Borilni športi

Zaradi korone na vidiku boksarska 'megaspektakla'

New York, 24. 03. 2020 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadej Vidrih
Komentarji
0

Zaradi posledic pandemije koronavirusa se je začasno zaustavil tudi boksarski svet. Številni veliki dvoboji bodo prestavljeni, nekateri promotorji pa so ta položaj izkoristili in začeli kovati še bolj ambiciozne načrte. Se nam že letos obeta spopad Joshua – Fury in konec trilogije Canelo – Golovkin?

Niti svet boksa ni imun na pandemijo koronavirusa. Številni obračuni so že bili prestavljeni ali odpovedani, še veliko jih bo. Trenutno so tako boksarji, kot trenerji in promotorji “na čakanju”. Seveda ob ukrepih, ki jih države sprejemajo za zajezitev koronavirusa, ne samo, da so borbe odpovedane, zaprta je tudi večina telovadnic po svetu, zaradi česar je boksarjem onemogočen ustrezen trening. Pod vprašajem so borbe, ki so bile načrtovane za junij, julij ali celo avgust. Nekakšen vakum v boksarskem svetu pa ne pomeni, da promotorji spijo. Na vidiku sta namreč borbi, ob katerih se verjetno večini ljubiteljev boksa kar pocedijo sline.

Pred vrati trilogija Canelo – GGG

Anthony Joshua
Anthony Joshua FOTO: AP

Pa začnimo s tisto, ki je, zaenkrat precej bolj verjetna. Saul Alvarez (53 zmag, en poraz, dve neodločeni borbi), globalno gledano, prvo ime boksa trenutno, ima za seboj kar zanimivih nekaj zadnjih tednov. Začelo se je vse z iskanjem tekmeca za borbo 2. maja. Canelo se že tradicionalno bori skoraj vsak začetek maja, saj datum sovpada z mehiškim praznikom Cinco de Mayo (peti maj), ki ogromno pomeni predvsem ameriškim Mehičanom. Vse glasnejše so bile govorice, da je za borbo z Mehičanom dogovorjen nepremagani in zelo boksarsko inteligenten Britanec Billy Joe Saunders (29 zmag, brez poraza). Slednji je prvak supersrednje kategorije po različici WBO, njegovo ime pa se že nekaj let pogosto omenja v povezavi s spopadom z Alvarezom. Nato je sledil preobrat, saj so na dan prišle novice, da se bo Canelo udaril s Saundersovim rojakom, prav tako nepremaganim prvakom različice WBA Callumom Smithom (27 zmag, brez poraza). A izkazalo se je, da so bile to govorice brez prave podlage, oziroma je verjetno šlo le za pogajalske vzvode. Canelov trener Eddy Reynoso je namreč potrdil, da se bo njegov varovanec udaril prav s Saundersom.

Eddie Hearn
Eddie Hearn FOTO: AP

Borbi, ki še ni bila dokončno dogovorjena, je zdaj zagodel koronavirus. Čeprav se omenja, da bi se lahko Canelo in Saunders pomerila junija, zdaj to zgleda vse manj verjetno. V zgodbo se je namreč vključil borec, ki je še kako tesno povezan z Alvarezom. To je seveda Genadij Genadijevič Golovkin (40 zmag, en poraz, ena neodločena borba), znan tudi pod vzdevkom trojni G. Nekdanji nesporni vladar srednje kategorije in Canelo sta se že udarila dvakrat. Prva borba, ki bi jo po mnenju večine svetovnih boksarskih strokovnjakov Kazahstanec moral dobiti, se je po kontroverzni sodniški odločitvi končala brez zmagovalca, drugo pa je, spet po zelo tesni in pogosto diskutirani odločitvi treh sodnikov ob ringu dobil ponos Mehike. Golovkin je po edinem porazu v karieri z zmago proti Ukrajincu Sergeju Derevjančenku uspel v svojo last vrniti šampionska pasova srednje kategoriji po različicah IBF in IBO, ki bi ju moral braniti proti nepremaganemu Poljaku Kamilu Szeremeti. Borba bi se morala zgoditi 6. junija v dvorani The Forum v kalifornijskem Inglewoodu, a je takšen scenarij vse manj verjeten.

Genadij Genadijevič Golovkin
Genadij Genadijevič Golovkin FOTO: AP
Bolj mogoče se namreč zdi, da se bosta prej Canelo in GGG udarila še tretjič. Kot datum borbe se omenja 12. september. "Canelo in GGG sta dogovorjena za borbo. Zato se je vse ustavilo. Slišal sem, da se pogovarjajo, da bi bila borba Canelo – GGG naslednja na sporedu, če se bo ta položaj zaradi koronavirusa predolgo vlekel. Ne vem, kaj se bo sicer zgodilo z vsemi pogodbami. Slišal sem, da se o tem pogovarjajo, a ne vem, kako resno je vse skupaj. Vem, da ima Canelo v pogodbi s Saundersom klavzulo za povratno borbo, če ga ta slučajno uspe presenetit. Kakšen udarec bi bil to za borbo s trojnim G-jem, če bi se odločili za borbo s Saundersom in ta zmaga? Vzpodbudno je, da smo blizu trilogije, borbe, ki si jo želimo videti že nekaj let,” je priznani boksarski poročevalec Mike Coppinger povedal v oddaji Pug and Copp Boxing Show.

Ne Pulev, naslednji tekmec Joshua kar Fury?

Tyson Fury
Tyson Fury FOTO: AP

Še eden tistih, ki bi mu naslednja borba utegnila pasti v vodo, je Anthony Joshua (23 zmag, 1 poraz). Prvak težke kategorije po različicah IBF, IBO, WBA in WBO bi moral šampionske pasove 20. junija na stadionu nogometnega kluba Tottenham braniti proti Bolgaru Kubratu Pulevu. Promotor Eddie Hearn še naprej upa, da se bo borba zgodila in se bodo razmere ob pandemiji koronavirusa umirile, a kot je zanj značilno, ima v rokavu že pripravljeno rešitev. In ta rešitev sliši kar na ime Tyson Fury (30 zmag, brez poraza, ena neodločena borba). Samooklicani Kralj Romov je po maestralni predstavi proti Deontayu Wilderju spet prvo ime težke kategorije. V lasti ima šampionski pas različice WBC, ki bi ga sicer moral braniti v še tretji borbi z Wilderjem (slednji je sprožil klavzulo za povratno borbo), a že pred časom so dobro obveščeni viri iz boksarskih krogov poročali, da bi lahko Fury in njegovi sodelavci klavzulo bronastemu bombarderju izplačali ter tako imeli proste roke ob izbiri naslednjega tekmeca.

"Mislim, da kar naenkrat dvoboj Joshua – Fury dobiva prednost pred ostalimi borbami. Morda tudi pred borbo s Pulevom, če se bo vse skupaj zavleklo čez poletje. Veliko je stvari, ki bi se lahko zdaj zgodile. Mislim, da je borba mogoča, ampak, pogodbeno gledano, je naslednji, ki se želi udariti s Furyjem, Deontay Wilder. Pa naj bo to julija, oktobra, novembra, kadarkoli. Kar se nas tiče, nas 20. junija čaka borba s Kubratom Pulevom, lahko bi se zgodila tudi 25. julija, a trenutno je vse negotovo, saj se tako država (Anglija) in svet ubadata s tem, kako zajeziti pandemijo,” je za Sky Sports povedal Hearn. Možnosti je torej veliko in, kot vse kaže, bodo (bomo) ljubitelji boksa po koncu izrednih razmer prišli na svoj račun. In to z obrestmi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.