Šport

Neutrudni Miami v drugem polčasu do druge zmage

New York, 17. 09. 2020 21.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
10

Miami je moštvo, ki na videz izgublja tekmo, nato pa nenadoma plane mimo tekmecev in v zadnjih minutah iz njih iztisne zmago. Jimmy Butler je čakal do zadnjih šest minut srečanja, nato pa znova zablestel, Bam Adebayo je poganjal odlično tretjo četrtino, Goran Dragić je zadeval v ključnih trenutkih in bil najboljši strelec na igrišču.

Goran Dragić (desno) je bil v drugi tekmi najboljši strelec v obeh moštvih, Marcus Smart je po drugem porazu jezo znesel v garderobi.
Goran Dragić (desno) je bil v drugi tekmi najboljši strelec v obeh moštvih, Marcus Smart je po drugem porazu jezo znesel v garderobi. FOTO: AP

Miami je med rednim delom sezone pogosto igral consko obrambo, v končnici zelo redko. Nato so skoraj celotni drugi polčas tekme, v kateri so se zdeli povsem ukročeno moštvo, igrali v NBA ne ravno pogosto obrambni postavitvi, ki je povsem razorožila napad Bostona. Adebayo (21 točk, 4 podaje, 10 skokov) je po precej neučinkovitem prvem polčasu zablestel v tretji četrtini, šestkrat zabil žogo v obroč tekmecev in s petnajstimi točkami prinesel val energije, ki je ponesel celotno moštvo. Butler (14 točk, 3 podaje, 4 skoki, 4 ukradene žoge) je imel precej tih večer, nato pa znova v zadnjih minutah igral obrambo na vrhunski ravni. Dragić (25 točk, 5 podaj, 3 skoki) je zaokrožil prvo trojico Miamija, odlična igra slovenskega veterana je stalnica končnice, v kateri je najboljši strelec ekipe.

Tekma je končala hlad Kembe Walkerja (23 točke, 3 podaje 7 skokov), ki je znova začel zadevati, a so ga Heati v drugem polčasu dobro ustavljali. Hkrati so tudi sami imeli zlato roko, Duncan Robinson (18 točk, 4 podaje, 2 skoka) je imel težave zadnjih sedem tekem, tokrat je zadel polovico od ducata metov za tri. "Moram se prilagoditi, igrati bolj odločno in seveda zadevati," je pred tekmo razkril svoj načrt za drugo srečanje in ga nato izvrstno uresničil. "Soigralci so mi omogočili veliko metov," se jim je zahvalil za pomoč. Njegovi zadeti meti so odpirali prostor pod košem za Adebaya. "Z Duncanom se dopolnjujeva, najina igra hrani drug drugega," je center pojasnil simbiozo.

"Boston nas je resnično držal v prvem polčasu, nato je Bam začel narekovati ritem igre in nam dal potrebno energijo," je trener Miamija Erik Spoelstra pohvalil odličnega centra. Posebno mesto ima tudi za Dragića: "Včasih moraš nekaj ustvariti iz nič in Goranu je to resnično uspevalo." Lepe besede za svojega prijatelja je znova našel tudi Butler: "Goran je moj človek, res sem vesel, da je v istem moštvu. Ne briga ga statistika, pomembno mu je da, zmagamo. On je resnično naš vodja." Dragić mu je nemudoma vrnil kompliment: "Jimmy je vedno naš vodja, tudi danes, ko mu ni šlo kot vedno, a so bile njegova obramba in ukradene žoge ob koncu izjemno pomembne. Nihče nima velikega ega, vsak skuša odigrati najbolje, kot zmore, vedno znova pa nekdo stopi v ospredje."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po besedah Slovenca je filozofija moštva preprosta, "daj vse pod sebe, hkrati igraj z nasmehom na obrazu". Zato jih ob polčasu ni prevevala panika: "Razmišljali smo predvsem o obrambi, ta je bila v prvem polčasu obupna, preveč zlahka so dosegali koše." Tudi Butler je dejal, da "zmage prinaša obramba, to je naša igra", in še enkrat ponovil, da je moštvo zelo samozavestno, verjamejo drug v drugega ter vedo, česa so sposobni. "Včasih nam ne gre, a vemo, da bomo vedno našli pot do zmage." V isti sapi je opozoril, "nismo dosegli še ničesar, dve zmagi nas ne moreta zadovoljiti. Igrati moramo še bolje, drugače nam ne bo uspelo." Dragić pa je prepričan, da "dokler bomo igrali drug za drugega, imamo zelo veliko možnosti za finale."

Druga zmaga je zanj prišla na poseben dan, saj je Slovenija pod njegovim vodstvom 17. septembra 2017 postala evropski prvak. "Občutek je enak, izvrsten dan. In veliko lepih spominov," je dejal. Obenem se je zahvalil vsem navijačem, ki ostajajo pokonci pozno ponoči in zanj držijo pesti. "Hvala za podporo, skozi vsa ta leta. Upam, da bom lahko v Slovenijo prinesel pokal prvakov."

 

Znova počasen začetek Miamija

Walker, Bostonov veliki dolžnik zadnjih tekem, je srečanje odprl z uspešnim metom za tri in nakazal, da Miami čaka nova grožnja v napadu . A se je prebudil tudi dolžnik pri Floridčanih, Robinson je tekmo začel z dvema zaporednima trojkama. Tretjo je dodal Jae Crowder, v zadnjih tekmah najboljši ostrostrelec Heatov od daleč. Boston je svoje priložnosti iskal s prodori pod koš. Dragić je imel priložnost za prvi koš v protinapadu po ukradeni žogi, a je zgrešil polaganje v obroč. Nekaj kasneje je skušal izsiliti prekršek na črti za tri, piščalke so ostale neme, njegov met pa vseeno našel pot v koš. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Heati so po zadetih prvih petih metih za tri zgrešili naslednjih pet, nato je Robinson s svojo četrto trojko (v petih poskusih) popravil razmerje. Zvezdnik Jayson Tatum se je ob čvrsti obrambi Miamija, ki ga je silila k podajam, le počasi ogreval, toda proti koncu četrtine je začel s prodori pod koš in zadetki. Ti so Boston znova popeljali v vodstvo, trojka Marcusa Smarta ga je še utrdila. Dragićev koš je pomagal, da so Celticsi po prvem delu igre vodili le za tri točke (31:28).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Naš napadalni ritem je bil tokrat precej boljši, toda v obrambi moramo popraviti še veliko podrobnosti," je pred začetkom druge četrtine dejal trener Spoelstra. Boston si je s hitrimi prenosi žoge po zgrešenih metih Heatov ustvarjal priložnosti za neovirane mete, ko jih je nekaj zapored izkoristil in ušel za sedem točk, je Spoelstra ugotovil, da je čas za minuto odmora. Najstarejši Celtics Brad Wanamaker je s svojo drugo trojko nadaljeval rešetanje koša Miamija. Igralci v belem so začeli vračati s svojimi zadetki, a je Boston vsak zgrešen met kaznoval z uspešnim napadom in prednost povišali na trinajst točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spoelstra je drsenje v prepad skušal ustaviti z novo minuto odmora. Po njej je Adebayo vendarle zadel koš in popravil svoj precej majav met, na drugi strani je prerojeni Walker nadaljeval s serijo zadetkov. Natančni so bili tudi drugi Celticsi in se bližali dvajsetim točkam prednosti. V obrambi so Heate prisilili, da se jim je napad iztekel brez meta na koš in vse bolj je dišalo po porazu Floridčanov. Dragić in tokrat precej neopazni Butler sta poskrbela, da je bila razlika ob koncu prvega polčasa 13 točk (60:47), Heati pa so si še enkrat več pripravili zahtevno nalogo za drugi del.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preobrat tretje četrtine  

Dragić je s trojko popravil vtis, nata pa v obrambi ob prekršku nad Tatumom dobil močan udarec v brado. Trener Spoelstra je ugovarjal odločitvi sodnikov, toda ti so tudi po ogledu posnetkov vztrajali, da je Slovenec naredil prekršek, udarec pa je bil le postranska škoda. Peta trojka Robinsona je Miami približala na deset točk, v naslednjem napadu je v gneči pod košem Smart v glavo udaril soigralca Walkerja, ki je odkorakal v garderobo, a se nemudoma vrnil na igrišče. Boston je poskusil s consko obrambo, a je Adebayo dobil prosto pot za zabijanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prekršek Jaylena Browna nad Crowderjem, ko je ta metal za tri, je Miamiju prinesel štiri točke, nato je v protinapadu Adebayo dobil priložnost za še eno zabijanje in prednost Bostona je skopnela na štiri točke, trener Brad Stevens pa je vzel minuto odmora. Heati so tudi po njej nadaljevali svoj juriš, po 14. izgubljeni žogi Celticsov je Adebayo kljub prekršku znova zabil, nato pa zadel še prosti met. Conska obramba Miamija je razorožila Boston, razigrani Adebayo pa je svoje moštvo po dolgem času popeljal v vodstvo. Kelly Olynyk je ob izteku napada zadel trojko iz obupa, Dragić je prodrl pod koš in neutrudni Heati so ob koncu odlične tretje četrtine vodili za sedem točk (84:77).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stevens je ob začetku zadnje četrtine uspešno ugovarjal odločitvi sodnikov, ki so žogo prisodili Miamiju. Naslednji napad je Crowder z novo trojko izničil trud Celticsov. Ti so dobili novo darilo v obliki obrambnih treh sekund, ko je Olynyk predolgo stal v prostoru pod košem, in imeli prosti met. Miamiju so se kopičile osebne napake, kar je napovedovalo veliko prostih metov za Boston in morda težave ob koncu tekme. Vrnitev Walkerja v igro je prinesla njegovo hitro trojko in zaostanek zmanjšala na dve. Heatom je nato v napadu zmanjkalo časa za met, a so tudi Celticsi izgubili žogo. Serijo napak na obeh straneh je nadaljeval prekršek v napadu Tylerja Herra, nato je Brown le zadel in izenačil srečanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bostonova serija 15:2 jim je štiri minute pred koncem prinesla pet točk prednosti, a se je nenadoma prebudil Butler in srečanje je bilo znova izenačeno. Dragićeva prosta meta sta Miamiju prinesla dve točki prednosti, naslednji napad jo je z dolgo trojko minuto in pol pred koncem povečal na pet. Butler je z novo odlično obrambo prinesel protinapad in lahek koš za Crowderja, Brown je s trojko razliko znižal na štiri. Odgovor je znova imel Dragić, a je neutrudni Brown z novo trojko razliko znižal na le še tri. Butler je v napadu dobrih 23 sekund pred koncem izgubil žogo, a Boston ni izrabil priložnosti, tako da so Heati imeli deset sekund za napad.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Celticsi so naredili prekršek nad Butlerjem, ki je zadel oba prosta meta, Stevens pa je ob zaostanku petih točk in dobrih sedmih sekundah na semaforju skušal najti način, kako rešiti srečanje. Butler je z novo odlično obrambo ustavil napad Bostona in v drugem polčasu prerojeni Miami je znova našel pot do zmage (106:101).  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gullit
18. 09. 2020 14.00
+2
Bravo zlati kapetan. Le tako naprej, imate dobro ekipo ter zmagovalno mentaliteto ter dobro kemijo v ekipi tako da je možno vse.
PEACE
18. 09. 2020 10.11
+4
Ponos Slovenije, bravo
En procent
18. 09. 2020 09.37
+6
Prstan se bliža!
mike1968
18. 09. 2020 08.48
+15
Kakšno srečo imamo, da imamo dva taka super košarkarja kot sta Goran in Luka!!!
mike1968
18. 09. 2020 08.42
+15
Upam na finale Miami & Denver
mike1968
18. 09. 2020 08.41
+10
Goran MVP 💪💪💪❤️❤️❤️
krneki_123
18. 09. 2020 08.33
+29
Goran je srce in motor te ekipe, ampak ga ta črnska rasistična nba komaj omeni. Neverjeten je. Tako zelo bi mu privoščil naslov in sicer proti Denverju. To bi bil šok, če Denver izloči nadutega Brona in pokvari načrte nba veljakom. Mogoče nam Goran z Miamijem pripravlja novo pravljico. To bi bila pika na i njegovi karieri.
BellaCiao
18. 09. 2020 08.10
+20
Gogi = Car ? the dragon!
Mladi? Plasto
18. 09. 2020 08.02
+24
Goran car ....
motorist_mb
18. 09. 2020 08.01
+28
Gogi ruši vse...bravo pubec!