Borilni športi

'Vikingi' so se premierno pomerili v Celju

Celje, 31. 05. 2023 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
1

Mešane borilne veščine so v Sloveniji v hitrem porastu, kar dokazuje tudi število borilnih dogodkov, ki jih je v zadnjih dveh letih vedno več. Za razvoj tega relativno mladega športa je ključno predvsem, da priložnost dobijo amaterski borci, ki morajo nabrati dragocene izkušnje, preden se podajo v profesionalne vode. V Sloveniji pri tem glavno vlogo igra organizacija Valhalla Fight Night, ki je minuli konec tedna organizirala prvi amaterski turnir.

Ledino na področju mešanih borilnih veščin v Sloveniji je dolga leta orala organizacija WFC, ki je z organizacijo borilnih dogodkov v mešanih borilnih veščinah začela že leta 2006 in pred dobrim mesecem dni v sodelovanju z bahrajnsko organizacijo Brave CF znova napolnila Halo Tivoli. 

Borilni spektakel WFC 25 v Hali Tivoli

V želji po rednih dogodkih, ki bi služili tudi kot odskočna deska za mlade borce, pa je Nejc Preložnik v letu 2019 začel z organizacijo Valhalla Fight Night (VFN) in v prvem letu organiziral dva dogodka, tretji, ki bi moral biti na sporedu marca 2020, pa je le teden dni pred samo izvedbo zaradi ukrepov, povezanih z izbruhom koronavirusa, odpadel. Valhalla je tako znova oživela lani, ko sta se v celjski dvorani Golovec odvila dva izjemno uspešna dogodka, na katerih so potekale tako profesionalne kot tudi amaterske borbe, ki so v večji meri še bolj navdušile ljubitelje tega športa.

S serijo dogodkov je Valhalla nadaljevala tudi marca letos, ko je mariborska dvorana Tabor gostila dogodek z zaporedno številko šest. Pred VFN 6 pa je Preložnik oznanil, da bodo pri Valhalli začeli z organizacijo amaterskih MMA turnirjev, poimenovanih VFN Vikings. In to se je sedaj tudi zgodilo. Valhalla se je znova vrnila v Celje, kjer je v telovadnici gimnazije Celje Center potekal VFN-jev premierni amaterski turnir v mešanih borilnih veščinah. Prijave so bile odprte narave, tako da so se lahko nanj prijavili tako borci začetniki kot tudi tisti z nekoliko več izkušnjami. Borci so bili razdeljeni v šest težnostnih kategorij, kjer jih je žreb glede na število prijavljenih borcev razporedil v četrtfinale ali polfinale, v poltežki in težki kategoriji pa so bili edini štirje prijavljeni borci avtomatsko uvrščeni v finale in s tem glavni del dogodka. Turnir se je namreč začel že ob 14. uri, finala in dve t. i. super borbi pa so bili na sporedu ob 20. uri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V peresni in tokrat najlažji kategoriji je slavil Ilirijan Džeka, ki je v finale napredoval brez borbe, saj mu je žreb namenil avtomatsko uvrstitev v polfinale, kjer pa je nato ostal brez nasprotnika, saj je Filip Otavijević na nedovoljen način ustavil Miho Lipovška in bil diskvalificiran, slednji pa zaradi poškodbe ni mogel nadaljevati turnirja. V finalu pa je član ljubljanskega kluba Black Box MMA hitro opravil s Tilnom Čebuljem, ki je bil že precej bolj utrujen, saj je moral za uvrstitev v finale premagati dva nasprotnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najbolj številčna je bila lahka kategorija, v kateri se je merilo kar devet borcev. Po pričakovanjih sta se v veliki finale uvrstila stara znanca Valhalle ter neporažena borca Mohammad Ozair Haidary in Tilen Toplak. Afganistanec, ki nastopa pod nemško zastavo, je na poti do finala premagal Domna Bekšića in Turpala Asukhanova, mladi Mariborčan pa je v četrtfinalu in polfinalu premagal Urbana Hernavsa in Milana Urbanca. Tudi Toplak, ki je sicer odličen borec v brazilskem jiu jitsuju, tokrat ni bil kos izjemnemu Haidaryju. Ta je že v prvi rundi pokazal bogato znanje predvsem rokoborbe, dominanco pa je kronal po le eni minuti druge runde, ko je Toplaka z vzvodom na koleno prisilil v predajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zanimiva situacija se je zgodila v velterski kategoriji, v kateri si je Mariborčan Tilen Mencigar z dvema zmagama zagotovil nastop v finalu, medtem ko je na drugi strani žreba prišlo do presenečenja. Borec kluba MMA Gorillaz Vrhnika Žan Marolt je namreč v prvem krogu izgubil proti Beniju Berishi, a ker se je slednji po zmagi slabo počutil, je priložnost boriti se v polfinalu dobil Marolt, ki je premagal Nejca Ruprehta. Mlada borca sta srčno oddelala vse tri runde, po katerih so sodniki za zmagovalca razglasili Marolta.

"To mi zelo veliko pomeni. Tega si sploh nisem mislil. Prišel sem brez kakšnih večjih pričakovanj, ampak ja, dobro mi je šlo, pokazal sem, kaj znam, in trud vseh treningov je poplačan," je o zmagi na premiernem turnirju VFN Vikings povedal Marolt.

"Veliko mi pomeni, da sem se lahko boril na turnirju. Sedaj vem, da tudi ko bodo naslednji turnirji, definitivno pridem. Še bolj bom sproščen že od samega začetka. Ne morem na vsakem turnirju pričakovati take sreče, da mi bodo dali priložnost kljub porazu," je o novi izkušnji še dodal borec iz Vrhnike, za katerega je po zmagi sledil zaslužen 'priboljšek': "Najprej grem na eno pivo in pa nekaj dobrega pojest, ker sem moral tako veliko hujšati, potem pa spat."  

Žan Marolt
Žan Marolt FOTO: Tomaž Ostreuh

Praktično brezhiben turnir pa je v srednji kategoriji oddelal Jan Berus, ki je v polfinalu v zgoden spanec poslal Mitjo Kralja, v finalu pa z močnimi udarci na tleh v prvi rundi ustavil do tedaj neporaženega borca iz Bosne in Hercegovine Ramiza Lupića.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Vse to je pričakovano, to so samo rezultati tega, kar smo vložili skupaj z ekipo. To so leta priprav in grajenja različnih veščin. Iz borbe v borbo je treba napredovati in potem se to pokaže v naslednjih borbah, kot se je danes," je po dominantni zmagi dejal Berus in o samem turnirju dodal: "Dejansko sem bil presenečen, ker sem bil že na kar nekaj turnirjih in organizacija ni bila niti pod razno enaka kot danes. Tako da res vsa čast Nejcu Preložniku in celotni ekipi Valhalle."

Berus, ki borbo v stoje trenira pod vodstvom Alena Štritofa, borbo na tleh pa pod vodstvom Nejca Hodnika, je tako kot ostali borci, s katerimi smo se pogovarjali, navdušen, da se tudi na slovenski amaterski MMA sceni končno nekaj dogaja. "Končno imamo dogodke. Sama tekmovanja in borci v Sloveniji so boljši v primerjavi z regionalno sceno. Boril sem se na Hrvaškem, v Srbiji ... Mi smo majhna država, ampak verjetno zaradi tega, čeprav nas je manj, tisti, ki smo v tem, vložimo veliko več truda in fokusa v ta šport."

Prihodnost obetavni mladi borec sicer pušča v rokah trenerjev, a nam je po zmagi vseeno razkril: "Kmalu bodo zame profesionalne vode ... Že letos ... Več pa ne smem povedati!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V finalu poltežke kategorije je hrvaški borec Karlo Usljebrka v le 13 sekundah ustavil Roka Gorjanca in po ekspresni zmagi dejal: "Kaj naj rečem, počutim se odlično. Ne vem, kaj naj sploh rečem, res, občutek po zmagi je res dober," in dodal, da se želi čimprej vrniti na dogodke pod okriljem Valhalle.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hitro se je končal tudi finale v težki kategoriji, a ne tako, kot bi si borca in gledalci želeli. Denis Šajher in Eugen Laljak sta po dveh minutah borbe trčila z glavama, pri čemer si je slednji razbil arkado in začel močno krvaveti. Borba je bila ustavljena in po ogledu posnetkov zaradi nenamernega udarca z glavo razglašena za borbo brez zmagovalca.

Denis Šajher
Denis Šajher FOTO: Tomaž Ostreuh

"Ni se izšlo po tvojih načrtih, ampak vseeno, dokler je trajala, je bila borba za gledalce zanimiva," nam je po sploh prvi borbi v karieri povedal Šajher. "Ne vem, kako so to videli gledalci, jaz sem to videl nekoliko drugače. Malo sem razočaran, ker se je izšlo, kakor se je izšlo. Mogoče bi skoraj raje videl, da bi izgubil, kot pa da se je končalo brez zmagovalca," je še dodal nekdanji judoist, ki upa: "Da bom dobil še kakšno priložnost, da se tudi malo bolje pripravim, ker sedaj sem imel le približno mesec dni časa, tako da niti ne vem točno, kje sem v primerjavi z ostalimi borci."

Neljubi trk z glavama pa je Šajher, ki je naknadno ugotovil, da si je pri tem tudi sam prebil glavo, komentiral takole: "Jaz sem samo mislil, da sva pač udarila skupaj, potem pa sem šele po nekaj sekundah na tleh začel vohati kri. Šele sedaj pa sem opazil, da sem si tudi sam prebil glavo. Prve misli so bile: Zmagal sem, potem pa sem videl, da nisem, in sem bil nekoliko razočaran."

Tako Šajher kot Laljak sta po borbi dejala, da upata, da se bosta še srečala v kletki in poravnala račune. "Niste še zadnjič slišali za mene, tako da se vidimo na naslednji Valhalli," nam je še zaupal Šajher.

Po finalih turnirja sledili še dve vnaprej dogovorjeni t. i. super borbi

V prvi je po soglasni sodniški odločitvi slavil mladi hrvaški borec Patrik Bilić, ki bi se moral prvotno pomeriti z borcem iz Maribora Ibrahimom Šabanijem, a ker se je ta poškodoval, je v borbo vskočil njegov klubski kolega Nejc Brecelj, ki se je vse tri runde dobro upiral, a je bil Bilić v vseh pogledih preprosto boljši.

"Počutim se odlično, organizacija je fenomenalna, atmosfera in publika sta odlični, upam, da jim je bila všeč moja predstava in da bom še kdaj nastopil na VFN. Že na naslednjem dogodku bi se rad boril z Ibrahimom Šabanijem, s katerim bi se moral pomeriti danes," nam je po zmagi zaupal Bilić, ki je o samem dogodku še dejal: "Turnir je super, odlična produkcija, in upam, da se bom še naprej boril za VFN. Upam, da VFN nadaljuje s takšnimi dogodki, da še naprej raste kot organizacija in da se vsi skupaj razvijamo v pravo smer."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnji in glavni borbi večera pa se je celjski publiki znova pokazal ljubljenec občinstva Gaj Muršec, ki je navdušil že na lanskem VFN 4, ko je ekspresno hitro ugnal glasnega rivala Alena Čufurovića. Tokrat se mu je zoperstavil hrvaški borec Franco Jerković, ki je dve rundi skrbel za izenačeno borbo in nekajkrat tudi sam zapretil s podreditvami, minuto pred koncem borbe pa bil prisiljen potapkati na davljenje Muršca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Občutki so izjemni, domača publika je nora, borba je bila vrhunska za izkušnjo, preden se podam v profesionalne vode, to sem hotel," je po borbi povedal Muršec, ki je razkril, da se želi že na naslednji Valhalli pomeriti med profesionalci. Ob tem nam je tudi zaupal, da je moral v zadnjem času prebroditi tudi dilemo, ali naj nadaljuje s kariero ali neha. "To je to, kar sem hotel. Pred zadnjo borbo s Čufurovićem sem po teh dveh letih korone bil v dvomih, ali še naj nadaljujem, ali se naj še borim. Tista borba je bila v moji glavi odločilna. Odločil sem se, da nadaljujem, dokazal sem si, da je to moja pot in da je to tisto, na čemer moram delati," je povedal borec iz Velenja, ki ne zavrača možnosti, da bi se tudi med profesionalci pomeril prav s Čufurovićem: "Morda, zakaj pa ne. Vsakemu je treba dati možnost za maščevanje, tako da tudi to pride v poštev. A zaenkrat še nimam izbranega nasprotnika. Kdor koli bo rekel, da bi rad imel borbo z mano, jo sprejmem."

Gaj Muršec
Gaj Muršec FOTO: Tomaž Ostreuh

Zmagovalec zadnje borbe večera je o premiernem turnirju VFN Vikings še povedal: "To je odlična platforma za mlade borce, da Slovenija pokaže, da ima kvalitetne borce. Veliko je talentov in v naslednjih letih se bo dejansko pokazalo, koliko jih je in kako dobri so."

Po koncu ne le večera, temveč dneva, polnega dobrih borb, je pred naš mikrofon stopil tudi organizator dogodka Nejc Preložnik.

 

Prvi Vikingi so za nami, kako bi jih ocenil?

"Deset skozi deset, ni druge. Mislim, da se Slovenija počasi že navaja, da Celje nikoli ne razočara. To je naš dom in to se je vnovič pokazalo."

 

Si pričakoval takšno udeležbo, tak obisk ali te je vseeno presenetil odziv publike?

"Popolnoma iskreno, pričakovali smo bistveno manjši obisk, ker se je treba zavedati, da so to amaterski turnirji, ki jih v preteklosti ljudje niso množično gledali, tukaj pa je že od prve borbe bila recimo 70-odstotno polna dvorana, publika pa je ostala do zadnje borbe. V zadnji borbi večera je Gaj Muršec skoraj dvignil streho iz dvorane, tako da res nimam besed."

 

Toliko potenciala, kot smo ga danes lahko videli, toliko borcev ... Mislim, da ima Slovenija svetlo prihodnost.

 

Že na dogodkih VFN smo lahko videli, da je publika v bistvu bolj navdušena nad amaterskimi kot profesionalnimi borbami. Misliš, da je tudi to vplivalo na število gledalcev danes na turnirju?

"Definitivno, tudi mi slišimo odzive gledalcev. Mislim, da je to zato, ker je pri amaterjih veliko manj taktiziranja, so dosti bolj odprti za borbe in zaradi tega tudi toliko bolj atraktivni za gledalce."

 

Kakšni so načrti Valhalle za naprej, kdaj lahko pričakujemo naslednji turnir Vikingov?

"Naši plani za Viking turnirje so, da se razširimo po celotni Sloveniji, da celotno Slovenijo spoznamo z Valhallo. Verjemite, da imamo v naslednjih 12 mesecih velike načrte za Valhallo."

 

Gledalcev na turnirju VFN Vikings ni manjkalo.
Gledalcev na turnirju VFN Vikings ni manjkalo. FOTO: Tomaž Ostreuh

Seznam vseh borb glavnega dela dogodka:

Super borbi:

Dogovorjena teža (do 74,8 kilograma): Gaj Muršec – Franco Jerković (podreditev v tretji rundi)

Lahka kategorija: Patrik Bilić – Nejc Brecelj (soglasna sodniška odločitev)

Finala amaterskega turnirja:

Težka kategorija: Eugen Laljak – Denis Šajher (brez zmagovalca po nenamernem trku z glavama)

Poltežka kategorija: Karlo Ušljebrka – Rok Gorjanc (tehnični nokavt v prvi rundi)

Srednja kategorija: Jan Berus – Ramiz Lupić (tehnični nokavt v drugi rundi)

Velterska kategorija: Tilen Mencigar – Žan Marolt (soglasna sodniška odločitev)

Lahka kategorija: Mohammad Ozair Haidary – Tilen Toplak (podreditev v drugi rundi)

Peresna kategorija: Tilen Čebulj – Ilirijan Džeka (tehnični nokavt v prvi rundi)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
01. 06. 2023 18.59
Ko teče kri to je pa zelo vzgojno za mladino seveda pa je vse v denarju