Šport

Da Matta počasi napreduje

Denver, 12. 08. 2006 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po hudi poškodbi glave med ameriškimi testiranji, se Brazilec Cristiano da Matta počasi prebuja iz kome.

Cristiano da Matta še kot dirkač Toyote
Cristiano da Matta še kot dirkač Toyote FOTO: Reuters

Brazilec Cristiano da Matta, nekdanji dirkač formule 1 in prvak ameriške serije CART leta 2002, ki se je hudo poškodoval med testiranji na ameriškem dirkališču Elkhart Lake, ko je med pripravami trčil v jelena, je še vedno v komi in na intenzivnem oddelku, vendar počasi že napreduje, so teden dni po nesreči potrdili zdravniki. Da Matto so 3. avgusta urgentno operirali, saj je utrpel hude poškodbe glave.

"Da Matta je utrpel hude možganske poškodbe. Vendar zdaj že lahko rečemo, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje hitreje, kot smo pričakovali," je dejal glavni zdravnik njegove ekipe Champ Car, Chris Pinderski: "Njegovo stanje se iz dneva v dan popravlja, sicer zelo počasi, vendar konstantno."

Potem ko je imel dirkač notranje krvavitve in zelo otečene možgane, je zdaj oteklina že precej uplahnila, zato tudi zdravniki kome ne vzdržujejo več načrtno, saj so si možgani že malce opomogli. "Če ga, denimo, uščipnemo v levo ramo, bo z desno roko skušal lokalizirati nadlogo in jo odstraniti. To je dober zgodnji znak, da možgani delujejo. Res pa je, da še vedno ne reagira na 'ukaz'. Če mu rečeš: 'Cristiano, odpri oči', se še ne odziva," je razložil Pinderski.

Kljub dobrim trenutnim napovedim pa Pinderski opozarja: "Kdaj se bo da Matta zbudil iz kome in če se bo sploh kdaj zbudil iz kome, še ni znano."

Da Matta je v karieri zmagal na 12 dirkah serije CART, od tega je dosegel štiri zaporedne v zmagoviti sezoni 2002. V letih 2003 in 2004 se je preselil v formulo 1, kjer pa z ekipo Toyote ni bil tako uspešen, saj je na 28 dirkah prišel najvišje do šestega mesta. V ZDA se je vrnil lani, v letošnji sezoni pa je na šestem mestu skupnega seštevka serije CART.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.