Šport

Četverca čakata popravna izpita

Sevilla, 16. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Drugi dan 25. veslaškega svetovnega prvenstva v španski Sevilli sta nastopila dva slovenska čolna in oba bosta morala v sredin repesaž. Četverec s krmarjem je bil v svoji skupini drugi za Italijani, dvojni četverec pa je bil četrti.

Kljub temu, da je dež v Sevilli prava redkost, veslačem tokrat ni bilo prizanešeno. Jutro sicer ni obetalo posebnega, vendar so se padavine vseskozi krepile in prireditelji so se ob deveti uri odločili, da se začetek tekem z 9.30 prestavi na 10.30 uro. Ker izboljšanja ni bilo na vidiku, so v mestu, ki bolj kot po nalivih slovi kot prizorišče v operi Carmen, tekmovanje prestavili na popoldan. To je bilo zaradi spremenjenih razmer na progi neugodno predvsem za slovenski četverec s krmarjem.

Slovenska četverca bosta morala v sredin repesaž
Slovenska četverca bosta morala v sredin repesaž FOTO: POP TV

Gorenjsko-primorska četverica s krmarjem Žigo Pirihom, tretjim od bratov Pirih v tem čolnu, je nastopila v prvi disciplini popoldneva in pihal je močan nasprotni veter, ki je bil za razmeroma lahko posadko velika ovira. Kljub temu so se Slovenci spustili pogumno v boj z reprezentancami Italije, ZDA in Avstralije, ki sodijo med najbolj uveljavljene v svetovnem veslanju. Po hitrem startu pa je slovenska četverica nepričakovano popustila in po kakšnih 250 metrih začela zaostajati. Italijani in Američani so ušli in prednost do polovice proge povišali na 2,10 sekunde oziroma dober čoln. Takrat pa se je začel slovenski lov. Najprej so ušli Avstralcem s katerimi so bili pred tem vseskozi skoraj poravnani in po 1.500 metrih prehiteli tudi Američane ter začeli loviti prvouvrščeno Italijo. Na koncu je bila prednost Italije vendarle 1,19 sekunde oziroma pol čolna.

"Začeli smo dobro in verjetno smo bili na začetku kar najhitrejši. V močnem nasprotnem vetru pa smo nato slabo veslali predvsem med 300 in 900 metri, ko smo izgubili boj za prvo mesto. Dogovorjena napada na 1.000 in 1.250 metrov sta bila uspešna in na koncu nam je malo zmanjkalo, saj smo Italijane vseskozi lovili," je menil Miha Pirih, ki je priznal, da so bili tekmeci pred startom neznanka in da je bil osnovni načrt, da ne zaostanejo na začetku, kar v celoti žal niso izpolnili. "Začetek smo prestali. Svoje napake poznamo in vemo kaj lahko v naslednjih nastopih popravimo. Kakšna sprememba bo potrebna tudi v taktiki," je še povedal Blejec, ki je bil izjemno zadovoljen s tekmo v zadnjih 500 metrih, ko je Slovenija dosegla daleč najboljši čas med vsemi posadkami, ki so nastopile, čoln pa jim je tekel izjemno lepo. V slovenskem taboru upajo tudi, da jim bo na kateri od preostalih tekem pomagal tudi veter, ki bi bil ugoden, če bi pihal v smeri, kamor gredo čolni. V prvi skupini si je nastop v finalu, zaradi majhnega števila posadk se bodo reprezentance v repasažu borile za nastop med najboljšo šesterico, neposredno zagotovila Velika Britanija, ki je bila hitrejša od Nemčije in Hrvaške.

Med dvojnimi četverci Slovenci že pred tekmo v konkurenci s favoriziranimi Italijani niso imeli nikakršnih možnosti za prvo mesto in neposredno napredovanje med dvanajsterico. "Verjetno je celo boljše, da se nismo neposredno uvrstili v nadaljevanje. To je bil naš prvi nastop na tekmi in dodatno tekmovanje nam bo še kako prišlo prav," je menil Gregor Sračnjek, ki je priznal, da nastop res ni bil dober, saj se slovenska posadka v vetru in valovih ni najboljše znašla, zato je četverica dobršen del proge "tolkla z vesli" in seveda zavirala hitrost čolna. O zmagovalcu sta odločali le posadki Italije in Rusije, vendar je bilo že precej pred ciljem jasno, da našim zahodnim sosedom prvega mesta ne bo moč vzeti, Slovenijo pa je v zaključku prehitela še Belorusija. "Pred tekmo smo se zmenili, da ne popuščamo, ne glede na to, kako se bo tekmovanje odvijalo. Kljub vsemu smo nekje na polovici malo odnehali. Z nastopom nismo nezadovoljni, čas za analizo pa bo sledil do repesaža," je še pristavil Sračnjek. "Danes smo imeli v dobrem dve ali tri sekunde. Premalo smo usklajeni, kar se na tekmovanju posebej pozna. Ne vem zakaj ne bi šlo boljše, če nam to uspeva na treningu," pa je pristavil najizkušenejši v čolnu Luka Špik, ki je prevzel tudi vlogo "štrokerja" in je odgovoren za ritem.

Velja omeniti še nastop osmercev, najbolj prestižne veslaške discipline. Po prvem dnevu sta se najbolj izkazala čolna ZDA in Kanade, ki sta zmagala vsak v svoji predtekmovalni konkurenci in sta zdaj prva kandidata za zlato odličje na prvenstvu.

SORODNI ČLANKI