Šport

Cancellara še vodi

Pariz, 12. 07. 2007 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Franciji je Filippo Pozzato. Tadej Valjavec si je prikolesaril 28. mesto.

Veselje Filippa Pozzata (na desni).
Veselje Filippa Pozzata (na desni). FOTO: Reuters

Čeprav je bila peta, 182 kilometrov dolga etapa kolesarske dirke po Franciji od Chablisa do Autuna nekoliko težja od prejšnjih, jo je vseeno odločil sprint velike skupine. V njem je bil najboljši kolesar Liquigasa, Italijan Filippo Pozzato, ki je imel v zadnjih metrih več moči od trikratnega svetovnega prvaka Španca Oscarja Freirea (Rabobank), tretje mesto pa je zasedel moštveni kolega edinega slovenskega predstavnika Tadeja Valjavca - etapo je kot 28. končal v glavnini -, pri Lampreju, Daniele Bennati. V skupnem seštevku je vodstvo zadržal Švicar Fabian Cancellara (CSC), Valjavec je z zaostankom minute in 14 sekund že na 44. mestu.

Prve štiri etape letošnjega Toura niso vsebovale zahtevnejših vzponov, v peti pa so kolesarji vsaj delno lahko okusili napore, ki jih čakajo v naslednjih dneh (prva alpska etapa je sedma). Prav zaradi osmih vzponov druge tretje in četrte kategorije so bili rezultati nekoliko drugačni kot prve štiri dni, saj sprinterji, kot so Robbie McEwen, Tom Boonen in še nekateri na zadnjem, 3,4 kilometra dolgem vzponu niso zmogli ritma glavnine in so zaostali. Za zmago se je tako "udarilo" le 73 kolesarjev, najmočnejši med njimi pa je bil 25-letni Italijan Filippo Pozzato, ki je na svoji tretji dirki po Franciji zabeležil drugo etapno zmago. Prvič je bil najboljši pred tremi leti. "To je bila prva etapa, v kateri sem lahko pomislil na zmago, vesel pa sem, da so se misli spremenile v uspeh. To pa predvsem po zaslugi moštva," je na cilju dejal 184 centimetrov visoki in 76 kilogramov težki zmagovalec lanske dirke ProToura Milano-San Remo.

Etapa je vsebovala tudi dramatične dogodke, ki bi lahko vplivali tudi na končni vrstni red. Zato sta zaslužna predvsem kolesarja Astane Nemec Andreas Klöden in Kazahstanec Aleksander Vinokurov, verjetno celo prva favorita letošnje dirke. Oba sta med etapo padla, toda Nemec, lani tretjeuvrščeni, je s pomočjo Daniela Navarra in Paola Savoldellija glavnino ujel, kar Kazahstancu pozneje ni uspelo. Na cilj je prišel z zaostankom minute in 20 sekund, kar bi lahko zmanjšalo njegove možnosti za končno zmago. Padec bi lahko bil usoden tudi za Kloedna. Sekund ni izgubil, a se je za razliko od Vinokurova pri padcu poškodoval in vprašanje je, če bo dirko sploh lahko nadaljeval. "Smo v velikih skrbeh. Sumimo, da si je pri padcu zlomil trtico. Je že v bolnišnici, tako da bodo zdravniki odločali, kako in kaj naprej," je bil slabe volje direktor moštva Marc Biver, ki je za vsak slučaj na preglede v bolnišnico poslal tudi Vinokurova.

Danes je bil najbolj aktiven kolesar domačega moštva Cofidis Sylvain Chavanel. Že v uvodu je pokazal veliko željo za napadom, pobeg pa mu je uspel na 20 kilometru, od glavnine se je odlepil skupaj z rojakom Williamom Bonetom in Belgijcem Phiolippom Gilbertom. Ubežna trojka je imela že 14 minut prednosti, a ji to po pričakovanju ni uspelo zadržati. Chavanel se zaradi tega ni dosti obremenjeval, saj je cilj izpolnil, moštvenemu kolegu Stephaneu Augeju je slekel majico najboljšega na gorskih ciljih. Do spremembe je prišlo tudi v točkovanju za najboljšega po točkah, zeleno majico je prevzel Nemec Eric Zabel - sicer stari znanec majice najboljšega sprinterja, saj je s Toura že šestkrat odšel v zelenem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.