Šport

Carolina že v finalu

New York, 14. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ameriški hokejski ligi NHL se je Carolina z zmago nad Montrealom uvrstila v finale na vzhodu, branilci naslova iz Colorada pa so premagali San Jose z 2:1 in izsilili odločilno sedmo tekmo.

Tako sta v ligi NHL znana dva finalista konferenc, Carolina in Detroit. San Jose je imel v domači dvorani v Kaliforniji idelano priložnost za prvo, zgodovinsko uvrstitev v konferenčni finale. V Compaq centru se je zbralo 17.146 gledalcev, ki so pričakovali samo eno - zmago svojega moštva. Doživeli pa so nekaj povsem nepredvidenega. Poleg tega, da jih je Peter Forsberg slabe tri minute po koncu rednega dela "prebudil" iz sanj o finalu, so se v tretji tretjini soočili z eno največjih nevarnosti zahodne obale, potresom. Premikanje zemeljskih skorij je bilo tako močno, kot pred leti v slovenskem Posočju, toda očitno je bila tekma tako napeta, da ga vsi gledalci niso občutili.

"Naši hokejisti so bili ravno v napadalni tretjini, ko sem začutil, da se stol premika. Najprej sem pomislil na potres, a ko sem videl, da se nihče ne vznemirja, sem ostal miren in naprej spremljal tekmo," je dejal gledalec Bob Bibley. Veliko bolj se je potresa ustrašil nek prodajalec kokic in pijače. "Iznenada sem polil pijačo, najprej sem mislil, da sem narobe stopil in klecnil, toda hitro mi je bilo jasno, da nekaj ni v redu. Odhitel sem proti izhodnim vratom in mislim, da sem tisti ženski pozabil računati prigrizek in pijačo." Igralci na ledu niso občutili ničesar. Peter Forsberg je za potres izvedel šele na novinarski konferenci po tekmi in dejal: "Kaj pravite, da je bil potres? Verjetno mislite, da smo igrali preveč čvrsto."

Veselje hokejistov Caroline
Veselje hokejistov Caroline FOTO: Reuters

V Kanadi so tla veliko bolj mirna, led pa dovolj gladek, da so gledalci videli kar deset zadetkov, večino v vratih njihovega ljubljenca Joseja Theodorja. Tekma je bila praktično odločena že v prvem delu, ki so ga gostje začeli z dvema zadetkoma Erika Cola v prvih 3 minutah in 33 sekundah ter zaključili še s tremi uspešnimi akcijami, torej vodstvom s 5:0. Za Carolino je bila to šele prva zmaga proti Montrealu v šestih medsebojnih dvobojih v končnicah potem, ko so v ligo vstopili leta 1979 kot Hartford Whalers. Pred petimi leti so se preselili v Severno Carolino. Carolina se bo v finalu pomerila z zmagovalcem dvoboja med Toronto in Ottawo, kjer je rezultat 3:3 v zmagah, odločilna sedma tekma pa je na sporedu iz torka na sredo po srednjeevropskem času.

Izida:

vzhod:

Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes 2:8

- Carolina se je s 4:2 v zmagah uvrstila v konferenčni finale.

zahod:

San Jose Sharks - Colorado Avalanche 1:2 (podaljšek)

- izid v zmagah je izenačen na 3:3.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA