Šport

Koronavirus pri Dragićevem Miamiju preprečil srečanje z Bostonom

New York, 11. 01. 2021 03.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
3

Pred tekmo med Heati in Celticsi je v zraku viselo vprašanje, ali bodo slednji zbrali osem igralcev. Dve uri pred začetkom pa je vodstvo NBA sporočilo, da ima težave z okužbo tudi Miami in da nimajo razpoložljivih osmih igralcev. Za zdaj še ni jasno, ali je moral v karanteno tudi Goran Dragić.

Okužba Jaysona Tatuma (levo) s koronavirusom je najprej zdesetkala ekipo Bostona, potem je ukaz o karanteni razredčil še vrste Miamija.
Okužba Jaysona Tatuma (levo) s koronavirusom je najprej zdesetkala ekipo Bostona, potem je ukaz o karanteni razredčil še vrste Miamija. FOTO: AP

Prvi znak, da se Floridčani niso izognili divjanju pandemije, je bil nedeljski popoldanski seznam poškodb, na katerem se je zaradi bolezni znašel branilec Miamija Avery Bradley. Kot razlog za njegovo odsotnost so navedli "zdravstveni in varnostni protokol", v katerem je vrh lige združil pravila, postopke in ravnanja klubov v času pandemije. Nato je prišlo sporočilo, da "zaradi sledenja stikov (z okuženimi) moštvo nima zahtevanih osmih igralcev za tekmo", kar pomeni, da so srečanje odpovedali. Po pravilih mora okuženi igralec počakati vsaj deset dni, preden lahko znova začne s treningi, razen če dva negativna testa v razmaku vsaj 24 ur pokažeta, da ni okužen. Igralci, ki so bili v stiku z okuženim, pa morajo v karanteno za sedem dni. Za zdaj ni jasno, ali je Bradley okužen in kdo vse pri Miamiju bo moral v karanteno. Pred tem so bili na listi poškodovanih Dragić (boleče desno koleno), Meyers Leonard (leva rama) in Kelly Olynyk (prepona), njihov nastop je bil že takrat vprašljiv, kar je morda pripomoglo k premajhnemu številu zdravih igralcev kluba.

Pandemija se zadnje dni širi po vse več klubih, Dallas Luke Dončića ima v karanteni štiri igralce, težave imajo tudi Celticsi. Trije igralci so že v karanteni, med njimi član prve peterke Tristan Thompson, dodatni testi so potrdili okužbo Jaysona Tatuma, zato so po pravilih lige v izolacijo morali še trije igralci, med njimi tudi drugi zvezdnik Jaylen Brown. Včeraj se je Bradley Beal iz Wizardsov že ogreval pred tekmo, ko je moral zaradi stikov s Tatumom tudi sam v izolacijo. Naslednji tekmec Miamija bi morala v torek in četrtek biti Filadelfija, ki je v soboto igrala samo s sedmimi igralci, saj so krilni center Mika Scotta v moštvo uvrstili samo zato, da so imeli kvoto osmih igralcev. Sedaj je vprašanje, ali bodo Floridčani tisti, ki bodo imeli dovolj igralcev za nastop.

To je šele druga preložena tekma v sezoni, prvo so morali preložiti že v prvem krogu, ko Houston ni imel dovolj igralcev za merjenje z Oklahoma Cityjem. Takrat so trije igralci imeli pozitiven ali nejasen rezultat testa, še štirje drugi pa so v skladu s protokolom prav tako morali v karanteno. Ker je bil eden od igralcev že prej poškodovan, nezadovoljni James Harden pa ni smel igrati zaradi kršenja pravil, so imeli na voljo samo sedem Rocketsov. Tiskovni predstavnik NBA Mike Bass je včeraj zagotovil, da so pričakovali odpovedi srečanj, "zato je sezona načrtovana temu primerno. Nimamo načrtov, da bi ustavili tekmovanja. Še naprej bomo ravnali v skladu z navodili zdravstvenih strokovnjakov ter svojim zdravstvenim in varnostnim protokolom."

Trener Miamija Erik Spoelstra je že v soboto opozarjal na resnost razmer. "Vse to je odsev razširjenosti virusa po državi. Številke naraščajo, to je realnost. Naša športna industrija je odločena, da nadaljuje (tekmovanja). To počnemo z vso najboljšo znanostjo in zavezanostjo pravilom, toda hkrati nas je prizemljilo, saj dogajanje ni v naših rokah," je skoraj preroško napovedal, kaj se lahko zgodi. "To je noro," se je Jimmy Butler že včeraj odzval na vse bolj razredčene vrste v NBA. "Vsi poskušamo ostati varni in se držati čim bolj stran od čim več drugih ljudi. Res je noro, koliko ljudi je že v karanteni." Podobni občutki so prevevali tudi Tylerja Herra, najboljši strelec sobotne tekme v Washingtonu je še pred novico o okužbi v svojem moštvu dejal, da "živimo v res zmešanih časih, ob vsem, kar se dogaja. To je nora sezona. Pa sem v svoji prvi kot novinec pristal v izoliranem okolju Orlanda. Tudi sedaj smo v nekakšni osami, čeprav ni zares osama. Zares zmešano, to je vse, kar lahko rečem."

Herro je eden od trojice Heatov, ki so že preboleli covid-19, poleg njega sta bila poleti okužena tudi Bam Adebayo in Kendrick Nunn, oba sta se lani z zamudo pridružila soigralcem v Orlandu. Nunn pa od takrat še ni dosegel ravni igre, ki mu je minulo sezono prinesla drugo mesto na listi najboljših novincev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slo_veter
10. 01. 2021 21.59
+0
zakaj se pa ne cepijo ? sam vprašam zdr. strokovnjake.
mokoiko
11. 01. 2021 09.25
tv1206802
11. 01. 2021 09.32
+1
Tocno to tudi mene zanima. Pa zanimivo je tudi, da so kolesarji ekipe Team Emirates raje vzeli kitajsko cepivo in z njim cepili celotno ekipo.