Šport

Ljubljanski zmaj z ognjem zadnje četrtine ožgal Chicago

New York, 13. 03. 2021 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
13

Goran Dragić je v zadnjih dvanajstih minutah tekme proti Chicagu postal junak Miamija, saj so njegovi meti serijsko leteli skozi obroč. Dvajset točk v eni sami četrtini je bilo preveč za domače moštvo, ki je Slovenca skušalo ustavljati z menjavanjem branilcev, a ni pomagalo. Skupaj z Jimmyjem Butlerjem sta prinesla dvajseto zmago za Miami (101:90).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Jimmy Butler (levo) in Goran Dragić v dneh, ko še nista ob kavi razdirala šal.
Jimmy Butler (levo) in Goran Dragić v dneh, ko še nista ob kavi razdirala šal. FOTO: AP

"Goran je udeleženec tekme zvezdnikov (pred tremi leti), evropski prvak, ko začuti, da moštvo potrebuje nekaj, lahko seže v svojo globko zakladnico izkušenj in popelje celotno ekipo. To smo potrebovali, tekma se je valjala v blatu, Goran pa je bil izjemen," je trener Erik Spoelstra opisal eksplozijo Slovenca. Dragić (25 točk, 5 podaj, 7 točk) je bil v prvem polčasu komaj opazen, "bil sem preveč pasiven, (Tomáš) Satoranský je igral dobro obrambo, ves čas je bil zalepljen name. Zato sem bil jezen nase in v drugem polčasu igral precej bolj napadalno. Jimmy mi je rekel 'potrebujemo te, potrebujemo koše druge peterke', in ubogal sem ga." Butler (28 točk, 8 podaj, 3 skoki, 4 ukradene žoge, blokada) je večji del tekem nosil glavno breme in v prvih treh četrtinah dosegel 25 točk, v zadnji pa je bil le še gledalec ob neustavljivem Slovencu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spoelstra je po tekmi zanj dejal, da je postal "strelec svetovne ravni, igralec, ki lahko igra tudi brez žoge." Po njegovih besedah se mora vsak, ki dolgo igra v ligi, prilagoditi in Dragić je to naredil. "Na igro gleda kot na šahovsko desko in skuša najti slabosti v obrambi ter jih izrabiti. Predvsem pa je močno izboljšal svoj met," je ocenil trener. Podobno je po tekmi razmišljal tudi Dragić, "ko si mlad, imaš precej več energije, igraš na drugačen način, vse skušaš narediti hitro. Ko si starejši, lažje prebereš položaj na igrišču, zato je tudi igranje nekoliko lažje, saj porabiš manj energije." To ni bilo prvič, da je Dragić eksplodiral v drugem polčasu, maja 2010 je kot suhljati fant v dresu Phoenixa presenetil San Antonio ter jim v polfinalu zahodne konference nasul 26 točk, 23 v zadnji četrtini. "Ko si tako osredotočen, je občutek krasen. Vedno, ko vržeš, gre žoga v koš," je dejal. Njegovo igro je pohvalil tudi Butler, a vseeno ni bil povsem zadovoljen, "želim si, da bi vsaj enkrat zabil žogo. Ko bom to videl, potem bom vedel, da je z nami pravi zmaj."

Goran Dragić vs Chicago
Goran Dragić vs Chicago FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja

Bullsi so srečanje začeli z meti za tri, zadela sta najboljša strelca, najprej Lauri Markkanen, za njim Zach LaVine. Pri Miamiju se je ogreval njihov ostrostrelec Duncan Robinson, ki je zadnji tekmi metal pod svojim povprečjem. Brez centra Bama Adebaya, ki privablja obrambo pod obroč in jo razredči na črti za tri točke, nato pa podaja izpod koša, je igra za strelce od daleč nekoliko težja. Robinsonovi trojki sta bili dobro znamenje, saj njegova dobra igra od daleč odpira prostor drugim Heatom. Bullsi so odgovorili metom od daleč Patricka Williamsa, v drugo je od daleč zadel tudi LaVine. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami je imel že v začetku tekme razpoloženega Butlerja, dodatno motiviranega z vrnitvijo v svoj prvi klub. Trojko je dodal tudi Kendrick Nunn, ki je nekaj kasneje od daleč zadel ob izteku napada in Miami je imel začetno pobudo. Dragić je vstopil na slabi polovici četrtine in se v statistiko vpisal s skokom v obrambi, nato lepo podal Tylerju Herru za prodor do obroča. Druga peterka gostov ni imela natančnosti prve, a so bili podobno nenatančni tudi domači igralci. Zadnji zadetek je dosegel Chris Silva in Miami je po prvi četrtini vodil za osem točk (29:21).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Heati so tudi drugo četrtino nadaljevali v strelskem krču, prvi koš je Silva ob podaji Dragića dosegel šele po poltretji minuti. Pet točk Garretta Templea je domačim pomagalo, da so prednost gostov znižali na pet pred vrnitvijo Bulerja in drugih članov prve peterke. Dolga trojka Kellyja Olynyka je povrnila nekaj napadalne ostrine, a je tudi Denzel Valentine zadel od daleč in prednost gostov je počasi hlapela. Trojka Cobyja Whitea jo je znižala na le dve točki, po njej je LaVine s prekrškom v napadu dobil tretjo osebno napako in moral sesti na klop. Obe moštvi sta se mučili z neuspešnimi poskusi, da bi žogo vendarle spravili v obroč, a jima ni in ni uspevalo. Markkanen je v zadnjih sekundah druge četrtine le zadel in tekma je bil izenačena (42:42). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas je po nekaj zgrešenih metih začelo polaganje Olynyka na koš, ko je poskusil še drugič,  mu ni več uspelo. LaVine je znova izenačil srečanje, Robinson pa ob izteku napada z dolgo trojko znova prinesel pobudo gostom. Butlerjeva ukradena žoga je dodala še dve točki, pri Chicagu se je vse bolj ogreval LaVine. Naveza Olynyka in Butlerja je tokrat delovala odlično za podaje prvega nad obroč in zabijanje drugega, Markkanen pa je z dvema metoma od daleč pljusnil nekaj hladne vode na vse bolj vroč Miami. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Butler je v protinapadih pridno zbiral točke, toda razigran je bil tudi LaVine in njegova trojka je znova izenačila srečanje. Dragić, ki je vstopil sredi tretje četrtine, je prvič  zadel ob svojem tretjem metu, za tri točke. A LaVine je bil vse bolj natančen in z novo trojko znova poravnal rezultat. Naslednja je Chicago prvič na tekmi popeljala v vodstvo. Zadnji koš v četrtini je pripadel Slovencu, ki znova ni imel strelsko izdatnega večera, z drugim zadetkom pa je goste popeljal v vodstvo za dve točki (70:68).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Petje mrežice je na začetku zadnje četrtine pozdravilo četrto trojko Robinsona, Dragić je protinapad končal s trdim padcem ob prekršku, a ga je preživel brez hujših posledic in zadel oba prosta meta. Takoj nato je zadel še za tri točke, še eno trojko dodal v naslednjem napadu in Miami je imel devet točk prednosti. Podaja Slovenca izpod obroča Robinsonu je prinesla nove tri točke, ljubljanski zmaj pa je nendadoma bruhal ogenj, saj je naslednji napad znova zadel, tokrat za dve. Minuta odmora ga ni ohladila, Heati so še samo podajali Slovencu, ki je bil neustavljiv. Miami je doživljal eno najboljših predstav zadnje četrtine, ustavila ga je šele utrujenost. Ko je zadihanemu Dragiću nekoliko zmanjkalo moči, je vskočil Butler, ki je dotlej le opazoval slovensko simultanko. Ob koncu so gostje udobno zmagali za enajst točk (101:90).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smešno
13. 03. 2021 20.53
Naš legendarni Zlati kapetan Gogi. Kot vino. Bolj star, bolj dober.
pepithesailor
13. 03. 2021 14.16
+0
Saj vem, vsulo se bo name in to kar imam za povedati - "Ljubljanski zmaj z ognjem zadnje četrtine ožgal Chicago" od g.Kopušarja?? Ma, od kod vam take cvetke? Fant špila košarko (in to dobro) a služi denar, je "gastarbajter". Torej, kaj se imamo slovenceljni kititi z njegovim perjem? 24ur.com nenehno šopa z Dragićem, Dončićem, Kopitarjem a domače športnike postavlja v drugi plan. Zaključek - tak "nacionani ponos" je kratkomalo patetičen, kot nacija bi potrebovali več nacinalnega zavedanja v drugih sferah (kultura, politika, izobraževanje in socialna zavest). Pa lep dan želim.
krneki_123
13. 03. 2021 14.02
Miami počasi prihaja na svoje. Ko bodo v popolni postavi imajo spet velike možnosti za preboj v finale in osvojitev naslova.Še vedno sem prepričan, da bi dobili lanski finale, če ne bi bilo Goranove poškodbe.
delomrznež
13. 03. 2021 11.47
+4
Bravo kapetan !!!!!!
franci1972slo
13. 03. 2021 11.17
+2
Goran Dragić je najkoristnejši slovenski košarkar trenutno.
realmadrid the best
13. 03. 2021 11.40
+1
2. 1 je Dončić(trenutno)...Skupno pa Gogi
franci1972slo
13. 03. 2021 12.51
+1
Dončić sigurno ni najbolj koristen. Daj Gogiju toliko minut in metov kot Dončiću pa boš videl. Dončić je pač marketinško zanimiv, kar posledično pomeni, da lahko na igrišču počne kar hoče in si nabija statistiko tudi če to ni najboljše za ekipo. Dončić povprečno vrže 21 metov na tekmo (7,5 za tri), Gogi pol manj. Tako da o Dončiću lahko govorimo kot o boljšem strelcu, nikakor pa ne kot o koristnejšem igralcu.
NisteResni
13. 03. 2021 16.29
+1
Zamenji Dragic pa Doncica pa bos vidu kdo je bl koristn... pa vso spostovanje do dragica sam tamau je nivo visje
DaDo77
13. 03. 2021 10.51
+4
Bravo Dragić 🐲 🔥
radar
13. 03. 2021 09.26
+10
Bravo Goran. Z veseljem spremljam njegove igre in se vedno vsaj malo upam, da se vrne v reprezentanco....
PEACE
13. 03. 2021 08.37
+15
Bravisimo Goran, smo veseli
mr_cat
13. 03. 2021 08.31
+8
Đizus kk naslov😂😂🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
AS1983
12. 03. 2021 21.17
+24
Butler MVP Miamija, velemojster, naš Gogi rutina-prekaljen mojster