Borilni športi

Poirier brez pravih možnosti: Nurmagomedov še drugič zapored ubranil naslov prvaka

Abu Dabi, 07. 09. 2019 20.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na borilnem spektaklu UFC 242 v Abu Dabiju je največ zanimanja med tamkajšnjimi privrženci mešanih borilnih veščin požel dvoboj za naslov svetovnega prvaka v lahki kategoriji med branilcem naslova Khabibom Nurmagomedovom in prvim izzivalcem Dustinom Poirierjem. Slednji je bil po dveh rundah in pol prisiljen predati dvoboj, tako da je 31-letni 'Orel' brez večjih težav še drugič zapored ubranil naslov najboljšega 'lahkokategornika' na svetu.

Vse zamujene borbe si lahko ogledate na VOYO!
Kljub velikemu motivu in želji ter, kot je po porazu proti še neporaženemu Khabibu Nurmagomedovu dejal njegov tokratni prvi izzivalec Dustin Poirier, odlični tako taktični kot fizični pripravljenosti ni uspel šokirati športni svet in postati sploh prvi MMA borec, ki mu je uspelo s prestola vreči neverjetnega Dagestanca.

Ta je razen dveh kriznih trenutkov v drugi in tretji rundi, ko je Američan poskusil z manevrom 'giljotine', prevladoval skozi celoten obračun v Abu Dabiju. Khabib je potrpežljivo čakal na svoje priložnosti, tekmecu je večkrat podelil udarec v telo in glavo, a se je Poirier v uvodni in drugi rundi še uspel nekako rešiti iz primeža vse bolj neugodnih 'rafalov' s strani aktualnega svetovnega prvaka v lahki kategoriji. "Vedel sem, da me bo napadel z vsemi močmi. Še posebej sem bil pozoren na rušenje in rokoborbo, ki sta Khabibovi najmočnejši orožji. Bil sem dobro pripravljen, a to očitno ni bilo dovolj," je s solznimi očmi pripovedoval Poirier, ki ni našel odgovora na številne Dagestančeve nalete ob ogradi. 

Khabib Nurmagomedov po že 28. zmagi v karieri brez poraza ostaja svetovni MMA prvak v lahki kategoriji.
Khabib Nurmagomedov po že 28. zmagi v karieri brez poraza ostaja svetovni MMA prvak v lahki kategoriji. FOTO: AP
Agresiven in odločen 
Nurmagomedov je po začetnem 'otipavanju' z obeh strani prevzel pobudo in iskal možnost približanja k ogradi, kjer bi tekmeca najprej zrušil na tla, nato pa z že dobro znanimi prijemi dušenja prisil v predajo. Šele po minuti in pol se je Dustin Poirier nekoliko sprostil in začel kazati zobe, toda Khabib Nurmagomedov je imel odgovor na vsak najmanjši poskus tekmeca. Dvakrat je Poirier 'preživel' poskus dušenja v prvi oziroma drugi rundi, v tretji pač ne. Ko je Američanova desna roka pristala pod Khabibovim telesom, je bilo le vprašanje trenutka, kdaj bo pri izzivalec še neporaženega Dagestanca predal dvoboj. To se je, kot že rečeno, zgodil v drugi minuti tretje runde. "Zahvala gre tudi Dustinu, saj gre kljub vsemu za odličnega borca. vesel sem, da mi je uspela še ena dobra borba. S pomočjo svojih privržencev mi je v Abu Dabiju uspela velika zmaga. Ko se bodo misli uredile in zbrale, pa bom razmišljal o svoji bližnji prihodnosti," je med drugim po novi, že 28. zmagi v karieri profesionalnega MMA borca, dejal novi/stari svetovni prvak lahke kategorije.

Felder in Barboza najbolj izenačena
Daleč najbolj izenačeno dogajanje smo spremljali med Paulom Felderjem in Edsonom Barbozo. Po koncu borbe je Brazilec, ki mu je prvi sodnik tudi prisodil zmago, zmagoslavno dvignil roki v zrak, a sta drugi oziroma tretji sodnik odločila drugače. Zmage se je tako veselil 34-letni Američan, ki je v izjavi nekaj spodbudnih besed namenil tudi razočaranemu Barbozi, ko je ta razočarano že zapuščal oktagon.

Tretja borba glavnega sporeda večera je pripadla Islamu Makhachevu, ki je po treh rundah slavil po soglasni sodniški odločitvi proti Daviju Ramosu. "Pomeril sem se z zelo zahtevnim borcem. Nadziral sem prvi dve rundi, v tretji pa sem ga skoraj nokavtiral. Hvala občinstvu, ki me je odlično podpiralo," je po zmagi dejal 27-letni Rus.

Dustin Poirier je bil tokrat brez pravih možnosti za uspeh.
Dustin Poirier je bil tokrat brez pravih možnosti za uspeh. FOTO: AP
Uvodni borbi brez presenečenj
Curtis Blaydes je v dobri rundi in pol borbe povsem pošolal Shamila Abdurakhimova. V izmenjanih udarcih je bilo kar 50 : 4. Odločil pa je udarec s komolcem, ki je 38-letnemu Rusu polomil nos. Sodnik je po tem udarcu borbo prekinil, tako da je deset let mlajši borec slavil s tehničnim nokavtom.

Prvi dvoboj je pripadel Brazilcu Diegu Ferreiri, ki je bil v borbi proti Mairbeku Tasumovu občutno boljši tekmec. 34-letnik je slavil po soglasni sodniški odločitvi. To je za Ferreiro že peta zaporedna dobljena borba, medtem ko je Rus doživel prvi poraz po šestih zaporednih dobljenih borbah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

UFC 242 (borbe večera v Abu Dabiju):
Khabib Nurmagomedov vs. Dustin Poirier – lahka kategorija (zmaga Khabiba Nurmagomedova po predaji Dustina Poirierja sredi druge runde);

Edson Barboza vs. Paul Felder – lahka kategorija (zmaga Paula Felderja po sodniški odločitvi 2:1 v korist ameriškega borca);

Islam Mahačev vs. Davi Ramos – lahka kategorija (zmaga Islama Mahačeva po treh rundah in soglasni sodniški odločitvi);

Curtis Blaydes vs. Šamil Abdurahimov – težka kategorija (zmaga Curtisa Blaydesa po rudni in pol in tehničnem nokavtu);

Mairbek Taisumov vs. Carlos Diego Ferreira – lahka kategorija (zmaga za Carlosa Diega Ferreiro po soglasni sodniški odločitvi).

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

diebaumeister
08. 09. 2019 16.28
-1
Kaj pravi na to Kim Kardashian UfC-ja??
Ate_ist
08. 09. 2019 14.59
-1
kdor ni razumel borbe naj si na yt ogleda analizo GracieBreakdown
zimerman
08. 09. 2019 13.52
-5
Razumem kvaliteto tega borca in kako močno nadvladuje v tej obliki borbe ki jo uporablja a njegove borbe nikakor ne prebavljam. Predvsem zato ker so pravila v tem primeru nepoštena. Konec koncev tudi tekmovalci ki se v večini borijo na nogah ne smejo uporabljati vseh prepovedanih udarcev. Zakaj je potem davljenje dovoljeno? Že tako imaš prednost če samo visiš na njem in hkrati počivaš(seveda da se razumemo moraš to znati), medtem se pa nasprotnik utruja, ker mora gor držati svoje in hkrati tvoje telo. Zvijanje rok ok, davljenje bi pa prepovedal. Borec ki bi ga morda lahko premagal, pa vsekakor mora obvladati sedečo borbo, morda kak Ferguson ali pa rojak z podobnimi veščinami. Torej nekdo ki se zna izmikat skokom v telo in hkrati kontra napadati ali pa nekdo, ki mu je prvina podoben način borbe.
KungFuPanda
08. 09. 2019 14.05
+6
Potem glej raje kickboks ali takewondo. Gre za MMA, torej mešane borilne veščine. Jiu-jitsu, Judo, BJJ uporabljajo te tehnike kot legitimne in davljenje (triangel, RNC in giljotina) so ene izmed ključnih aspektov borbe na tleh. in ti bi rad omejil MMA na kaj? Stand up borbo z elementi rokoborbe, kjer lahko nasprotnika vržeš na tla in to je to? Še enkrat: gre za mešane borilne veščine. Prepovedane so le tehnike, ki predstavljajo očitno nevarnost za nasprotnika. Vsekakor je tudi v stand-upu veliko dovoljeno, samo brce v mednožje ne, določene vrste komolcev (pod določenimi koti) in kolena v glavo pri nasprotniku, ki je s tremi okončinami na tleh. Tako na tleh niso dovoljeni vzvodi na majhne okončine (prste), fish-hooking, prsti v oči Itd. Če ti ni všeč, si najdi drug šport, ali pa pojdi trenirat jiu-jitsu, da ti bo jasno, kaj ta šport sploh je.
zimerman
08. 09. 2019 14.49
-5
Omejil bi samo davljenje in to je to. Specifično borilne veščine, kjer se uporabljajo tehnike ki si jih omenil, je davljenje ok saj se tako dosega raznolikost in s tem različne tehnike kako zaključit borbo, ker tam je pač izbira bolj omejena, sploh pri borbah na tleh. Pri mešanih borilnih veščinah so pa že same veščine med seboj dovolj raznolike, da ni potrebe po davljenju.
KungFuPanda
08. 09. 2019 14.53
+5
Ne morem se strinjati s teboj. Ti bi omejil ključen aspekt cele palete borilnih veščin, ki so del MMA? Kot, da bi pri boksu prepovedal krošeje. Zakaj? To so mešane borilne veščine in take bodo ostale. Začelo se je z UFC 1, kjer je Royce Gracie vse podavil inpostal prvi prvak. Ta tehnika je bistvo MMA! Pojdi spremljat kaj drugega, prosim.
zimerman
08. 09. 2019 15.08
-3
Omejil bi zato ker ima takšen način borbe že tako dovolj prednosti. Gre se za balans. Kaj se dogaja ko nekdo obvlada takšno borbo lahko sedaj vidimo. Ko te nekdo podere, kar je precej precej lažje kot nekoga premagati stoje, nimaš prav nobenih možnosti, da ga nadvladaš. Torej trenutno, če obvladaš ground borbo, lahko drugi v MMA računajo samo na tvoj slab dan ali na srečo.
KungFuPanda
08. 09. 2019 15.22
+5
Ne, ni res. Vse zahteva svojo tehniko in vse ima svoje omejitve. pri rušenju si velikokrat izpostavljen kolenom, rušenje je načeloma precer rizkantna zadeva, še posebno od daleč. Kot sem rekel, če ti MMA ni všeč, ne rabiš spremljat in ne rabiš gledat. Če bi omejil rušenja, prideš spet nazaj do K-1. Zakaj pa potem ne gledaš tega? Prosim res pojdi spremljat K1 in pusti MMA pri miru.
zimerman
08. 09. 2019 15.30
-4
Koleno niti slučajno ne predstavlja takšnega rizika kot bi rad povdaril, sploh za te ki se borijo na tleh, sa jso ti ponavadi najboljši pri teh zadevah in so na te napade precej bolje pripravljeni, pa tudi trenutke znajo dobro izbrati, zato ponavadi skočijo v nasprotnika ko se ta giba nazaj ali ko je v nerodnem položaju. Ironično je koleno preccej bolj nevarno med borci, ki se povečini borijo stoje.
KungFuPanda
08. 09. 2019 15.43
+7
Nimaš pojma. Kaj je potrebno, da borca, ki je boljši v stand-up borbi prisiliš v gibanje nazaj? Si videl koleno v borbi Masvidal-Askren? Si bil kdaj v ringu? Si imel kdaj razbit nos izpahnjeno ramo ali natrgano mišico od borbe? Jaz sem, ti pa predvidevam, da ne. Zato mi ne pametuj. Poskusi zrušit enga thai bokserja, pa da vidimo.
KungFuPanda
08. 09. 2019 15.55
+8
Koleno je nevarno, ko imaš glavo nezavrovano postavljeno v položaju, da gakoleno lahko zadane. Pri stand up borbi, pri tajskem boksu si postavljen kompaktno visoko in glave ne spuščaš. Edina nevarnost je, da te nasprotnik v klinču pritisne dol in s kolenom nacilja v glavo. Pri takedownu si pa velikokrat v podobni poziciji. Poleg tega je v MMA načeloma neko ravnovesje med rušenji in obrambo pred rušenji in ne vidim potrebe, da bi karkoli omejevali. V tem trenutku je Khabib s svojo tehniko tako ored vsemi ostalimi, da ga še niso pogruntali, ampak šport se razvija. Zato ni potrebno spreminjati pravil, apmak morajo tekmovalci postati boljši v nevtralizaciji take tenike.
zimerman
08. 09. 2019 17.23
-2
In kako boš ti nevtraliziral nekoga ki se ti vesi na hrbtu, katerega niti ne vidiš? Če te tolče v rebra si boš zakrival rebra in boš imel izpostavljene ostale dele. Lahko bo načrtoval taktiko medtem ko sam praktično lahko čakaš samo na njegovo napako oziroma. trenutek nepazljivosti. Če smo pri kolenih, udarec z kolenom ne pomeni nujno konec borbe pravzaprav po statistiki večkrat ne kot ja, pri davljenju si konec v sekundi. In zakaj zdaj ti mene vlačiš sem notri. Govora ja o profesionalnih borcih, kateri bolj kot ne poznajo večino trikov, in specifično o borcu kateri je sposoben vsakega podret kot za stavo, tudi borca z thai veščinami. Zraven tega pa Khabib ni dober samo na tleh pač pa tudi stoje, kar pa mnogm ne klikne. Ima vzdržljivost, orientacijo, nadzor v gibanju in odlično prenaša težke udarce. Čeprav ni specifični borec, z temi svojimi vrlinami še preden pride v element v svoji specifični disciplini, nevtralizira še tako dobrega puncherja. Zato bodo takšni skoraj vedno našli pot da kogarkoli podrejo na tla, neglede kdo ali kakšnih veščin mojstri so. Od tukaj naprej imajo prednost v skoraj vseh elementih borbe.
KungFuPanda
09. 09. 2019 19.35
+1
Zato, ker se ne morem strinjati s teboj. Zato, ker še kar želiš imeti zadnjo besedo, po tvojem pisanju pa opažam, da o borilnih veščinah nimaš pojma. UFC je na začetku imel dve pravili: ni brc v mednožje in ni prstov v oči. To je najbližje pravi borbi, kolikor je lahko. Edina še bolj realna je Krav maga. In če si v t.i. želva poziciji, ko je nasprotnik na tebi lahko pobegneš. Lahko mu recimo loviš nogo za knee bar. Obstaja veliko tehnik pobegov in obramb in vsi se vse to učijo. In večinoma, pri večini borb se pobegi, preobrati itd tudi zgodijo. Khabib je pač tako dober, da lahko kontolira nasprotnika zelo dolgo. In zdaj, ko se je nekdo našel, ki je v rokoborbi razred nad drugimi, bi ti to prepovedal. Ne, ne morem takega casualca prebavit. Temu se reče Dunning-Kruger efekt.
KungFuPanda
09. 09. 2019 19.43
+1
Še enkrat ti povem, ti nisi za MMA in res te lepo prosim, da greš spremljat kaj drugega. Recimo K-1 bi bil bolj zate. Razen, če spremljaš samo zato, da si in? Zaradi McGregorja?
lenuš?ek
08. 09. 2019 13.12
+3
Vedno je lepo gledati pretepanje Američanov in njihovo nemoč. Neprecenljivo. Vsa čast Khabibu!!
lvclvc
08. 09. 2019 12.46
+5
Khabob najvecji fanatik v oktagonu.
KungFuPanda
08. 09. 2019 13.04
+3
Mislim, da je halloway enak fanatik ker vedno omenja Jezusa...
DuhSaSjekirom
08. 09. 2019 11.41
+23
Pogledalv živo, po videnem sodeč Khabib trenutno nima nobene konkurence, popolnoma kompleten, da ne govorimo o nenormalni fizični moči in vzdržljivosti praktično tip ni zmatran deluje konstantno svež ne dela napak. Premaga ga lahko samo nekdo superioren v standapu ki je dovolj dober da ga Khabib ne bo dobil na tla - kar je po moje popolnoma nemogoče - in ga bo zbombal z udarci. Ni druge ga ni junaka na svetu trenutno, pravi šampion, verjetno en najboljših borcev vseh časov.
SlovenskiDomoljub
08. 09. 2019 12.47
+4
Men se zdi da bi blo zanimivo vidt khabiba proti nekomu, ki ima res dober ground game. Do sedaj se je tepel samo s stand up borci in nikoli ni imel problemov.
KungFuPanda
08. 09. 2019 13.03
+5
Po moje ni trenutno človeka v UFC, ki bi imel tako dober ground game. Razen kakega rusa, po možnosti dageatanca ali čečena. On je odraščal z rokoborbo, oče je bil trener, živel je s tem. Tega ne nadomestiš v parih letih. Glede superiornosti v stand upu pa sem že spodaj napisal, da če se bojiš take-downa, se ti spremeni koncept borbe. Takoj se postaviš nižje, pri plasiranju low in middle kickov zelo pomisliš, ker če enkrat zafrkneš, si na tleh, borba na blizu odpade. Zelo ti omeji tvoj arzenal, zato pa je tako superioren.
Herba
08. 09. 2019 11.31
-8
Kakšna revščina od športa.. Dva ki se valjata in davita.
SlovenskiDomoljub
08. 09. 2019 12.48
+7
Tukaj not je toliko taktike da se tebi se sanja ne. V petih sekundah bi te onesposobil se vedel ne bi kaj te je zadelo, verjemi.
KungFuPanda
08. 09. 2019 12.57
+5
Herba
11. 09. 2019 18.50
+1
Joj in to je bistvo vsega. Potem pa še malce potrenirajo doma na ženi, otrocih in ko kaj popijejo še v družbi. Res zahteva brezmejno inteligenco. IQ pod ničlo
bububu123
08. 09. 2019 11.12
+24
Khabiba bo premagal le borec, ki bo imel kombinacijo obojega. Borbe na tleh in borbe na nogah, ker Khabib je močan le na tleh. v drugi rundi ga je Poirier lepo zmedel z udarcem. Khabib je na nogah zelo slab.
KungFuPanda
08. 09. 2019 12.45
+9
Samo je tako superioren na tleh, da dober standup ne pomaga, ker ti zaradi obrambe pred rušenjem onemogoči precej tehnik. Middle kicki odpadejo, orav tako borba na blizu. Držo moraš postavit nižje zaradi pripravljenosti na sprawl, kar pomeni, da nisi tako eksploziven in ti otežuje več nožnih tehnik, pa tudi boxing in gibanje je tako drugačno in manj naravno.
KungFuPanda
08. 09. 2019 12.56
+8
Po moje je Khabibova rokoborba res tako dobra, da so njegovi nasprotniki presenečeni. Trenira s Cormierjem, ki je rokoborec olimpijskega ranga, s tem, da je 100+ kilaš. Khabibov oče je trener v rokoborbi in nihče ne more v parih ketih nadomestiti življenja z rokoborbo od rojstva. On je očitno tako dober.
bububu123
08. 09. 2019 14.39
-1
Je dober, o tem ni govora. Vendar pravim, da bo prišel borec, ki bo dober v standupu in ga nebo mogoče tako hitro rušiti. Na nogah pa ni on bogve kaj odličen
KungFuPanda
08. 09. 2019 14.58
+3
No,kaj vsi njegovi predhodniki niso tako dobri v stand-upu? Barbosa, Porier, McGegor, Dos Anjos,..? Koga boš dobil, da je v tej kategoriji kakorkoli boljši? Potem bi moral biti vsaj za razred boljši od vseh naštetih, kar pa ni tako lahko. Lahko je govorit, naredit pa ne tako.
nikoiništa
08. 09. 2019 10.40
+2
Totalno brezvezna borba. Nonstop neko davljenje. Naj stoji na nogah in se tebe, če je prvak. Z nogo sploh udarit ne zna. Njegove borbe so brezvezne on pa še bolj.
Josip_L
08. 09. 2019 12.22
+1
Zato ga tisti, ki vedo to, kar si navedel, ne morejo premagati :)
SlovenskiDomoljub
08. 09. 2019 12.53
+5
Verjemi. Ce bi se malo spoznal na ju-jicu bi samo z odprtimi usti spremljal mojstrovino ki jo khabib pokaze. Ground game je veliko bolj tehnicen od stand up. Pa tudi nevaren. In sreca ima manj vpliva. Ko meces udarce se ti lahko zgodi da dobis lucky shot. No na tleh tega ni.
KungFuPanda
08. 09. 2019 14.12
+3
Se strinjam. BJJ je top, pa tudi judo in rokoborba, pa tudi thai box in kickbox sta zakon, dejansko je dobro znati vse. Predvsem rokoborba je uporabna za narediti razdaljo na tleh za GNP in pa tudi za rušenja (različne suplexe). Če te, nikoiništa ne zanima taka borba, raje glej takewondo, kickbox ali thai box.
Petarda10
08. 09. 2019 10.24
+3
Kako dolgocasen stil borbe ima rus, vse kar zna je borba na tleh
[Ace]
08. 09. 2019 10.47
+15
Vlasta Vnuk
08. 09. 2019 14.26
+3
..."vse kar zna je borba na tleh." hahaha. zanimivo a ne, samo to zna, a hkrati melje vse nasprotnike. dolgocasen je za ljudi, ki ne razumejo mma športa, ki ne poznajo segmenta borbe na tleh.
diebaumeister
08. 09. 2019 09.59
-4
Ga bo Kim Kardashian UFC-ja AKA Mcgregor izzvala nazaj???
M teorija
08. 09. 2019 09.37
+3
Pričakovano!?
YUGO45
08. 09. 2019 09.33
-55
Bravo Khabib!! Veliki borec in Allahov mučenik..Vsem si spet zaprl kljune! Bravo in naj te Allah nagradi!
Hellsrael
08. 09. 2019 09.36
-21
Cez eno uro bos v -87 hahhaaa od tega +2 ...en plus od mene
Hellsrael
08. 09. 2019 11.12
-9
-27.... haha da vidimo a bom uganil :)))))
janezdollar
08. 09. 2019 09.08
+5
Kabab pojedel Krompirja za malico...
Mega100
08. 09. 2019 09.00
+2
Doner kebab Khabib...lol.
Devilz Pff
08. 09. 2019 08.50
+26
res nevem zakaj plačujem voyo. Una dva komentatorja sta čisto mimo in še ponovitve ogleda za nazaj ni.
number46
08. 09. 2019 09.56
+12
diebaumeister
08. 09. 2019 09.58
+4
Dej no imaš na netu kar hočeš streamov.
nikoiništa
08. 09. 2019 10.37
+5
Hellsrael
08. 09. 2019 08.29
+5
Khabibbbbbbbb nurrrrmageeedooooovvvv..corci ali mirno spis?
RTVjeZAKON
08. 09. 2019 07.56
+22
Kako brez možnosti? Malo več moči bi imel v zadni rundi pri davljenju in bi Poirier zmagal.
Hellsrael
08. 09. 2019 08.42
-10
SlovenskiDomoljub
08. 09. 2019 12.55
+3
Ni sans. Khabib se je kar dobro resil iz tistega.
Uporabnik1552103
08. 09. 2019 07.19
+21
Zagotovo boljsi dvoboj kot z Ircem.....
BenQurer24
08. 09. 2019 07.07
-11
Popolnoma napačen.. nurmagomedov in Poirier sta ubranila naslov pred prvakom Nurmagomedovom... Uraaaa