Borilni športi

Vzhičeni Joshua že išče tekmeca: Napišite na Twitter, pripravljen sem

Riad, 08. 12. 2019 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Britanski boksar Anthony Joshua je ganjen dajal prve izjave po tem, ko se je v Savdski Arabiji uspešno maščeval Američanu Andyju Ruizu Jr. in vnovič prevzel šampionske pasove, ki mu jih je Ruiz junija tako spektakularno "izmaknil" sredi New Yorka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Anthony Joshua se je vrnil nazaj na vrh
    02:36
    Iz 24UR: Anthony Joshua se je vrnil nazaj na vrh
  • Vrhunci borbe Andy Ruiz Jr. - Anthony Joshua
    01:00
    Vrhunci borbe Andy Ruiz Jr. - Anthony Joshua
  • Izjava Anthonyja Joshue po zmagi nad Andyjem Ruizom Jr.
    01:20
    Izjava Anthonyja Joshue po zmagi nad Andyjem Ruizom Jr.
  • Izjavi Andyja Ruiza Jr. po porazu z Anthonyjem Joshuo
    01:10
    Izjavi Andyja Ruiza Jr. po porazu z Anthonyjem Joshuo

Anthony Joshua je z zmago v Diriji na obrobju Riada postal dvakratni svetovni prvak, kar je pred njim uspelo denimo tudi boksarskim velikanom Muhammadu AlijuFloydu PattersonuEvanderju Holyfieldu, Lennoxu Lewisu in Vladimirju Kličku. Joshua je bil na povratnem obračunu prepričljivo boljši od Andyja Ruiza Jr. in slavil zmago po soglasni sodniški odločitvi, čeprav se nobeden od obeh borcev niti enkrat ni znašel v resnejših težavah.

V taktičnem dvoboju Ruiz, ki je hitro začel krvaveti iz arkade, v nobenem trenutku ni imel pravih možnosti, Joshua pa je po zmagi priznal, da težko zadržuje čustva. V isti sapi je dejal, da je čez pol leta "pripravljen na rokenrol" z ukrajinskim šampionom Oleksandrom Usikom.

Joshua je z direkti večkrat zadel Ruiza, ki pa z njimi ni imel večjih težav, a sam ostal brez resnejšega odgovora.
Joshua je z direkti večkrat zadel Ruiza, ki pa z njimi ni imel večjih težav, a sam ostal brez resnejšega odgovora. FOTO: AP
Ruiz Jr. je priznal, da je borbo začel s prekomerno telesno težo, ki je bila po njegovem mnenju rezultat zabav, ki se jih je udeleževal v zadnjih mesecih. Pozval je Joshuo na še en spopad, Britanec pa naj bi mu po koncu zadnje runde med objemom prišepnil, da naj se "nikoli ne preda". Ruiz Jr. je poslal tudi sporočilo navijačem, nekaj se jih je tako kot Joshuovih tudi podalo na dolgo pot do Riada. "Nikoli ne dvomite vase. Življenje je kot vlak smrti. Če želiš v življenju vsakič zmagati, potem ne stopi v ring. Če stopiš sem, boš zmagal ali izgubil, to pa je življenje. Dokler si zadovoljen sam s sabo, ti nihče ne more očitati ničesar," je življenjsko lekcijo podelil Ruiz Jr.

Dozorel in se vrnil
"Nisem želel, da bi me preveč poneslo, a res je čustveno," je za BBC povedal 30-letni Joshua, ki mu je Ruiz junija v New Yorku zadal prvi in do sedaj edini poraz v karieri. "Sem človek, ki je naredil napake, ko pa sem bil v življenju na poti porazov, sem dozorel in se vrnil," je nadaljeval zadovoljni Joshua.

V dvoboj je vstopil povsem drugače kot v prejšnjega v legendarni dvorani Madison Square Garden. Kot prvo je bil za več kot štiri kilograme lažji, prav tako se ni spuščal v nepotrebne izmenjave za gledalce in v slogu Klička nadziral borbo praktično vse od prve pa do zadnje runde. Organizacija WBO je že sporočila, da se bo moral v 180 dneh pomeriti z Usikom.

Po nasprotnika na Twitter
"Karkoli lahko storim, bom storil. Če je to boj z ostalimi vrhunskimi borci v diviziji, potem naj bo temu tako," je za BBC Radio 5 Live dodal Joshua. "Pojdite na Twitter profil BBC Radio 5 Live in postite komentar glede tega, s kom bi se moral boriti zdaj, ker sem pripravljen na karkoli," je kar vrelo iz Joshue.

Nanj čaka tudi izzivalec IBF, Bolgar Kubrat Pulev, zato še ni jasno, s kom se bo Britanec pomeril najprej. Stadion Diriyah Arena je sicer lastnik štirih pasov v kruzerski kategoriji Usik sicer obiskal tudi sam in si morebitnega naslednjega tekmeca ogledal od blizu.

'Gremo. Rokenrol!'
"Čez 180 dni? Ni problema, gremo. 'Rokenrol'!" je ob vprašanju glede tvita WBO o tem, da se bo moral v tem času udariti z Usikom, odvrnil Joshua, ki bi se moral v primeru, da bi spopad zavrnil, odpovedati pasovoma IBF in WBO. Njegov promotor Eddie Hearn je že zavrnil to možnost, v vsakem primeru pa se zdi spopad s prvakom WBC, ali bo to Deontay Wilder ali Tyson Fury bomo še videli, še zelo daleč.

"Še naprej jih bom javno pozival. Utiram si svojo pot in če si želijo biti del tega, bodo poklicali. Ruiz je to storil in ustvaril zapuščino. Če želijo ti tipi to storiti, potem lahko tudi oni ustvarijo zapuščino. Poglejte, kaj vse mi je uspelo, dajte no. Ko jih javno pozovem in vse to naredim, potem izgubim osredotočenost," dodaja Joshua.

Genialnost je v preprostosti
Na novinarsko konferenco po dvoboju je prišel ob vzklikih "And the new!" (In novi svetovni prvak je, op. a.) ter "The champ is here!" (Šampion je tu, op. a.), poroča BBC. Seveda je bila slika obrnjena junija v Združenih državah Amerike, ko je Ruiz Jr. pripravil eno največjih presenečenj v zgodovini športa, ne le boksa, a tokrat je moral Joshui prepustiti nekoč že njegove pasove verzij IBF, WBA in WBO.

"Vem, da bi lahko na trenutke storil več, a včasih je preprostost genialna. To je bil moto," je razkril Joshua. "Da ostane preprosto, in da bo to privedlo do genialne predstave. Moral sem deklasirati šampiona in si vsakič, ko stopim v ring, dokazati, da če se pripravim, potem dvomim, da me je kdo sposoben premagati. Pasovi so nekaj časa preživeli z mano, nekaj časa pa z Andyjem. Mislim, da so pasovi spoznali, da si želijo biti okoli mojega pasu. Sem prvak do naslednjič, ko bom šel ven (v ring, op. a.), saj šampioni ne živijo večno. Vsi izzivalci so lačni."

'Naj dodatni kilogrami ne bodo izgovor'
Ruiz Jr. ni skrival razočaranja in priznal poraz proti "boljšemu" tekmecu, proti kateremu po lastnih ocenah ni bil dovolj dobro pripravljen. O tem priča tudi dodatna telesna teža, ki jo je pridobil med junijem in decembrom. 

"To je bil njegov večer. Nisem bil pripravljen tako kot bi moral biti. V tem času sem dobil še dodatne kilograme, preveč sem se zabaval v tem času. Pa naj to ne bo izgovor. Tako pač je. Bil je boljši in me je porazil. Sam sem vajen, da slavim z nokavtom, kar mi tokrat ni uspelo," je priznal Ruiz, ki je bil še sedem kilogramov težji kot ob prvem obračunu pred slabega pol leta.

Joshui več kot 76 milijonov evrov
Ruiz Jr. je v začetku junija pripravil enega največjih presenečenj v zgodovini boksa, ko je v slovitem Madison Square Gardnu v New Yorku visoko favoriziranega Joshuo premagal s tehničnim nokavtom v sedmi rundi. Devetindvajsetletni Ruiz je tedaj postal svetovni prvak po verzijah WBO, IBF, WBA in IBO, sedaj je te pasove izgubil. Olimpijski zmagovalec iz Londona 2012 Joshua je tedaj doživel prvi poraz v triindvajsetih poklicnih dvobojih; pred dvema letoma je dobil tudi obračun z nekdanjim boksarskim kraljem, Ukrajincem Kličkom.

V povratnem dvoboju Joshue in Ruiza, prvem za SP v težki kategoriji v Savski Arabiji, Ruiz ni imel možnosti za ponovno zmago, saj je bil tokrat Britanec veliko bolje pripravljen in je imel tudi boljši taktični načrt. Ruiz, katerega dobro "zaliti" videz ne spominja na sicer običajno boksarsko postavo, je dobil močan udarec že v uvodni rundi pred 15.000 gledalci v zato posebej zgrajeni dvorani. Joshua mu je prebil levo oko tik pred znakom za konec runde. Ruiz Jr mu je nato v drugi rundi vrnil z isto mero.

Joshua je tudi v nadaljevanju uporabljal celoten ring za izogibanje udarcev tekmeca, ki si je privoščil kar nekaj nešportnih udarcev in držanja. Britanec, ki bo po poročanju prejel na bančni račun 85 milijonov dolarjev (76,86 milijona evrov), je Ruiza "kaznoval" v sedmi rundi s serijo udarcev, ki jih je nasprotnik preživel na nogah. Tudi v nadaljevanju ni bilo nokavta in na koncu so sodniki zmago prisodili Britancu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
09. 12. 2019 16.10
+1
To je zelo kilava zmaga crnega dvo metrasa zelo!!clovek dobi obcutek da se je ruiz nacrtno zanemaril in pustil zmago!!!
Profesormarck
08. 12. 2019 20.01
+5
A.j. je letal po ringu,in je izgledal,kot da se vozi z kolesom cel dan..je komentiral box wilder.Počakajmo še furiya,ki pa bo verjetno še bolj direkten pravijo svetovni mediji.
Kairos22
08. 12. 2019 19.46
+2
Ocitno so dve olimpijski disciplini zdruzili. Boks tek na dolge proge! Bravo res!!!
nejembureka
08. 12. 2019 19.45
-1
Zmagal z lahkoto, pobasal milijone in ohranil zdravje. To je pomembno, ne pa fantazije kavčarjev, ki so zaspali nekje v času Mike Tysona, ki je kateri končal neslavno in globoko poražen od neznanih boksarjev.
procesoid
08. 12. 2019 18.18
-3
ta2 bi en varnostnik diskoteke iz BIH, oba namahal v minuti...
zjolah
08. 12. 2019 18.13
+2
Kvaliteta boksa , ameterji 100x boljsi pato to ni boks hoja po ringu adijo
bogdajmir
08. 12. 2019 17.14
-1
Recite, kar hočete, ampak Joshua je s tem bojem postal najbolj tehnični težko-kategornik. Trenutno bolj discipliniran od Furyja, ter z več moči. Proti dobremu kontra-udarjalcu pač ne moreš v nek boj od znotraj. Ruiz poražen, si je pa kriv sam ker se je zredil kot nek amater.
Profesormarck
08. 12. 2019 19.39
+9
reci kar hočeš,sam za mene je a.j. bojazliva kokoš,kot mu je enkrat kazal fury,ko se je spopadel z wilderjem,ker se ju izogiba v loku...ko,ko,ko,ko.
procesoid
08. 12. 2019 16.23
+8
Že v začetku borbe sem bil razočaran nad kvaliteto boksa, ko pa je šla še žena mimo TV in me vprašala, od kdaj temnopolti plešejo polko, pa sem preklopil kanal...
tv1206802
08. 12. 2019 16.19
+1
Nagrade za boksarje pa totalno z drugega planeta. Če je to bil fajt za svetovnega prvaka potem je tko na vsaki vaški veselici.
bogdajmir
08. 12. 2019 17.27
+0
Samo na tem dvoboju. Medtem ko je Joshua zasluzil okoli 65 milijonov, je opevani Wilder za prejsnji dvoboj dobil 3 milijone.
Profesormarck
08. 12. 2019 19.43
+1
ne bluzi,več kot tri miljone je dobil sam od enga sponzorja :bud light.Ni on naš zavec....
boljši jutri 1
08. 12. 2019 15.52
+3
Pripravljen sem.
Želko Kacin
08. 12. 2019 15.31
+12
Katastrofa čista taktika
tarzan13
08. 12. 2019 15.15
-15
hrgović ja naslednik Mike Taysona.....filipe samo tako daljee
superdonleon
08. 12. 2019 16.02
+2
tebi še manjka nekaj da boš lahko delal primerjave
Thor33
09. 12. 2019 13.53
hahah dobr je sam ma pa mal preveč luknj pr svojmu boksanju... dobr sej je še mlad :D
tarzan13
08. 12. 2019 15.10
-15
Hrgović bi ga imel za malco...zlahkoto ga bo že v tretji rundi
marston
08. 12. 2019 14.49
+19
Fury ga bo stolku, Wilder pa tudi. Če bo sploh hotel v ring.
janez zorman
08. 12. 2019 14.31
-1
Boljši je zmagal.
ziggi1
08. 12. 2019 14.27
+9
jao jao pametnjakovici. vsi ki govorite da se bi moral boriti in tepsti do konca ste zafurstrirani be..ki. zakaj pa vi delate za trakom v fabriki.samo do norme lahko bi pa vec?
Krepki 2
08. 12. 2019 13.11
+7
Moje videnje boksa je,da pač boksata dva fizično in telesno pripravljena boksarja,kjer ne prevladuje v teži špeh ampak mišična masa,Ruiz z tem svojim salom ni niti malo podoben boksarju,res pa je da takšno težo sala težko premakneš. tako da v tem primeru je AJ čisto pravilno boksal.
Hachi
08. 12. 2019 12.56
+20
12 rund,nic boksa.zenski nogomet je bolj zanimiv,kot je bila tale gledaliska predatava.
Diebaumaister
08. 12. 2019 13.10
+16
Ti ne razumeš boksa, to ni kot pri vas v gostilni v Dupleku, ko se dva pijanca kresneta med sabo.
procesoid
08. 12. 2019 16.12
+1
Dieb... bi bilo pa bolj zanimivo in nič dolgočasno, kot je bil tale "boks", ko to niti ni bil...
StAnalitik
08. 12. 2019 17.12
+3
Ampak se vsaj rukneta.kot dedca.In ne kot eden prenajeden in drugi poln steridov napihnjen.Od pretepa pa čista ničla.
Diebaumaister
08. 12. 2019 18.28
+0
analitik, po tvoje bi morali usi športniki delat brez glave, da bi ti bil zadovolen, recimo da bi bilo po tvoje bolj gledljivo, da bi nekdo pri motogp šel v ovinek 300km/h čeprav v tisti ovinek lahko greš max 200km/h, nekateri uporabljamo glavo.
komarec
08. 12. 2019 12.54
-1
Ruiz je boljši.
Desno
08. 12. 2019 12.35
+12
Sicer se ne spoznam..pa vendar ni to to