Šport

Boteru najdaljša etapa

Pariz, 23. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kolumbijec Santiago Botero (Kelme) je zmagovalec 15. etape dirke po Franciji od Vaison-la-Romaina do Les deux Alpesa. V skupnem seštevku še vodi Armstrong, ki ima več kot štiri minute prednosti pred Špancem Belokijem.

Na najdaljši etapi na letošnjem touru je bil drugi Belgijec Mario Aerts (Lotto - Addecco), tretje mesto pa je osvojil njegov rojak Axel Merckx (Domo - Farm Frites). Slovenec Martin Hvastija (Alessio) je sicer večino etape odpeljal zelo dobro, saj je bil udeležen v danes najdaljšem pobegu, vendar mu je v zadnjem vzponu zmanjkalo moči in je na koncu zasedel 33. mesto.

15. etapa je bila z 226,5 kilometri tudi najdaljša na francoski pentlji, hkrati pa četrta od petih, ki so se končale z zaključnim vzponom. Tokrat so se kolesarji morali povzpeti na 1644 metrov visok Les deux Alpes, kjer je Italijan Marco Pantani leta 1998 preobrnil dirko v svojo prid.

Potek etape

Zmagovalec Santiago Botero
Zmagovalec Santiago Botero FOTO: Reuters

Začetek etape, v kateri je bilo kar sedem gorskih ciljev, je bil zelo dinamičen, saj so kolesarji v eni uri prevozili kar 48 kilometrov. Takšen tempo je narekovalo devet ubežnikov, med njimi tudi Francoz Laurent Jalabert, vendar jih glavnina na čelu z ekipo Lampre - Daikin ni spustila predaleč.

Večjo razliko je uspelo narediti naslednjim sedmim ubežnikom, med katerimi je bil tudi Hvastija. Ti so si nabrali skoraj enajst minut prednosti in jo tudi uspešno branili, saj med ubežniki ni bilo nobenega "Kavboju" posebno nevarnega kolesarja. Armstrong je namreč v ozadju nadzoroval le najnevarnejša Belokija in Litvanca Raimondasa Rumsasa (Lampre - Daikin).

Ubežniki so tudi zaključni vzpon, ki sicer ni tako zahteven kot Mont Ventoux, začeli z devet minutno prednostjo in na začetku složno delovali, potem pa je tempo pospešil Botero, ki se je otresel tudi Merckxa, ki je do tedaj dobil vse gorske cilje, in Aertsa. Botero je z močnim tempom povečeval prednost pred zasledovalcema in na koncu zmagal s slabima dvema minutama prednosti pred Aertsom, pol minute za njim pa je v cilj prišel še Merckx.

V sredo je na sporedu 16. etapa od Les deux Alpesa do La Plagna, dolga 179 kilometrov.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8