Šport

Nov udarec za Dallas, proti Phoenixu že peti zaporedni poraz

New York, 31. 01. 2021 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
50

Mavericksi so po dveh slabih srečanjih v Salt Lake Cityju nujno potrebovali dobro tekmo in zmago, ki bi pomagala okrepiti načeto moralo v klubu. Igrali so precej bolje kot v Utahu, toda v zadnji četrtini pobudo prepustili Phoenixu in znova sklonjenih glav odšli z igrišča (111:105). Luka Dončić je v 33 minutah igre ob precej zanesljivem metu (12 košev od 22 poskusov) dosegel 29 točk in prispeval še osem skokov in sedem podaj.

Sunsi so se na naboru 2018, ko so izbirali prvi, odločili za Deandreja Aytona (desno), ne za Luko Dončića.
Sunsi so se na naboru 2018, ko so izbirali prvi, odločili za Deandreja Aytona (desno), ne za Luko Dončića. FOTO: AP

Phoenix je prvo tekmo v Dallasu odigral brez svojega zvezdnika Devina Bookerja, a so imeli mojstra zaključkov Chrisa Paula (29 točk, 12 podaj, 3 skoki, 4 ukradene žoge), ki je pokazal, kako odigrati zadnje minute, ko je rezultat tesen in zmaga na kocki. Pet Sunsov je imelo dvomestno število točk, center Deandre Ayton je 18 točkam dodal 17 skokov, 4 podaje in ukradeno žogo, nekdanji Heat Jae Crowder (14 točk, 3 skoki, ukradena žoga) je bil s štirimi trojkami najbolj natančen strelec od daleč. Pri Dallasu so deset ali več točk zmogli le trije. Luka Dončič (29 točk, 7 podaj, 8 skokov) je bil najbolj učinkovit, ob strani sta mu stala Tim Hardaway mlajši (19 točk, 4 podaje, 4 skoki, ukradena žoga) in Willie Cauley-Stein (14 točk, 2 podaji, 9 skokov, 4 blokade), ki je dobro premostil odsotnost Kristapsa Porzingisa. Latvijec ima občutljiva kolena in na tekmi ni igral drugi večer zapored, kar je bila v lanski sezoni običajna praksa.

Trener Dallasa Rick Carlisle je po srečanju večkrat ponovil, da so zelo razočarani, še posebej, ker je moštvo tokrat igralo precej bolje. "Borili smo se od začetka ... v tretji četrtini vodili že za 15 točk. Sunsom je uspelo ohraniti priključek in narediti, kar je bilo potrebno, da so tekmo znova prevesili na svojo stran," je na hitro povzel dogajanje v domači dvorani. Po drugem porazu v Utahu je bilo veliko ugibanj o razpoloženju v garderobi, a Carlisle trdi, da ga ne skrbi morala v moštvu. 

"Fante (ki so bili v karanteni) smo dobili nazaj na višku težkega urnika, formo so skušali dvigniti v Utahu (Salt Lake City je več kot 1300 metrov nad morjem), igrali smo drugo tekmo zapored ... Moramo ohraniti borbenost, se naprej boriti, kot smo se nocoj. To je težek čas, a se bomo prebili skozenj," je prepričan. Tudi Dončić je zvenel precej bolj pozitivno kot večer poprej. "Igrali smo precej, precej bolje. Vsi smo bili nekoliko utrujeni, domov smo prišli zelo pozno, okoli četrte ure zjutraj. Imeli smo tudi nekaj smole, pet, šest odprtih metov, ki niso šli skozi obroč. Zelo sem ponosen, kako smo se odzvali in si (veliko bolj) prizadevali," je dejal, tokrat brez tako hudega razočaranja na obrazu, kot ga je v petek prevevalo v Utahu.

Luka Dončić vs Phoenix
Luka Dončić vs Phoenix FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja

Domači so prvi napad začeli z izgubljeno žogo, ne preveč obetaven začetek po dogajanju v Utahu, kjer jih je med drugim pokopala vrsta napak. A je Dončić hitro nanizal pet točk in domače popeljal v vodstvo. Na nasprotni strani je podobno učinkovito začel Crowder z osmimi točkami in Phoenix je počasi prevzel pobudo. Tekma ni bila tako enostranska kot v Utahu, Dallas je tesno sledil gostom. Delo jim je olajšala poškodba centra Aytona, ki je sedel na klop z bolečo ramo. Napad Phoenixa je bil manj učinkovit kot pri Utahu, igralci iz Arizone so imeli precej manj navdiha, kar je olajšalo delo obrambi Dallasa, poleg tega so Mavericksi igrali veliko bolj zavzeto. Koš Treya Burka ob koncu četrtine je poskrbel, da je bil razlika le točko v korist Phoenixa (29:28).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gostje so ob začetku druge četrtine hitro nanizali sedem točk. Nato je James Johnson s težavno trojko ob izteku igralnega časa popravil vtis, še eno je dodal Jaylen Brunson in začetni zagon Sunsov je bil izničen. Dobra novica zanje je bila vrnitev Aytona, ki je z nekaj počitka premagal bolečino. Dončič se je na parket vrnil po slabih štirih minutah druge četrtine in precej poživil napad. Mavericksi so z dobro obrambo ustavili goste, prva trojka Doriana Finneyja-Smitha pa jih je popeljala v vodstvo. Domači so prevzeli pobudo in gostom ušli že za osem točk. Nato je sledil prekršek Dončića v napadu, sodniki pa so mu dosodili še tehnično napako. Tej je nemudoma sledil še prekršek Slovenca v obrambi za njegovo tretjo osebno napako in trener Carlisle je nejevoljnega mladca poklical iz igre. Gostje so izrabili nekaj zmede in znova izenačili srečanje. Ob koncu četrtine je Dallas izmučil izkušeni veteran Paul, a je Cauley-Stein s košem v zadnji sekundi izenačil srečanje (55:55).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cauley-Stein je drugi polčas začel, kot je končal prvega, s košem ob izteku časa za napad. Pomirjeni Dončić je z lepo podajo Finneyju-Smithu, nato z enim prostim metom od dveh in z dolgo trojko vodil začetni zagon Dallasa, ki je goste prisilil k minuti odmora. Ta ni kaj prida pomagala, obramba Mavericksov je udušila napad Phoenixa, ki je za prvi zadetek potreboval dobre štiri minute. Slovenec je na drugi strani vztrajno polnil njihov koš, domači so povedli že za petnajst točk. Sunsi so počasi vzpostavili ravnotežje in z osmimi zaporednimi točkami nekoliko pokrpali zaostanek. Ob koncu četrtine je Dallas vodil le še za pet (82:77).  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Phoenix je potreboval manj kot minuto zadnje četrtine, da je izenačil tekmo, po poldrugi so že vodili za tri točke in klop Dallasa je prekinila igro za posvet z igralci. Po njem so se otresli pritiska Sunsov in uravnovesili razmere na igrišču. Tesen rezultat je nihal sem in tja med obema stranema, dobrih šest minut pred koncem se je na parket vrnil Dončić. Goste je znova naprej vlekel Paul, a nato zaradi jezikanja sodnikom dobil tehnično napako. Ta ga je samo spodbudila, da se je takoj odzval z metom od daleč. Gostje so v zadnji dve minuti vstopili s štirimi točkami naskoka, po slabi minuti je ta narasel na devet in Dallas je bil znova v hudih težavah. Dva hitra koša sta zaostanek znižala na pet točk, toda ostalo je le še 17 sekund igralnega časa. Paul je kljub zadetkom domačih s prostimi meti ohranjal varno razliko in Dallas se je soočil s svojim petim zaporednim porazom (111:105).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kratkovidni
31. 01. 2021 19.03
+0
dallas bi z trae youngom bil konkurenčen. z donćićem so brcnili v temo
Siso142
31. 01. 2021 16.40
+2
Dallas v celoti gledano nič posebnega,krepko v spodnji polovici lestvice.Pa še bo tonil. Preveč odvisen od Dončiča.
Andrej999
31. 01. 2021 16.23
-4
Mislim, da si mora Dončić kupiti še enega Porscheja, ker jih še nima dovolj, v njem na ves glas nabijati južnjaško glasbo, čeprav je za takšno glasbo škoda zvočnikov, kupiti si mora še kakšno zlato uro in kakšno zlato verigo za okrog vratu, pa bo vse v redu z njim. Samo več takšnih stvari mu manjka.
glavni Baja
31. 01. 2021 21.37
+2
blade90
31. 01. 2021 14.44
+1
Na polovici tekme je bilo 55-55, potem so mavsi v prvi polovici 3. Četrtine igrali odlično in rezultat je bil 74-59 za mavse. Ko so dali 19 točk, so nasprotniki samo 4. Potem pa čisti preobrat, do konca tekme so dali samo še 31 točk, phoenix pa kar 62. Zadnje igre jim je neki zaštekal, tekme so ratale težko za gledat
brezcasni
31. 01. 2021 14.03
+1
kupit 2 centra ki lahko pod košem skačeta in imata dobro obrambo.......Porzingis je kot pajk in prepočasen ter prešvoh,Bobi pa preokoren in le za okras......
blade90
31. 01. 2021 14.46
-1
S pisanjem teh pikc mi deluješ zafrustriran
hirajem
31. 01. 2021 12.52
-2
Koga brigajo zmage a spet ni bilo trojnega dvojcka našega Lukca kljukca?
rcarlos
31. 01. 2021 12.17
+2
Škoda da so trejdali Jordana takrat... Bi blo bolje mogoče Kleberja kam poslat, pa obdržati Jordana, ki bi pomoje lepo nadomestil KP-ja
sonofabitch
31. 01. 2021 12.00
+4
Ta ekipa bi imela še v Evroligi probleme. Nimajo enega dobrega centra, ki bi čuval obroč in pobiral odbitke. Nimajo zaneslivih strelcev od zunaj vse kotra temu kar Luka rabi okrog sebe.
babylon5
31. 01. 2021 11.35
+7
O moj bog kere eni pišete. Pač jim trenutno ne gre in kdor koli govori čez Cubana, vsi igralci ga kot lastnika pohvalijo, skače na out črti itd.. Cuban kljub miljardam ne more kupiti. ZAKAJ NE da vam razložim SALARY CAP in če hočejo enega pripeljati ga ne morejo KUPITI ampak TRADATI ga morajo. Glede na to kateri bodo drugo leto na FREE AGENCY je smotrno počakati. Zakaj bi tradu nba pick nabore, če je andre drammund zastonj drugo leto ali pa KAWAI. ČE samo pogledamo ekipo letos, ki ima dallas: 1. nikoli niso igrali v celotni postavi 2. urnik so imeli najbolj naporen in tekmce tudi 3. KP je bil out 6 mesecev VSI analitiki v NBA govorijo, da ima dallas najbolj prespektivno ekipo v NBA poleg par drugih in če jim rata drugo leto pripeljati nekoga, ki je superstart ali allstar so 1. favoriti za naslov in ne kle neki govoriti v BZ ker 3/4 vas pojma nimam kako sploh NBA deluje. IN glede na to kako NBA dela bi mogel tudi v fuzbali narest. MAX SALARY CAP pa max odskodnina 40 mil pol se pa pejt, vse ekipe bi se borile za proste igralce na trgu ne pa kle en PSG -300 mil dobička a še zmer odlepijo 200 mil za nevem kerga igralca.
Styria
31. 01. 2021 15.48
+4
Kaj ima analitika skupnega z realnim stanjem vidimo vsi. Analitiki so to govorili pred sezono, zdaj ne več. Salary cap izpostavljaš kot, da je to omejitev oz. Dallas ni zmožen kupiti/zamenjatiti igralcev, vsekakor je v kolikor prodadajo, zamenjajo par igralcev. Dallas ima težavo v KP, ker solidne kupčije ne morejo narediti z njim saj je injury 1/2 sezone in ker to traja že iz časa NY in ima steklena kolena kor Rose bo zal igral v NBA na svojih 50% potenciala. Kawai ne bo prišel, ker je v svojem sanjskem rodnem mestu, če bi ga zgolj denar mamil bi verjetno sel LA Lebronu družbo delat, pa ni sel. Urnik nima nobene veze, je zgolj pokazatelj realnega stanje in realnost stanje je, da, v kolikor Luka ne odigra svojih 110% ekipa ne zmaguje, ker je forma zelo ciklična, nimajo kvalitete in ostali igralci nimajo konstante in KP ne koristi ekipi kot igralec in kot nalozba saj ga ne zeli nobeden za to ceno. V kolikor zeli Dallas obdrzati Doncica bodo morali kupiti solidno 4,5-ko in lockeroom izkušenega igralca, ki bo dvignil moralo dečkom, ker Luka tega se ne zna.
Michael Jordan
31. 01. 2021 16.38
+1
Jaz tud mislim, da imajo trenutno, tudi ob vseh napakah in slabi igri, precej precej smole!!
resnicaosvobaja
31. 01. 2021 11.32
-2
Cuban se bo moral izjasniti ali bo šparal ali osvajal...potem se tudi Luki ne bo težko odločiti
Wolfman
31. 01. 2021 11.30
-1
Luka rešuje Dallas pa čeprav izgubljajo tekme!
Hophopferdo
31. 01. 2021 11.19
+4
Za prstan je treba najt ekipo v LA, NY, Miamiu ali San Franciscu...
MaliOriam
31. 01. 2021 11.25
+2
Ce bi razumel nba pravila,pogodbe, itn., ne bi zdaj tega pisal.
Hophopferdo
31. 01. 2021 11.27
-1
resnicaosvobaja
31. 01. 2021 11.33
-2
alpheca 1
31. 01. 2021 11.17
+3
Luka je vrhunski, zadeva, podaja, skače, ampak brez podpore ostalih žal ne gre. Ze celo leto igrajo brez pravega centra, KP je veliko razocaranje, tudi ko igra ni od njega nič, forsira met od daleč, in troši žoge. Nujno je potrebno kupit mocnega igralca na 4 in 5.
Da se mene pita..
31. 01. 2021 11.04
+2
Res ne vem kaj se jim dogaja zadnje čase,slabi so do amena..
Hophopferdo
31. 01. 2021 11.04
+4
Porzingis ima približno enako plačo kot Embiid ali Jokić. Naj zamenjajo, če ga kdo sploh hoče. Vreden je vsak 5mio manj na sezono.
Viejo cabron
31. 01. 2021 10.09
-20
Čudno, kako lahko Dončićvi sploh izgubljajo ko pa je naš Luka takšen as. vedno sem govorila, da je pomembna kipa in ne posameznik. Naši novinarji pa pač radi pišejo o čudežnih potezah in oh in ah igranju našeg Lukeca.
Prodanekure
31. 01. 2021 10.28
+14
alpheca 1
31. 01. 2021 11.06
+2
Pa kaj je s tabo, ti je korona pustila posledice, idi pečt pijano nevesto.
disorderliness
31. 01. 2021 11.25
+4
Jest sem vedno trdil, da je treba žogo vreči v koš in ne mimo a kaj, ko me noben ne posluša.
Iiiiiiiiii
31. 01. 2021 11.30
+2
mrtvi_macak
31. 01. 2021 10.07
+6
Danes ni bilo porzingisa in je bila igra takoj bolj tekoča.
giovanni2
31. 01. 2021 10.55
+2
Najbolj se veselim, ko ekipa zgublja in igra tekoče.
expert100
31. 01. 2021 09.33
+17
Največji problem Dallasa so karantene Covid 19 in njihov prvi zvezdnik saj po letni plači po pogodbi, ki jo ima z Dallasom je KP 27 miljonov dolarjev letno, njegov prispevek ekipi je ničen v primerjavi z njegovim plačilom, steklena kolena nagnjenost k poškodbam, izpuščanje tekem zaradi možnosti poškodbe, to je največja napaka Cubana in Carlisleja, takega igralca treba menjati in to takoj, rabijo pod nujno dobrega skakalca kot sta Gobert ali Davis in enega dobrega šuterja za tri, brez tega ni možnosti za kakšen naslov, čeprav letos jim visi v zraku tudi final 8.
Sentis
31. 01. 2021 10.43
+2
Vprašanje kdo ga bi vzel v svojo ekipo, sploh po vsem tem kar si napisal. Mene ni nikoli navduševal in je vsaj 3x precenjen igralec.
Styria
31. 01. 2021 09.16
+6
Dallas je solidna ekipa v kolikor KP igra in v kolikor odigrajo dobro obrambo, ampak glede na pričakovanja, zelje bo moral Cuban seči v žep in kupiti konkretne okrepitve na4ki,5ki kot npar. Andre Drummonda, ker z G-league igralci mu trenutno ne uspeva in potrebujejo veterana, ki zna dvigniti zaupanje, moralo v slačilnici. Cuben misli, da bo z opevanjem in njegovim vzhičenem vzpodbujanjem in skakanjem ob igrišču iz igralcev potegnil zadnje atome iz igralcev a zal so igralci primorani odigrati vsakič 110%, predvsem Luka, ki fizično ne more in tudi premlad je, da bi psihološko prevzema to breme, ki ga mora sedaj-tukaj potrebuje kilometrino in izkušnje. Lebron, Koby, Jordan so potrebovali par let, da so postali team leaderji, tudi Luka bo v to sploh ne dvomim. Dallas vse upe polaga zgolj na Dončiča in KP-loterija :/ torej vsakič Dončič, tukaj je Luka pred veliko preizkušnjo, ker bo moral sam to mimiko malo spremeniti, ker s tem izrazom na obrazu ne dviga zaupanje pri soigralcih. Jaz Doncicu privoščim. da gre v LA in naj Cuben lepo sam s sabo igra sharktank, ker, če pol sedaj Dallas potrebuje nujne okrepitve.
1model
31. 01. 2021 09.03
+8
Dallas ne bi vudel končnice. In tale klovn Cuban, bi s temi miljardami lahko pripeljal še dva dobra igralca. Porzungisa pa prodat ni nič z njim.
Hophopferdo
31. 01. 2021 10.47
+1
Ni to fuzbal, kjer lahko driblaš finančni fair play. NBA je, kar se tiče trga igralcev, dosti bolj fer. je pa res da je zaprta liga, kjer male ekipe nikoli ne bodo mogle zraven.