2020 12.57
+7
MaldiniSLO, tako je. Govorimo o najboljšem, ne najbolj bogatem.
drimtim
25. 10. 2020 10.51
+6
Nedorasel tekmec pa toliko govora o spektaklu leta.Niti s od spektakla.
KungFuPanda
25. 10. 2020 11.59
+9
Očitno so mu vsi nedorasli, če tako gledaš.
DuhSaSjekirom
25. 10. 2020 15.17
+2
Nedorasel tekmec ki je namlatil taksno legendo od Fergusona. Ne ni nedorasel, Khabib je toliko boljsi 9d vseh da vsi komplet delujejo nedorasli. Se najvec tezav mu je povzrocil Mcgregor in to je to.
KungFuPanda
25. 10. 2020 16.22
+1
Iaquinta bi jaz rekel, da se mu je upiral najbolje. Proti Mcgregorju se je drugo rundo (tisto, ki naj bi jo edino izgubil), šel borit v stand-up, da mu pokaže, da mu lahko parira. In čeprav je izgubil to rundo, je to velika moralna zmaga, saj se je z njim boril v njegovi (Connorjevi) močni veščini. Potem tretjo rundo mu je pa pokazal, da nima šans in da ni celovit borec, ker je zelo slab na parterju.
ArkaMast
25. 10. 2020 10.44
+12
Habib LEGENDA.
BrNuS
25. 10. 2020 10.43
+10
Verjetno najboljsi vseh casov! Tezko bo kdo presegel njegove uspehe! Pound for pound se kar vodijo unega zadetega Jonesa kot st.1, ker prinasa denar organizaciji, ta stevilka bi morala vecno pripadat Habibu, ker je enostavno najboljsi, nepremagljiv!!
CityApp Cmart Cities
25. 10. 2020 10.43
+13
Čestitke Khabib. Ime mu je Khabib, avtor članka bi za tako legendo vsaj lahko vedel, kako mu je ime.
Vivid Money
25. 10. 2020 10.35
+16
bravo Khabib, sijajen človek po srcu...res legendarni, verjetno najboljši borec UFC-ja do sedaj....škoda, da ga ne bomo več gledali predvsem pa se je oddahnila konkurenca v kategoriji, da jim bo kak naslov prvaka blizje....