Šport

Boston je v tretje zasenčil bledi Miami

New York, 19. 09. 2020 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
6

Celticsi so izbruhe jeze po drugi tekmi pustili za sabo, na igrišču se jim je pridružil Gordon Hayward in v tretji tekmi finala na vzhodu so bili boljši od neprepričljivih Heatov. Obramba teh je bila tokrat razglašena, najboljši strelec Goran Dragić je imel tih večer, juriš ob koncu ni prinesel preobrata in z igrišča so odšli sklonjenih glav (117:106).

Finale vzhodne konference odlikuje zavzetost in trd boj do zadnjih sekund, Goran Dragić (zgoraj desno) pa je eden ključnih mož Miamija v boju z Bostonom.
Finale vzhodne konference odlikuje zavzetost in trd boj do zadnjih sekund, Goran Dragić (zgoraj desno) pa je eden ključnih mož Miamija v boju z Bostonom. FOTO: AP

"Ta tekma bo drugačna, občutek bo drugačen kot na prejšnjih dveh," je trener Miamija Erik Spolestra opozoril svoje varovance pred tekmo. A ti očitno niso slišali sporočila. Celticsi, ki so vedeli, da bi jih poraz potisnil v izjemno težaven položaj, saj se še nobeno moštvo ni izkopalo iz treh zaporednih porazov, so bili precej bolj odločni kot na prvih dveh srečanjih, imeli so odgovor na consko obrambo Heatov, svoj obroč so zagrizeno branili vseh 48 minut. "To je končnica, soočiš se z vsem, kar je pred tabo. Tokrat so igrali zelo silovito," je tudi Spoelstra pohvalil tekmece. Miami bo imel štiri dni časa, da prouči svoje šibkosti in strne vrste pred četrto tekmo, saj so jo zaradi križanja urnikov z ameriškim nogometom prestavili na sredo.

Dragić je bil tokrat tarča obrambe Bostona, nekaj časa ga je ustavljal njihov najboljši branilec Marcus Smart, kar se je poznalo z le dvema košema iz igre (ob desetih metih) in petimi izgubljenimi žogami, skupaj je dosegel 11 točk (in 5 podaj). Precej neopazen je bil tudi Jimmy Butler (17 točk, 3 podaje, 8 skokov), ki je znova začel zadevati šele ob koncu, a tokrat ni bilo prejšnjih točk njegovih soigralcev, ki bi mu omogočile preobrat. Miamiju so manjkali koši Jaeja Crowderja, ki je zadel le dva od desetih metov za tri, ni bilo energije s klopi Kellyja Olynyka, ki je zgrešil vseh šest metov. Svetla točka je bil novinec Tyler Herro, (22 točk), po srečanju je dejal, da se "vedno znova postavimo v položaj, ko moramo nadoknaditi zaostanek, to moramo popraviti. Imamo nekaj dni časa, ko se lahko osredotočimo na našo igro. Naša odločnost, naša zagrizenost pa nista vprašljivi."

Boston je imel štiri igralce z dvajset ali več točkami (Jaylen Brown 26, Jayson Tatum 25, Kemba Walker 21 in Smart 20), pri Heatih jih je poleg Herra presegel le Bam Adebayo (27 točk, 16 skokov). Odlični center je pokazal največ energije na igrišču.  "V obrambi smo preveč računali na Bama, da bo prekril naše napake in nam kril hrbet. Nismo uresničili naših nalog, nismo igrali, kot smo se dogovorili, nismo bili dovolj zagrizeni," je Butler ocenil srečanje. Tudi Dragić se je strinjal, da niso igrali najbolje, a svetlo točko ob porazu našel v tem, da kljub temu niso preveč zaostali. "Vemo, da moramo popraviti našo igro v prvem polčasu, obramba je bila tokrat slaba, Boston pa je na igrišče prišel bolj odločen, bolj zagrizen."

 

Slab zaključek prvega polčasa

Dragić in Adebayo sta srečanje začela s svojo uigrano kombinacijo, visoko podajo prvega za zabijanje drugega. Toda pobudo je imel Boston, s prodori pod obroč so luknjali obrambo in polnili koš, Heatom pa niso šli začetni meti od daleč. Celticsi so od samega začetka v obrambi zagrizeno pokrivali tekmece in onemogočali njihove akcije ter tako kot na prejšnjih dveh tekmah počasi gradili svojo prednost. Tako je trener Floridčanov Spoelstra po dobrih petih minutah igre vzel prvi premor za posvet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prve menjave so na igrišče prinesle Haywarda, ki zaradi zvitega gležnja ni igral skoraj pet tednov. S spretno podajo centru Danielu Theisu je brž pokazal, da ni pozabil osnov košarke. Bostonu met od daleč ni šel, toda brez težav so prihajali pod koš, kjer so ali zadeli ali končali na črti za proste mete. Tatum je ob koncu četrtine zadel šele drugo trojko za Celticse in prednost povečal na devet točk (31:22), Miami pa je znova drsel v luknjo, ki si jo skopljejo v prvem polčasu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Boston je na začetku druge četrtine ušel že za 11 točk, nato je Herro zadel dva meta zapored, s črte za tri se mu je pridružil tudi Derrick Jones Jr. Herro je še z dvema zaporednima trojkama nadaljeval vročo serijo in trener Celticsov Brad Stevens je segel po premoru, da ustavi zagon. Razburjanje Tatuma, ker sodniki niso dosodili prekrška nad njim, mu je prineslo dosojeno tehnično napako, Dragić je zadel kazenski prosti met. Tatum si je duška dal v protinapadu, ko je žogo zabil v koš Miamija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Herro je s težkim košem prek odličnega branilca Smarta rešil iztekajoči se napad in nadaljeval navdahnjeno igro. Sledila je njegova nova trojka in novinec Miamija je bil z 18 točkami daleč najboljši strelec na igrišču. Toda čvrsta obramba Bostona je Heate silila k izgubljenim žogam in lahkim košem Celticsov, ki so se odmaknili v dvomestno vodstvo. Odlične zadnje minute prvega polčasa so pomenile, da je Boston na odmor znova odšel z lepo prednostjo (62:50), vprašanje je bilo, ali bodo Heati še v tretje ponovili preobrat drugega polčasa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premalo energije za preobrat

Začetek drugega dela igre ni prinesel bistvenih sprememb, Boston je še naprej prodiral pod koš. Trojka Walkerja je nakazala, da bodo Celticsi morda začeli zadevati tudi od daleč, novinec Grant Williams je že naslednji napad to potrdil. Prednost je naraščala, Miami je namesto preobrata doživljal poglabljanje svojih težav, Spoelstra je skušal z minuto odmora najti rešitev. Prekršek Browna nad Crowderjem je prinesel nekaj vroče krvi, a se je hitro unesla, nato je naslednji napad drugi blokiral met prvega, a so sodniki menili, da je šlo za prekršek in eden boljših branilcev Miamija je dobil četrto osebno napako. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vse bolj jasno je bilo, da se je Boston odlično pripravil na consko obrambo kluba s Floride, poleg tega so Heati kazali precej manj energije kot na prejšnji tekmi. Spoelstra je segal globlje na klop in iskal igralce, ki bi poživili igro, Jones Jr. in Kendrick Nunn sta dobila nekaj več časa na igrišču, a preobrata ni bilo. Iskra upanja je bila vrnitev Dragića, ki je po neopaznem prvem polčasu poživil igro v napadu. Toda izgubljene žoge so znova izničile vse dobro delo in manj kot dvomesten zaostanek. Dragić je z zadetim prostim metom ob koncu četrtine prednost znižal na 15 točk (89:74), jasno je bilo, da Miami za morebitno zmago potrebuje vrhunskih zadnjih dvanajst minut. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trojka Haywarda in nato še Tatuma je pomenila 19 točk prednosti, Miami pa je še vedno igral omrtvičeno obrambo. V napadu so žogo podajali Adebayu, ta se je po dveh koših v tretje soočil z obrambnim zidom in zgrešil. Hayward je v napadu z ramo treščil Dragića v brado, sodniki so dosodili prekršek Slovenca, a je trener Spoelstra ugovarjal njihovi odločitvi. Po ogledu posnetkov so se strinjali z njim, a to ni kaj prida pomagalo Heatom, ki so tudi v napadu povsem izgubili ritem in niso več zadeli v obroč. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Duncan Robinson je s trojko prekinil serijo 15 zgrešenih metov od daleč, toda pet minut pred koncem je Boston vodil za 16 točk, Miami pa tokrat ni kazal energije moštva, ki je v zadnjih minutah preobrnilo prejšnji dve tekmi. Spoelstra je še z enim posvetom ob klopi skušal spodbuditi svoje varovance k morebitnemu zadnjemu jurišu na vse ali nič. Toda hiter met Robinsona od daleč je povsem zgrešil tarčo, igralni čas pa se je iztekal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miamija ne smeš nikoli povsem odpisati, zaostanek so na hitro znižali na devet, potem je Brown naredil pregrob prekršek v napadu in Robinson je imel dva prosta meta, a je prvega je zgrešil. Koš Adebaya je zaostanek Miamija znižal na pet točk, na drugi strani je Smart po prekršku zadel oba prosta meta in slabih 47 sekund pred koncem je bila razlika sedem točk. Herro je poskusil z dolgo trojko, ko je ta povsem zgrešila obroč, je bilo konec upanja. Miami je konec tekme odigral brez Butlerja, Boston pa je zadnje sekunde rutinsko pripeljal do pomembne prve zmage v seriji (117:106).


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drimtim
20. 09. 2020 09.06
-6
Boston bo v finalu.100%
glavni Baja
20. 09. 2020 09.13
+5
glavni Baja
20. 09. 2020 09.05
+6
jst vrjamem v Miami vročičo
AS1983
19. 09. 2020 20.52
-2
Tezko verjamem, da bo 4-0 za miami, niso tako dobri, boston ima sanse da zniza na 2-1 zaostanek
AL4444
19. 09. 2020 20.15
+13
Črnci nimajo šans proti Dragiću.