Šport

Mavericksi so preživeli preobrat Celticsov v zadnji četrtini

New York, 31. 03. 2021 21.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
8

Srečanje v Bostonu se je po prvem polčasu, ki so ga gostje ob odlični igri Luke Dončića dobili za 19 točk, zdelo precej neenakovredno, a so domači pokazali, da so zmožni tudi med tekmo zasukati svojo igro. Z odločno obrambo v zadnji četrtini so ustavili napad Mavericksov, ti pa so se na koncu z metanjem prostih metov za las izvlekli (113:108). Dončić je dosegel 36 točk, od tega sedem trojk ter imel ob tem še osem skokov in pet asistenc.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Boston je osredotočil obrambo na Luko Dončića (z žogo), a ni pomagalo.
Boston je osredotočil obrambo na Luko Dončića (z žogo), a ni pomagalo. FOTO: AP

Vodstvo športne televizijske mreže ESPN je tri četrtine verjetno vihalo nosove nad dogajanjem v Bostonu, ko je Dallas brez težav trdno držal vse niti v svojih rokah. Nato je ob trdi obrambi Celticsov in nekaj izgubljenih žogah prednost izpuhtela in gledalci so bili priča napeti končnici, v kateri so Mavericksi z natančnim metanjem prostih metov Jalena Brunsona (21 točk, 3 podaje, 5 skokov, ukradena žoga) odnesli celo kožo. "Priča smo bili toliko dogajanja, da ga je težko na kratko povzeti, na koncu je to zelo dobra zmaga. Vsakokrat, ko Boston premagaš dvakrat v enem letu, je to precej dobro," je bil trener Rick Carlisle kljub tesnemu zaključku zadovoljen z razpletom. "Ob koncu, ko je bilo tesno, smo zdržali pritisk. Naredili smo nekaj napak, preučili jih bomo jutri, a smo v večini primerov odigrali dobro. Luka je imel izvrstno tekmo," je na kratko opisal početje Slovenca.

Luka Dončić vs Boston
Luka Dončić vs Boston FOTO: Sofascore.com

Dončić (36 točk, 5 podaj, 8 zmag) je imel znova enega tistih večerov, ko tekmece kljub podvojeni obrambi spravlja v obup. Že v prvem polčasu je dosegel 24 točk, po njegovih besedah pa sta bila prav dober napadalni ritem in čvrsta obramba prvega dela ključ za zmago ob koncu. Sedem njegovih metrov za tri točke kaže, da je premagal negotovost zadevanja od daleč iz začetka sezone. "Veliko vadim met, za mano je veliko ponovitev. Ampak glavna je samozavest, ta je sedaj tukaj," je opisal zanesljivost izza črte za tri točke. Tokrat mu je pomagal Brunson, ob njegovi dobri igri se obramba ni mogla preveč osredotočiti na Slovenca. Kristaps Porzingis (19 točk, 2 podaji, 8 skokov 2 ukradeni žogi, 3 blokade) je v zadnji četrtini ob izjemno nizki postavi Bostona odigral le dobri dve minuti. "Še ko sem ga poslal v igro, me je vprašal: 'Ali si prepričan?'," je Carlisle opisal, da je Latvijec dobro razumel dogajanje na igrišču.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dobro delo je opravil tudi Dorian Finney-Smith (11 točk, 9 skokov, 2 ukradeni žogi), ki je imel nalogo ustaviti Jaysona Tatuma (25 točk, 3 podaje, 9 skokov, 3 ukradene žoge). Najboljši strelec domačih je tako zadel le deset od 24 metov, zaradi česar je Finney-Smith dobil pas najboljšega obrambnega igralca pri Dallasu. "Tisti, ki smo bili tukaj tudi lani, se spomnimo vseh srečanj, ki smo jih predali. Letos nočemo takšnih razpletov ... Včasih bodo tekme grde, toda sedaj je težko zmagovati, zato bomo pobrali vse (zmage)," je zagotovil ob koncu. Podobno so upali v Bostonu, ki se na vzhodu muči sredi lestvice. A 24 točk Jaylena Browna (podaja, 4 skoki, 4 ukradene žoge), 22 točk Kembe Walkerja (6 podaj, 5 skokov, ukradena žoga, a le sedem zadetih metov od 19 poskusov) ter 17 Marcusa Smarta (7 podaj, 5 skokov, 2 ukradeni žogi, blokada) na koncu ni bilo dovolj.

Potek srečanja

Srečanje se je začelo z nekaj težavami ob sodniškem metu, ki so ga morali ponoviti še dvakrat, preden se je Boston zapodil v prvi napad. Dallas je ob koših Dončića in Porzingisa ter trojki Finneyja-Smitha pobegnil v začetno vodstvo. Ublažil ga je Brownov met od daleč, Dončić in Porzingis pa sta nadaljevala začetni zagon, ki ga je napajala predvsem nenatančnost Celticsov. Slovenec je zadel prvo trojko in pokazal, da njegov met skozi sezono vse bolj zori.  Evan Fournier je po težavnem ponedeljkovem začetku v dresu Bostona, ko je zgrešil vseh deset metov proti Pelicansom, dosegel prvi točki za novo moštvo in bil deležen aplavza občinstva v dvorani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj zgrešenih poskusov je kljub trojki Josha Richardsona pomagalo domači ekipi pri nižanju zaostanka, saj je od daleč zadel tudi Smart. Dodal je polaganje na koš, ko je obramba Dallasa pozabila nanj. Porzingisova trojka je začela mini serijo gostov, Brunson je prodrl do obroča in žogo položil vanj, Latvijec dodal še dva prosta meta, nato je do obroča prodrl Tim Hardaway mlajši. Po nekaj zgrešenih metih na obeh straneh sta novi točki za Boston prinesla šele prosta meta Paytona Pritcharda. Dončić je z drugo trojko skušal poglobiti težave Celticsov, a je Pritchard postal odrešenik s klopi, ko je odgovoril z metom izza črte za tri točke. Zaporedoma izgubljeni žogi Brunsona in Dončića sta prinesli hitre štiri točke za domače, četrtino sta končala prosta meta Slovenca. V drugo je zadel in gostje so vodili za pet točk (30:25).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moštvi sta potrebovali skoraj dve minuti druge četrtine, preden je Trey Burke s trojko le zatresel mrežico enega od košev. Na začetku precej neopazni Tatum je po dveh zadetih prostih metih dodal trojko in Boston je bil znova blizu. Zadel je tudi Furnier, ki se je očitno otresel treme, a je Finney-Smith z metom od daleč pognal Dallas. Trojko je dodal tudi Nicolò Melli, ki je očitno hitro dobil zaupanje trenerja Carlisla, saj mu je namenil veliko minut z drugo peterko. To je vodil Brunson, ki je dvakrat zapored ponovil vajo, kako prodreti skozi obrambo in žogo položiti v obroč. Med njegova koša je Luke Kornet vrinil zabijanje za Boston, pokazal je tudi nekaj obrambne spretnosti, ko je blokiral met Hardawaya. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je odbijal napade Celticsov in ohranjal dvomestno prednost, Dončić jo je ob vrnitvi na igrišče še povečal s trojko, od daleč je zadel tudi Richardson. Serijo dolgih metov je nadaljeval Brunson in ob devetnajstih točkah zaostanka je trener domačih Brad Stevens z minuto odmora skušal ustaviti zagon Mavericksov. Ta ni ustavila Slovenca – z dvema metoma ob koraku nazaj, najprej za dve, nato za tri točke, je prednost narasla na več kot dvajset točk. Po koših Tatuma in Browna je ponovil vajo še za svojo peto trojko. Koš Walkerja je Boston odrešil zaostanka za dvajset točk ob izteku prvega polčasa (64:45).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je drugi polčas odprl s košem Porzingisa, Celticsi pa so svojo nemoč izražali z vse ostrejšo obrambo. Igra je ob prekrških na obeh straneh zdrsnila k izvajanju prostih metov, dokler ni šesta trojka Dončića osvežila napad Mavericksov. Porzingis je prestregel podajo Walkerja in v slogu branilcev žogo vodil med domačima obrambnima igralcema, protinapad je zaključil Finney-Smith. Walker se je odkupil z metom za tri točke, po izgubljeni žogi Kleberja je še eno trojko dodal Brown, nato je  v obrambi učinkovito ustavil Richardsona. Walker je dodal še en koš in klop Dallasa je zahtevala minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prebujeni Celticsi so nadaljevali počasno zmanjševanje prednosti gostov. Trener Stevens je ugovarjal prekršku Wagnerja nad Porzingisom, sodniki si po ogledu posnetkov niso premislili, Latvijec pa je zadel drugi prosti met. Brown si je v nepravem trenutku privoščil slabo podajo, ki jo je Brunson spremenil v dve točki. V kotu pozabljeni Latvijec je s trojko razliko znova zvišal na dvajset točk, a se je tudi Brown odkupil za prejšnjo napako z metom od daleč. Tatum je dvakrat zapored kaznoval slabi podaji Dončića, a je Pozingis s tretjo trojko ustavil nalet. Dončić je nato vtis popravil s spretnim vodenjem žoge med tremi branilci in na koncu dobil dva prosta meta. Pri Bostonu se je razživel Tatum, z Brownom sta skušala preobrniti potek srečanja. Toda iz kota je priletela trojka Hardawayja in Dallas je pred zadnjo četrtino vodil za 17 točk (90:73).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Celticsi so s košema Smarta in Fournierja začeli iskati pot do košev znotraj rakete. Podobno so se odzvali gostje, Dončić je pod obročem našel Kleberja za zabijanje Nemca. Korner in Brunson sta hitro izmenjala polaganja na koš za svoji ekipi, Walker je zadel prosta meta, Brunson pa dodal še eno polaganje. Tekma se je razživela, Smart pa je z metom od daleč dal vedeti, da še zdaleč ni odločena. Po novi izgubljeni žogi gostov je Walker v protinapadu zadel, zraven pa ob prekršku dobil še prosti met. Devet minut pred koncem je bila razlika le še devet točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brunson in Hardaway sta z lepo igro pod košem pridelala nov koš, nato Dončić ni izrabil zgrešenega meta domačih, saj je pozabil na uro in se je napad iztekel med njegovim preigravanjem. Slovenec je nato izgubil žogo, po trojki Pritcharda pa naredil prekršek v napadu. Jezo je razmeroma blago znesel nad sodnikom, ki ga je kaznoval še s tehnično napako. Koš Walkerja je razliko znižal na sedem točk, Dončić je sedel na klop, Finney-Smith pa z metom za tri točke prinesel nekaj olajšanja za goste. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je bil nekaj časa brez obeh svojih zvezdnikov na parketu, ob njuni vrnitvi pa je Dončić izgubil žogo in Tatum je zaostanek znižal na šest točk. Slovenec je zadel dolgo trojko, toda tudi Brown je bil natančen izza črte za tri točke. Boston je igral odlično obrambo, tako da je Dončić ob izteku časa poskusil z novo dolgo trojko, ki pa je zgrešila tablo. Na srečo Dallasa tudi Celticsi niso zadevali, Slovenec pa je ob prekršku Walkerja dobil tri proste mete in zadel dva. Boston je skušal s hitro igro in trdo obrambo preobrniti tekmo, zadela sta Walker in Tatum, a je vmes tudi Brunson našel pot do koša. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trojka Walkerja je razliko znižala na štiri točke, nato so z odličnim pokrivanjem ukradli žogo Richardsonu in po košu Smarta je 16 sekund pred koncem Dallas vodil le še za dve. Po prekršku nad Brunsonom je ta zadel oba prosta meta, Celticsi pa so imeli 11 sekund, da najdejo vsaj štiri točke za izenačenje. Met za tri Smarta je zgrešil cilj, a je pobral odbito žogo in po prekršku zadel prvi prosti met. Drugega je namenoma zgrešil, toda poskus  je bil preočiten in žoga je pripadla Dallasu. Znova je bil tarča prekrška Brunson, znova je zadel oba meta in tekma je bila zapečatena (113:108).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Pretreseni Redick

Ugibanja, da Redick ni bil ravno navdušen nad prestopom, so se izkazala za resnična. Na svojem podcastu The Old Man and the Three je dejal, da ga je ta pretresel. "Bil sem šokiran. Presenečen. Tega v tem trenutku nisem pričakoval. Ne gre za omalovaževanje Mavericksov, toda nikoli niso bili eno od moštev, o katerih smo se pogovarjali. Zato sem bil nekoliko pretresen." Prvič se bo z vodstvom in igralci srečal v četrtek, ko bodo prispeli v New York pred petkovo tekmo s Knicksi. Redick namreč živi v Brooklynu, kjer okreva po poškodbi desne pete, in še ni nared za redno vadbo in igranje. Po njegovih besedah naj bi mu podpredsednik Pelicansov David Griffin obljubil, da mu bodo našli klub, ki mu bo najbolj ustrezal, če mu ne bo všeč v New Orleansu. "Očitno ni držal besede," mu očita. Njegova želja naj bi bil Brooklyn, še posebej ker bi to močno povečalo možnosti, da 15-letno kariero okrona z naslovom prvaka. Sedaj pravi, da je Dallas "ena od vodilnih organizacij. Mislim, da je Rick (Carlisle) eden najboljših trenerjev ... To je priložnost za igranje z Luko in Kristapsom, še dvema izvrstnima igralcema. Upam, da bom dodal nekaj vodenja in nekaj metov."


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majsta
02. 04. 2021 11.34
Hasta la victoria siempre
01. 04. 2021 12.11
+2
5x ste ze danes to objavili..ocitno komaj cakate na tujo nesreco,da se boste lahko na veliko z prenapihljivim naslovom razpisali!
rekapaka
01. 04. 2021 08.58
-5
Samo 8 žog je izgubil.
PSIHOTERAPEVT
01. 04. 2021 09.27
+4
Ampak spet najvec tock na tekmi in zmaga in samo ta steje ;) Bo popravil naslednjic te zgublene zoge sem preprican..
brusilec
01. 04. 2021 11.37
+4
ej velenjcan .. ja, obramba se je kkncentrirala na njem ..
titomeni
01. 04. 2021 08.33
+13
Piše Doncic (36 tock, 5 podaj, 8 zmag) 😂😂😂 joj novinarji... Pa dajte prebrat svoj post preden objavite
Hasta la victoria siempre
01. 04. 2021 14.05
+1
8zmag v eni tekmi..Luka je pravi junak🤣🤣🤣
Dany75
01. 04. 2021 08.01
+13
Vrhunski vecer Luke,oz Dallasa...predvsem zadnja trojka je bila res nora...