Borilni športi

Za Kajzerjevo v osmini finala usodna Japonka Funakubo

Doha, 09. 05. 2023 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, A.V., Ž.K.
Komentarji
0

Tretji dan svetovenga prvenstva v judu sta na tatamije v Dohi stopil dva slovenska predstavnika. Evropska podprvakinja iz leta 2021 Kaja Kajzer je v kategoriji do 57 kilogramov po prepričljivih zmagah v prvem in drugem krogu v osmini finala klonila proti Japonki Haruki Funakubo. Njen klubski kolega Martin Hojak pa je v kategoriji do 73 kilogramov izgubil že prvo borbo.

Že žreb kategorije do 57 kilogramov je razkril, da Kaja Kajzer v dvorani Ali bin Hamad al Attiyah nima lahke tekmice. Prva nasprotnica 23-letne Ljubljančanke je bila bronasta s SP 2019 Poljakinja Julia Kowalczyk. Tekmovalki sta imeli razmerje zmag in porazov 3:3, vnovič pa je izenačen dvoboj odločil šele podaljšek. Judoistka Bežigrada je vseskozi sicer imela rahlo pobudo, a brez izrazite priložnosti. Te so se začele stopnjevati v podaljšku, ko je Kajzer dominanco vnovčila v parterju, kjer je tekmico prijela v končni prijem.

Sledil je dvoboj s 37-letno Portugalko Telmo Monteiro, dobitnico olimpijske kolajne in kar petih s SP, ki je Slovenki zadala boleč poraz v finalu evropskega prvenstva v Lizboni 2021. Tokrat se je razpletlo drugače. V dvoboju je Portugalka delovala močnejša, Kaja Kajzer pa hitrejša. A na polovici dvoboja je slovenska reprezentantka dvoboj z odločnim metom dvoboj dobila.

Kaja Kajzer meče Telmo Monteiro
Kaja Kajzer meče Telmo Monteiro FOTO: EJU - Gabi Juan

V borbi za četrtfinale in popoldanski del pa je bila previsoka ovira četrtouvrščena na svetovni lestvici in aktualna svetovna podprvakinja Japonka Haruka Funakubo. Zadnjič sta se tekmovalki, Japonka je leto starejša, pomerili še na mladinskem svetovnem prvenstvu 2018, ko je bila boljša judoistka iz dežele vzhajajočega sonca.

Dvoboj je bil za pravo oceno z minuto in pol prekratek. Japonka je delovala odločnejša, dvoboj je dobila v parterju, končni prijem pa ji je z grobo napako omogočila kar slovenska reprezentantka sama.

"Seveda sem si želela čim višje. Dobro sem se borila prvi dve borbi. Tudi Japonka je bila premagljiva. A naredila sem napako, zato nisem zadovoljna. V redu bi bilo, če bi se stepla do konca in izgubila. Tako pa sem naredila napako v parterju, prijela me je v končni prijem in končalo se je," je po tekmi povedala povratnica po seriji poškodb. Vseeno je bila zadovoljna z novimi točkami za svetovno lestvico v lovu na olimpijske igre v Parizu.

Napaka v tretji borbi ji bo dala misliti še kak dan. "Japonci so znani po dobrih tehnikah v parterju. Sama sem ji dovolila, da je prišla z roko pod moj trebuh in iz tega položaja se je skoraj nemogoče rešiti. Imela sem načrt za borbo z njo, a je bilo prezgodaj konec."

Glede na izjemno zahteven žreb pa dan ni bil slab. "Malo me je stisnilo, ko sem videla žreb. Vedela sem, da bodo vse borbe težke. Vseeno sem bila samozavestna. Že proti Poljakinji sem vedela, da jo bo težko vrsti. V dvoboju s Portugalko sem računala, da bova šli v podaljšek in da bo odločila kondicija. A uspelo mi je dvoboj dobiti prej, kar je super," je še povedala slovenska reprezentantka.

"Vesela sem, da se letos tukaj nisem poškodovala. Lani na svetovnem prvenstvu sem se v prvi borbi proti Poljakinjo poškodovala. Dve zmagani borbi danes mi prineseta tudi kar nekaj kvalifikacijskih točk za olimpijske igre, ker so točke tukaj kar visoke. Glede končnega rezultata se nekaj pretirano ne obremenjujem, žal mi je, da sem izgubila to tretjo borbo, ampak lahko zdaj vsaj normalno nadaljujem naprej. Naslednja tekma je čez dva tedna in upam tam na kakšno kolajno," pa je o načrtih še razkrila Ljubljančanka.

Kaja Kajzer
Kaja Kajzer FOTO: EJU - Gabi Juan

Martin Hojak si gostovanja na vročem Arabskem polotoku ne bo zapomnil v najlepši luči. V kategoriji do 73 kilogramov je zgubil že prvo borbo. V izredno dinamičnem dvoboju je bil spretnejši nosilec bronastih odličij z zadnjih dveh EP do 23 let, 22-letni Moldavec Adil Osmanov. V vrsti aktivnih akcij v gardu in parterju se je na polovici dvoboja sreča nasmehnila Moldavcu.

V akciji, ki je neposredno sledila prekinitvi in kazni za oba tekmovalca, sta tekmovalca serijsko poskušala z napadi in protinapadi, v zaključku pa je bil spretnejši Osmanov in kot zmagovalec zapustil blazine.

Hojaku se tokrat ni uspelo prebiti v drugi krog
Hojaku se tokrat ni uspelo prebiti v drugi krog FOTO: IJF - Tamara Kulumbegashvili

"Izmenjala sva si nekaj napadov. On je imel enega dobrega, jaz dva solidna, nato je sledilo presenečenje. Imel sem dober gard, a napadal je z nožno tehniko in na moje presenečenje sem se znašel na hrbtu. Morda v tistem trenutku nisem bil dovolj pozoren. A šel sem v napad, s križnim prijemom, roko sem imel globoko čez njegov hrbet, je pa izkoristil trenutek ravno, ko sem dvigoval nogo. Super 'timing'," je po tekmi povedal Hojak.

Tekmec za 25-letnega Ljubljančana ni bil neznanka. "Nasprotnik je kakovosten, izredno širok po tehnikah in zelo nevaren. Poznava se s priprav. Vedel sem, v kaj se spuščam, in tudi on je vedel, kako se boriti z mano. Odločila je ena tehnika."

"Oči še vedno imam na olimpijskih igrah v Parizu, vse kar delamo, je v smeri kvalificiranja na ta dogodek. Ne bom pustil, da ima današnja borba negativen vpliv name še naprej bomo trenirali in tekmovali, ker je še dovolj časa za nabiranje kvalifikacijskih točk. Tudi zagona imam več kot dovolj, da prikažem, česa sem res sposoben in prikažem dobre rezultate. Kar se tiče kvalifikacijskih točk tiče, bi lahko bilo boljše, nisem pa nezadovoljen, saj sem nabral kar nekaj točk v tem prvem obdobju, se pa čez mesec dni začne še bolj resno nabiranje točk, ki bodo štele polno kvoto," je še dodal Hojak.

Za tekmovalca Bežigrada velja, da lovi stik z dosežki, ki jih je kazal že kot mladinec, v zadnjih letih pa ob stalnem menjavanju trenerjev ne najde poti za preboj med najboljše.

V sredo bo slovenske barve v Dohi v kategoriji do 63 kg zastopala nekdanja svetovna podprvakinja Andreja Leški.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.