Šport

Dončićev nov trojni dvojček ob rutinski zmagi

New York, 29. 12. 2019 02.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
47

Warriorsi so ob začetku tekme v San Franciscu pokazali, da so precej boljše moštvo, kot so bili ob začetku sezone. Toda v tekmi metov od daleč niso zmogli v korak z razpoloženim Dallasom, ki je postavil nov rekord kluba v trojkah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uvod v srečanje je obetal precej bolj napeto dogajanje, Warriorsi so po nizu štirih zmag na parket prišli zagreti in na krilih nezgrešljivega D'Angela Russella povzročali precej težav Mavericksom. A ti imajo Luko Dončića ter dovolj modrosti, da so potrpežljivo čakali na padec zagona domačih. Tem je v drugi tekmi zapored v dveh dneh navdiha zmanjkalo v tretji četrtini in gostje so le še rutinsko čakali na zadnji sodnikov žvižg.

Vmes so postavili nekaj novih klubskih dosežkov, Dončić (31 točk, 15 podaj, 10 skokov) je z devetim trojnim dvojčkom izenačil dosežek Jasona Kidda iz sezone 1995–1996. Hkrati so s 24 zadetimi trojkami presegli prejšnji najboljši dosežek (22 trojk), izza črte pa so imeli izjemen 47-odstoten met. Kar je prineslo tretjo tekmo z več kot 140 točkami in znova pokazalo, da je teksaški klub zakorakal globoko v ero Luke Dončića.

Luka Dončić (levo) je že sredi tretje četrtine dosegel deveti trojni dvojček.
Luka Dončić (levo) je že sredi tretje četrtine dosegel deveti trojni dvojček. FOTO: AP

Tekmovanje v trojkah

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19097390/4031

Dallas je tekmo začel z nekaj zgrešenimi meti, šele Dončić je s trojkama načel koš Warriorsow. Toda ti so imeli Russella, ki je s serijo petih zaporednih metov in 12 točk trenerja gostov Ricka Carlisla prisilil, da je vzel minuto odmora. Ta je pomagala, toda Russell je bil nezadržen. Mavericksi so z nekoliko bolj odločno obrambo vzpostavili ravnotežje v četrtini, ki se je prevesila v strelsko prvenstvo. Dallas je metal odlično, zadeli so več kot polovico metov, a so jih Warriorsi kar dve tretjini. Prva četrtina se je končala izenačeno, z osupljivimi 41 točkami za obe moštvi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Warriorsi so tudi drugo četrtino začeli odločno, druga peterka se je povsem enakovredno kosala z gosti. Med temi je Seth Curry uresničil napovedi, da ga bo nastop pred gledalci starejšega in bolj slavnega brata Stephena navdihnil in je vztrajno polnil koš domačinov. Vročica hitrih metov se je nekoliko umirila, le neustavljivi Russell je z dolgimi trojkami navduševal občinstvo, Dončić pa mu je sledil s svojim znamenitim metom s korakom nazaj. Dvojna tehnična napaka zaradi prerekanja Draymondu Greenu in Kristapsu Porzingisu je prinesla dve hitro izgubljeni žogi gostov, dinamični prvi polčas pa se je končal z minimalno prednostjo domačih (74:72).

Drugi polčas se je začel s težavami obeh ekip z meti skozi obroča. Tehnična napaka Russellu zaradi ugovarjanja je dodatno začinila uvodne minute, hkrati je Green vse bolj lezel pod kožo Porzingisu, jezikanje pa začinil še z meti za tri. Medtem je Dončić hladnokrvno že sredi tretje četrtine dosegel svoj deveti trojni dvojček. To se je poznalo tudi pri rezultatu, Dallas je ob vse več zgrešenih metih in izgubljenih žogah domačih začel povečevati prednost. Russell ni bil več natančen, nato je po nerodnem trčenju z Dončićem moral na klop z bolečim vratom. Bojevniki niso več našli pravega odgovora, četrtina se je iztekala, ko je Marquese Chriss namerno potisnil Dončića med gledalce in si prislužil tehnično napako. Huda kri se je hitro umirila, Mavericksi pa so na premor odšli z udobnim izhodiščem za zadnjih ducat minut (117:98).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Carlisle je zadnjo četrtino začel z drugo peterko, ki je nadaljevala prevlado Dallasa. Dončić je počival na klopi, pri Warriorsih pa se je v igro vrnil Russell. A to ni uravnovesilo tehtnice, Mavericksi so sredi zadnje četrtine presegli svoj dosedanji rekord zadetih trojk, do konca so jih zbrali kar 24. Nadaljevanje je bilo rutinsko, trenerja sta izpraznila klop in na igrišče poslala igralce, ki redko dobijo priložnost (141:121).

Krepitev bojevniškega duha

Warriorsi so bili zadnjih nekaj let zanesljivi udeleženci finala ter strah in trepet lige, drugi klubi so se nabiranja igralcev lotevali z mislijo, kako bodo čim bolj učinkoviti v boju s Severnimi Kalifornijci. Poškodbe in poletni prehodi med klubi so povzročili, da v San Franciscu trenutno nastopa mlado moštvo iz vseh vetrov, edini vezni člen s strahovlado je le še Green. "Nisem si mislil, da bom spet tako užival v dveh zaporednih zmagah," je priznal, ko je serija hudih porazov načenjala moralo kluba.

Met za tri točke je ključen za uspeh Dallasa.
Met za tri točke je ključen za uspeh Dallasa. FOTO: AP

Steve Kerr je stisnil kri iz kamna ter v zbirko novincev, zavrženih in mladih igralcev v razvoju, končno vnesel nekaj več reda ter dokazal, da je vrhunski trener. Green in Russell, ki je iz Netsov prišel kot del menjave za Kevina Duranta, postajata udarni dvojec napada, odkar se je Russell začel privajati na hiter ritem igre v San Franciscu. Hkrati so oživeli nekaj časa klinično mrtvo obrambo, predvsem po zaslugi centra Willieja Cauleyja-Steina, kar Greenu omogoča, da večkrat priskoči na pomoč ne najbolj zanesljivim branilcem na vrhu rakete. Vse to je pripomoglo, da Warriorsi niso več že vnaprej vknjiženi kot dobljena tekma.

Trener brani samoroga

Trener Rick Carlisle je odločno zavrnil kritike svojega drugega zvezdnika.
Trener Rick Carlisle je odločno zavrnil kritike svojega drugega zvezdnika. FOTO:

Dallas je pokazal, da so zelo dobro moštvo tudi brez prvega zvezdnika, a so veseli njegove vrnitve. "Pogrešali smo ga, saj je izjemen igralec, eden najboljših. Malo je bil ob sapo, a se bo vrnil v formo. Ni lahko, če si nekaj časa odsoten," je Maxi Kleber pozdravil igralsko vrnitev kolega iz Evrope. Težave z vrnitvijo še vedno pestijo tretjega Evropejca Porzingisa, ki po hudi poškodbi ni igral dobro leto, zdaj pa še vedno išče svoj nekdanji zanesljiv met in igro v napadu.

Nenehne kritike na račun Latvijca so sprožile jezen odziv trenerja Dallasa Ricka Carlisla, ki je po tekmi s San Antoniom z manjšim govorom, prepletenim tudi s kakšno sočno besedo, dejal, da "je treba K.P.-ja obravnavati z nekaj več spoštovanja", saj je odličen igralec, in ga prenehati kritizirati, ker je velik 2,21 metra, a ne igra ves čas pod košem. Latvijec v tej sezoni obilno meče trojke (in jih malo manj zadeva), ob taki igri pa so Mavericksi "zgodovinsko dobro napadalno moštvo", kot je poudaril Carlisle.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
29. 12. 2019 15.05
+2
Doncica zanalasc odrivajo, ker so mu fous, ker je velemojster
KOdOvce
29. 12. 2019 13.12
-3
Na star clanek zalepijo nove informacije, na koncu se enak tekst in izjave iz prejsnje tekme. Bravo, profiji. Lad Bible rang...
AVTOHTONsLOVEnc
29. 12. 2019 09.44
+41
Bravo Luka res te je užitek gledat! :) King :) Čestitke za novo zmago!
Zelo123
29. 12. 2019 09.34
+21
Vrhunski športnik lahko dobi dostojne peneze za dosežke samo v tujini. Pri nas pa ga precednik časti z govorom in malico na državne stroške.
Matjaž ?renc
29. 12. 2019 09.33
+6
Luka CAR, heterjem pa sam, da bi se vam ime LUKA zaletelo v grlu in da se ga ne rešte drgač kot da ga 1 miljauženkrat ponovite, šele potem boste svobodno zadihal :). karaskatu pa sam še to, kaj ti je Luka kriv če je nasedu Ljubljabnskemu ŠERIFU in ostal brez denarja, to se pomen ti z njim ne pa da tukaj nabijaš svoje sovraštvo proti Dončiću. Mislm da te takrat ko je bil članek o Zokiju pa njegovih sinovih in poslu v Lj ni bilo nikjer zasledit :)
Matjaž ?renc
29. 12. 2019 09.35
-2
mislil sem na tvojega propadlega očeta ne na Lukata :)
Kliko7
29. 12. 2019 09.18
-3
Bravo vsi nasi sportniki, ne sam tale gasterbajter dolars
brat od pepetovga brata
29. 12. 2019 09.16
+13
Res neverjetno kako imajo nekateri ozka obzorja... se zjutraj zbudijo in vse kar bodo v dnevu prebrali se nahaja na portalu 24 ur. A si ne znate kaksnih sebi primernih novic poiskat? A partnerja ste si tudi tako iskali??? Kar pac pride pod roko??? Jaz ne stekam kaj mors bit to za en moron, da beres in komentiras novice, ki te ne zanimajo?????
kovexx
29. 12. 2019 09.29
+8
To so ljudje, ki so izjemno nezadovoljni v svojem življenju...nazivce jim gre sluzba, zena, okolje itd..in potem tukaj ratajo pomebmni za tistih par minut
Castrum
29. 12. 2019 09.10
+8
Danes ponoči pa bi moral biti veliki dvoboj!! Škoda ker verjetno LeBron ne bo igral...
okkk
29. 12. 2019 08.48
-42
Sej vse lepo in prav, fantu privoščim in je res odličen, samo a morate res vsak dan pisati o njem. Ljudje se tega čez čas naveličajo. Če grem samo zdaj pogledat so vsaj tri novice samo o njem.
maxsel
29. 12. 2019 09.07
+1
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Hitri Jezek
29. 12. 2019 09.08
+1
gizmo28
29. 12. 2019 09.14
+14
ena-pc12, pejt poslušat radio ognjišče, če ti ne odgovarjajo prispevki o Luki, saj te nihče ne sili da klikneš na to novico
maxsel
29. 12. 2019 09.16
-10
Levičarji & Pop-tv kaj če vam povem da je Donćić desničar a ga boste še naprej toliko hvalili
KOdOvce
29. 12. 2019 13.19
-1
Da bi pa bil smucarski skakalec vsak dan, bi pa blo ok ane? Kar še itak bo... sporte, kjer sodeluje 5 drzav, pa par "zvezdnikov", ki imajo prebliske, pol pa je vse drugo krivo za neuspehe.
dark horse
29. 12. 2019 08.46
-12
Košarka? 82 pik v eni četrtini? Shoot,shoot,shoot. Navijanje v pravih časih košarke-defense-postane ob temu komedija
schranz91
29. 12. 2019 08.52
+8
no ja to spet ni tok velik, največ točk v eni četrtini so dal 99 točk, najbolj zanimiv je to da so dal 40 trojk v prvih 3 četrtinah kar je rekord
schranz91
29. 12. 2019 08.35
+7
trojni dvojček doseže po 29 minutah, pa to je neverjetn, pa še tekma ki je mela največ doseženih trojk v prvih 3. četrtinah, edin škoda da ni nobena ekipa v zadnjih 8 minutah dala trojke da bi imel še rekord na tekmo v trojkah
riss
29. 12. 2019 08.28
+29
Se tukaj vlecete JJ na plano, obsedenci s komunizmom, ampak tardeci, tukaj je sportna stran, kosarka, NBA, svet,... Luka, spet ne spim, bedim, da vidim in cesa ne zamudim kako kraljujes pod kosi Amerike. Res je to noro, verjamem, da si po tej tekmi tudi bolj spocit od LeBrona, ceprav se to cudno slisi po dosezenem TD ze po 30 minutah.. Cez 19 ur pa k novi zmagi naproti v mestu angelov. Jamesu pa cestitaj za rojstni dan (35) in mu pokloni svoj dres. Vem, da je ze obzaloval, da ti ni sam osebno izrocil svojega. Takrat se ni vedel kdo ga bo presegel in izpustil je zgodovinsko dejanje.
Chrome
29. 12. 2019 08.26
+32
Luka sluziš lepe denarce in kar je še najlepše je to da uživaš v svojem delu in ti ta prokleta država ne more uničevati sanj.
multifit
29. 12. 2019 08.25
+16
Bog je spet v formi
Carrasco
29. 12. 2019 08.22
-64
Le kaj bo drugega na naslovnici kot Ljubljanćan ki igra košarko. od 70 metov bo pa ja zadel 30 pik. Sam 40 let zaostajajte za Jordanom in Ameriko idite se ven metat slovenci kaj ste ustvarili v deželi očetovih sinčkov k imajo vse free
rr3
29. 12. 2019 08.24
+31
multifit
29. 12. 2019 08.24
+11
Dej predstavi se. Da boš jutri ti na naslovnici. Verjetno je to vse kar znaš.
Carrasco
29. 12. 2019 08.25
-24
Nima očeta tam da bi imel vse zastojn . Treninge je treba plačevat ni poceni
Carrasco
29. 12. 2019 08.29
-33
kot otrok moreš oropat bankoda se le lahko greš učiti športa! saj so mojemu očetu pokradli plačo pri Stožicah in me ni mogo dat učiti košarke . Toliko o vas sloveceljni in očetovi sinčkiin vaši dobrodelnosti. Hitro naredite sms akcijo da bdo lahko zakonsko kradli
Toti glih
29. 12. 2019 09.11
+12
Tudi slovnice se nisi naučil, pa je šola zastonj.
Matjaž ?renc
29. 12. 2019 09.38
+2
Carrasko saj ti ni Luka kriv da je tvoj oče ostal brez denarja pri Stožcah, maš tam Ljubljanskega ŠERIFA in se zmente, pa sam dobronameren predlog še, vzem še Ćeferina zraven boš za zih dobil dnar , sam ne tolk kot ste zgubil :)
MesOjediPinGvin
29. 12. 2019 12.11
+2
S 600€ plače ne more noben oče sina poslat trenirat košarko.... Samo v vednost... Za vse ostale pa Carrasco1 ali Carrasco5 na 1919.
Marcuus
29. 12. 2019 12.33
+1
Ne govori neumnosti. Kaj potem sploh še delaš v Sloveniji?? Spokaj v Ameriko.
supergigi
29. 12. 2019 08.17
+10
Izjemna tekma do poškodbe Russela, ko je izgledalo, da ne bo niti vstal več s parketa. No na koncu se je hb vse dobro izteklo. Luka magic.
riss
29. 12. 2019 09.54
+2
Ta Russel je razvajen otrocicek. Kaksna "gluma" je to bila, za pet minut pozornosti TV in vseh v dvorani. Jaz sem takoj dojel, ssj se je videlo, da ni bilo nic taksnega, zogo je revcek izgubil in je bilo treba malo odigrat. Tam pa nosila, pa cel konzilij, on pa vstane in odkoraka iz dvorane, se malo prime za vrat, pozneje se vrne in spet igra. Ljudje, to je sov, poglejte samo kaksne frizure imajo, bi rekel "antifris". Tudi to je Amerika so v 80-tih letih predvajali film.
Dabon
29. 12. 2019 07.54
+19
dule100
29. 12. 2019 07.50
-57
Pa saj ste čisto nori od Dončića! Kaj smo v Sloveniji šport ukinili?
MesOjediPinGvin
29. 12. 2019 08.23
+31
Pa pokomentiraj dva vrhunsko odpeljana smuka naših smukačev...
Mauzahecmauzares
29. 12. 2019 08.57
+3
Olimpijsko prvenstvo v nabiranju regata še pride
KOdOvce
29. 12. 2019 13.16
Ko pa bo en na biciklu al pa bodo sibice skakle na smuceh, pol pa bos cel masn a
Libero29
29. 12. 2019 07.40
+1
No, vsekakor zelo pomembna novica za napredek Slovenije! Tovrstne novice si vsekakor zaslužijo prve strani nacionalnih medijev. Kruha in iger ljudem!
Nikdar več
29. 12. 2019 07.34
+21
Je pa NBA res šov. Koliko metov na koš... V naši ligi po moje vržejo ene pol tolikokrat..
schranz91
29. 12. 2019 08.39
+5
pr nas vržejo tretjino na koš četrtino pa za koš