Šport

Dallas ob porazu izgubil še Powella

New York, 21. 01. 2020 20.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
16

Trdo tekmo s Clippersi, ki se je lomila vse do zadnjih sekund, si bodo v Dallasu zapomnili le po poškodbi centra Dwighta Powella. Pretrgana desna ahilova tetiva je končala njegovo sezono in povzročila hude skrbi vodstvu kluba.

Boleč izraz na obrazu Dwighta Powella je nemudoma razkril, kako resna je poškodba.
Boleč izraz na obrazu Dwighta Powella je nemudoma razkril, kako resna je poškodba. FOTO: AP

Moštvo iz Los Angelesa je konec novembra pokazalo, kako igrati proti Luki Dončiću, ko so z izvrstno obrambo povsem ustavili njegov napad. Tokrat jim to ni uspelo, po nekaj začetnih zgrešenih metih je Slovenec Clippersom natresel kar 36 točk in dodal še 9 podaj ter 10 skokov. A vse to ni dovolj, če na nasprotni strani stoji Kawhi Leonard. Čeprav je bil njegov met od daleč komaj 11-odstoten, pa je zadel trojko ob koncu, ko je bilo najbolj pomembno, s prodori na koš pa prigaral 36 točk.

Zaključek tekme je bil spopad dveh kandidatov za najboljšega igralca sezone, Leonard je sam prevzel branjenje koša pred Dončićem. Na koncu je Mavericksom zmanjkalo tudi nekaj sreče, Tim Hardaway Jr. je zgrešil met za tri, ki bi tekmo izenačil. Nekateri analitiki so imeli pomisleke, da bi moral Dončić kot najboljši igralec ekipe sam metati na koš, ne pa podati Hardawayju. Poznalo se je tudi pet zgrešenih prostih metov Slovenca, eden ni dosegel niti obroča, kar je precej nenavadno za sicer odličnega strelca.

Vse je zasenčila huda poškodba Powella, okrevanje bo nedvomno zelo dolgo, Dallas pa je ostal brez "srca in duše" ekipe, kot ga je lastnik kluba Mark Cuban pohvalil prejšnji teden. Moštvo je komaj dočakalo vrnitev krilnega centra Kristapsa Porzingisa, a nemudoma ostalo brez drugega velikega člana prve peterke. Po besedah trenerja Ricka Carlisla Powella čaka natančna preiskava, a se bojijo, da gre za hudo pretrganino ahilove tetive. "To je zelo temačen večer. Če bo potrjeno, česar se bojimo, slabše skoraj ne bi moglo biti. A se bo vrnil," je poudaril Carlisle.

REZULTAT

Prvi dve minuti srečanja v Dallasu sta bili na igrišču dve čvrsti obrambi, ki sta preprečili lahke mete na koš in semafor je ostajal prazen. Po štirih minutah je bil rezultat 3:0 za Clipperse, edino trojko je zadel Patrick Beverley, ostalih 17 metov je zgrešilo koša na obeh straneh igrišča. Začetno sušo so nato zalili s poplavo trojk, ki so nekoliko popravile rezultat. Tri minute pred koncem je dvorana onemela, ko je Powell z bolečim obrazom obležal na tleh, nato pa so ga odpeljali v garderobo. Odhod centra Dallasa je povzročil skrbi za domačo klop, toda nekdanji Clipper Boban Marjanović je dobro prevzel njegove zadolžitve. Prva četrtina pa se je končala brez zmagovalca (24:24).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rezervni peterki sta nadaljevali uravnoteženo igro, pri Maverickih se je zdelo, da jim je poškodba Powella vlila dodatno energijo in odločnost. Iz garderobe so sporočili, da gre za poškodbo desne ahilove tetive, kar lahko pomeni, da bo Dallas dlje časa – morda leto dni – ostal brez enega svojih ključnih igralcev. Domačinom se je uspelo nekoliko odmakniti od Clippersov, a so ti odgovorili s serijo šestnajstih točk in prevzeli vodstvo. Leonard v napadu še ni bil ogret, toda v obrambi so njegove dolge roke neprestano grozile podajam Mavericksov. Gostje so na drugi strani igrišča s hitrimi podajami in trojkami začeli graditi trdno prednost (60:49).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leonard je drugi polčas začel s klicajem. Najprej je žogo odločno zabil v koš Dallasa, nato pa nadaljeval s prvimi sedmimi točkami za goste. Napad domačinov je poživil J.J. Barea, veteran iz Portorika je s trojko in podajo za zabijanje Porzingisa pripravil manjši preobrat. A so Clippersi hitro odgovorili s serijo 10:2 in znova ušli na dvomestno prednost. Poškodbe so terjale davek tudi pri njih, saj odlični branilec Beverley ni več prišel na igrišče. To se je poznalo v zadnjih minutah, ko je Dončić uprizoril svoj šov in polnil koš Angelenosov ter ob koncu četrtine razliko zmanjšal na štiri točke (82:78).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odsotnost Powella je najbolj prišla do izraza pod obročem, kjer je zavladal Montrezl Harrell in za goste pobiral žoge v napadu ter jih potiskal v koš. Skupaj z Loujem Williamsom sta poskrbela, da so Clippersi znova začeli uhajati, zato je Rick Carlisle oznanil minuto odmora. Na igrišče je poslal oba velikana, Porzingisa in Marjanovića, dve zaporedni trojki domačinov pa sta izničili prizadevanja Clippersov. V zaključku tekme je krvnik Dallasa postal Landry Shamet, z dvema zaporednima trojkama je poskrbel za sedem točk razlike, piko na i je postavil še Leonard s svojo prvo trojko v devetem poskusu. Dallas se je boril, ob koncu je bila razlika le tri točke, imeli so zadnji napad, a so ga Clippersi ustavili s prekrškom. Dončič je prvi met zgrešil, drugega namerno vrgel mimo, a domačini niso ujeli žoge in tekma je bila izgubljena (110:107).

Radi imajo izziv

Leonard in druščina so novembra ustavili napadalni stroj Dallasa, ko je hrumel v najvišjih obratih, celotni ligi pa pokazali, kako se ohromi poplesavanje čudežnega 20-letnika. Dončić je takrat zadel le 4 od 14 metov, nobenega za tri, kar sedemkrat je izgubil žogo, Mavericksi skupaj dvajsetkrat. Po besedah trenerja Clippersov Doca Riversa imajo njegovi obrambni asi še posebno veselje razoroževati najboljša napadalna orožja v ligi NBA. "Veselijo se igre proti LeBronu (Jamesu), proti Luki (Dončiću), proti Giannisu (Antetokounmpu)," je dejal pred tekmo in dodal, da se "morda ne bi smeli, fant je zelo dober".

V drugi polovici sezone Leonard začenja igrati po svojih resničnih zmožnostih, prejšnji teden je imel povprečje 38 točk, 5 podaj in 4,7 skoka na tekmo, kar mu je prineslo naziv najboljšega igralca tedna v zahodni konferenci. "Zadevam. Tako preprosto je. Zadevam," je s svojo pregovorno jedrnatostjo utemeljil zadnje dosežke. "Moji soigralci so bolj agresivni, bolj odločni in to je to." Mojster obrambe Beverley pravi, da je "Dallas še eno moštvo s silovitim napadom, toda mi skozi vso tekmo dosledno počnemo stvari, ki jih moramo, kar nas postavi v položaj, da lahko zmagamo".

V Dallasu so zelo previdni pri vračanju Kristapsa Porzingisa v igro po poškodbi kolena.
V Dallasu so zelo previdni pri vračanju Kristapsa Porzingisa v igro po poškodbi kolena. FOTO: AP

Tokrat je v Dallasu manjkal Paul George, zaradi poškodbe ni igral na zadnjih šestih tekmah. Med Maverickse se je po desetih tekmah prisilnega počitka vrnil krilni center Porzingis, ki je imel težave s svojim desnim kolenom. "Ne vidim ovir za vrnitev na parket, toda nikoli ne veš, zato še naprej delam, da bosta koleno in noga močna," je še v nedeljo previdno napovedoval, da je tokrat vendarle nared.

Previdnost je posledica tekme v Sacramentu, ko se je že ogreval za nastop, potem pa znova začutil ščemenje v kolenu, zato so ga posadili nazaj med poškodovane. Latvijec je leto dni preživel na okrevanju po operaciji vezi v levem kolenu, zato ga trenerski del ekipe še toliko bolj čuva. V tolažbo jim je, da sta obe poškodbi nastali po stiku z drugimi igralci, kar daje upanja, da so kolena dovolj trpežna za NBA kariero. 221-centimetrov visoki igralec še ni našel ritma v napadu, a je steber obrambe, saj moštvo brez njega prejme v povprečju 6,9 točke več na sto napadov.

Vrnitve Porzingisa se je veselil tudi Doc Rivers, "želiš si igrati proti moštvu v najboljši postavi, da vidiš s čem se soočaš, na čem še moraš delati," je dejal. Clippersi in Mavericksi se namreč prav lahko srečajo v končnici, ko odloča vsaka malenkost. Osrednja pozornost je seveda namenjena Dončiću. "Pri njem me najbolj navduši radost, s katero igra. Košarka ga resnično zabava. Kar je nalezljivo. Zdi se mi, da se mu moštvo pridruži, igrajo na zabaven način. Rick (Carlisle) pa je opravil dobro delo pri postavljanju napada okoli njega," je trener Clippersov za Los Angeles Times pohvalil tudi kolega na klopi tekmecev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Styria
22. 01. 2020 12.26
+1
dark horse
22. 01. 2020 10.26
+2
A glasove še vedno štejejo da ni ne duha ne sluha o njih. Sam vprašam
AS1983
22. 01. 2020 10.20
+2
Prevec nakladanja in drame glede poskodb, sam koncnico bojo zgrizli dallas predvsem zaradi nasega luka, ki je velemojster
DEEP
22. 01. 2020 10.13
-3
Tulk nakladanja gre čez meje dobrega okusa !Prstena pa itak nikoli nebo preigral!!
resnicaosvobaja
22. 01. 2020 17.18
+4
Prstena ? nebo ? preigral? Tudi tvoj komentar gre čez mejo dobrega okusa
SHDS
22. 01. 2020 09.37
+2
slaba ekipa z super mladim DONČIČEM težka bo
hotchilipoper
22. 01. 2020 09.24
-8
Ko igraš košarko misliš da si nekaj posebnega,ampak lastniki kluba s tabo ravnajo kot s konzervo paštete.
PSIHOTERAPEVT
22. 01. 2020 10.00
+10
Jep, verjetno te v podjetju nosijo po rokah in ti dajejo placo 10 milionov na leto.
rekapaka
22. 01. 2020 09.13
+17
Poškodba se bo močno poznala, kajti Powell je precej močnejši člen Dallasa kot Porzingis, ki je močno precenjen. Ko je igral Marjanović je Dallas igral precej bolje. Dončić pa naj malo manj solira
NisteResni
22. 01. 2020 13.39
Js sm tud hotu napisat, da je Powell zame drugi najboljsi igralec dallasa, mogoce ni strelec kot porzingis, je pa definitivno v vseh ostalih elementih igre veliko boljsi od porzingisa... vid se da igra s srcem
Andrej Praznik 1
22. 01. 2020 08.41
+5
auuuaaa to pa zaboli, ko pogledas posnetek Powella
janezpodre
22. 01. 2020 08.00
+13
Počasi bo tudi Lukec spoznal, da se košarka v NBA igra zase, ne za ekipo. Novinarji, publika, statistike se ukvarjajo s posamezniki, važen je Jordan, kot najboljši vseh časov, Chicago Bullsi so pa enkrat dobri, drugo obdobje manj dobri, izpade pa tako nobeden ne. itd. Pusti Luka evropsko/balkansko romantiko, zaslužil si/boš na.pr. s copati, več , kot pri klubu. NBA je velik cirkus, važen je klovn, ne pa v katerem cirkusu gunca afne.
Min1Gun
22. 01. 2020 07.36
+19
Nimajo sreče z centri....
asdfghjklqwertz
22. 01. 2020 08.18
-3
imeli so dober in močen center, jordana, pa so ga zamenjali ...
Okužen z razumom
22. 01. 2020 10.25
+3
resnicaosvobaja
22. 01. 2020 17.19
+0
To je tisti, ki je odrival Dončiča za lastno statistiko ?