Borilni športi

Vse je nared za spektakel v Stožicah: borci uspešno opravili tehtanje

Ljubljana, 29. 03. 2024 14.55 | Posodobljeno pred 28 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Žiga Košec, Tadej Vidrih
Komentarji
27

Le še dober dan nas loči od največjega dogodka mešanih borilnih veščin v Sloveniji in borci so dobrih 30 ur pred začetkom dogodka že opravili z najbolj nevšečnim opravilom – tehtanjem. Na tehtanju je pričakovano zablestel domači borec Miran Fabjan, ki se bo v glavni borbi večera pomeril s Hrvatom Mariom Žgelo. FNC 15 si boste lahko v soboto ob 19.00 v živo ogledali na VOYO!

Več videovsebin
  • Anže Vujčič pred FNC 15
    01:24
    Anže Vujčič pred FNC 15
  • Marko Vardjan pred FNC 15
    01:36
    Marko Vardjan pred FNC 15
  • Uroš Jurišić pred FNC 15
    00:57
    Uroš Jurišić pred FNC 15
  • Dino Suljkanović pred FNC 15
    01:03
    Dino Suljkanović pred FNC 15
  • Jan Berus pred FNC 15
    01:17
    Jan Berus pred FNC 15
  • Uradno tehtanje pred dogodkom FNC 15
    02:55
    Uradno tehtanje pred dogodkom FNC 15
  • FNC 15 30.3. na VOYO
    00:28
    FNC 15 30.3. na VOYO

Pred sobotnim borilnim spektaklom v Areni Stožice so morali borci prestati uradno tehtanje, ki so ga vsi uspešno opravili. Preden so stopili na tehtnico, so morali mnogi izgubiti kar nekaj kilogramov, tudi osem ali več, česar borci ne počnejo po konvencionalnih metodah, temveč z izločanjem vode iz telesa, da lahko težo nato do borbe v veliki meri povrnejo. Učinkovito zbijanje kilogramov in nato vračanje teže namreč lahko pomeni odločilno prednost pred tekmecem. Borce sedaj čakata še kako potrebna rehidracija in počitek, zvečer si bodo z nasprotniki še zadnjič pred borbo zrli iz oči v oči, v soboto od 19.00 (FNC 15 boste lahko v živo gledali na VOYO) pa bo šlo zares.

FNC 15

"Šlo je z lahkoto, nisem si misli, da bo šlo tako dobro. Samo zadnji večer je bilo težko zaspati z dehidriranimi usti," nam je takoj po uradnem tehtanju zaupal Anže Vujčič, ki se bo prvič med profesionalci boril v velterski kategoriji, saj je lani debitiral v srednji kategoriji. "Najprej se moram rehidrirati, da bo akcija takšna, kot sem obljubil. Oba imava rezultat 0-1 (brez zmage, en poraz op. a.), tako da bo to pestra borba, po mojem mnenju bo najbolj ognjevita," je prepričan Mariborčan, ki bo s prvo borbo večera začel borilni spektakel, na katerem se bo merilo 20 borcev, od tega kar sedem Slovencev: "V čast mi je, da se bom boril na dogodku s takšnimi borci in da bom nastopal pred tolikšnim občinstvom."

Anže Vujčič
Anže Vujčič FOTO: Agencija B4

Za Vujčičem bo v kletko stopil še en 'domači' borec Andres Ramos. Kubanec, ki že nekaj časa živi in trenira v Sloveniji, je profesionalno MMA kariero začel prav pod okriljem hrvaške organizacije. Sprva je julija lani s prepričljivima zmagama v polfinalu in finalu osvojil FNC-jev turnir Armagedon 4, s čimer si je prislužil pogodbo s FNC-jem. Borec slovenskega kluba MMA Koper se je nato septembra v Pulju pomeril s Slovakom Romanom Hullo in po poškodbi nasprotnika slavil še drugo zaporedno zmago v karieri. Tokrat visokoraslega Ramosa čaka še en neporažen nasprotnik, Čeh Vladimir Hajek.

Andres Ramos
Andres Ramos FOTO: Agencija B4

Še drugi Mariborčan na spisku borb bo Dino Suljkanović, ki ga tokrat čaka borec s Kosova z vzdevkom 'Pantera' Demahmet Sinani. Oba sta lani prav pod okriljem FNC-ja doživela prvi poraz v profesionalni karieri in se bosta v Stožicah poskusila vrniti na zmagovalna pota. "Za zdaj se počutim super, komaj smo spravili dol kilograme, tako da je težji del opravljen. Kolikor vidim, bodo Stožice polne, tako da bo to res doživetje za vse in odličen dogodek," je povedal Suljkanović takoj po tehtanju.

Dino Suljkanović
Dino Suljkanović FOTO: Agencija B4

Glavni del dogodka bo odprl mlad slovenski borec, ki si v Sloveniji in njeni okolici hitro ustvarja ime. Jan Berus je bil eden zadnjih borcev, ki je opravil z uradnim tehtanjem. "V bistvu je šlo še najbolje do sedaj. Za tretjo borbo je bilo treba izgubiti več teže, a je šlo veliko lažje, tako da sem zadovoljen in trener tudi." 21-letnik je po bogati amaterski karieri lani debitiral med profesionalci in z dvema zmagama hitro opozoril nase. To soboto pa ga v Stožicah čaka vse prej kot lahko delo, saj se bo pomeril z izkušenim Srbom Jovanom Kandićem, ki ima pod pasom že deset profesionalnih borb.

"Odpirava main card, plan je borbo končati v prvi rundi in tega se bom držal," je bil glede borbe kratek in jedrnat Berus, o bolj izkušenemu nasprotniku pa je povedal: "To je na papirju, jaz imam več amaterskih izkušenj kakor on, tako da moj načrt ga je predčasno zaključiti, te izkušnje so nekaj, ampak jaz bom v kletki diktiral, kako bo šla borba."

Izjemno zanimiva borba čaka tudi Marka Vardjana, ki ga tokrat čaka daleč najbolj izkušeni borec na Balkanu Ivica Trušček, ki bo v Stožicah še 83. v profesionalni karieri stopil v kletko. Borca sta se tik pred zdajci dogovorila, da na tehtanju ne bosta presegla 82 kilogramov, s čimer sta si zavoljo boljše borbe prihranila najtežji del izgube kilogramov: "Zjutraj sva se dogovorila za težo, Ivica me je kontaktiral in rekel, da ne bi toliko hujšal, tako da sva se hitro dogovorila za 82 kilogramov, kar je tudi meni super."

"Sem zelo motiviran, dobro pripravljen, dobre volje, kar je zelo dobro za borca po hujšanju. Pričakujem dobro borbo, trd boj od prve sekunde in upam, da se bova imela dobro," je pred borbo s hrvaškim veteranom povedal Vardjan, ki se po skoraj letu in pol vrača v kletko. Belokranjec, ki živi in trenira v Ljubljani, je navdušen, da se bo lahko boril v prestolnici: "Domači navijači, spanje v domači postelji, domača kuhinja, to je pač najboljše."

Marko Vardjan
Marko Vardjan FOTO: Damjan Žibert

Za nekaj povsem novega na slovenskih tleh in pri FNC-ju pa bo poskrbel Uroš Jurišić. 31-letni borec se bo v Stožicah pomeril v boksu z golimi pestmi, čemur v Sloveniji še nismo bili priča. Ljubljanski borec, ki velja za eno največjih imen slovenskega MMA-ja, se je boril v slovitih organizacijah, kot sta Bellator in KSW, decembra lani pa je prvič snel rokavice in s hitro zmago z nokavtom v prvi rundi začel kariero v tem prvinskem športu. "To mi veliko pomeni, sem vesel in komaj čakam. Gledalci lahko pričakujejo dobro pripravljenega, agresivnega Uroša Jurišića, ki bo poskušal svojega nasprotnika nokavtirati v prvi rundi," je pred zgodovinsko borbo prepričan Ljubljančan. "Počutim se super, samo še par minut, da se stehtam, naredim kljukico in lahko začnem z rehidracijo. Potem pa jutri sledi najslajši in najboljši del," nam je tik pred tehtanjem zaupal dobro razpoloženi borec.

Uroš Jurišić
Uroš Jurišić FOTO: Agencija B4

Uradno tehtanje je brez težav opravil tudi eden najbolj izkušenih slovenskih borcev Bojan Kosednar – Želva, ki se bo znova pomeril z Aleksandarjem Jankovićem, s katerim imata neporavnane račune. Slovenec in Srb sta se pomerila že septembra lani, ko se je po izjemno izenačeni prvi rundi njuna borba predčasno končala v drugi, ko si je Kosednar grdo poškodoval prst na nogi. Tokrat se bo imel 40-letni Ljubljančan, ki bo zagotovo deležen bučne podpore navijaške skupine Green Dragons, priložnost, da se za poraz maščuje na domačih tleh.

V glavni borbi večera bo nastopil kdo drug kot Miran Fabjan, ki je v lanskem letu doživel športni preporod, saj se je po skoraj 15 letih vrnil v mešane borilne veščine in s tremi zmagami navdušil tako domače kot tudi tuje ljubitelje MMA-ja. 'Slovenski Rocky' je sredi decembra naslovil FNC-jev borilni spektakel z zaporedno številko 14, na katerem je v glavni borbi večera premagal domačina Tomislava Spahovića, tokrat pa se bo 38-letnik iz Branika pomeril z Mariom Žgelo, ki se je prav tako boril na FNC 14 in po hitrem postopku odpravil Brazilca Mateusa Messarosa. 26-letnik iz Vinkovcev, ki je z 12 let starejšim borcem boja začela že na družbenih omrežjih, je bil tudi na uradnem tehtanju deležen mentalnih igric izkušenega slovenskega kikboksarja, ki je prepričan, da bo Žgelo dokončal že v prvi rundi.

Miran Fabjan
Miran Fabjan FOTO: Agencija B4

Seznam borb dogodka FNC 15, ki si ga boste lahko v živo ogledali na VOYO:

Težka kategorija: Miran Fabjan – Mario Žgela

Peresna kategorija: Jordan Barton – Itay Tratner (borba za naslov prvaka)

Velterska kategorija: Bojan Kosednar – Aleksandar Janković

Boks z golimi pesti (80 kilogramov): Uroš Jurišić – Joelson Nascimento

Dogovorjena teža (82 kilogramov): Ivica Trušček – Marko Vardjan

Težka kategorija: Milenko Stamatović – Josip Matković

Velterska kategorija: Jan Berus – Jovan Kandić

Lahka kategorija: Dino Suljkanović – Demahmet Sinani

Poltežka kategorija: Andres Ramos – Vladimir Hajek

Velterska kategorija: Anže Vujčič – Ibrahim Mandev

FNC 15
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
30. 03. 2024 10.04
+1
Jaz bi jih na pojedino češenj povabil, da bi skupaj zobali
Zaplešimo
30. 03. 2024 09.08
+8
to so sami kriminalci z vprašljivo moralo
BakaŽvaka
30. 03. 2024 21.16
-2
Ne piši bedarij. Poznam dva osebno, pa nista kriminalca.
Gutenberg
30. 03. 2024 09.08
+8
Primitivno. Balkansko. Nesmiselno. Škodljivo.
Zaplešimo
30. 03. 2024 09.22
+8
kamena doba....sam še kaka gorjača jim manka in so nared
panter89
30. 03. 2024 10.50
-2
Balkansko?😂😂😂😂 to je globalni športn, se vidi da zivis pod kamnom
Prodigy93
30. 03. 2024 08.47
+9
z naskokom najbol primitiven sport.
osiveli_ritmični_gimnastik
29. 03. 2024 20.31
+15
Fabjan je pretepač bivše žene. To je njegov življenjski dosežek
Rožice so zacvetele
29. 03. 2024 20.09
+7
Spektakel😤😤😤
zani10
29. 03. 2024 19.49
+16
To ni noben sport neko pretepanje, to bi blo treba prepovedat, ni cudn , da je pol tolko nasilja med otroki, nism nikol gledal in tudi ne bom, glejte raje prave sportnike , ne pa te ulicne pretepace ,to gledajo sami brezdelniki in nasilnezi
Zaplešimo
30. 03. 2024 09.11
+7
sploh un fabjan je en butl zdrogiran kateri je hudo pretepal svojo bivšo ženo
Apostol1
29. 03. 2024 19.23
+15
To niso nobeni borci .Borec je tisti , ki uspešno vzgoji poštene otroke v odrasle osebe in oba z ženo sta na minimalni plači. Borci so tudi gasilci , gorski reševalci in še veliko jih je. To so pa navadni strenirani pretepači in nič drugega. Sicer pa kar večkrat beremo kako se ti ljudje obnašajo v diskotekah in podobnih lokalih in zaradi njih je marsikdo že tudi umrl in prepričan sem , da ni tisti , ki je umrl naredil takega greha , da si je tako imenovani borec vzel pravico in mu vzel življenje. To so nasilneži in pretepači in nič drugega in podpiranje takih športov je enakovredno podpori , ki jo daje Amerika Izraelu
Divji petelin
29. 03. 2024 17.58
+13
To niso borci, to so norci in če imajo toliko energije potem se lahko gredo boriti na razne fronte in še več bodo zaslužili, če se bodo živi vrnili… to bi bilo potrebno prepovedati …
DuhSaSjekirom
29. 03. 2024 18.20
-15
So ljudje z warrior genom. Borci. In potem so tisti ostali v vecini - takoimenovane ovce. Vcasih so preziveli samo tisti najmocnejsi, borci. Danes pac tudi vi ostali zato ker so vam borci zagotovili varno okolje da se lahko razmnozujete brez nevarnosti za prezivetje.
Apostol1
29. 03. 2024 19.25
+7
Divji petelin.........Absolutno se strinjam s teboj➕➕➕➕👍
titomeni
29. 03. 2024 21.36
+7
Duh ostal si par tisoc let zadaj.. Zato da ste samoollicani borci preziveli se lahko zahvalite ljudem ovcam z visokim IQ. Vsaj v današnjem svetu
Zaplešimo
30. 03. 2024 09.13
+7
sploh un fabjan je en zdrogiran warrior gen kateri je hudo pretepal svojo bivšo ženo.....evo taki borci so tole da ženske pretepajo
Pig Brother
29. 03. 2024 17.47
+15
Če je nasilje spektakel vredu, sm ne vem v kakšne sistemu vrednosti. Verjetno nekje močno na dnu.
devlon
29. 03. 2024 16.47
-8
Smučarski skakalci so bolj bolehno videt
PoldeVeliki
29. 03. 2024 16.29
-9
Nimam Voyo nem orem gledat. Zakaj ne prenaša POP TV ?
Rožice so zacvetele
29. 03. 2024 17.09
+16
Polde, škoda denarja za vas 5 gledalcev, ki bi to gledalo.
Rožice so zacvetele
29. 03. 2024 16.05
+14
2nožne živalske borbe.
TITO 50
29. 03. 2024 15.40
+15
Če je to šport potem so šport tudi borbe z psi, petelini bikoborba . . . .
GANGSTALKING
29. 03. 2024 15.22
+15
primitiven šport
ap100
29. 03. 2024 15.14
+15
teh "športov" ne bi smeli reklamirati
Glotar
29. 03. 2024 15.14
+19
večina pa itak sami kriminalci in agresivci, ki bi moral bit po zaporih, ne pa da jih bomo še gledal pa plačval...
Glotar
29. 03. 2024 15.12
+20
ne bi šel tega dolgcajta gladat pa če mi plačajo...večina borb je totalno brezveznih in dolgočasnih...bedarija...