Borilni športi

Edwards v šampionskem slogu utišal širokoustneža Covingtona

Las Vegas, 17. 12. 2023 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.B., Ž.K.
Komentarji
2

Leon Edwards ostaja prvak UFC-jeve velterske kategorije. V Las Vegasu je namreč v glavni borbi večera UFC 296 suvereno ugnal Colbyja Covingtona po soglasni sodniški odločitvi. Šampionski pas mušje kategorije pa je borbo pred tem obranil Alexandre Pantoja, ki je drugič v karieri premagal Brandona Royvala. Zamujene borbe si lahko kadarkoli ogledate na VOYO!

Zadnja borba za UFC-jev naslov prvaka se ni odvila povsem po pričakovanjih. Če so mnogi pričakovali tesno borbo in klasični obračun dveh različnih slogov, se to v bistvu ni zgodilo. Aktualni prvak Leon Edwards je namreč od začetka in praktično do konca nadzoroval borbo in v nasprotju s pričakovanji večji del borbe Colbyja Covingtona silil v gibanje nazaj. Pričakovati je bilo ravno nasprotno, a se je ameriškemu borcu še kako poznala dolga odsotnost iz oktagona, ki mu je kot kaže vzela tudi zanj značilne rokoborske sposobnosti, saj je angleški borec uspešno obranil večino rušenj in tekmečevo borbo na tleh skoraj povsem nevtraliziral.

Leon Edwards je bil prehiter za Colbyja Covingtona
Leon Edwards je bil prehiter za Colbyja Covingtona FOTO: AP

V glavni obračun večera sta borca sicer vstopila zelo taktično. Covington je že v prvi rundi poskušal z rušenjem, a se je angleški borec brez težav obranil in z nizkimi brcami začel hitro zdelovati nogo nekdanjega začasnega prvaka. Začetno "otipavanje" se je nadaljevalo tudi v drugi rundi, na sredini katere je bilo s tribun T-Mobile Arene že slišati nekaj žvižgov. Edwards se je nanje hitro odzval in z visoko brco zadel Covingtona, ki tudi v drugih petih minutah ni našel pravega orožja. Začetni rundi sta tako prepričljivo pripadli branilcu šampionskega naslova. 

Edwards je tudi v tretji nadaljeval z močnimi nizkimi brcami. Ljubljencu domačih navijačev pa je v tretji rundi le uspelo rušenje, vendar se je 32-letni na Jamajki rojeni borec hitro dvignil, nato pa Covingtona ekspresno tudi sam zrušil na tla, a borba se je nato hitro vrnila na noge.

Domačin, za katerega je s prve vrste navijal tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, se je počasi začela zavedati, da mu voda teče v grlo. A njegova rušenja so bila slava, reakcije in protiudarci pa prepočasni. Šele v zadnji rundi je Covingtonu uspelo rušenje po katerem mu je uspelo vzpostaviti tudi nekaj kontrole na tleh, a to je bilo prepozno. Edwards se je na vse njegove poskuse brez težav odzval, v zadnji rundi je tudi sam poskušal z davljenjem, na koncu pa borbo brez težav pripeljal do konca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za razliko od Covingtona je izjemna rušenja in kontrolo na tleh pokazal prvak mušje kategorije Alexandre Pantoja, ki je še drugič v karieri prepričljivo premagal Brandona Royvala in tako zabeležil prvo obrambo šampionskega pasu. Po borbi pa si je zaželel, da bi pas naslednjič branil v domači Braziliji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V še eni izjemno pomembni borbi za UFC-jevo veltersko kategorijo sta se pomerila neporaženi Shavkat Rakhmonov in nekdanji dvakratni izzivalec za naslov prvaka Stephen Thompson. 29-letni Kazahstanec je še enkrat pokazal vsestranskost in nadaljeval impresiven niz zmag s predčasnim zaključkom. V drugi rundi je kot prvi Thompsona prisilil v predajo in tako zabeležil že 18. zaporedno zmago, prav vse pa je zaključil predčasno. Po šesti zaporedni zmagi pod okriljem UFC-ja je 'Nomad' prepričan, da si zasluži borbo za naslov prvaka, a bo t kot kaže pripadla Muhammadu Belalu.

Shavkat Rakhmonov
Shavkat Rakhmonov FOTO: AP

V borbi stare in nove generacije borcev je slavila slednja, saj je Paddy Pimblett brez kakršnih koli težav premagal Tonyja Fergusona, ki je tako zabeležil že sedmi zaporedni poraz, zato je tudi UFC-jev predsednik Dana White naposled le priznal, da bi bilo za nekdanjega začasnega prvak dobro, da se športno upokoji.

Glavni del zadnjega UFC-jevega borilnega spektakla v tem letu pa je na spektakularen način otvoril Josh Emmett, ki je že v prvi rundi z močnim udarcem z desnico nokavtiral Bryca Mitchella. Slednji je v borbo vskočil kot pozna zamenjava, a verjetno to odločitev sedaj še kako obžaluje.

Seznam vseh borb, ki si jih lahko kadar koli ogledate na VOYO:

Velterska kategorija (za naslov prvaka): Leon Edwards – Colby Covington (soglasna sodniška odločitev)

Mušja kategorija (za naslov prvaka): Alexandre Pantoja – Brandon Royval (soglasna sodniška odločitev)

Velterska kategorija: Shavkat Rakhmonov – Stephen Thompson (podreditev v drugi rundi)

Lahka kategorija: Tony Ferguson – Paddy Pimblett (soglasna sodniška odločitev)

Peresna kategorija: Josh Emmett – Bryce Mitchell (nokavt v prvi rundi)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja