Borilni športi

WBC zahteva 'revanšo', Joshua bi Furyja, Fury bi kogarkoli

London, 17. 01. 2019 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Stvari v težki boksarski kategoriji postajajo vse bolj zapletene. Promotor Anthonyja Joshue je Tysonu Furyju uradno ponudil borbo proti lastniku štirih šampionskih pasov, organizacija WBC zahteva povratno borbo med Furyjem in Deontayjem Wilderjem, 'kralj Romov' v svojem slogu poudarja, da se bo pomeril s komerkoli.

Tyson Fury in Deontay Wilder sta se razšla brez zmagovalca, a navdušila privržence boksa.
Tyson Fury in Deontay Wilder sta se razšla brez zmagovalca, a navdušila privržence boksa. FOTO: POP TV
S tem, ko je odpisani Tyson Fury 'vstal od mrtvih', tako v zadnji borbi z Deontayjem Wilderjem, kot v karieri nasploh, je kraljevska boksarska kategorija spet dobila na zanimivosti in veljavi. Fury in Wilder sta decembra lani poskrbela za boksarsko klasiko, ki je ob vsej svoji spektakularnosti ponudila več vprašanj kot odgovorov. Bi moral, kljub dvema nokdavnoma Fury borbo dobiti? Lahko Wilder v morebitni (povratni) borbi zares nokavtira Furyja? Kaj se bo zgodilo z Anthonyjem Joshuo in kdaj se bo pomeril z enim izmed omenjenih borcev? Nedvomo je AJ največji 'poraženec' boksarske klasike v Los Angelesu. Navijači si želijo in zahtevajo 'revanšo' med Furyjem in Wilderjem, kar pomeni, da bi Joshua vsaj za pol leta 'izvisel' iz najbolj dobičkonosnih borb. Zato se njegov promotor Eddie Hearn trudi, da bi na vsak način enega ali drugega zvabil v borbo s svojim najbolj slovitim varovancem. A zdaj se je oglasila tudi organizacija WBC, ki zahteva, da se Fury in Wilder udarita še drugič. Še zmeraj so tako mogoči trije scenariji, ki pa si po verjetnosti sledijo takole:

1. Povratna borba med Wilderjem in Furyjem
Nečloveška vrnitev Furyja po nokdavnu v zadnji rundi, boksarska 'klinika' Britanca skozi večino borbe in obljuba Wilderja, da je v drugo lahko le še boljši, so dovolj tehtni razlogi, da bi 'kralj Romov' in 'bronasti bombarder' zaplesala še drugič. Borbe si želijo navijači, strokovnjaki in zdaj tudi WBC. Omenjena organizacija je odprla obdobje, v katerem se lahko tabora Wilderja in Furyja dogovorita, kako si bosta v primeru druge borbe borca razdelila dobiček. "WBC je prejšnjo delitev dobička s 70 proti 30 odstotkov v korist prvaka Wilderja, spremila v razmerje 60:40, zaradi tržne vrednosti Furyja. WBC zato obema taboroma sporoča, da je odprto obdobje za poganjanja in če strani ne bosta našli dogovora do torka 5. februarja, bo veljala zgoraj omenjena delitev," so zapisali na uradni strani WBC. Vprašanje, če bo na omenjene pogoje pristal Fury, ki naj bi, po neuradnih podatkih, zahteval delitev 50:50. Oba borca sta že večkrat ponovila, da si želita povratne borbe.

"Želim si 'revanše'. Zanimajo me velike borbe. Nihče drug me ne zanima. Joshua se ne želi boriti z mano. Če Wilder gleda ta intervju, potem ne bi smelo biti težav dogovoriti se za drugo borbo. Želim si povratnega obračuna. Če si Wilder ne želi tega … Razmišljam le o tem, kar je Rocky naredil v filmu. Izbral bi kogarkoli. Nekoga, ki ni dobil svoje priložnosti in mu ponudil priložnost, da se pomeri za naziv nespornega svetovnega prvaka. Naključnežu bi odprl vrata, kot je to storil Apollo Creed proti Rockyju," je v svojem slogu dejal Fury.

Tyson Fury je v 12. rundi nepremično obležal na tleh, a se pobral preden je sodnik preštel do 10.
Tyson Fury je v 12. rundi nepremično obležal na tleh, a se pobral preden je sodnik preštel do 10. FOTO: AP
2. Joshua proti Furyju aprila na Wembleyju
Joshua hrepeni po odmevni borbi. Po 'remiju' med Wilderjem in Furyjem, naj bi celo razmišljal o tem, da bi iz pokoja zvabil Vladimirja Klička, a iz tega ne bo nič. V taboru prvaka po verzijah IBF, IBO, WBA in WBO tako poskušajo v borbo zvabiti ali Furyja ali Wilderja. Zaenkrat je bolj verjetna borba proti 'kralju Romov'. "Če bi se Wilder želel boriti, bi se zdaj že verjetno pogovarjali. A njegovi predstavniki se nam niso javili. Naredili smo vse, da bi se dogovorili za to borbo. Trenutno kaže, da so večje možnosti za borbo proti Tysonu Furyju. Zaveda se, da lahko dobi ta dvoboj, če si ga želi. Pogovarjali smo se in to sem mu dal vedeti. Če se želi boriti proti Anthonyju Joshui, se lahko dogovorimo za 13. aprila," je britanskim medijem zaupal Hearn.

Borbe proti Joshui ni izključil niti Fury, a tudi proti AJ-ju naj bi nekdanji svetovni prvak zahteval delitev dohodkov 50:50. Če niti Wilder niti Joshua teh pogojev ne bosta sprejela, bo Fury verjetno tekmeca iskal nekje drugje. "Razen Wilderja in Joshue trenutno ne vidim primernega nasprotnika. Če se ti dve veliki borbi ne uresničita, bom dal priložnost nekomu drugemu. Nekomu naključnemu. Upam, da bo Italijan. To bi bila borba: italijanski žrebec proti kralju Romov," slikovito zaključi Fury.

Anthony Joshua je v svoji zadnji borbi nokavtiral Aleksandra Povetkina.
Anthony Joshua je v svoji zadnji borbi nokavtiral Aleksandra Povetkina. FOTO: AP

3. Fury odpade, udarita se Joshua in Wilder
Predstavniki Joshue in Wilderja so lani nekajkrat igrali pogajalski 'ping pong', v katerem je vsaka stran drugi očitala neresnost in izmikanje pred borbo. Ker se niso uspeli dogovoriti za borbo, je vskočil Fury in se udaril z Wilderjem. Če bi sedaj Fury nekako izpadel iz računice, bi predstavniki obeh svetovnih prvakov v težki kategoriji verjetno spet morali sesti za pogajalsko mizo. Tabor Joshue, podobno kot pri prvih pogajanjih, kot kaže ne bo odstopil od svojih pogojev. "Spoštujem ga, a ko govorimo o zaslužku, je tukaj več ravni. Moramo govoriti o doprinosu posameznega borca. Deontay Wilder prinaša veliko. Pravite, da delitev 60:40 (v korist Joshue, op. a.) ni poštena? Ponudili smo mu 65:35, z zagotovljenimi 15 milijoni dolarjev za dve borbi. Če bi Wilder izgubil, bi kljub vsemu naredili povratno borbo v ZDA. Kot bi to bilo v primeru njegove zmage. Če bi prvo borbo izgubil, bi se razmerje spremenilo v 70:30 in bi novo priložnost dobil za pet odstotkov nižji dobiček. Če bi zmagal, bi si dobiček na drugi borbi delili 50:50. Zdaj smo pripravljeni ponuditi 60:40. Brez težav," je ponudbo opisal Eddie Hearn. Če se Joshua v naslednji borbi ne bo pomeril z Joshuo ali Wilderjem, bo njegov tekmec verjetno Dillian Whyte. Izključiti ne gre niti nepremaganega Američana Jarrella Millerja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Profesormarck
18. 01. 2019 22.08
-4
Wilder pospravi oba,fury je že bil dvakrat na podu,A.J. bo pa ravno tako..se že veselim.
pokercat912
18. 01. 2019 20.44
-1
Joshua je predober za oba. Za Wilderja se neb reku dok nism vidu fight z Furyem. Zdej vem da AJ pohrusta oba
Edvin
18. 01. 2019 07.59
+5
FurY ga bo pohrustal če pride Wider na Wembly
Devilz Pff
17. 01. 2019 18.55
-5
Fury hoče več denarja a prejšnjega je daroval. Mu je žal?
Maximus
18. 01. 2019 12.34
+10
Profesormarck
18. 01. 2019 22.12
+1
bla,bla,daroval je on par tisočakov,ostalo je pobasal v žep.