Borilni športi

Adesanya in Poirier po vojnah v oktagonu nova prvaka UFC

Atlanta, 14. 04. 2019 03.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Borilni spektakel UFC 236 je upravičil (če ne celo presegel) visoka pričakovanja in postregel z borbama, o katerih bodo ljubitelji mešanih borilnih veščin še dolgo govorili. Israel Adesanya je postal začasni prvak srednje kategorije z zmago proti Kelvinu Gastelumu, Dustin Poirier pa si je nadel začasni šampionski pas lahke kategorije. Premagal je Maxa Hollowaya.

Israel Adesanya se je okitil z začasnim pasom srednje kategorije.
Israel Adesanya se je okitil z začasnim pasom srednje kategorije. FOTO: AP

UFC je dobil nova (začasna) prvaka srednje in lahke kategorije. Za pas v kategoriji do slabih 84 kilogramov sta se udarila Kelvin Gastelum in Israel Adesanya. Borbo je bolje začel Američan mehiških korenin Gastelum in do zdaj nepremaganega tekmeca z dobrim udarcem spravil v težave in ga prisilil, da se je opotekel h kletki. Novozelandec, rojen v Nigeriji, je odgovoril z nokdavnom v drugi rundi in prevzel pobudo, nato pa sta sledili precej izenačeni tretja in četrta runda. V zadnji je spet v kletki zavladal Adesanya, ob samem koncu borbe Gasteluma zasul z udarci in skoraj prišel do predčasnega zaključka, a 27-letnemu Američanu je, tudi ob pomoči glavnega sodnika, uspelo dočakati zadnjo sireno. To pa ni preprečilo slavja Novozelandca, ki je borbo dobil po soglasni sodniški odločitvi. Vsi trije sodniki so mu zmago pripisali z 49:46. "Pripravljen sem bil umreti za ta pas v oktagonu, in to sem dokazal. Mislil sem, da mi bo v zaključku borbo uspelo končati, a mi to ni uspelo," je po borbi povedal presrečni Adesanya, ki je vpisal 17. zaporedno zmago po pravilih MMA in ostaja neporažen. Za združitev pasov se bo moral udariti s prvakom Robertom Whittakerjem.

Ko je večina mislila, da je že videla najboljšo borbo večera (oziroma po slovenskem času jutra), sta v ring stopila še Max Holloway in Dustin Poirier. Borca se dobro poznata, saj sta se pomerila že pred sedmimi leti, ko je Poirier v prvi rundi tekmeca prisilil v predajo. Tokrat je bil favorit prvak peresnolahke kategorije Holloway, ki je poskušal osvojiti še drugi šampionski pas. Borbo je bolje začel Poirier, ki je borca s Havajev z močnimi udarci že v prvi rundi večkrat spravil v težave. Kot je zanj značilno, se je Holloway pobral in vzpostavil ravnotežje, v tretji rundi pa je bil tudi on blizu, da bi borbo dobil s predčasno prekinitvijo. Poirier je nalet vzdržal, v četrti rundi pa Hollowaya zadel s kolenom v glavo in mu prizadejal veliko rano nad levim očesom. Trdoživi Holloway je zdržal do konca, po zadnji sireni pa so sodniki z 49:46 zmago pripisali Poirierju. "Ta pas sem si prislužil s krvjo in trdim delom. Vsem sem govoril, da sem jaz pravi šampion," je čustveno dejal Poirier, ki je na koncu še izzval nespornega vladarja lahke kategorije Habiba Nurmagomedova, "prenehaj vse sr***, čaka naju borba!"

Posnetek vseh borb si lahko ogledate na VOYO.

Izidi borb na UFC 236:
Max Holloway (ZDA) – Dustin Poirier (ZDA) – za naslov začasnega prvaka lahke kategorije
Zmaga Poirierja po soglasni sodniški odločitvi.
Kelvin Gastelum (ZDA) – Israel Adesanya (NZ) – za naslov začasnega prvaka srednje kategorije
Zmaga Adesanye po soglasni sodniški odločitvi.
Eryk Anders (ZDA) – Khalil Rountree Jr. (ZDA) – poltežka kategorija
Zmaga Rountreeja po soglasni sodniški odločitvi.
Alan Jouban (ZDA) – Dwight Grant (ZDA) – velterska kategorija
Zmaga Granta po deljeni sodniški odločitvi.
Ovince Saint Preux (ZDA) – Nikita Krilov (Ukr) – poltežka kategorija
Krilov je Sainta Preuxa prisilil v predajo v drugi rundi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stiing
14. 04. 2019 10.42
+9
Zeeeelo dobre borbe samo to lahko recem ...
Našvasan_zob
14. 04. 2019 18.34
+1
Jap... tole je blo intenzivno skor vse runde..